tammikuu 10, 2025, 11:41:58 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Omatekoinen hot sauce?

Aloittaja Sunnikka, toukokuu 27, 2008, 21:34:56 ip

« edellinen - seuraava »

Sunnikka

En tiedä onko tästä ollut jossain puhetta, mutta ei osunut silmään... joten ylläpito poistakaa jos on.

Eli onko joku tehnyt omaa hot saucea chileistä? Mitä katselin erään putelin kyljestä (Dunk's Extreme Thang habanero sauce) jotta siinä olisi käytetty habanerochilejä tuoreena sekä jauheena, plus vettä, etikkaa, sokeria, suolaa, valkosipulia, kapsaisiinia ja "xanthan gum"ia, minkä veikkaisin olevan jotakin sakeutusainetta.

Reseptejä siis tulemaan kiitos, näitä olisi kiva väkästellä itsekin :)

--Edit--
Jaah, tuolla näkyi olevan jotakin
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?t=2342
Mutta ei mitään sellaista mikä pistäisi kunnolla syljen erittymään.
Hurrrrrrrjan hyvää.
#293

http://sunnikka.vuodatus.net
-Sunnikan (B)Lokikirja. Elämää tai ei.

Herra 47

tuosta ketjuja kun kelaa alas löytyy 2 ;) tuo minun haba kastike  ja volitanin diy habakastike :)
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "Sunnikka"...siinia ja "xanthan gum"ia, minkä veikkaisin olevan jotakin sakeutusainetta.


Ksantaanikumia käytetään lisäämään viskositeettia (siis paksuntamaan) ja se auttaa myös seoksen stabiloinnissa - ideaalinen mauton aine tasaamaan rakennetta ja paksuntamaan siis.  Sitä löytyy todella monesta chilikastikkeesta.

http://en.wikipedia.org/wiki/Xanthan_gum

En ole tuota vielä missään kuluttamyynnissä nähnyt.

Saostukseen voi käyttää hyvin myös vaikkapa maissitärkkelystä, mutta se edellyttää lyhyttä keittämistä.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Sunnikka

Maissitärkkelystä ajattelinkin että se olisi varmaan saatavilla olevista vaihtoehdoista paras.
Onkohan kukaan kokeillut ynnätä chilisooseihinsa muita makuja, esimerkiksi jotakin hedelmää (mango, omena, jne) tai vihanneksia? Jotain habis-mango-juttua olenkin jossakin nähnyt, olikohan Chilikaupan valikoimissa.
Hurrrrrrrjan hyvää.
#293

http://sunnikka.vuodatus.net
-Sunnikan (B)Lokikirja. Elämää tai ei.

Soppamies

Tuossa talvella löysin tukusta vihannelaatikollisen jo hieman pehmenneitä, mutta suurimmaksi osaksi täysin priimakuntoisia habaneroja. Hintaa oli 3 euroa. Hotsoossiahan siitä tuli, ja varsin herkullista sellaista. Resepti oli jotakuinkin seuraavanlainen:

- 1kg perattuja habaneroja (halkaistuja, pestyjä, kannat poistettu)
- 1dl vaaleaa balsamicoetikkaa
- 0,5dl ananasmehua
- 2rkl chipotlejauhetta (punaisista jalapenoista)
- 1rkl nagajauhetta
- 1rkl liquid smokea
- 2tl ranskalaista vaniljasokeria
- 2tl sokeria
- 2 kynnetöntä valkosipulia
- noin 1tl vaaleaa maizenaa (optio)

Valmistus:
Metalliseen kattilaan habanerot, nesteet ja valkosipuli. Sauvasekotinta perään ja suht tasaiseksi soseeksi (ei kuitenkaan kannata ylisoseuttaa ihan tekstuurittomaksi mössöksi). Lämmitetään ja kiehautetaan kohtuullisella lämmöllä sekoittaen, ja sen jälkeen keitetään kasaan miedolla lämmöllä noin tunti. Lisätään chipotlejauhe, nagajauhe ja sokerit. Nämä tekee itsessään jo soosista melko paksua. Jos näyttää siltä, että soosi ei kuitenkaan sakeudu tarpeeksi, voidaan lisätä tarpeen vaatiessa lopuksi maizenaa.

Annetut määrät eivät ole tarkkoja, vaan sinnepäin ja perustuvat muistikuviin. Olen kovin huono sekä kirjoittamaan reseptejä, että seuraamaan niitä orjallisesti, mutta en usko että näilla ihan puihin mennään. Soosista pitäisi löytyä potkua "ihan mukavasti", ja paras vertailukohde tulisuuden puolesta saattaisi löytyä Pain 100% -kastikkeesta. Maku sen sijaan on tottakai vielä Painiakin parempi.  :wink:

Säilytyspullot (esimerkiksi Lidlin salsapullot käyvät loistavasti ja toimivat hyvänä yllärinä kavereille, sillä ulkonäkö on punaisista habaneroista tehtynä melko samankaltainen) kannattaa pestä hyvin ja pistää uuniin kuumentumaan 100 asteeseen siksi aikaa kun soosia keittelee kasaan. Sitten vain lähes-sata-asteiset soosit lähes-sata-asteisiin pulloihin varovasti suppilolla, ja korkki kiinni. Jäähtyessään pullot imaisevat korkkien sinetit kiinni, ja "Lidlin salsaylläri" on täydellinen. Tällä tavoin pullotettuna soosi myös säilyy avaamattomana todella pitkään, mieluiten viileässä.
I'm bigger than you and higher up the food chain. Get in my belly!

a.k.a. dazler@ircnet

Macc

Lainaus käyttäjältä: "Sunnikka"Onkohan kukaan kokeillut ynnätä chilisooseihinsa muita makuja, esimerkiksi jotakin hedelmää (mango, omena, jne) tai vihanneksia? Jotain habis-mango-juttua olenkin jossakin nähnyt, olikohan Chilikaupan valikoimissa.


On muuten mielenkiintoista, että vaikka mangoja on maailmassa kymmeniä, kai jopa satoja eri lajikkeita, Suomesta taitaa saada kutakuinkin yhtä lajiketta - jonka tärkein ominaisuus (maku mukaan lukien) on sen kuljetuskestävyys...  :shock:

Olivat intialaiset hieman ihmeissään, kun tuli puheeksi Suomessa saatavat hedelmät ja mainitsin että meiltäkin saa kaupasta mangoja - tarkentamatta lainkaan mistä lajikkeesta on kyse. Ne kun tuppaavat poikkeamaan toisistaan maultaan ja ulkomuodoltaan aika tavalla...

Vai mahtaako jostain Stokkan herkusta saada useampaa lajia mangoja kuin vain "mangoja"?