rocotojen itsepölyttyvyys (rocoto rojo)

Aloittaja Pohjantuuli, maaliskuu 25, 2008, 01:25:52 ap

« edellinen - seuraava »

Pohjantuuli

Allaolevan kuvan rocoton sain kaverilta viime kesänä. Siemenet ilmeisesti alunperin Fataliilta ja lajike Rocoto Rojo. Siirsin kasvin aikoinaan pienestä muutaman litran ruukusta n. 10l ämpäriin. Kasvi teki syksyllä ikkunalla jokusen kukan, muttei yhtään hedelmää. Oli joulukuussa aika heikossa kunnossa muuton ym. takia. Siirsin tammikuussa 20l ruukkuun ja eteläikkunalle, missä on innostunut kasvaan ihan mukavasti. Täällä Pohjois-Karjalassa maa on ollut lumessa koko ajan viimiset 4 kuukautta, mikä on lisännyt ulkoa tulevan valon määrää ihan kivasti. Nyt viimeviikkoina on tullut vähän liikaakin kun osa lehdistä on hieman palanut suorassa auringonvalossa; joten siirsin eteläikkunalta vähän varjosemmalle länsi-ikkunalle. Kasvupaikassa ilman lämpötila on ollut yleensä noin 16 asteen luokkaa, joskus yöllä laskenut 10 asteen paikkeille. Yhtään kukkaa ei ole tuottanut sitten viime syksyn..

Kukkiminen vaatisi varmaan lähinnä sopivan alhaisen yölämpötilan ja tarpeeksi valoa? Sadon saamisessa askarruttaa myös itsepölyttyvyys. Infernon oppaassa sanotaan rocotosta:
LainausKasvi kukkii hyvin ennalta-arvaamattomiin aikoihin, usein täysin muista paprikoista poiketen ja saattaa vaatia kaksi eri kasviyksilöä hedelmiä tuottaakseen (tässä suhteessa kokemukset ovat ristiriitaisia, eli tilanne vaihtelee lajikkeesta toiseen)


Onko kellään tarkempaa tietoa  tuon rocoto rojo lajikkeen itsepölyttyvyydestä? Itselläni on kyllä kovaa vauhtia kasvamassa toinenkin rocoto rojo, mutta se on tuosta aiemmasta otettu pistokas joten geneettistä eroa ei ole. Pieninä taimina pubescens-sukuisista on myös kasvamassa mm. PI 355811 'The Ultimate Pube', PI 585262 ja rocopica. Näiden itsepölyttyvyydestä olisi kanssa kiva tietää..


Nestorex

Meillä Rocoto rojot tuntuvat pölyttyvän aivan itsekseen. Ovat olleet pari vuotta itäikkunalla pienehköissä, noin neljän litran ruukuissa, ja kukkia sekä satoa tulee vaikka kuinka. Meillä on tosin kaksi yksilöä, voisiko se olla syy? Allekirjoitan muuten täysin tuon ohjeen kohdan, jossa meinitaan rocoton kukkivan ihan mihin vuodenaikaan sattuu. :)

Herra 47

olen myös huomannut tuon kukkimisen käynnistyvän kun yöt ovat tarpeeksi viileät... Viime kesänä kasvarissa kukkiminen alkoi vasta syksyllä kun yölämpötila tipahti kunnolla alas... Ja nyt kun no vielä viileää niin ovat aloittamassa kukintaa kovastikin.... (pitänee siirtää pubet ulos katokseen kun kelit hallakausi loppuu). Nyt yölämpötila kasvarissa 7-12 astetta...

Tämä lämpötila ei tunnu kyllä muitakaan lajikkeita estävän kukkimasta :)
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Aji Inferno

Totta kaikki yllä kerrottu... Itsepölyttyvyydestä: se tuntuu vaihtelevan aika paljon noissa. Rocopica (joka ei tosiaan ole pubescens) on hyvinkin itsepölyttyvä. Samoin ovat useimmat Rocotot ja Canariot, mutta satunnaisesti vastaan tulee "hankalia" lajikkeita, joiden kohdalla on paha sanoa mikä on milloinkin esim. hedelmien puuttumisen syynä.

Sinänsä noiden maine ei-itsepölyttyvinä omaa tiettyä perää joka tapauksessa, sillä pubescensin villi lähisukulainen c.cardenasii on osin tai jopa kokonaan ei-itsepölyttyvä.