tammikuu 08, 2025, 04:48:08 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


KtK:n Chilipäiväkirja 2008

Aloittaja ktk, heinäkuu 15, 2008, 22:45:09 ip

« edellinen - seuraava »

ktk

Ollut jo jonkun aikaa mielessä ruveta kasvattelemaan chilejä ,josko sais jossain vaiheessa korjata polttavia namupaloja omasta puskasta.

Innostuin laittamaan hiukan myöhässä kesän kannalta chilejä itämään 8.7 ,mutta kattotaan mitä tuleman pitää. Bilteman minikasvihuoneessa on 4kpl Honkkarista ostettuja 20w putkivalaisimia ja foliolla on lamppujen ritilähylly päällystetty. Kai niilläkin jo alkuun pääsee.

Itämässä on 3 siementä per purkki ja 8.7 pistetty.

-Lemon drop
-Cayanne
-Thai chili
-Bangalore Torpedo
-Aji Cristal siemenet lähti tänään itämään 15.7

Thai chilistä on kaksi pikku lenkuraa tänään noussut mullasta ja mielenkiinnolla odottelen seuraavaa herääjää.

Oikeestaan homma lähti siitä ,kun parvekkeelle oli vaimo laittanut kaupan cayanne siemeniä kukkalaatikkoon ja siirsin sieltä sitten niitä sisälle ja nyt on 1kpl 4-5 senttinen sirkkalehti valossa. Viidestä parvekelaatikosta otetusta loput paljastuivatkin persiljoiksi ,kun hiukan kasvoivat :)

Alan harrastus onkin aika suosittuja,kun näinkin hyviä foorumeja löytyy heti alkuunsa.

Tästä se lähtee ja katsotaan mihin päätyy.

Hombre

Kyllähän noilla pärjää. Mutta ei kesällä mitään lisävaloa tarvitse. Aurinko valaisee enemmän kuin tarpeeksi suomessakin.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

ktk

Hieman päivitystä nykytilanteeseen. Chilit on jo elokuun lopusta olleet sisällä bilteman kasvihuoneessa ja jotenkuten kasvaneet siellä. Viikko sitten lisäsin 2 kpl 20w putkia kattoon ja nyt niitä on sitten 6 kpl yhteensä.

Tässä kuvia tilanteesta 23.09




Nyt on tilanne tämmöinen ja toinen cayenne otti ja rupes kukkimaan. Ainakin yks hedelmä tulee :D








Ongelmana on monien chilien keltaisuus ja alalehtien tippuminen ,eivät kai saa valoa vieläkään riittävästi. tosin vasta viikon ollut 2kpl lisälamppuja.

Lannoittanut en ole lainkaan ja kastellut aina kun kuivahtaa. Akvaariovettä olen hiukan pari kertaa lorauttanut. kuukausi takaperin huomasin kastelleeni liikaakin. Kaipaisivat vissiin jo isompia ruukkuja vai kuinka ja mitä lannotetta kannattaisi kokeilla.

Lämmöt on tällä hetkellä 28-30 astetta ja altapäin tuulettaa tommonen pienipöytätuuletin. Paljon kuumempaa valaistusta ei kyllä tossa teltassa siedä.

Koitan lueskella vanhempia postauksia kasvatuksesta ,mutta pikku vinkit tähänkin on tervetulleita.

Chilivaari

Ensin tuosta kuvien postauksesta:
Läppärillä ja melko pienellä näytöllä on tuskaa lukea, kun rivin pituus on ainakin kaksi kertaa näytön leveys. Se johtuu kuvien leveydestä. Voisitko pienentää nuo kaksi isoa?
Viimeiset kuvat olivat jo minullekin siedettäviä.  :wink:

Kyllähän chilit lannoitetta tarvitsevat. Viimeistään kuukauden päästä mullan vaihdon jälkeen. Jotkut suorastaan nauttivat siitä, jos saavat runsaan annoksen.
Typpilannoituksen ja kukinnan ongelmista on täällä paljon varoiteltu, mutta ei minulla ainakaan ole ollut ongelmia Puutarhan Kesän normaaliannoksen kanssa.

Keltaisuus johtunee juuri lannoituksen puutteesta. Cayenne ainakin virkistyi nopeasti lannoitepuikoilla. Joillekin muille ne voivat olla liikaa.
Liian vähän valoa aiheuttaa honteloa pituuskasvua ja vaalean vihreitä, ohuita lehtiä.

ktk

Pistin kaks ekaa kuvaa hiukan pienemmiksi ,olivatkin aika isolla resolla kieltämättä.

Kiitti hyvästä linkistä ,täytyypi laittaa jotain lannoitetta viikonlopun aikana.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "ktk"... sisällä bilteman kasvihuoneessa ja jotenkuten kasvaneet siellä. Viikko sitten lisäsin 2 kpl 20w putkia kattoon ja nyt niitä on sitten 6 kpl yhteensä.

Loisteputkilla etäisyys on kriittinen tekijä valon määrässä. Jos niitä suinkin on mahdollista laskea hyvin lähelle chilien latvoja, tee se. Tai nosta kasveja. Etäisyyden puolittaminen nelinkertaistaa valotehon.

MrFrost

Loisteputkethan eivät kovin paljoa tuota lämpöä.

Itsellä on lähimmillään ollut parin sentin päässä putkesta latvat, nyt taitaa olla 5-8 cm päässä korkeimman ruukun kasvien latvoista tuo iso loistari.

Toki on myös tuuletus ajastettu suurinpiirtein 15min per tunti, ihan senkin takia, että kasvit myös vahvistuvat varsiltaan, kun tuo Fataliin lanseeraama bonchi-villitys melkeen oli yksi isoimmista tekijöistä, minkä takia aloin chilejä kasvattamaan, kun tähän mennessä olen onnistunut tappamaan jokaisen huonekasvin, mikä on ollut.

-T
Lainaus käyttäjältä: bluesmanTrinidad scorpion Morouga blend; Mieto lasten chinense. Kannattaa tarjota ensimmäistä chiliään maistavalle. Savusalsa ihan ok. Riittoisa.

Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Räyhis - halvempi kuin luulin!

ktk

Laitoin jo eilen illalla hieman chilivaarin mainitsemaa puutarhan kesää hiukan normaaliannosta laimeampana kaikille paitsi tolle paria marjaa pukkaavalle chilille.
Sattui just sitä lannoitetta olemaan kaapissa.

Olenkin jo nostanut chilejä hiukan lähemmäs putkia ja voisin nostaa vielä lisää ,latvojen etäisyys putkista on tällä hetkellä about 20cm pisimmillä chileillä.

Täytyy tarkkailla hiukan noita lämpöjä ,toi pöytätuuletin chilien alapuolella on mulla päällä saman verran kuin valaistuskin. Ei jaksa kovin hyvin tuulettaa sieltä.
Lämpöa ainakin noi loisteputket jo aika paljon tekee ,koko eteinen on lämmin niitten ansiosta.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "ktk"Laitoin jo eilen illalla hieman chilivaarin mainitsemaa puutarhan kesää hiukan normaaliannosta laimeampana kaikille paitsi tolle paria marjaa pukkaavalle chilille.

Kyllä ne hedelmiäkin kasvattelevat kasvit tarvitsevat lannoitusta, varsinkin kalia.

Itse olen lannoittanut ihan koko kasvien elinkaaren ajan samalla lannoitemäärällä kuukauden ikäisistä taimista lähtien. Osaksi tosin omaa laiskuuttani, kun en viitsi tehdä monenlaista lannoiteliuosta kastelua varten...

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"... Itse olen lannoittanut ihan koko kasvien elinkaaren ajan samalla lannoitemäärällä kuukauden ikäisistä taimista lähtien.

Samat sanat täältä.  :wink:
Yhden kesän kokemuksella sanoisin, että ei siitä ainakaan haittaa ole ollut kukkiville ja satoa tuottaville kasveille. Kenties kasvuvaiheessa olisi voinut antaa reilumpia annoksia? Ainakin yksi kananP-kokeilu viittaisi siihen suuntaan.

Minun annokseni on siis ollut millilitra eli gramma litraan kasteluvettä joka kasteluun paitsi pahimmilla helteillä välillä vettä.

harvester

Nostele vaan ne pienemmätkin kasvit samalla tasolle isompien kanssa, niin saavat valoa paremmin. Kun se etäisyys valaisimiin on riittävän pieni, kasvin kasvu ei ole enää sellaista honteloa ja pitkää. Ja mahdollisesti alkavat jopa haaroakin aikaisemmin, kuin tilanteessa joissa joutuvat kurkottelemaan kohti valoa. Tuo bilteman kasvari tulee luultavasti käymään melko nopeasti pieneksi, kun nuo vain alkavat kasvaa leveyttäkin ;) eli uutta hankkimaan, niin saat osan toiseen, jotta alalehdillekkin pääsee valoa.

Viime talvena aloittamallani kaappi kasvatuksella havaitsin, että valaisimien ja kasvien etäisyys  max 10cm koko kasvatuksen mahdollisti sen että kasveista tuli tanakoita ja hyvävointisia. ikävä kyllä mun kaapista loppui tila leveys suunnassa, ennen kuin korkeus, joten sitä ei voinut viedä finaaliin, kuin yhden kasvin kanssa, joka teki satoa ihan sopivasti. minulla kun ei aikaisemmin ollut yksikään haba tehnyt satoa ekana vuotenaan, mutta tämä caribbean red haba, teki useita podeja, olisko ollut parikymentä, mahdollisesti isommassa tilassa olisin saanut aikaiseksi enemmän satoakin, mutta tulipahan testattua että ilman luonnon valoakin saadaan hetelmiä aikaiseksi.

ktk

Lannoituksella oli mullistava vaikutus. Parissa ,kolmessa päivässä keltaiset lehdet muuttuivat vihreiksi ja kasvu voimistui kummasti.  
Paria chiliä kasvattava cayenne kukkii lisää ja molemmat bancalore torpedot on alkaneet tekemään nuppuja.

Aji cristal ja lemon drop ovat ruvenneet kasvamaan leveyttä ja lehdet on isoja kuin mitkä.

Toisen cayannemarjan väri rupeaa punertamaan ja vesi nousee kielelle jo :D  hirveen paksujakin ovat jo.

Tuntuvat pitävän tosiaan lamppujen läheisyydestä (about 5cm latvat) ja eivät ole palaneetkaan ,mitä aluksi pelkäsin.
Toi minikasvihuone rupeaa olemaan nyt tosiaan ihan täynnä ja ruukunvaihto olisi tehtävä ihan justiinsa suurimmalle osalle kasveja.

Parvekelasitus täytyy myös tilata piakkoin ,tarvii saada kevääksi hiukan helpotusta tähän kasvatteluun.

Aika kalliita chilejä noi on loppujen lopuksi ,kun satsaukseen rupeaa suhteuttamaan :wink:  Mutta on ne varmaan sairaan hyvän makuisiakin sitten ja toistaiseksi kasvatus on ollut mukavaa puuhaa.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "ktk"Aika kalliita chilejä noi on loppujen lopuksi ,kun satsaukseen rupeaa suhteuttamaan :wink:  Mutta on ne varmaan sairaan hyvän makuisiakin sitten ja toistaiseksi kasvatus on ollut mukavaa puuhaa.

Ei kannata laskea harrastukseen meneviä rahoja... kaikki harrastukset nimittäin maksavat. Kaverini tiirailee tähtiä ja parinkymmenen tuhannen euron kaukoputkikin on halpa investointi siihen verrattuna, että hän matkustelee 3-4 kertaa vuodessa paikkoihin missä on vähemmän "valosaastetta" ja siksi parempi näkyvyys. Nuo paikathan ovat esim. vuoristoseutuja ja jos (tai siis kun) hän haluaa tiirailla eteläistäkin taivaanpuoliskoa, niin matkat johtavat sitten mm. Chileen. Oikeastaan tämä chilien kasvatus on siihen verrattuna halpaa puuhaa ja tästähän saa vielä jotakin konkreettisia tuloksiakin. :)

ktk

Joo ,emmää tosissaan laske chili harrastuksen hintaa ,kunhan tuli mieleen vaan. Eilen 11.12 nappasin tulipunaisen Cayannen marjan irti ,kun se rupes jo hiukan nahistumaan. Vaimokkeen kanssa sitten hiukan maisteltiin sitä. Ekat palat kärjestä maistu aluksi ihan perinteiselle laimealle paprikalle. Sitten riivin slicet läheltä siemenkotaa ja helvetti oli irti. Järjetön poltto alko heti ja meni maitoa ja suklaanpaloja aika tavalla. Vesi vaan valu silmistä :)   En tiiä ,miten toi Cayanne voi noin tulinen olla ,olen maistanut kauppahallista (turku) ostettua habaneeroa ja sekään ei ollu noin polttava muistaakseni. Kumminkin tässä noita miedompia "hese" chilejä voi syödä kuin herneenpalkoja.
Samassa Cayannessa on yks vielä vihreä paksuhko marja ja lisää kukkia pukkaa.
Ei noista ainakaan tule semmosia pitkulaisia palkoja ,onkohan tää edes Cayanne.

Yks tommonen hetelmä antaa varmaan sopivasti potkua pannulliseen jauhelihaa ,ainakin mun makuun. Se oli sit eka omakasvatettu chili ja pisti kyl liikettä niveliin ;)

ktk

kattelin tossa infernon chilikuvia ja tää mun "cayanne" muistuttaa kyllä Jalapeñoa ,pistän kuvan huomenissa hetelmästä. (kameran akut tyhjänä) Tainnut mennä lajikkeet väärin siementen myyjällä maybe.

ktk

joulukuu 15, 2008, 18:42:37 ip #15 Viimeisin muokkaus: joulukuu 15, 2008, 18:47:54 ip käyttäjältä ktk
Tommonen marja kyseessä:

Ahdasta rupeaa olemaan:

Miten muuten chili kannattaa poimia ,saksilla ajattelin napsasta rontista poikki.

harvester

melko varmaa on ettei tuo ole jalapeno.. jalluissa on usein korkkaantunutta pintaa siinä vaiheessa kun punastuvat.. ja punastumista saa tavallisesti odotella melko kauan, pitävät sen tummanvihreän värin hyvin pitkään. mulla oli jallut vihreinä koko kesän osa alkoi syksystä vasta hieman punastua.

wille

Kyllä toi jalmari voi olla. Mulla ainakin teki keinovalolla sisätiloissa kasvaessaan tommoista pientä hedelmää. Ei korkittumista ja toi hedelmän kärjessä oleva sojo myöskin punastui, kuten kuvassakin näkyy. Samoin nuo "rättimäiset" lehdet viittaisi Jalapeñoon.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

ktk

huhtikuu 08, 2009, 23:00:25 ip #18 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 08, 2009, 23:28:06 ip käyttäjältä ktk
Nyt kevään alussa tilanne on tämmöinen:

Eli yli pursuaa joka paikasta ,mutta pian pääsevät parvekkeelle isompiin ruukkuihin sun muuta. Lasitus sinne tuli maaliskuun alussa.


Tämmöisiä hetelmiä on kertynyt talven jäljiltä pakkaseen:   Nuo isoimmat paksut punaiset ja vihreät piti olla Cayanteita mukamas ,edelleen veikkaan jalapenoa. Se tuottaa tasaiseen marjoja koko ajan.


Muutama uusi lajike on itämässä ja saa nähdä ,miten chilit parvekkeelle tulee laitettua. Ongelmana on nuo meidän kasvinsyöjä kissat.

Yllättävän tulisia on olleet nuo kaikki pakastepurkissa näkyvät chilit. Varsinkin bancalore torpedo siemenkodan juuresta antaa kummasti vipinää.

talven mittaan harsosääsket yritti vainota chilejä ,mutta nyt on sota niiden kanssa voitettu. Pieni rikkaimuri inisiöitten imurointiin purkeista (toimii muuten hyvin)  ja kaikkien kotikukkien miedolla mäntysuopa+vesi liuoksella käsittely sai ne lopulta häviämään. Chileille en uskaltanut antaa kuin yhden kevyen käsittelyn.