tammikuu 10, 2025, 15:49:27 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Aloitelijan kausi 2008, Pall

Aloittaja Pale, huhtikuu 23, 2008, 10:00:23 ap

« edellinen - seuraava »

Bermann_7

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"
Lainaus käyttäjältä: "Bermann_7"... Kuitenkin, esim. baccatumit kannattaa laittaa isoihin purkkeihin.

Mistä tuollainen tieto on peräisin?

Kasvattelen ensimmäisiä baccatumejani ja tähänastisten kokemusten mukaan niiden juuren muodostus on vähäisempää kuin esim. chinensien. Olen kasvatellut noita 13 cm astioissa ja ne ovat tuottaneet jo ihan mukavasti satoa. Nyt kun sain ne pois ikkunalta parvekkeelle, olen voinut vaihtaa osaan jo 20 cm ruukut. Ei niissä juuria ole ollut aivan hirveänä kasana, vaan parin, kolmen kuukauden kasvun jälkeen tuntuu olevan luonteva aika vaihtaa isompaan. Pienessä ruukussa isot kasvit kuivuvat nopeasti, nyt jo päivässä ja kuivassa mullassa kasvi kaatuu herkästi tuulessa. Isommassa saa kastelija ottaa vähän löysemmin.  :wink:

Tuolla löytyy Inca Red Dropin kuva täydessä sadossa ja 13 cm ruukussa.
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=44610#44610

Kolme päivää aikaisemmasta päiväkirjamerkinnästä löydät 7 cm ruukussa kasvaneen 150 cm korkean Starfishin. Senkään juuret eivät olleet täyttäneet ruukkua.

Kaikki Habanerokuvani edellisellä sivulla ovat myös 13 cm ruukuista. Niitä olen vaihdellut isompiin ja siellä on ollut juuria tiukkana punoksena pitkin ruukun reunoja. Ne siis jo vaativat enemmän multaa. Keskimäärin ne kasvoivat 2 1/2 kuukautta noissa 13 cm ruukuissaan, alkoivat kukkia ja tuottaa satoa, osa runsaastikin.

Nuo eivät tietenkään ole suosituksia kenellekään, vaan esimerkkejä siitä, että iso astia ei ole tärkein kasvuun vaikuttava tekijä.  :lol:




Juu, kiitoksia korjauksesta..... Tuo väläytys nyt lähinnä viittasi siihen, että baccat tuppaa kasvaa aika korkeiksi... ainakin ilman saksimista... tällöin pieni ruukku tarkoittaa sitä, että kasvi kaatuu huomattavan helposti (itsellä osunut kohdalle jo kerran, ei pahempaa damagea) etenkin tuulessa. Toki, jos ei halua isompaa ruukkua, voi laittaa jotain painoa pienempään ruukkuun, tai köyttää ruukun kiinni johonkin (tämäkin siis ulkokasvatukseen)

Jooh, annoin nyt vinkkejä hieman liian spesifiin tilanteeseen, pahoitteluni

Ja lisäksi, titysti olennaista on tuo juurikasvun määrä. Mitä enemmän juurta, sitä enemmän pitää olla multatilaa. Itselläni ei vain tuon kaltaisia tietoja/kokemuksia juurikaan ole.
So it goes.
-KV

Pale

Voi kun on niin kivat ilmat taas.... luulin että pääsisi pihalle chilit laittamaan mutta sää näyttää tältä oulussa
niin ei tässä hirveänä vielä voi. Pitää vaan toivoa ettei pikkuiset ehdi kasvaa liikaa siten ettei valo enää riitä (hitusen huono valaistus tuppaa olemaan)

Pitääpä laittaa vielä vähän kuvaa bosseistakin tähän.

Saakohan nuo liian vähän valoa vai vaihtuuko tuo lehtien väri seitten ajallaan?

Pale

Lainaus käyttäjältä: "Bermann_7"Ja lisäksi, titysti olennaista on tuo juurikasvun määrä. Mitä enemmän juurta, sitä enemmän pitää olla multatilaa. Itselläni ei vain tuon kaltaisia tietoja/kokemuksia juurikaan ole.


Ei kait se oikeastaan altakastelussa pitäisi vaikuttaa niin paljon se mullan määrä koska sieltä vesitilasta se kuitenkin imppaa ravinteet ja muut.... no tietenkin jos vertaa jotain 10cm ja 30cm niin luultavasti vähän eri tulokset tulevat mutta kuitenkin... voisipa tehdä tästäkin kokeilun että laittaisi 20cm, 25cm ja 30cm ruukkuihin saman merkkistä ja kattelis että mitä ne sanoo, onko erot isoja. :)

Bermann_7

Tähän on varmaan useampia koulukuntia, mutta kerronpa hieman omasta näkemyksestäni:

Jos lannoiteveden kaataa altakasteluruukussa vesitilaan, on se vaara, että vettä haihtuu paljon pois ja lannoitteet rikastuvat jäävään vesimäärään. Juuret, jotka ovat kosketuksessa tähän nesteeseen saattavat "palaa" liian voimakkaassa lannoitepitoisuudessa. Lisäksi, kaikki ravinteet eivät haihdu vesitilasta kovin tehokkaasti, eivätkä siis välttämättä tavoita juuria, jotka eivät ole suorassa kosketuksessa vesitilaan.

Näillä oletuksilla laitan itse lannoitteet multaan. Lisäksi biobizzin tehohan perustuu jossain määrin mullan mikrobiaktiivisuuden tehostamiseen. Siis, multaan laitettuna se toimii paremmin, kuin vesitilaan laitettuna.
So it goes.
-KV

Pale

Mutta eikö juuret yleensä kasva vesitilan pohjallekkin asti ja joskus voisi tietenkin lisätä pelkkää vettä että käyttämättömätkin lannoitteet liukenisivat uudelleen :?:  :?:

Mutta vielä nuista bolivian rainboweista että muuttuvatko lehdet, samalla kun ne kasvavat kokoa, tummemmiksi vai sitten pikkuhiljaa kasvamisen jälkeen vai sitten molempia?? Kuvista jotka laitoin ei välttämättä näe mutta lehtiin on tullut "verisuonia" (kuten tuossa yksi ilta naureskelin) ja tänään kun katelin niitä niin oli ilmestynyt lisää. :)

GynZi

Ilmeisesti valoisuuden lisääntyessä lehdet tummuvat, pieniä tai ei. Jokin aine lisääntyy joka aiheuttaa värimuutoksen. Ei voi muistaa  :)
Artesaanirakastelija

Bermann_7

Niin, kai ne juuret sinne vesitilan pojhalle kasvaa ( :?:  :roll: ) Loppujen lopuksi.... Kuitenkin kun itse vaihtelin tässä pari viikkoa sitten pikku-pauliinoista isompiin, ei juuria ollut kuin hieman tullut läpi siitä välipohjan vesitilaan sojottavasta ulokkeesta...

Eli ainakin tuo vie aikaa, ennen kuin juuria on pohjalla asti.

Pelkän veden lisäys on varmaan hyvä idea. etenkin kuumalla säällä, kun vettä haihtuu paljon... eli jos aamulla laittaa tujun lannoiteveden vesitilaan, saattaa illalla olla aurinkoisen päivän jälkeen aikamoista myrkkyä pohjalla   :evil:
So it goes.
-KV

Bermann_7

Niin, ja vielä bosseista... meinas unohtua..  :lol:

Kun valoa yhtäkkiä on tarpeeksi, alkaa antosyaania (sitä, mikä tekee ne violeteiks, niinku) muodostua ensin niille alueille, joissa on vilkkain aineenvaihdunta. Näitähän ovat uusimmat lehdet, kaikkien lehtien kärjet ja reunat, sekä lehtien "suonet". siis noi osat tummuu ekana.

Itse innostuin tästä niin, että päätin tehostaa bosseni valonsaantia; laitoin 11w warmwhite loistarin niiiiiin lähelle sen latvaa kun ikinä sain ilman lampun ja kasvin välistä fyysistä kontaktia. No, lehdethän tummui, tummui ja tummui, aina sinne sysimustan eri sävyihin asti. Hieno juttu, ellei tähän olisi liittynyt lehtien käpristyminen rullalle :evil:  (rullalle ylöspäin, kun tarkkoja ollaan  )  Eipä mitää, otin sen poloisen pois valosta, suihkin vettä päivittäin sen palaneille lehdille jne... ja lehdet säilyi hengissä!   :shock:  loppujen lopuksi, kun uutta kasvua alkoi tulla, kasvissa oli kiva kontrasti, kun alla oli ihan mustia lehtiä, ja päällä vaalean vihreitä  :wink:
So it goes.
-KV

Pale

Niin no niin no siinä voi tosiaan mennä hetki että ne juuret sen pohjan saavuttaa mutta sitä odotellessa :D

Hyvin ovat tosiaan bossetkin ottaneet väriä lehtiin tai oikeastaan vasta lehtien kärkiin :)

Ainaki nii mää luulen

Tässä vielä ruukun vaihdon jälkeinen kuva.... oli muuten tuskanen operaatio kun juuret ihan solmussa... olisi pitänyt vähän aikasemmin tehdä tuokin... nyt vaan ei meinaa valo riittää :x

Pale

Heräsi tuossa sellainen kysymys että miten sitten kun saa chilit laitettua pihalle ruukuissa niin eikö siinä käy aika huonosti jos työpäivän aikana alkaa satamaan ja chilit ovat pihalla sitten uimassa ruukuissaan kun pääsee kotiin... hukkuuko ne siihen ja miten pystyisi estämään ettei ruukut pääsisi täyttymään vedellä? Kasvihuone ei onnistu.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Pall"Heräsi tuossa sellainen kysymys että miten sitten kun saa chilit laitettua pihalle ruukuissa niin eikö siinä käy aika huonosti jos työpäivän aikana alkaa satamaan ja chilit ovat pihalla sitten uimassa ruukuissaan kun pääsee kotiin... hukkuuko ne siihen ja miten pystyisi estämään ettei ruukut pääsisi täyttymään vedellä? Kasvihuone ei onnistu.

Pidä huoli siitä, että ruukuissa on reiät pohjissa. Silloin ei ole huolen häivää, kunhan myrsky ei tule kaatamaan kasveja.

Pale

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Pidä huoli siitä, että ruukuissa on reiät pohjissa. Silloin ei ole huolen häivää, kunhan myrsky ei tule kaatamaan kasveja.


Muuten kyllä mutta kun on altakasteluruukkuja.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Pall"
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Pidä huoli siitä, että ruukuissa on reiät pohjissa. Silloin ei ole huolen häivää, kunhan myrsky ei tule kaatamaan kasveja.


Muuten kyllä mutta kun on altakasteluruukkuja.

Pitää kuitenkin olla aikamoinen monsuunisade, että sadekertymä olisi muutamassa tunnissa senttiäkään. Keskivertosadepäivänä kertymä on noin 5mm luokkaa.

Tosin ainahan voi pyöräyttää muovipussin ruukun ympärille ja sitoa suun varren ympärille. Ainakaan silloin ei ylimääräistä vettä pääse haitaksi saakka astiaan.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "Pall"... jos työpäivän aikana alkaa satamaan ja chilit ovat pihalla sitten uimassa ruukuissaan kun pääsee kotiin... hukkuuko ne siihen ja miten pystyisi estämään ettei ruukut pääsisi täyttymään vedellä?


Ollos huoletta Pall. Ei se tosiaan käy noin nopeasti.
Muutama kesä sitten kävi pihalla altakastelu-kukkaruukuille noin, mutta silloin ne oli juuri kasteltu ennen sadetta ja sadekautta kesti muutaman viikon.  :lol:

Kun ruukut kallistaa vaakasuoraan, liika vesi pääsee pois. Nekin kukat selvisivät uintireissustaan.

Pale

Pitkästä aikaa päivitystä.... ovat kasvaneet hyvin pikkuiset ja ensimmäiset punaiset annuumit pukkaavat jo nuppuja ja siitä heräsikin kysymys että pitäisikö nuput nyppiä pois koska pitäisi vielä ruukun vaihto suorittaa kerta on vielä 20cm altakastelussa?