Naga Morich ja Bhut Jolokia

Aloittaja Kekishero, maaliskuu 20, 2009, 17:31:06 ip

« edellinen - seuraava »

Kekishero

Kumpi on tulisempi vai sama tulisuus?

Xbow

maaliskuu 20, 2009, 18:22:11 ip #1 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 20, 2009, 18:25:24 ip käyttäjältä Xbow
Tiedä sitten, riippuu kasvatusolosuhteista sekä kasviyksilön perimästä. Naga Morichista nopeasti jatkojalostettu "Dorset Naga" lienee tietty brittien mielestä tulisinta, pilviä hipovine SHU lukemineen. Rapakon toisella puolen Pohjois Ameriikassa ovatten sitä mieltä, että Bhut Jolokia. "Perus" Naga Morich taasen Bangaleshin kavereiden mukaan lienee se aito ja oikea tulisin chili maailmassa :)

Ei kait sitä auta muuta kun joskus testata, mikäli tilaisuus siihen tulee. Silloin ainakin osaa aavistella, kumpi kahdesta chilihetelmästä tuntui siinä vaiheessa tulisemmalta.

Chilemanin Naga Snake Bite mainos :" The Naga Morich 'snake or serpent chilli' is one of the world's most sought after and fearsome chilli peppers. A recent sample of this rare Bangladeshi chilli was tested* using High-performance liquid chromatography and registered a mind blowing 1,598,227 Scoville Heat Units (SHU), that's 3 times hotter than the previous World Record Holder - the Red Savina Habanero or 300 times hotter than a Jalapeno pepper!" Tuo 1.6M SHU lienee brittien mittaama tulos Dorset Nagasta.

Samaan Naga tai Jolokia "perheeseen" kuuluvat,  tässä jotain vertailua

Rakas lapsi on saanut monta nimeä sen mukaan, missä päin sitä on kasvatettu. Lajikkeet ovat alueellisesti jalostunutkin jossain määrin vähän erilaisiksi. Karkeasti ottaen samalta seudulta noi kaikki Nagat, Jolokiat ym näyttävät olevan peräisin.
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

Kekishero

Kiitos vastauksesta . Linkittämäsi sivun tiedot olivat valaisevia.

Aji Inferno

Chiliharrastukseen kuuluu tietty into ja äärimmäisyyksien tavoittelu, mutta nekin menevät välillä liiallisuuksiin. Esimerkiksi Nagan tapauksessa puhumme oikeasti eräänlaisesta aasiassa äärimmilleen kehitetystä Habanerosta. Eri tahot ovat omista syistään antaneet sille lukuisia nimiä, mutta lopulta kyse on silti enemmän tai vähemmän yhdestä lajikkeesta: Bangladeshissa tavallista tulisemmaksi jalostuneemmasta Habanerosta. Alueellisia eroja paikallisten lajikkeiden välillä luultavasti on, kuten Karibian c.chinense chileissäkin, mutta suuria ne eivät ole. Kaikki oikeat (väärennöksiä tulee koko ajan enemmän!) "Nagat" ovat tulisuudeltaan melkoisia, eli luultavimmin välillä 500.000..1.000.000 SHU ellei paikallisesti enemmänkin. Mutta kaupallisuuden lait käytännössä pakottavat kauppiaat laittamaan myyntiin myös koko ajan miedompia ja jopa täysin vääriä paprikoita samalla nimellä, jotta suuri kansa marketeissa ostaisi näitä...

Jos capsicum chinenseissä haluaa etsiä todella erilaisia versioita, kannattaa muistaa tämä mm. Infernon chilisivuilla mainittu seikka: Chinensien päätyypit ovat "Karibialainen" ja "Manner-Eteläamerikkalainen". Tähän voinee nyt lisätä myös Nagan edustaman aasialaisen tyypin, joka tosin vastaa hyvin pitkälti karibian chinensejä. Karibialaiset (+ Naga/Jolokia(tms) ovat keskenään melko samankaltaisia, vaikka maussa ja tulisuudessa suuresti vaihtelevatkin. Mantereen chinenset, eli käytännössä Brasilian ja rannikon pikkuvaltioiden lajikkeet ovat sitten usein ihan omanlaisiaan, esimerkiksi violetteja tai puun muotoisia. Kiintoisia! :)

Jos chilin monimuotoisuus kiinnostaa, kannattaakin lukea Infernon tietosivuilta asiasta.