tammikuu 10, 2025, 18:53:45 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Etikkasäilötyt chili-valkosipulit

Aloittaja NaokiSoma, joulukuu 19, 2007, 14:55:48 ip

« edellinen - seuraava »

NaokiSoma

Tästä reseptistä tulee 4kpl 2dl vetoisia purkkeja.

6 isoa valkosipulia (n.400g)
8 värikästä chiliä (Jouluksi punainen sopii parhaiten ;))
2dl vettä
3dl etikkaa (10%)
4rkl hunajaa
2tl suolaa
kuivattua chiliä kokonaisena taikka jauheena

1) Kuori valkosipulin kynnet ja laita ne kelmulla peitettynä mikroon (700W/1min).
2) Lado kynnet kuumennettuihin purkkeihin pitkittäin suikaloitujen chilien kanssa. Laita chilit purkin ulkoreunoille tuomaan väriä.
3) Keitä liemi vedestä, etikasta, hunajasta, suolasta ja kuivatusta chilistä. Kokonaiset chilit ovat liemeen parempia, sillä eivät värjää lientä "sameaksi".
4) Kaada kiehuva liemi purkkeihin, anna maustua 2-3vrk huoneenlämmössä ja säilytä sen jälkeen jääkaapissa.
5) Nauti tai siis anna ystäville lahjaksi ja kinua heiltä sitten maistiaisia Jouluna...

Volitans

Hyvältä luettaa. Valkosipulia, chiliä ja hunajaa, niin ei voi tulla huonoa. Täytyy ensi vuonna kokeilla omalla sadolla ;)
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

NaokiSoma

Pitäisiköhän tähän lisätä varoituksen sanoja:
- Älä käytä liemen keittoon alumiinikattilaa
- Jos purkkien kannet eivät ole muovipinnoitettuja laita kelmua purkin suulle ennen sulkemista
Nämä toimenpiteet siis siksi, että etikka syövyttää aika nopeasti.

Vielä olisi pari iltaa aikaa keitellä näitä joululahjoiksi, jotta ehtivät maustuakin :)

Janne

Varsin pätevän kuuloinen resepti, kohtuudella makeutta ja rapeat valkosipulit. Varmasti hyvää!
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Inca

Tällaista tuli tehtyä ehkäpä syyskuussa, ja silloin ajattelin, että mitenköhän maltan odottaa muutaman vuorokauden maustumista...

Noh, purkki on edelleen avaamattomana jääkaapissa. Kauanko nuo säilyvät? uskaltaako "jo" maistella? (vai onko jo jotain kamalaa vatsatautimyrkkyä?)

NaokiSoma

Itselläni ensimmäinen purkillinen meni jo; kestihän se 4 päivää :oops:.
Lainaus käyttäjältä: "Inca"Tällaista tuli tehtyä ehkäpä syyskuussa, ja silloin ajattelin, että mitenköhän maltan odottaa muutaman vuorokauden maustumista...

Noh, purkki on edelleen avaamattomana jääkaapissa. Kauanko nuo säilyvät? uskaltaako "jo" maistella? (vai onko jo jotain kamalaa vatsatautimyrkkyä?)

Jos etikkapitoisuus on tuossa 6-7% tietämissä (kuten reseptissäni), niin säilyvät kyllä jääkaapissa ihan hyvin ainakin tuon muutaman kuukauden.

NaokiSoma

Viikko takaperin tein sitten tupla-annoksen noita valkosipuleita, kun eivät tunnu paria viikkoa pidempään kestävän. Nyt ensimmäistä purkkia avatessani huomasin, ettei sitten tuplamäärälle riittänytkään minuutin kypsennys mikrossa vaan olivat vielä sen verran raakoja, että noiden popsiminen ei ole enää nautinto :oops:.

Olisiko kenelläkään poppakonstia, miten etikkaliemessä jo olevat valkosipulit olisi helpointa kypsentää hieman lisää? Voisi kai nuo kaikki purkit kumota liemineen kattilaan ja kiehauttaa, mutta jos olisi helpompikin keino niin ottaisin sen mielelläni vastaan!!

Jägermeister

Itselläni vastaavassa tilanteessa olleet ovat pehmenneet ihan vaan ajan kansaa, kuukaudenkin kun antaa niiden seistä ja vetäytyä.

En tiedä onnistuisiko esimerkiksi uunissa miedolla lämmöllä jonkin aikaa, varmin tapa on varmaan kumota ne ihan kylmästi vaan kattilaan uusiksi. Joskaan ei kyllä kovin mieluinen tapa niinkuin itse jo totesit.

Volitans

Voihan ne siivilöidä, kypsentää ja heittää takaisin liemeen vaikka.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

svalli

Keitä ne purkit kokonaisena avaamattomina, niin ei tartte availla purkkeja ja kiehutella liemiä kattilassa uudelleen. Minä teen kaikki etikkasäilykkeet lasisiin amerikanmallisiin umpiopurkkeihin, jotka keitetään täytön jälkeen. Kattilan pohjalla kannatta olla jokin ritilä, niin purkit eivät pompi pohjaa vasten. Itse olen huomannut sellaisen laitetuulettimen sormisuojaritilän sopivan Hackmanin teräskattilan pohjalle, niin ei tarttenut ostaa erillistä 'canning' kattilaa.

Nuo umpioon keitetyt purkit voi säilyttää huoneenlämmössäkin, kunhan vaan on kayttänyt riittävästi etikkaa.

Pitäisikin mennä purkamaan yksi säilykkeitä täynnä oleva laatikko, jos vaikka löytäisin tabasconmarjoilla maustetut valkosipulinkynnet ja sen habaneropersikkahillon.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "svalli"Keitä ne purkit kokonaisena avaamattomina, niin ei tartte availla purkkeja ja kiehutella liemiä kattilassa uudelleen. Minä teen kaikki etikkasäilykkeet lasisiin amerikanmallisiin umpiopurkkeihin, jotka keitetään täytön jälkeen. Kattilan pohjalla kannatta olla jokin ritilä, niin purkit eivät pompi pohjaa vasten. Itse olen huomannut sellaisen laitetuulettimen sormisuojaritilän sopivan Hackmanin teräskattilan pohjalle, niin ei tarttenut ostaa erillistä 'canning' kattilaa.

Kauanko noin suurin piirtein noita pitäisi keittää, jotta valkosipulit niissä hivenen kypsyisivät? Itse käytän 2dl piltti-purkkeja, joten lientä on noin puolisen desiä per purkki.

Lainaus käyttäjältä: "svalli"Nuo umpioon keitetyt purkit voi säilyttää huoneenlämmössäkin, kunhan vaan on kayttänyt riittävästi etikkaa.

Paljonko on riittävästi? Tuossa reseptissäni etikkapitoisuus on 6-7%, kuten jo aiemmin taisin kirjoitella. Helpottaisi isompien annosten tekoa, jos ei tarvitsisi aina laskea paljonko jääkaapissa on tilaa ja tehdä määriä sen mukaan.


Volitans

Enpä menisi keittämään purkkeja avaamattomina, ellei niitä ole varmasti myös suljettu kiehuvan kuumana. Kuumennettaessa paine purkin sisällä kasvaa, ei ole mukava keräillä lasinsiruja keittiön katosta. Isoon kattilaan ja kansi päälle ainakin - ja annetaan myös jäähtyä kansi päällä, ettei räjähdä silmille.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Enpä menisi keittämään purkkeja avaamattomina, ellei niitä ole varmasti myös suljettu kiehuvan kuumana. Kuumennettaessa paine purkin sisällä kasvaa, ei ole mukava keräillä lasinsiruja keittiön katosta. Isoon kattilaan ja kansi päälle ainakin - ja annetaan myös jäähtyä kansi päällä, ettei räjähdä silmille.

Kyllä noista purkeista on se kansi popsahtanut alas eli tarpeeksi kuumia ovat olleet, mutta ehkäpä sittenkin viisain keino on siivilöidä ne kynnet pois liemestä ja heittää ne mikroon vielä vähäksi aikaa.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "juustohöylä"http://www.finfood.fi/finfood/kasvikset.nsf/wtaso2esivut/Sailonta_9._Etikkasailonta?OpenDocument
Noita reseptejä mukaillen luulis säilyvän.

Missä siellä sellaista sanotaan, että pärjäisivät huoneenlämmössä? Kaikkien noiden reseptien perässä luki, että pitäisi säilyttää kylmässä.

juustohöylä

ÖÖö, ei missään?
Kuumeisena vain sekoilen.
Sillä kyllähän kotiruokaa 17. painos v.1946 kehottaa säilyttämään umpioidut tuotteet viileässä ja valolta suojattuna.
Ei kun ibusalia naamaan ja hunajateetä...

Volitans

Teollisia iskukuumennettuja tuotteita voi säilyttää avaamattomana huoneenlämmössä - harvalla vain on tuollaista laitteistoa käytettävissä, siksi avaamattomatkin on syytä säilyttää jääkaapissa.

Keittäminenkään ei tuhoa kaikkia viruksien lepomuotoja, kylmässä ne eivät pääse heräämään.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

svalli

USDA:n ohjeitten mukaan kotona tehtyjä säilykkeitä voi säilyttää pimeässä ja kuivassa huoneenlämmössäkin, mutta viileämpi on tietenkin parempi.
http://www.uga.edu/nchfp/how/store/store_home_canned.html

Säilytysohje edellyttää, että säilykkeet on valmistettu ohjeitten mukaan eli ilman painekeitintä keitetyissä pitää olla riittävä happamuus ja purkit ja purkkien sisällöt ovat puhtaita ja hyvän laatuisia.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

NaokiSoma

Viime viikolla tekemääni erään laitoin sitten annuum-jauheen sijaan Habanero-jauhetta ja täytyy kyllä myöntää, että parempaa tuli! Annuumeista saa sitä tulisuutta, mutta ei juurikaan makua. Kannattaa siis kokeilla seuraavalla kerralla chinensejä.

Olenkohan muuten ainoa, joka tekee näitä pari kertaa kuussa... :roll: