heinäkuu 05, 2024, 10:10:15 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Aloittelijan talvikasvatus

Aloittaja MaMa, syyskuu 05, 2003, 13:11:15 ip

« edellinen - seuraava »

MaMa

Hojo!

Tässä on tullut tykästyttyä tulisempiin ruokiin ja jonkin aikaa asiaa mietittyäni on alkanut tehdä mieli pistää parit chilit kasvamaan kotonakin.

Täläl hetkellä tuolla on jääkaapissa odottelemassa valikoima kaupasta haettuja eri chilejä, tässä listaa nimistä joita paketeissa lukee: Nimi (vahvuus 1-10)
- Super Chile (5) Pieniä punaisia
- Jalapeno (4) Iso punainen ja vaalean vihreä
- Orthega (2) Pitkiä punaisia
- Jalapeno Mild (2) Paksuja vihreitä
- Cayanne Golden (5) Pitkiä keltaisia
- Serrano (5) Punaisia
- Super Red (3) Pitkiä punaisia

Nimet ovat mitä pakkauksissa lukee. Suomalaisia chilejä, tuottajana Oy Fingro Ab, 21270 Nousiainen.

Näistä ajattelin syömiseltä säästää muutaman siemenen kasvatusta varten mutta asiaa juurikaan harrastamatta nyt olisivat hyvät neuvot tarpeen.

Ensinnäkin mitäköhän näistä kannattaisi pistää kasvamaan, lähinnä helppouden, koon, maun ja sadon suhteen. Tilaa kerrostalokaksiossa on rajoitetusti joten montaa ei tuosta pysty laittamaan. Valoiksi ajattelin pistää energiansäästölamppuja ja kasvattaa niitä keittiön pöydällä, ikkuna länteen.

Kannattaako näin talvella yrittää edes kasvattaa, vai pitäisikö odotella kevääseen? Toisaalta ei täällä ole mitään mahdollisuuksia viedä niitä esim. ulos muutenkaan, aurinkoa vain voisi tulla vähän enemmän eikä ikkuna hohkaisi kylmää. Itse ajattelin tuota jalapenoa pistää, mutta jos on parempia ehdotuksia niin nyt olen kuulolla  :)
MaMa

Wiski

Oma innostukseni lähti noista golden cayenneistä (GC), joita mulla on nyt 10 kappaletta.. 1 pihalla (joka juuri rupesi kukkimaan vaikka on ollut hallaöitä) , 5 ikkunalaudalla (etelään) vihreitä palkoja jo melkoisesti ja loput keittiön pöydän alla energiansäästövalossa, myös satoa tuottamassa. Tuo yksi sissi ulkona todistaa ainakin sen, että ovat melko kylmänkestäviä. Samoin olivat helppo idättää tuoreina, mutta tulisuus on vaihdellut paljon fingron GC pakkausten välillä... en ole vielä hennonnut maistaa noita omia tuotoksia.

Itse laittaisin super chilen, golden cayennen ja super redin. Taitavat olla tulisuusjärjestyksessä .. super chilejä olen löytänyt vaan yhden fingron setin, mutta ne olivatkin mukavan tulisia ja erinomainen lisä wokkiin.

Mielestäni fingron jalapenot ovat ihmeen mietoja, enkä itse niitä tuon tähden ehkä laittaisi .. muistaakseni nuo "super redit" ovat jopa vahvempia. Jos laitat jalapenoja niin laita siitä punaisesta palosta, ei raa'asta vihreästä. Serranoille pätee oikeastaan sama, itselläni on yksi taimi lähinnä sen haasteellisuuden ja kuulemma hassun ulkonäön vuoksi.

Orthegaa ja jalapeno mildiä en ole ostanut.

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: "Wiski"Mielestäni fingron jalapenot ovat ihmeen mietoja, enkä itse niitä tuon tähden ehkä laittaisi ..

Pitää paikkansa mutta kyllähän noiden siemenistäkin taitaa saada aitoa tavaraa... Fingron kasvatusmenetelmissä on kyllä jotain vikaa kun pakettien tulisuusluokatkaan eivät pidä paikkaansa (tai sitten ovat joku "suomalainen" versio... eihän täällä normaali kaduntallaaja eroa huomaa, valitettavasti)  :(

calm

Lainaus- Super Chile (5) Pieniä punaisia


Parhaasta päästä mielestäni Fingron chileistä. Makeahko ja tulinen. Itse kasvatetuissa tulisuus on kyllä kovempi, sanoisin 6-7.  Varsin kompaktin kokoinen kasvi, lehtiä tiheämmässä kuin missään muussa tapaamassani chilissä.

Raakileita
Työpöytächili

- Cayanne Golden (5) Pitkiä keltaisia

9 siemenestä 1 iti viime syksynä. Annoin kukkia pienenä ja jätin pieneen ruukkuun, joten teki vain kolme marjaa, joiden kypsyminen tuntui kestävän ikuisuuden. Sadonkorjuun jälkeen kasvatti heti uudet 3 marjaa. Vähemmän öljyisen makuinen ja hajuinen kuin vanhempansa. Tulisuus ~7.

- Serrano (5) Punaisia

Serrano

Ihan mainioita nämäkin. Raakana maku on kyllä tosiaan raaka, kypsänä parempi. Tasaisesti tulinen, jo raakanakin, ~6. Kaikista pelotteluista huolimatta omissa kasveissani ei ole ötököitä näkynyt, mitä nyt joku toukka kävi reiän yhteen lehteen syömässä.

Lisäksi itselläni on ollut kasvamassa Fingron lajikkeista cayenne, josta tulee vain jokseenkin tulettomia isoja chilejä (~2-3) ja costeno amarillo, jonka kasvutapa on varsin rönsyilevä ja sivuille päin hakeutuva. Tulisuus siinä 5:n luokkaa ja kohtuullisen makea. Tekee yllättävän paljon marjoja pienissäkin ruukuissa (~10 cm ruukku ja 5-7 marjaa yhtäaikaa).

Samanmoinen oli sitten vanhemmilla Raahessa kasvamassa ihan taivasalla. Costeno amarillo pellolla, satoa tulee ihan toisella tavalla. Kasvi pysyi ulkonakin matalana, korkeutta ei juuri yli 35 sentin ole. Kypsiksi kovin moni marja ei ehtinyt ennenkuin kasvi piti siirtää sisälle ja nyt sitten kuulemma lehtiä on tippunut hillittömästi, mikä toki olikin ihan odotettavaa. Saa nähdä kypsyvätkö marjat ennenkuin kuolo korjaa koko kasvin.[/color]

MaMa

Noniih, kiitoksia kommenteista, pistän siemenet viiteen pakasterasiaan kekkilän "Kaktus- ja kylvömultaa" ja siemenet perään. Voittajiksi selvisivät Super Chile, Jalapeno, Cayanne Golden, Serrano ja Super Red.

Katsotaan miten lähtee itämään  :p  :laugh:
MaMa

Herpiili

Kannattaa pitää idätysastian lämpötilaa sopivana, itse tuli alussa tunaroitua, pahimmillaan itäminen kesti 5vk ja pari astiaa jouduin heittämään homeen takia pois... Nyt idättelin C. Praetermissumin tuollaisen koteloidun loisteputkivalaisimen päällä... 4pv kesti ja lämmöt pysyivät 15h/päivä aika korkealla (lamput päällä 15h/päivä)...

Onnea kasvatukseen  :)

MaMa

Nyt minulla on tuollainen työpöytäloisteputkivalaisin ja yksi 60W kasvilamppu antamassa valoa, luulisin että tuo 60W lamppu lämmittää aika hyvin, toivottavasti ei sentään liikaa.

Tässä kuva setupista:

Tuo loisteputki on kyllä vähän lähempänä noita laatikoita vielä.

Hohhoijaa, odottavan aika on pitkä  :p
MaMa

pelti

MaMa, kun kerran bestiksen naapurissa vielä asustelet niin taidanpa tässä jonain päivänä laittaa sen kyytiin sulle pienen siemenpaketin, jos vaikka pistäisit jotain muutakin tulemaan kun noita annuuminretaleita. :)

Muutamia Baccatumeja multa löytyy ja chinensejä myös. Nämä suvut pesee kyllä minkä tahansa annuumin mennen tullen.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "pelti"MaMa, kun kerran bestiksen naapurissa vielä asustelet niin taidanpa tässä jonain päivänä laittaa sen kyytiin sulle pienen siemenpaketin, jos vaikka pistäisit jotain muutakin tulemaan kun noita annuuminretaleita. :)

Muutamia Baccatumeja multa löytyy ja chinensejä myös. Nämä suvut pesee kyllä minkä tahansa annuumin mennen tullen.

No, suhteellista - vaikka ymmärrän mitä meinaat. :) Ei annuumeja väheksyä kannata vaikka ne ovatkin yleisimpiä ja tietyllä tapaa hankalia. Kyllä niistä löytyy aivan maukkaimpia ja tulisimpiakin laatuja, jos vaan saa ne pysymään hengissä tai löytää sopivia lajikkeita (esim. Tepin tai Goat's Weed)...

Baccatumit sun muut ovat mainioita, mutta niin ovat omalla tavallaan kaikki tunnetut chilit!  :p

MaMa

Lainaus käyttäjältä: "pelti"MaMa, kun kerran bestiksen naapurissa vielä asustelet niin taidanpa tässä jonain päivänä laittaa sen kyytiin sulle pienen siemenpaketin, jos vaikka pistäisit jotain muutakin tulemaan kun noita annuuminretaleita. :)

Muutamia Baccatumeja multa löytyy ja chinensejä myös. Nämä suvut pesee kyllä minkä tahansa annuumin mennen tullen.

Hipheijaa, sopii  :D

Tosin just nyt ei kyllä varmaan mahdu tuohon kauheasti edes lisää idättämään, mutta saa nähdä miten nuokin nyt tuosta lähtevät kasvamaan ja sitten uutta putkeen  :laugh:

Mutta joo, jotain "helppoja" ja mielellään kohtuullisen kokoisena pysyviä voisi ottaa. Joku habanero olisi klassikkona tietenkin hauska testata  :p
MaMa

Aji Inferno

Tässä alkaa huomata yhden aika jännän asian... Nyt kun ollaan porukalla kokeiltu satoja eri chilejä, joka puolelta maailmaa ja jopa villejä huippuharvinaisuuksia suoraan viidakoista, ilmi on tullut *aivan* erilaisen makuisia, näköisiä ja tapaisia chilejä kuin kukaan koskaan uskoimme olevan olemassakaan...

Mitäkö tuttua tässä? Tajusin äsken että musiikissa (ja monessa asiassa) pätee aivan sama: kaupallisuus latistaa, yhdenmukaistaa, vie maun, puristaa helposti sulavaan muottiin. Ja valtaa yleensä ylivoimaisen roolin elämässämme.

Oma käsityksemme chilistäkin, hupaisaa kyllä, on juuri se minkä olemme oppineet kaupallisesti tuottoisimpien lajikkeiden (siis: taloudellisesti) mausta, ulkonäöstä ja kaikesta. Sama pätee maustekastikkeisiin. Täällä, maassa jossa chilinkasvattaja on pelottava friikki ellei peräti huumehörhö, mieto myy - ja niin jengi tottuu siihen että kebabpepperoni on tulisuuden huippu ja "hui kauheaa..." -juttu. ;)  

Se makkara jota ostamme on Britney Spearsia. Se chili jonka ostamme on Madonnaa. Helposti sulavaa "kaikille". Jos haluamme jotain mikä ei keiku TOP-30 listoilla, eikä mielistele suomalaisten enemmistön makutottumuksia, sitä saa etsiä pitempään - mutta kun löytää, niin nautintokin on suurempi! Sikäli on nyt hauskaa että tämä porukka alkaa löytää chilijuttuja joita emme tienneet olevankaan... Siitä se lähtee. Kasvatus, käyttö ja kaikki. Ja kansa saa kauhistella! :)

Fatalii

100%:sta asiaa!! :)

Britney-makkara on "hyvää" niin kauan kunnes viitsii hiukan tonkia syvemmältä(!)... suosittelen tonkimista ;)

Ja mikä parasta, jostain löytyy jokaiselle chili josta taatusti tykkää!
Makujen kirjo on valtava ja tulisuutta on nollasta sataan, noita nollatulisuuden omaavia chilejä (vai pitäisikiö puhua jo minipaprikoista tms?)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Wicked-Willie

Chilielämän filosofit liikkuvat jälleen tiedon valtateillä...  :p Paha kai tuota on vastaankaan väittää, vaikka eihän kaikkien täydy tykätäkään valtavirroista poikkeavasta. Toisin sanoen on ihmisiä, jotka tykkäävät esim. kaupan pepperoneista enemmän kuin tuoreista chileistä. Ihmeellistä mutta totta!

Ville

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "Wicked-Willie"Chilielämän filosofit liikkuvat jälleen tiedon valtateillä...  :p Paha kai tuota on vastaankaan väittää, vaikka eihän kaikkien täydy tykätäkään valtavirroista poikkeavasta. Toisin sanoen on ihmisiä, jotka tykkäävät esim. kaupan pepperoneista enemmän kuin tuoreista chileistä. Ihmeellistä mutta totta!

Ville

Mutta pepperonihan on suurta herkkua..!  :p

No, jos filosofoidaan hiukan lisää, länsimainen ajattelutapamme lokeroi asiat "joko-tai" asteikolla, äärimmillään mustavalkoistaa kaiken oikea/väärä, hyvä/paha, menestyjä/luuseri skaalaan. Carlos Castanedan myöhemmissä kirjoissa huomioni kiinnittyikin siihen miten häntä Meksikossa 60- ja 70-luvuilla elämäntapaansa ja ajatusmaailmaansa opettaneet oudot intiaanit nauroivat katketakseen "sivistyneen" miehen tarpeelle selittää kaikki - vaikkapa valheella, jos ei muuta keksi. Heille maailmassa oli paitsi loputtomasti sävyjä, myös paljon mitä ihmismieli ei koskaan voisi ymmärtää saati selittää.

Jopa tämä pikku chiliharrastus voisi aivan mainiosti muuttua jonkinlaiseksi "eliittiklubiksi" jossa naureskelisimme ja halveksuisimme yhteisesti lenkkimakkarakansaa ja tietysti "annuumien kasvattajia"... Tai niitä jotka eivät laita natriumlamppua olohuoneensa nurkkaan naapurien ja poliisien ajankuluksi. ;) Tuollainen tapahtuu harrastuksissa todella helposti, todellakin! Suojelkoot Bulibubu (Suuri Kaniini) ja Mahahihi (Pieni Hilleri) meitä muuttumasta chilikusipäiksi! ;-)

(p.s - jollette muista noita hahmoja, ne ovat vanhasta Umpahpah intiaanisarjakuvasta!)

Ugh, olen filosofoinut...

JyriT

Täälläpäin on Fingron Serrano kasvanut jo marjomisikään, laitettu kasvamaan viime talvena pimeimpään vuodenaikaan ja viettänyt kesän parvekkeella. Puska asustaa nykyjään 25cm altakasteluruukussa ja on leveämpi (vajaa 40 cm) kuin korkea (n. 20 cm).. ;) Tästä voisi olla ehdokas vaikka "amppelichiliksi :D )
Erittäin hauska puska ja tämä yksilö on saanut olla ainakin eilisiltaan asti ötököiltä rauhassa. Marjaa tekee suht runsaasti kokoonsa nähden. Maistiaisraportti tulossa kunhan sato kypsyy. Ja siinä on vasta kestänytkin. "Nakit" olleet vihreitä vasta 2kk ja nyt rupeaa ensimmäinen kypsymään..
Nyt mä syön noi kaikki värilliset nakit pois, enkä huuda yhtään..
** AnonyymitChilinHydroKasvattajat **

Xyrix

Kävin tuossa tänään kaupan kautta ja käteen sattui ensimmäistä kertaa chilipurkki. Ostin muutamat Serrano nimiset palot kun ajattelin laajentaa vähän kasvivalikoimaa parilla chilipuskalla. Minulla kasvaa sitruunaa, granaattiomenaa, appelsiinia, minisitruunaa, kiiwia ja itämässä joitakin lajikkeita, toivottavasti yksi chilipuska mahtuu mukaan.

Nyt vain heräsi pieni ajatus..Kuinka pitkäikäisiä chilit ovat? Muut kasvini kun saattavat elää vielä kun olen haudassa mutta entäs chilit? Ovatko ne vain parivuotisia puskia?

Minulla on kasveille elohopeapurkauslamppu viritettynä mutta tarttee varmaan laittaa toinen mokoma chilejä varten. (tämän hetkinen kasvinurkkaus: http://personal.inet.fi/koti/tuomas.mannisto/yleiskuva.jpg )