tammikuu 25, 2025, 07:17:10 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Punkki? - Outoa töhnää lehtien alla

Aloittaja Wiski, elokuu 24, 2003, 14:53:31 ip

« edellinen - seuraava »

Wiski

Annuumini lehtien alapinnoille on ilmestynyt jotain outoa, helposti silminnähtävää valkoista sokerinnäköistä töhnää. Töhnä on sijoittunut lehtisuonien suuntaisesti, kasvin ylälehdille keinovalon lähelle. Kasvin alalehdillä ilmiötä ei näy, eikä naapurichileillä, jotka ovat paljon pienempiä kuin tämä yksilö.

Eikai kyseessä ole punkki ???

kuva

Kyseessä on fingron cayenne golden.

En nähnyt suurennuslasilla kytätessäni minkäänlaista liiketä lehtien alapinnoilla. Muuten kasvi vaikuttaa hyvävointiselta.. kukkii ja pineniä paprikanalkujakin on melkoisesti..

Strode


Wiski

Mielestäni ei ole siitepölyä. Siitepölyä on kyllä varissut lehtien yläpinnoille, mutta ei tuonne alapinnalle missä outo "töhnä" esiintyy. Töhnä näyttää kiteiseltä, eikä se lähde esim. puhaltamalla tai sormellakaan irti lehdestä.

Tässä vielä toinen kuva

kuva2

Tuossa näkyy aika hyvin tuo töhnän sijainti suonien mukaisesti, ja tosiaan töhnää esiintyy vain lähellä lehden tyveä eikä kärjen alueella.

Aji Inferno

Kuvasta on paha vielä sanoa... Mutta punkkien tuhot näkyvät monella tavalla. Yksi on lehtien yleinen "himmentyminen", joskus vaaleiden läikkien kera. Ikäänkuin menettäisivät loistonsa. Pitkälle ehtinyt punkki-infektio tuottaa aivan hämähäkinseitin kaltaisen seitin lehtiin tai kukkiin, ja tuolloin on toimittava HETI! Joskus chilien lehdissä on luonnostaan vaaleaa töhnää lehtisuonissa. Punkkien meininki eroaa siitä kuitenkin helposti. Lehtisuonien ympäristö on tuolloin jotenkin huonon näköinen, paskainen (kirjaimellisesti). Jos epäilet, ei liene huono idea suihkuttaa/kylvettää kasvi/kasvit kunnolla vedellä ja laittaa sitten Raid-kuuria lehtien alapinnoille. Nyt on joka tapauksessa punkkien aika alkamassa...

Timo

Omassa annuumissanikin näyttää olevan lehtien alapinnalla tuollaisia, ja epäilisin niiden olevan punkin munia. Itse otuksista ei ole kyllä mitään havaintoa, eikä juuri niille tyypillisistä tuhoistakaan. Lienevätköhän vain odottamassa otollista aikaa offensiiville :(

Olen noita puskia silloin tällöin suihkutellut merileväuutteella ja kerran antanut oikein kunnon käsisuihkutuksenkin.. voisi varmaankin dipata ne lähiaikoina mäntysuopaämpäriin hätävarjeluna.

Edit: Ai niin, liekö mäntysuopakäsittelyllä  vaikutusta nuppuihin? Ei olisi kovin mukavaa, jos hoito tepsisi mutta rampauttaisi potilaan ???

H-Bomb

Katsos, tutulta näyttää  :)

Olen itsekin ihmetellyt tuota ja pitkän taistelun ja ihmettelyn jälkeen tulin tulokseen, että kyseessä on jonkinlainen home- / sienitauti. Itse asiassa tultiin samaan tulokseen Jukan kanssa (kommentteja odotellen). Mikään ötökkä kyseessä ei ainakaan ole. Itse sain tuon pois suihkuttamalla kasveja melko voimakkaalla kamomillauutteella. Ne "kiteet" ikään kuin kuivuivat (muuttuivat tummiksi) ja kuolivat... Home- / sienitautia puoltaa myös se, että se viihtyy lämpimimmässä osassa kasvia eli latvuksessa sekä ongelma ikään kuin tulee lehden sisältä (ei saa rapsutettua pois). Ongelma ei myöskään tuntunut vaivaavan kasveja paljoakaan.

Paras keino näyttää silti olevan se, että suihkuttelee kasvit vain aamupäivisin (koko päivä aikaa kuivua). Iltasuihkuttelun lopetettuani ongelma ei uusiutunut.

Ehkä tästä oli apua... EDES  ;)

-Harry

P.S. Kävipä mielessä alkuaikoina, että lannoite jollakin tavalla kiteytyisi lehdille... Samoin kuin lannoitepullon suulle. Mutta se jäi vain arvelun asteelle.
H-Bomb - The Fiery Finn
http://www.h-bomb.biz

Fatalii

Melkoisesti näyttää poikkeavan omasta "hometaudistani" joka vaivasi kasveja tuossa ennen kesää melkolailla.... hävisi tosiaankin kamomillan & jaakontaian vuorottasella suihkutuksella, tiedä sitten kumpi vaikutti enemmän... :)
Kamomillahan on vanha "lääke" erinäisiin homeongelmiin, loppui kuitenkin kuin seinään..

Toisessa kuvassa näyttivät enemmänkin syöntijäljiltä kun "töhnältä", jättävät vähän arvailun varaa vielä nuo kuvat...

Joissain laijikkeissa tosiaankin voi ilmetä kaikenlaisia möykkylöitä lehtien alapinnoille, mutta cayenne oli itselläni ainakin aika siloinen.

Punkinmunia ei ainakaan omissa kasveissani oikein paljain silmin tahtonut nähdä, punkkeja ja seittejä kylläkin...

Täytyy toivoa että pahat hyökkäykset saadaan aisoihin vaikka siihen aikaa palaakin.

Viidakossa vilisee aina ennemmin tai myöhemmin, sille ei voi mitään.. :)

PERUSTEELLINEN suopaus & raidauskäsittely kannattaa aina jos ötököitä näkyy.. itselläni tehonnut varsin hyvin joka kerta.
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Wiski

OK kasvi sai raid & suopacombon niskaansa varmuuden vuoksi.

Hyvä että varmistui tuo punkkien nähtävyys silmin/suurennuslasilla. Noita vipeltäjiä lienee kuitenkin niin paljon, että saastuneiden lehtien tarkkailu suurennuslasilla johtanee visuaaliseen havaintoon.

Mistä nuo punkit sitten tulevat? Asustaako niitä esim. läpi vuoden jossain huoneen nurkissa? Vai lentävätkö otukset kesällä sisään munimaan ja hyökkäävät sitten syksymmällä tms.

Tuolla kasvatus-osassa punkkisivulla on mainintaa lentävistä siivekkäistä emoista. Näkyykö näitä kenties pörräämässä pahasti saastuneen kasvin ympärillä/muualla huoneilmassa?

Paljon riittää kysyttävää, varsinkin kun en ole varmuudella moisia koskaan tavannut. "Know thy enemy"...

Fatalii

Mullasta tulevat vissiin useimmiten, kaipa niitä voi rakenteissakin voi pilleksiä, eli niiltä ei välty oikein mihinkään aikaan vuodesta :(

Itselläni riesaa on ollut tänä vuonna lähinnä vain kirvoista ja ripsiäisistä mutta pieniä ongelmia ovat verrattuna punkkeihin.. ripsiäisiä ei ole toisaalta nyt näkynyt kyllä vähään aikaan...

Punkit saavat kasvit kokonaisuudessaan voimaan silminnähden huonosti. tuo lehtien "himmeys" on todellakin sellainen asia mikä saa hälytyskellot soimaan... useimmiten liian myöhään, punkkihyökkäyksestä selvittyäänkin kasvit kärsivät usein seurauksista pitkään (pysähtynyt/hidastunut kasvu hyökkäyksen jälkeen on tyypillistä).

Nuo jäljet kuvissa eivät kyllä viitanneet punkkeihin, mutta sehän ei tietenkään takaa etteikö niitä olisi... huononnäköisiä lehtiä kannattaa nyppiä irti ja katsella HYVÄSSÄ valossa suurennuslasin kera.... usein punkit havaitsee vasta kun liikkuvat jos niitä on vain muutamia.
Joka lehdessähän niitä ei välttämättä ole joten kannattaa tutkia useampikin.
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Aji Inferno

Punkkikestävyydessä chililajeissa on suuria eroja. Kuten Infernon sivuilla todetaankin, tavalliset annuum-lajin (capsicum annuum var. annuum) paprikat, eli melkein kaikki mitä kaupasta saa, ovat ylivoimaisesti haavoittuvimpia punkeille - ja kuolleisuuskin on siksi suuri etenkin talviaikaan.

Kaikki muut chililajit ovatkin sitten vähemmän kriittisiä, joskaan eivät lainkaan punkeille immuuneja. Olen seurannut mielenkiinnolla esim. baccatumeja joissa punkit ovat mellastaneet taukoamatta vuosikausia, mutta kasvit eivät juuri ole olleet milläänsäkään. Baccatumien punkkikuolleisuus onkin pieni, ellei epidemia pääse todella mittavaksi.

Chinenset ja frutescensit ovat siinä välimaastossa, eli niitä kannattaa pitää kyllä silmällä. Pubescensit ovat outoja lintuja kaikin puolin; maistuvat punkeille, mutta niitäkään eivät tunnu saavan hengiltä aivan heittämällä.

Villichilit ovat aivan oma stoorinsa tässäkin. En vielä ole esim. tavannut c.chacoenseissa ainuttakaan punkkitartuntaa vaikka olen moisia epeleitä (siis chacoenseja ;) kasvattanut jo vuosia. Se ei tarkoita etteikö niitä tulisi, mutta kumminkin. Sama näyttää pätevän kaikkiin muihinkin villichileihin; jos ötököitä tulee, kasvit eivät tunnu niistä juuri piittaavan.

No, niinpä villi susikin on rajumpi kovanaama kuin sylikoira. Jalostuksessa on puolensa...

Fatalii

Tuossa tulikin varsin monta totuutta punkkiherkkyyksistä koskien eri sukuja, voin kyllä vahvistaa edelliseen täysin.

Aivan varmaa on se ettei koskaan enään tule kasvateltua "perusannuum"-viljelmiä läpi talven, onneksi nuo kerkeääkin hoitamaan varsin kivasti ulkosalla ruukussa!

Eritoten jotkut tietyt lajikkeet näyttävät tosiaankin houkuttelevan punkkeja oikein erityisesti... en suosittele ainakaan niitä talvikasvatukseen, sensijaan esim. koristeannuumit näyttävät olevan vähän toista maata...
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Kaalikoi

Huomasinpa omissa annumeissanikin (?) aivan samanlaiselta vaikuttavan oireen ja kiireen vilkkaa kiikutin lehdet mikroskooppitarkasteluun töihin.

Lehtiruotien reunoilla näkyvä tupsumainen vaalea "töhnä" oli tässä tapauksessa ihan kasvista itsestään peräisin. Jostain syystä ruodin reunaan oli kasvanut paljon karvoja. Sienikin voisi näyttää hieman tältä mutta vahvasti veikkaan karvoja.

Myös ympäri lehtilapaa oli silmin tarkasteltuna pieniä valkoisia hituja. Mikroskoopin alla niitä aikani tökin ja päädyin tulokseen että ne olivat sokerin kertymisen johdosta laajentuneita soluja ryppäinä, jollaisiin olen törmännyt perunan lehdissä joskus.


Tässä tapauksessa siis kyse oli täysin fysiologista "oireista". Mikä ne indusoi onkin toinen kysymys kuin myös se että pahenevatko oireet. Toistaiseksi kasvini voivat ainakin hyvin :cool: toivottavasti teidän muidekin!