lokakuu 06, 2024, 10:27:10 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Rincen chiliseuranta 2009

Aloittaja Rince, toukokuu 28, 2009, 12:10:36 ip

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Rince - elokuu 07, 2009, 20:55:45 ip... PI260567:n maku oli lievä pettymys, ei maistunut paljoa annuumia kummemmalta. Lisäksi tulisuutta on huomattavasti enemmän kuin Fatalii sivuilla mainittu "mild-medium".  :o


Äläpä tuomitse ensimmäisen maistelun perusteella. Minäkin meinasin viime vuoden keväällä jättää nuo käyttämättä, kun eivät maistuneet miltään. Muutaman viikon päästä seuraavassa erässä oli makua ihan miellyttävästi, poltetta kyllä edelleen niukasti. Lapsikin nakerteli terävästä päästä kolmanneksen kunnes alkoi suu mennä vinoon.

Noista saa mainion uuniruoan: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg51589;topicseen#msg51589

Rince

No nyt vihdoin alkavat Rocoton hedelmät kehittyä  :)

Lähes kaikki muut chilini tekevät  jo kypsiä hedelmiä, Aji Chomboa lukuunottamatta.

Tässä muuten ensimmäinen bonsai-chili kokeiluni:

Tuo on viimevuotinen Fataliin 'yllärichili'. Katkaisin sen n. 20 senttiseksi, eli hieman turhan pitkäksi, mutta tämähän on vasta kokeilu. Siinä oli jo valmiina tuollaisia n. 5 cm pitkiä oksia rungon alaosassa. Se on toipunut hyvin leikkauksesta ja juurien karsimisesta, tekee uusia kukkiakin. Hedelmät tosin jäävät minikokoisiksi, mutta se on ehkä normaalia bonsai-chileillä? Pitäisi varmaan poistaa noita isoimpia lehtiä, niin se ilmeisesti tekisi tilalle hieman pienempiä jolloin 'puu' näyttäsi sopusuhtaisemmalta.
Juuret eivät ole yhtä hienoja kuin Fataliin boncheissa, tämä lajike tekee paljon todella ohuita juuria.

Rince

Aji Chombo alkaa vihdoin vaihtaa väriä  :)


Aji Benito sen sijaan ei voi kovin hyvin. No, satoa se on jo antanut aika paljon, joten taidan leikata sen bonsaiksi ja katsoa josko se toipuisi.


Kostea sää ja ahdas kasvihuone ei taida tehdä hyvää muillekaan chileille. Yhdessä jalapenossa näyttäisi olevan hometta varressa, ja tomaatit halkeilevat liian korkean kosteuden takia... Sen sijaan tuholaisilta olen välttynyt tänäkin vuonna.

Chilivaari

Chombot on meillä kypsyneet jo muutaman viikon, mutta isossa puussa ne jäävät paljon pienemmäksi kuin viime vuonna. Talvehtinut runko ei ole yhtä vetreä kuljettamaan ravinteita kuin ensimmäisenä kesänä. Satoa kuitenkin saadaan reilusti.

Mikä sen Beniton lehdet vei?
Suosittelen reipasta myrkkykäsittelyä leikkauksen jälkeen. Viime syksyltä muistan saaneeni ripsiäisiä sisään ja ne ovat hankalia, kun kasvit alkavat vetäytyä talviteloille, eli kasvua ei juuri ole. Silloin ripsiäisetkin pystyvät tuhoamaan chilit.

Rince

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - elokuu 31, 2009, 11:38:28 ap
Mikä sen Beniton lehdet vei?

Hajusta päätellen sanoisin että juuret ovat mädäntyneet...  :-\ Tuossa heinäkuussa kun oli pitkään kuumaa niin Benito ja PI260567 roikottivat lehtiään, joten lisäsin kastelutahtia. Ilmeisesti Benito tuli sitten liian märäksi. PI260567:lla ei ole mitään ongelmia.

Rince

Ulkokasvatuskausi on nyt virallisesti loppu. Useimmissa puskissa on vielä paljon raakoja hedelmiä, joten jouduin siirtämään useimmat sisätiloihin sellaisenaan (olin ajatellut että ne voisi samalla leikata pieniksi talven ajaksi).
Rocoto Orange ei vieläkään ole kypsyttänyt yhtään hedelmää, mutta siinäkin on paljon raakileita. Ymmärrän hyvin miksi tätä joskus kutsutaan Manzanoksi ("omena"):


Muutama koeyksilö sai jäädä kasvimaalle jotta nähdään mitä ne tykkäävät pienestä yöpakkasesta:


Tässä päivän satoa. Osan hedelmistä poimin raakana, sillä Aji Chombon ja yhden PI260567:n leikkasin jo lyhyiksi.

Rince

Tässä tämän vuoden satoa:

Habanero Hot Sauce (sisältö lähes 100% Aji Chomboa), Jalapenoviipaleita, ja taco-kastiketta.


Vasemmalta: Aji Chomboa, savuchilijauhetta, 3x baccatum-sekoitusta (pääasiassa PI250267), baccatum-annuum-sekoitus, annuum-sekoitus, ja viimeisenä miedompi annuum-jauhe (vaimolle ja vieraille).

Taco-kastiketta on syöty jo purkillinen, Jalapenoviipaleita on mennyt pari purkillista.
Lisäksi pakkasessa on iso pussi Jalapenoviipaleita odottamassa jatkokäsittelyä.

Tuo baccatum-jauhe on tällä hetkellä suosikkini, se on gutaa esimerkiksi popkornien mausteena  ;D