tammikuu 10, 2025, 11:45:42 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


pistokaslisays ja raakojen chilien kuivaus

Aloittaja svalli, lokakuu 04, 2004, 19:42:21 ip

« edellinen - seuraava »

svalli

Asun USA:n keskiosissa ja syksyn ensimmainen pakkanen uhkaa kasvimaatani ja pasilla bajiot ovat viela taydessa kasvussa.  Kaikki chilit ja paprikat on kai poimittava tana iltana.

Ajattelin ottaa kasveistani pistokkaita sisakasvatusta varten. Kasvit on kasvaneet liian suuriksi, niin ettei niita kannata siirtaa juurineen purkkeihin. En ole aiemmin juurruttanut chileja. Juurtuvatko ne helposti? :?:

Voikohan noita pasilloja ja anaheimeja kuivattaa kuivurissa, vaikka ne ovat viela vihreita? Olisiko mitaan muuta hyvaa sailontakeinoa? Tomaatteja ei ole riittavasti salsan tekoon ja valmista salsaa on jo ainakin 12 litraa purkitettuna.

T: Sari
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Fatalii

Toiset lajikkeet juurtuvat helpommin, toiset eivät taas oikein millään... hankala selittää minkälaisia oksanpätkiä kannattaa leikkaa että tuo onnistuisi parhaiten mutta leikkaa turhat liiat lehdet ja kukat pois ja leikkaa varsi poikki terävällä veitsellä viistosti, niin tulee enemmän pinta-alaa millä juurtuminen tapahtuu helpoiten, sellaisista 5-10cm pätkistä on itselläni onnistuneet pistokkaat parhaiten, alemmat suuret lehdet olen vielä pätkinyt esim. puoliksi niin ei mene niihin turhaan liikaa energiaa.

Olen itse käyttänyt nykyisin juurrutusaineita paremman juurtumisen toivossa mutta periaatteessa pelkkä vedessä liottaminen usean viikon ajan riittää. Kannattaa ottaa useampi pistokas per laji ja laittaa ne aina yhteen purkkiin (muista kirjoittaa laji ylös, ne tuuppaavat unohtumaan!).

Kyllä niitä voi kuivattaa kuivurissa mutta itse en enää kuivaa raakoja chilejä ellen hae jotain erikoismakua... kovin kehuttava maku niissä raa'oissa ei kuivattuna IMO ole.
Savustaminen olisi varmaan yksi mainio säilöntäkeino raaoillekin, suosittelen kokeilemaan, vaikka tuosta ei itsellä olekaan kokemusta vielä, muuta kun maun puolesta, todella herkkua mausteena!!!
Pian joutuu kyllä savustamaan isomman määrän... pakastaminen toki on myös tuossa tapauksessa mahdollista.
Toisaalta voihan ne myös kuivata ja sitten liottaa vedessä niin niistä saa periaatteessa tuoreita sitten.
Kannattaa koittaa eri tapoja ja päättää itse mikä sopii omaan makuun!
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

svalli

Kerasin kaikki isot chilit ja parikat pois kasvimaalta eilen ilalla ja peittelin kasveja. Yolla olikin ainakin pari astetta pakkasta, joten ohut kasviharso ei ehka niita suojannut.
Unohdin purkeissa kasvaneet jalapenot ja cayennet ulos talon etelaseinustalle yoksi :cry: . Toivottavasti siina oli niin lammin, etta ne pysysivat hengissa.

Otin isoista chileista pistokkaita ja toivottavasti saan ne juurtumaan. En illalla loytanyt juurrutushormonipurkkia mistaan.

Nyt pitaisi keksia miten saan kaikki raakana poimitut chilit ja paprikat kaytettya tai sailottya. Pakastamista voisin ehka kokeilla, silla jos ne pakastaisi silppuna, ne voisi ehka sitten kayttaa chilipataan talven aikana. Pitaakohan chilit esikypsyttaa ennen pakastamista kuten vihannekset?

Taman linkin takaa loytyy kuva keraamastani sadosta:
http://home.centurytel.net/vallinmaki/paprikat04.htm
Piti kayttaa pulkkaa, kun kottikarryt oli taynna takkapuita.

T: Sari
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Fatalii

Näyttää siltä että sullakaan ei lopu chilit ihan heti talvella kesken.. ;)

Itse olen pienemmät heittänyt sellasenaan pakkaseen ja useimmiten isommat halkaissut ja sitten pakkaseen, aina ei kerkeä sadonkorjuuhässäkässä edes halkomaan.

Sadostasi päätellen suuri osa kasveistasi on C. annuumeja joten pistokaslisäys voi osoittautua kovinkin hankalaksi, itsellä annuumeista onnistuneet lähinnä vain villit ja jalostetut jotka ovat vielä suht lähellä villejä... toisaalta kauhean montaa annuumia ei ole tullut edes yritettyä pistokkaista lisätä sillä parempia vaihtoehtoja löytyy melkoisesti siihen hommaan..  :)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

svalli

Niista isoista anaheimeista ja unkarilaisista en niin valita, mutta ajattelin, etta jos saisin sen pasilla bajion talvehtimaan, niin ehka saattaisin saada niita kypsymaankin. Kasvit kasvoivat kesassa yli metrin korkuisiksi ja olivat taynna chileja, mutta yksikaan ei ehtinyt kypsya. Kiinostaisi naas maistaa niita kypsinakin.

Siemenet tilasin sellaiselta heirloom webbisivulta, joten kyseessa ei pitaisi olla mikaan hybridi. Siemenia on viela jaljella, joten voin tietenkin aloittaa uudet kasvit.

Tilasin myos Mexican Bird Pepperin siemenia, jotka oli keratty luonnosta jostain pain Meksikoa. En kuitenkaan ole saanut niita itamaan lukuisista yrityksista huliomatta. Viimeksi hinkkasin niita kynsiviilalla ja nyt ne on olleet yli kuukauden kosteassa turpeessa, eika vielakaan nay ituja. Seuraavaksi on kai kokeiltava sita peroksiidi kylpya.

Olen vasta aloittelemassa tata chilien kasvattelua. Olen enemmankin harrastanut tomaatteja, mutta aina on tietenkin sen verran ollut jotain chileja ja paprikoita kasvamassa, etta olen saanut tehtya salsaa ihan oman puutarhan tuotteista. Tana vuonna kasvatin 18 eri tomaattilajia; varikirjossa oli valkoisia, vihreita, ruskeanpunaisia, keltaisia, oransseja ja tietenkin punaisia. Kypsista vihreista tomaateista ja vakevista unkarilaisista chileista tuli ihan kaunis ja sopivan tuju, mutta ei liian tulinen vihrea chiliketsuppi. Se kelpasi ukolle jopa sinapin korvikkeena.

T: Sari
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Fatalii

Hmm.. itsekin tomaatteja viljelen lähinnä kesämökin kasvihuoneessa ja pihalla... kiinnostaisiko siementenvaihto... itse en juuri chilejensiemeniä enää tarvitse mutta erikoisille tomaateille riittäisi kiinnostusta... ?

Jos kiinnostaa niin laita mailia tulemaan: fatalii@sci.fi

Itsellä myös aikomus ottaa sisään joitain lajeja kypsymään, jonka jälkeen parhaimmat pääsevät talvehtimaan kasvihuoneeseen ja turhemmat päätyvät kompostiin.
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around