tammikuu 10, 2025, 07:35:56 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Lombardosta

Aloittaja Hepsukka, kesäkuu 27, 2004, 23:23:30 ip

« edellinen - seuraava »

Hepsukka

Päätin sitten hetken mielijohteesta kokeilla taimitarhalta ostettuja Capsicum annuum Lombardon siemeniä ja nyt parvekkeella kukkii ihan mukavasti 40 senttinen taimi  :laugh:

Nyt kysymys teille viisaammille: Millainen tämä kyseinen lajike on, ilmeisesti aika mieto? Chilikärpänen on nyt päässyt puraisemaan ja onko vinkkejä aloittelijalle mitä voisin kokeilla seuraavaksi, ei ihan tappoväkevää  :p

Herpiili

Itse ei kyseisestä lajikkeesta ole kokemusta mutta arvelisin miedoksi.

Kannattaisi varmaankin hankkia muita sukuja, esim. baccatum-suvun chilit ovat erittäin maukkaita.

Suomalaisista siemenliikkeistä niitä ei vain vielä taida saada, mutta Jukalta (Fatalii) voit tilata hyvän aloituspaketin.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "Guest"Päätin sitten hetken mielijohteesta kokeilla taimitarhalta ostettuja Capsicum annuum Lombardon siemeniä ja nyt parvekkeella kukkii ihan mukavasti 40 senttinen taimi  :laugh:

Nyt kysymys teille viisaammille: Millainen tämä kyseinen lajike on, ilmeisesti aika mieto? Chilikärpänen on nyt päässyt puraisemaan ja onko vinkkejä aloittelijalle mitä voisin kokeilla seuraavaksi, ei ihan tappoväkevää  :p

Chileissähän on, vastoin monen uskomusta, valtavasti makukirjoa siinä missä ulkonäössä ja tulisuudessakin... Siksi antoisin tapa aloittaa voisi olla kasvattaa sellainen viiden..kuuden eri "perustyyppejä" edustavan chilin kokoelma ja samalla oppia näiden tunnusomaisia piirteitä (jo maunkin suhteen: mistä tykkää, mistä kenties ei...)

Ihan heittämällä:
1. c.annuum: Poblano, Guajillo tai Chilaca (made in Mexico!)
Kaikki oikein herkullisia, makeahkoja, lievästi tulisia ja sopivia vaikka sellaisinaan popsittaviksi
2. c.frutescens: Tabasco tai Malagueta (USA/Brasilia). Näissä ei sitten ole makeudesta ripaustakaan, poltetta jo aika miehekkäästi, ja esim. kuivattuna erinomaista tavaraa.
3. c.chinense: Habanero (Kuuba) on aina varma valinta. Maku on niin poikkeava esim. edellisistä, ettei chiliksi uskoisi...
4. c.baccatum: Aji Cristal (Chile). Tästä ei chili paljon parane.
5. c.praetermissum (Brasilia) on harvinainen villichili, mutta upea kasvi ja pienten marjojen maku jälleen aivan omassa sarjassaan etenkin kuivattuna.
6. Jokin makea baccatum (esim. PI-260567 tai Aji Colorado) voisi täydentää kokoelman, ja jos haluaa koetella onneaan ja/tai taitoaan, ainahan voi komean Rocotonkin (c.pubescens) laittaa itämään... Niitä tosin mieluiten aina kaksittain. :-)

Siitähän tuo lähtee vallan komeasti liikkeelle...  :;):

Tuuli

Söin ensimmäisen valmiin Lombardoni pari päivää sitten, eikä se minusta ihan mieto ollut. Tosin vertailukokemusta ei ole kovin paljon..  :)

JartsaP

Mielenkiintoinen lista tuossa ylhäällä... Muistuttaa kummasti omia suunnitelmiani (ja osin nykytilannettakin). Tosin annuumeiksi on tulossa ensi vuonnakin vähän eri lajikkeita, mm. meksikolaisista valitsin Mulaton.

Aji Cristalin kohdalla ei ollut onnea, yksikään siemen ei itänyt (olikohan Reimerilla jo viime talvena itävyystakuu...), mutta sen sijaan Aji Coloradon kohdalla tuntuu ongelma ennemminkin olevan siinä, että en malta odottaa kypsymistä, tänäänkin olen kahdesti ollut kasvihuoneessa "varkaissa". Ko. ajit on erinomaisen makuisia, kuin jotain maapähkinää popsisi, eikä tulisuuden häivääkään - siis vielä, kaipa ne vähän tulistuisivat kun malttaisi odottaa. Noita pitää saada lisää! Onneksi ensi vuoden suunnitelmissa on useampikin baccatum, vielä kun noista malttaisi jonkun antaa kypsyä edes siemensadon vuoksi.

Itse asiassa näin ensimmäisenä kasvatuskesänä tuli valittua pääasiassa turhankin tujuja lajikkeita, vieläpä melkein pahan makuisiakin. Tästä oppia ottaen ensi vuoden suunnitelmat painottuvat nimenomaan miedompien ja keskitulisten sarjoihin. Toki mahdollisuuksien mukaan yritän tulisiakin mahtumaan kuvioihin, ainakin chinensejä voisi koittaa talvettaa sisällä ja pitäähän sitä jotain lajikkeita olla kaverien säikyttelyyn aina.

Frutescens-lajikkeet olen kyllä toistaiseksi sivuuttanut, ja hiukan epäilyttää, että lieneekö tuo Reimerilta tilaamani "Cumari Du Passarinho" (PI 497985) tosiaan muka praetermissum, kuten siellä kaupassa väitetään? Kaikki osapuilleen samannimiset hakutulokset netistä ovat tuoneet esiin chinensejä.

Fatalii

Aika erikoiselta näyttää tuo PI 497985 USDA:n tietokannassakin.. tuotakin kulkee useammalla nimellä, cumari o passarinho, cumari ou passarinho ja nyt näköjään myös cumari du passarinho...
kielinerot auttakoon, Dewittin mukaan tuo nimi tarkoittaa "pikkulintu cumarista" tai jotain sinnepäin.
praetermissumiksi lasketaan mutta kukat ovat vain valkoiset (ilman pilkkuja) USDA:n mukaan, mielenkiintoista :)

Joku sekaannushan tuon kanssa voi olla ihan sen takia että praetermissumin yleisnimenä käytetään "Cumari" -nimeä.

Ainakin oma yksilöni on selvästi chinense, mihin myös tämä kallistuu kuvien perusteella: http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/acchtml.pl?1392921

Toisaalta, USDA:llakin noita näyttää olevan erilaisia kuten aiemmin ihmetellyn Sili-a-topin kanssa oli myös.
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

JartsaP

No, ehkä lisävalaistusta tulee sitten ensi kesänä, sikäli kuin saan siemenet itämään ja kasvamaan. Aika hassulta näytti se ensimmäinen kuva tuolla, minusta siinä kyllä oli useamman eri lajikkeen ellei peräti lajin hedelmiä. Ja mitäpä niistä hedelmistä, kun ei niiden perusteella kai kuitenkaan oikein voi määrittää - ainakaan jollei pääse maistamaan.

On se kyllä niin väärin, kun taas eilen illalla tuon postauksen jälkeen hairahduin lueskelemaan Reimerin sivuja (ja Infernoa siinä sivussa) ja iski taas hinku yhteen jos toiseenkin kasviin. Kaikkia mielenkiintoisia ja varmaan myös nameja... Mutta kaikkea ei voi saada ja onhan nuo kalliitakin tuolla. Kasvarissakin on tila rajallinen, 15 neliötä mihin pitäisi ensi vuonna saada chilit, paprikat ja noin 8 lajiketta tomaatteja, sekä kaikenlaista muuta. Viime keväänä oli sitä paitsi jo sisälläkin vähän vehreä tunnelma, vaikka tila ei varsinaisesti ollut ongelma niin yli sadan taimen kastelu ja ruukunvaihdot vähän söi miestä. Mites Jukka ja muut tosiharrastajat jaksatte multien ja purkkien kanssa riehua? Hiukan helpotti sitten myöhemmin, kun lahjoittelin taimia työkavereille ym. Ja yksi asia minkä opin: ei kannata laittaa kymmeniä saman lajikkeen siemeniä multaan, ainakaan jos ei vielä tiedä, että pitääkö ko. hedelmistä (Cayenne Golden - tulva, ja ne ei ole mitään erityisen herkkuja ainakaan raakana).

Herpiili

Ei kannata laittaa montaa siementä, tuli se itsekin huomattua :)

Tämän vuoden kasvatteluista opin ainakin että kasvimäärä vähenee seuraavana (6 taimea per säkki).

Hyvää kuitenkin on että tuli "muutama" lajike karsittua, varsinkin annuumeja tulee vähennettyä rajusti ja baccatumit sekä chinenset varmastikin vievät ensi kautena enimmän osan tilasta.

Gilberto

Vaikken kielinero olekaan, niin vähän on portugalin kieli tullut tutuksi. Tuo pikkulintu Cumarista voisi olla ihan mahdollinen käännös, jos nimi olisi cumari o passarinho.

Vaihtoehdoista o/ou/du:
o on määräinen artikkeli
ou on suomeksi tai
du ei tietäänkseni tarkoita mitään(ehkä väärinkirjoitettu muoto sanasta do, joka lausutaan du)

Cumari on kaupunki tai kunta Brasiliassa.
Pássaro tarkoittaa lintua, joten passarinho on pikkulintu.