tammikuu 10, 2025, 19:21:00 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Tomaatti ja mansikka

Aloittaja Rainbow, maaliskuu 24, 2006, 22:37:31 ip

« edellinen - seuraava »

Rainbow

Oisin laittamassa, kesäks parvekkeelle tomaattia ja mansikkaa.

Kasvit on jo noussu mullasta, viikko sitten.(Minikasvihuone ja loistarit -
2x 18w, lämpö 26,5-27,5.)

Neuvoja kaipaisin mullan valintaan ja juuritilaan, mutta kaikki muukin tieto
on tervetullutta.( kuukausimansikalle ja parveketomaatille )

Chilit on tietenkin mukana mm. Bolivian rainbow, Birds eye baby, Lemon drop, Habanero red uganda, Malavi birds eye, DR green c.chi, ym.

Osa chileistä pääsee toivottavasti vesiviljelyyn :)

Tupakka

Lainaus käyttäjältä: "ChiliPark"Parvekekasvatuksessa tomaatti ainakin tarvitsee turpeen sekaan perliittiä.
´

Eiku se on PERLIITTIÄ.  :wink:
Joo.

Nike

Mummoni viljelyohje:"Juuret tulevat multaan."

Tupakka



Ps. Miksei tämä kuvajuttu toimi?

EDIT: Ongelma ratkaistu. Imageshackin kuva ei näy suoraan vaan pitää näköjään kattoa osoite kuvan ominaisuuksista.
Joo.

Nike

Mummoni viljelyohje:"Juuret tulevat multaan."

Smaug

Moi! Oli ihan pakko rekisteröityä, kun löytyi niin omannäköinen foorumi!  :D En ole erikoistunut pelkkien chilien viljelyyn, muitakin kasveja on ruukuissa sisällä ja parvekkeella.

Lainaus käyttäjältä: "Rainbow"Neuvoja kaipaisin mullan valintaan ja juuritilaan, mutta kaikki muukin tieto on tervetullutta.( kuukausimansikalle ja parveketomaatille )


Kokeilin parvekkeella viime kesänä kuukausimansikkaa. Jotain hyvin tavanomaista vaaleaa puutarhamultaa laitoin kasvualustaksi. Mitään kovin ihmeellisiä temppuja se ei tarvinnut, marjoja tuli jo ekana vuonna. Noiden kuukausimansikoiden lisäksi mulla on tavallista puutarhamansikkaa kahdessa ruukussa. Alaskan pioneeri on laji, sen pitäisi sietää kylmää hyvin. Perimätieto kertoo, että mansikka tarvitsee kuohkean ja multavan maan ja juo aika tavalla. Syksyllä sille annetaan puutuhkaa tai kalkkia. Syyslannoitus elokuussa. Maan ph:n pitäisi olla noin 7.

Olen vaihtanut mansikoiden mullat elokuussa, ikäänkuin syyslannoituksena. Kesän mittaan niitä joutuu lannoittamaan viikoittain ja kastelemaan sitä ahkerammin, mitä pienemmässä ruukussa ne ovat. Mulla on ollut katteena kevytsoraa, mutta hyvin pärjäisi ilmankin. Marjojen varret yltävät yli ruukun reunojen eikä sato mätäne. Jossain vaiheessa kesää ne kannattaa raahata suihkuun. Lehtien pinnalle tulee jotain tahmaa, jos sade ei pääse kastelemaan istutuksia. Kirvat pitävät tuoreista mansikanversoita. Arvelen, että kuukausimansikka hoituu samoilla ohjeilla kuin isot puutarhamansikatkin.

Parveketomaatista mulla on erittäin hyviä kokemuksia monelta kesältä.  :wink: Tähän menessä paras tulos on tullut kalkitulla kasvihuoneturpeella. Kasvualusta on mukavan kuohkeaa ja sitä saa kastella alvariinsa, etenkin hellekautena. Jos tomaatin vesihuolto takkuaa, tulee hedelmiin arpia. Ruukku saa minusta olla aika iso. Jos juuret ovat ahtaalla, ei tule tomaatin tomaattia. Kasvihuoneturpeesta loppu kasvuvoima aika äkkiä, elikkä noita tomaattejakin saa lannoittaa viikoittain. Parveketomaatti on rukonkotomaatti ja siitä pitää nyppiä varkaat. Sitä joutuu myös tukemaan. Tuholaisongelmiakaan ei ole ihmeemmin ollut ja tomaattia on tullut ihan syötäväksi saakka.  :D

Olen muuten varmuuden vuoksi leikkinyt pölyttäjää pumpulipuikon kanssa, vaikka on niitä alalle vihkiytyneitäkin pörissyt parvekkeella.

svalli

Lainaus käyttäjältä: "Smaug"Parveketomaatti on rukonkotomaatti ja siitä pitää nyppiä varkaat.


Tosta on ollut paljon keskustelua usealla keskustelupalstalla ja mielipiteet jakaantuu kahtia. Itsekin ennen nypin varkaat mummon ohjeitten mukaan, kunnes tomaattikasvien määrä alkoi kasvamaan niin ettei sitä enää pysty hallitusti tekemään. Tomaatteja on kahdenlaisia, determinaatteja (en tiedä mitä se oikeasti on suomeksi) ja indeterminaatteja. Determinaatit kasvavat tiettyyn mittaan ja tekevät sadon ja sen jäkeen kasvu hidastuu ja satoa ei enää oikein tule. Indeterminaatit kasvavat niin kauan kuin lämpöä riittää. Determinaateista ei kannata varkaita nyppiä, koska kasvi jää muutenkin pieneksi. Jos indeterminaateista nyppii varkaita ja kasvupaikka on hyvä lopputuloksena voi olla monta metriä pitkä varsi, jota on vaikea tukea.  Parvekkeella sellaisen kasvattaminen voi olla hankalaa.
Olen lukenut väitöksiä, että jos varkaat nyppii tuloksena on isompia tomaatteja ja jos ne jättää nyppimättä kasvi kasvattaa useampia tomaatteja, mutta ne jäävät pienemmiksi.
Viimekesänä en nyppinyt varkaita ollenkaan ja tomaatit kasvoivat hyvin ja tuottivat satoa todella runsaasti.

Tässä on hyvä linkki aiheeseen.
http://faq.gardenweb.com/faq/lists/tomato/2000083616002031.html
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Smaug

Olen nähnyt tasan yhtä lajiketta myytävän nimellä parveketomaatti, muut ovat olleet eri nimisiä mutta ovat kyllä sopineet hyvin myös parvekkeelle ruukkussa viljeltäväksi. Jotenkin oletin, että tässä on nyt kyse just siitä parveketomaatista. Sen siemenpussin kyljessä muistaakseni luki, että varkaat nypittävä. Eli siis nypin, tomaatit kasvoivat kaupan perustomaatin kokoiseksi. Edellisenä kesänä mulla oli liikaa taimia samassa ruukussa, lopputulos oli aika tiheä viidakko ja pienet hedelmät, niitä tosin tuli ihan kivasti jos kappalemäärässä mitataan.  Raahasin kylmän tultua ruukun sisälle ja jatkoin kasvatusta pitkälle syksyyn.

Mulle on kans vanhempi väki opettanut, että runkotomaatin varkaat nypitään, muuten ne hassaavat energiaa varkaisiin ja tomaattisato kärsii.  Olisko tuo sadon kärsiminen sitten se tomaattien pienuus tai vähyys? Ihan selvästi tämä vaatii omia kokeita.  :D

LainausKyllä tomaatinkasvatukseenkin voi jäädä koukkuun...


Helposti, ei tule kesää ilman tomaatteja. :D Todella komea kasvusto tuossa kuvassa!

mau

Varkaat ON poistettava, EHDOTTOMASTI! Runkotomaatit (kasvihuoneessa) täytyy lisäksi katkaista 4.-5. kukkatertun yläpuolelta. (Kokemusperäistä havainnointia  ~40 v. = tomaatinkasvatusta >15 vuotiaasta..)

Paras kasvatusalusta ruukuissa on ammattilaisille tarkoitettu - äh,  eipä kai saa mainostaa, [siis konsonantit: Kkkln, vokaalit: eiä] amppeliseos kastelukiteillä. Useimmat kauppapuutarhat myyvät sitä säkeittäin kohtuuhintaan.  :wink:

svalli

Tomaattien kasvatukseen voi tulla samanlainen intohimo kuin chileihin, sillä tomaattejakin löytyy monen värisiä, muotoisia ja makuisia. Tänä vuonna oli pakko jo rajoittaa tomaattimäärää ja tarkoitus olisi pitää variaatioiden lukumäärä 18:ta ja kasvien lukumäärä noin 50 + kaikki rikkaruohoina kasvimaalla itäneet joista osaa en raaski kitkeä pois vaan annan kasvaa...

Lainaus käyttäjältä: "mau"Varkaat ON poistettava, EHDOTTOMASTI!

MIKSI? Mitä tapahtuu, jos en poista?
Ehkä poistaminen ja latvominen on tarpeen lyhyen kasvukauden alueilla? :?:
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

mau

Lainaus käyttäjältä: "svalli"Tomaattien kasvatukseen voi tulla samanlainen intohimo kuin chileihin, sillä tomaattejakin löytyy monen värisiä, muotoisia ja makuisia. Tänä vuonna oli pakko jo rajoittaa tomaattimäärää ja tarkoitus olisi pitää variaatioiden lukumäärä 18:ta ja kasvien lukumäärä noin 50 + kaikki rikkaruohoina kasvimaalla itäneet joista osaa en raaski kitkeä pois vaan annan kasvaa...

Lainaus käyttäjältä: "mau"Varkaat ON poistettava, EHDOTTOMASTI!

MIKSI? Mitä tapahtuu, jos en poista?
Ehkä poistaminen ja latvominen on tarpeen lyhyen kasvukauden alueilla? :?:


Intohimopa hyvinkin: "ihan pakko kokeilla"-lajikkeita löytyy loputtomasti, mutta onneksi elämä on pitkä, vai oliko se taide?  :roll:

Oletko unohtanut, millainen on Suomen kesä? Kun idätän runkotomaatit maaliskuun alussa ja istutan ne toukokuun puolivälissä kasvihuoneeseen (pakkasöinä tilapäislämmitys), niin ensimmäiset tomaatit kypsyvät vasta heinäkuussa ja lokakuuhun mennessä korkeintaan se 4-5 terttua. Jos varkaita ei poista, tomaatit jäävät pieniksi eivätkä ehdi kypsyä, mutta pahinta kaikesta on se, että kasvustosta tulee läpitunkematon viidakko, jossa ötökät ja taudit jylläävät. Amppelitomaattini saavat kyllä kasvaa ihan villisti ja vapaasti.

Onhan olemassa vähemmän työtä vaativia pensastomaatteja ja jopa avomaalla kasvatettavia lajikkeita, mutta ne ovat niitä "tavallisia" punaisia, joita kasvatetaan tomaattien, ei intohimon takia!

Nike

LainausOletko unohtanut, millainen on Suomen kesä?


Svalli onkin Ameriikasta  :wink:
Mummoni viljelyohje:"Juuret tulevat multaan."

svalli

Lainaus käyttäjältä: "mau"mutta pahinta kaikesta on se, että kasvustosta tulee läpitunkematon viidakko, jossa ötökät ja taudit jylläävät.

Nyt tajusin. Kasvihuoneessa ei voi pitää samanlaista tiheää viidakkoa kuin avomaalla, missä on tilaa ja ilmankierto pitää taudit loitolla ja ötökätkään eivät pääse samalla tavalla valloilleen. Ehkä olen jo unohtanut kasvihuonekasvatuksen kommervenkit...

Lainaus käyttäjältä: "mau"Onhan olemassa vähemmän työtä vaativia pensastomaatteja ja jopa avomaalla kasvatettavia lajikkeita, mutta ne ovat niitä "tavallisia" punaisia, joita kasvatetaan tomaattien, ei intohimon takia!


Kandasta saattaisi löytyä hyviä Suomessakin avomaalla kypsyviä lajikkeita.

Punaisista tomaateista paras on mielestäni Brandywine. Viime kesänä kasvatin niitä ensimmäisen kerran ja ne olivat tuotoltaan vähäisiä liian kuuman kesän vuoksi, mutta jokainen tomaatti joka puskaan kasvoi oli uskomattoman herkullinen.

Lainaus käyttäjältä: "ChiliPark"Keltaiset tomaatit ovat kivan värisiä, mutta melko mauttomia.

Keltaisistakin löytyy maukkaita kuten Azoychka ja Garden Peach.

Lainaus käyttäjältä: "ChiliPark"Tigerella on vahvasti harkinnassa...

Tigrella on kivan näköinen ja ihan OK maultaan.

Ne kastelukiteet on saattavat olla sellaista superabsorbenttia polymeeriä. Ainakin täälläpäin myydään purkkimultaa, johon on lisätty niitä. Olen ostanut niitä kiteitä erikseen ja lisännyt niitä turpeeseen. Kokemuksesta voin sanoa, että ainakaan chilit ei tykkää jos niitä kiteitä on liikaa.  :oops:

Minun uusi tämän kesän kasvatuskokeilu tulee olemaan sweet potato (Ipomoea batatas).
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...