tammikuu 10, 2025, 15:44:47 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


kocmokin testipenkki

Aloittaja kocmok, marraskuu 29, 2007, 18:13:35 ip

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

Meillä raekuuro vieraili jo 6.15 ja kesti vain kymmenkunta minuuttia.
Edelleen on kinoksia rännien alla.

Isolehtiset kasvit ovat kuin ammunnan jäljiltä, lehdet reikiä täynnä tai repaleisia. Ulos istuttamani market-habanero on chileistä pahiten kärsinyt. Siinä ei juuri ehjää lehteä ole. On noita reikiä annuumeissakin.

Meillä rakeet tulivat idän ja pohjoisen suunnasta. Eteläseinustalla ei ole pahoja vaurioita.

kocmok

Huh, raekuuro ei ylettynyt kotiin saakka.  :lol:  

Sen sijaan sain uuden stressin aiheen, kirsikk puu on aivan täynnä millin mittaisia kovakuoriaisia (näyttävät rapsikuoriaisilta). Outoa sinänsä, sillä lähistöllä ei viljellä rypsiä, sadan metrin päässä spelttiä tosin kyllä.

Lehdet ovat kauttaaltaan aivan täynnä näitä hyvin hitaita ötököitä (joita on satoja ellei jopa tuhansia). Lehdet ovat käpristyneet ja hyvin tahmean kirkkaan "liiman" peitossa. kun ottaa lehden käteen ja murskaa ötökät, koko käsi tahriintuu ruskeaan öljyn näköiseen mähmään.

Tekeekö rapsikuoriainen tällaista? Vieressä on omena ja päärynäpuut, ja pienen matkan päässä chilifarmini, leviävätköhän nämä sällit helposti (Toistaiseksi omenat ja chilit ovat säästyneet näiltä)? Näyttävät olevan immuuneja ainakin mäntysuovalle, pitää kokeilla vielä raidia.

kocmok

Lainaus käyttäjältä: "Filago"
Jos kasvi on sellainen jolla palot kasvavat ylöspäin ne kyllä kääntyvät. Itsellä noita Viagra malleja on ainakin Bolivian, jossa nuput alaspäin, kukat jonnekin vaakatason kieppeille ja palot ylöpäin, sitten Yatsufusa, jossa nuput ja kukat alaspäin, ja palko kääntää itsensä ylöspäin jossain muutaman millin kokoluokassa. Chilly chili myös kukkii alaspäin ja palkoilee ylöspäin, ja Fresno, jolla tosin palot on niin painavia ja suuria että lopullinen suunta saattaa kuitenkin olla lähinnä vaakataso, kun koko oksa taipuu. Jne.

Pointti siis oli se, että kukan asennosta ei voi päätellä palon asentoa, eikös kuuluisa Tabascokin ole kukkavaiheessa taipuneella varrella alaviistoon ja palkovaiheessa kohti taivasta?


Tjaa-a, kaikesta huolimatta epäily hiipii mieleeni kaikesta huolimatta. Luulen että tämä chili on ollut joku jalostettu risteytys; viittaan nyt aiempaan tekstiini kukista (kirkkaan violetit emit, tummat heteen varret jne) eikä FHP. Luulen että kyseessä on joku muu Sichuanin paikallischili.

En oikein jaksa uskoa että nuo palkot tuosta minnekään nousevat


Noh satoa tulee melko hyvinkin, kukkia on kymmenkunta, nuppuja ja nupun alkuja muutamia kymmeniä, ja näitä palkon alkujakin on kymmenkunta. Jahka kypsyvät on mielenkiintoista päästä maistamaan niitä.

Suurehkoja näistä kyllä varmaan tulee (alla emäpalko josta siemenet otin), nyt näyttävät puolitoistasenttisille pikkuramiroille.


Chilivaari

Nuo näyttävät melkeinpä kirsikkachileiltä, niin pyöreitä ne ovat.

Tämmöinen kuva tuli minulle eteen Googlatessani lajiketta:
http://www.mbefooddesign.com/blog/2007/08/22/facing-heaven-chilies/
Saattaisi se samakin olla, jos pidemmät palot on perattu pois.  :lol:

kocmok

Joo no tossa on lisää, kuvakulma vähän valehtelee, ei ne ihan noin pyöreitä ole.

Parempi kuva:


Chilivaari

Kyllä se siltä itseltään näyttää.  :lol:
Eiköhän ne vielä nouse kohti taivasta.

On tietysti mahdollista, että kyseessä on joku F1 hybridilajike, jolloin sen siemenistä ei enää synny alkuperäisen kaltaista kasvia. Ainakin Intiassa ollaan tehoviljelyssä siirtymässä hybridikantoihin paremman sadon vuoksi. Silloin viljelijän on ostettava joka vuosi uudet siemenet, mutta kasvien jalostajat ovat monilla paikkakunnilla jo pystyneet vakuuttamaan viljelijät sen kannattavuudesta. Näin paikalliset lajikkeet vähitellen kuolevat.

kocmok

Vihdoin Kiinan chilien alkuperä selvisi. Pakkokäänsin  :oops: paketin tekstin kiinalaisella kolleegallani ja kyseessä on (paketin mukaan):

Valikoituja kotimaisia pippureita La Jiao

Kasvisruokavalioon sekä lääkinnällisiin tarpeisiin

Sichuanin tulisia pippureita kuivattuja Capsicum frutescens var. grossum


jne.


Eikös se ollut niin että toi La Jiao on yleisnimi "Hot Sichuan chili":lle, ja eikös toi Capsicum frutescens var. grossum viittaa johonkin risteytykseen, eli tässä tapauksessa Frute ja...joku peruspaprika???


EDIT: kuva

kocmok

Eilen sain Gambialaisia kuivattuja luomu Birds Eye chilejä joista otan siemenet talteen ja aloitan valmistelemaan seuraavaa projektiani. Sitä ennen, kuinka suureksi noi linnunsilmächilikasvit kasvavat?

Chilit itsessään ovat jalostamattomia, sentin mittaisia mutta varsinaisia pirulaisia. Tein chilisuklaata johon laitoin 5 palkoa, ja johan alkoi otsasuoni tykyttämään ja hiki valumaan, niin sanoakseni.

Mutta maku oli taas kerran kuitenkin Loistava.



EDIT: kuva

kocmok

En tiedä mistä johtuu, mutta puskani ovat olleet täynnä nuppuja lähes koko kesän, mutta varsinainen kukkiminen alkoi viime viikon alkupuolella; heti kun lopetin Bio Bloomin antamisen; ja nyt puskat ovat täynnä palkon alkuja.

Kuinkahan mahtaa käydä, ehtivätkö chilit vielä tänä kesänä ulkoruokinnassa kypsyttämään sadon, vai joudunko nostamaan rehut sisälle? Tässäkään ei varsinaisesti ole muuta ongelmaa kuin lievä tilan puute ja se että puolet taimista kasvavat maassa, eli ne pitäisi kaivaa ylös.

Ainoastaan tämä Kiinan risteytys on tehnyt satoa, mutta siinäkin suuret palkot ovat roikkumassa jo kolmatta kuukautta vihreinä, eivätkä osoita värin muuttumisen merkkejä. Meinaan että jos näiden muidenkin kypsyminen kestää yhtä kauan, on jo Lokakuu ja Lokakuun kelit...



Kiinan risteytys kolmatta kuukautta vihreänä

EDIT: kuva

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "kocmok"... varsinainen kukkiminen alkoi viime viikon alkupuolella; heti kun lopetin Bio Bloomin antamisen; ja nyt puskat ovat täynnä palkon alkuja.

Hauska sattuma. Voi kai tuotakin yliannostaa.  :lol:
Todennäköisempi vaihtoehto on kuitenkin lämpö. Aurinko ilmestyi vihdoin maisemiin.

Pitäisi niiden vielä ehtiä kypsymään, mutta taas se on lämmöstä kiinni. Avomaalla tuulessa on kylmää, mutta eteläseinustalla jo paljon suuremmat mahdollisuudet.

kocmok

Juu, kelejä itsekin veikkailen.

Puolet taimista ovat ruukuissaan ja puolet maassa, suojaisan etelä-rinteen puolella, toivotaan että näistä vielä jotain tulee ajoissa.

Habanerot, Benito sekä erityisesti tämä Grossum var. Frute ovat hyvässä vauhdissa, enkä usko aika-ongelmiin, mutta nämä muut vähän huolestuttavat...tosin eikös tolla Long Chocolate Habanerolla pitäisi myös olla pitemmästä päästä kypsymisaika (kukkii nyt)?




kocmok

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"...On tietysti mahdollista, että kyseessä on joku F1 hybridilajike, jolloin sen siemenistä ei enää synny alkuperäisen kaltaista kasvia. Ainakin Intiassa ollaan tehoviljelyssä siirtymässä hybridikantoihin paremman sadon vuoksi...


Näin on. Viitaten vielä tuohon Kiinalaiseen risteytykseeni, tarkat alkuperäiset lajikkeet eivät ole selvillä, mutta ainakin nämä itävät, kasvavat, kukkivat ja (ainakin toistaiseksi) tuottavat satoa paljon enemmän kuin muut kasvini.

Kun vertaan nykyisiä palkoja tuohon alkuperäiseen josta siemenet otin, ei yhdennäköisyyttä juurikaan ole. Lisäksi toinen pensas jonka samoista siemenistä kasvatin, on täysin erilainen esim kooltaan ja ulkonäöltään.


Täysin samoissa olosuhteissa kasvaneet puskat. Oikealla 1/3 kooltaan oleva verrattuna vasempaan. Lisäksi väri ja rakenne on erilainen.

kocmok

Jaa-a, panikoinko turhaan, mutta kysymys jokatapauksessa kuuluu, kannattaako chilit siirtää enemmän varjoon, nyt ovat kesäisin pätsiksi muodostuvalla takapihallani, ja ruukkujen lämpötila kohoaa uhkaavasti.

Terassin pinnalla lämpötila on tänään +37'C,


ja maa on ruukuissa 20 cm syvyydelläkin  +32'C.

(miksei mittarissa lue Kapsikuumit 20-30 astetta... :lol:

Pitäisiköhän nämäkin siirtää edes pihan takaosan puolivarjoon jossa on myös viileämpää?

Maassa kasvavilla lämpötila on vajaat 30 astetta 20 cm syvyydessä, mutta öisin chilien sisään siirto (kylmää pakoon) on hankalaa kun ne ovat maassa (itsestäänselvää...).

kocmok

Taas uusi pähkinä purtavaksi.

Jo jokin aikaa sitten kasvattelin Red Caribbean Habaneroja, joista otin siemenet taas talteen ja joita taas tänä vuonna aloin kasvattamaan.

Nyt puska kukkii, mutta mielestäni kukka on Annuumin, ja olen 100% varma että siemenet eivät ole seonneet. Kuitenkin jo kypsymässä olevat habanerot ovat selkeästi habaneroja, joskin hyvin pieniä (halkaisijaltaan noin sentin).

Mikä aiheuttaa tällaisia minipalkoja; onko kasvi liian kylmässä, ravinnevajarit vai mitä?

Kannattaisiko kasvit nostaa sisälle, ulkona kun on taas viileää (eikös viileä tee pahaa käynnissä olevalle kukinnalle)?

Kukka ja pari palkoa:






Chilivaari

Kylmähän se on. Ei täällä ole Karibian ilmasto.
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=47085#47085
Heinäkuun alussa noita tuli kasakaupalla muutamiin Habaneroihin ja 22.7. keräilin niitä monta kourallista roskiin.

kocmok

Pitkästä aikaa...

Sato alkaa olemaan korjattuna, ja päätin tehdä kokeilun viimeisille pelastetuille Habaneroille.

Lämmitin takkaa pari tuntia, ja koska olen seurannut takkani jäähtymistä, tiedän suurin piirtein takan jäähtymisen ja lämpötilat.



Suljettuani pellit annoin takan jäähtyä vielä viitisen tuntia ja tovi sitten laitoin Habanerot folioalustalle ja koko roska takkaan (108'C näytti mittari).



Aamulla Habanerojen pitäisi käsittääkseni olla kuivuneita, noin 12 h hiljalleen jäähtyvässä takassa (toivottavasti takassa ei ole liian kuumaa). Tarttuukohan noihin kevyt savun aromi samalla, odotan mielenkiinnolla että pääsen testaamaan valmista tuotosta.


kocmok

No niin, ihan hyvin onnistui.

Habanerot paahtuivat pinnaltaan ja kuivuivat erinomaisen hyvin, eikä mikään palanut vaikka hieman pelkäsin korkeaa alkulämpötilaa.



Mukaan tarttui myös savun makua, vaikka savustaminen on kyllä ihan eri juttu kuin paahtaminen ja kuivaaminen.

Veikkaan että tämä toimii loistavasti jauheena sekä barbeque kastikkeessa ja salsassa. Habaneron ominaismaku tuntuu voimakkaana, mutta poltetta on vähemmän mitä alunperin kuvittelin. Lisäksi näissä on tullut jostain erikoinen piipputupakan/nahkan maku.

Seuraavan satsin vielä kypsymässä olevat Benitot (tai ainakin osan niistä) taidan paahtaa samalla lailla, mutta vasta viileämmässä lämpötilassa, 60-55 asteen nurkilla.

wille

Sama ilmiö kävi mullakin, kun savustin haboja. Savustin ne sähkötoimisessa savustuspöntössä hissukseen ja koko ajan kantta availlen ja sulkien... :roll: mutta tosiaankin niihin tuli jostain sellainen vähän tupakkainen aromi. Pitäisi testata kai muillakin lajikkeilla, että onko toi vain habsun yksinoikeus. Ja tuleeko tätä sivuaromia kylmäsavustettaessa vai johtuuko jotenkin "paahtumisesta... :?:
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

kocmok

Juu itsekin ajattelin laittaa osan Benitoista samaan käsittelyyn jahka kypsyvät, jotta näkee minkälainen saundi niihin tulee.

Lisäksi ajattelin osan laittaa miedommalla lämpötilalla, tonne jonnekin 70-60 asteeseen.

Veikkaan että korkeahko lämpötila aiheutta ko tupakan aromin. Tai sitten kyse on jostain muusta. Jokatapauksessa itse kyllä pidän tosta aromista.

wille

Lainaus käyttäjältä: "kocmok"

Veikkaan että korkeahko lämpötila aiheutta ko tupakan aromin. Tai sitten kyse on jostain muusta. Jokatapauksessa itse kyllä pidän tosta aromista.


Tätäpä itsekkin veikkaan. Ilmoittele sitten kun saat benitot paahdettua, niin nähdään löytyykö niistä tupakkia vai aiheutuuko tuo korkeasta lämpötilasta ja habaneron ominaismausta!
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit