tammikuu 10, 2025, 12:47:42 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Omaa soosia

Aloittaja Tyräkki, heinäkuu 19, 2002, 15:36:39 ip

« edellinen - seuraava »

Tyräkki

Tuolla p-netissä kertoilin kokkailleeni liiankin tulista habanerosoosia, ja nimimerkki Javu pyysi minua laittamaan tänne infernon puolelle sen reseptin. Reseptiä ei sattuneesta syystä ole, mutta tässä prosessin kuvaus muistini mukaan.

Tuo reseptihommeli nyt on kyllä yleensäkin kaikessa kokkaamisessani hiukan epämääräistä, sillä homma toimii enemmänkin MuTu-pohjalta. Suunnilleen samalla tavalla kuitenkin tämän tein kuin aina ennenkin. Eli siis suunnilleen näin:

Kasa tomaatteja jotka tällä kertaa oikein kalttasin ja kuorin. (yleensä en viitsi) Nakkelin ne kattilaan ja surautin sauvalla atomeiksi. Sitten samanmoinen läjä habaneroja (mulla nyt caribbean red ja orange) joista kanta poistettu. Vielä edelleen vastaavan kokoinen keko kuorittuja valkosipuleita ja taas sauvaa. Hella tietysti päälle ja soosi hiljakseen kiehumaan.

Sekaan reilusti suolaa (eihän sitä soosia litratolkulla päivässä kurlata), se parantaa säilyvyyttäkin. Sitten rutkasti sokeria (minä tykkään hapanimelästä) ja jollain kapustalla hämmentämään. Mausteita saa tietysti nakella makunsa mukaan, mutta ainakin inkivääriä, jeeraa, viherpippuria ja basilikaa taisin laittaa.

Ai niin, omenahilloa tuli sekaan jo alussa, ehkä puolet noiden kunkin "perusaineen" määrästä. Tämä hedelmän lisääminen oli uusi vinkki itsellenikin, mutta vaikutti ihan hyvältä lopputuloksessa. Tolkuton tulisuus vain jossain määrin esti tarkempaa "makuanalyysiä", mutta aion jonkin hedelmän kyllä säilyttää reseptissä myös myöhemmissä kokeiluissa.

Löräys hyvää ruokaöljyä kuuluu myös reseptiin, joskin kovin runsaasti käytettynä se pyrkii erottumaan valmiin kastikkeen päälle sitä säilytettäessä. Öljyn ystävä kuitenkin tietysti laittaa runsaammin ja ravistaa pulloa ennen käyttöä, tai kerää "tulistuneen" öljyn talteen muuta käyttöä varten.

Itse muhitan sitten nippa nappa kiehuen ainakin tunnin, jotta mahdollisimman paljon mikrobeja tuhoutuisi soosini säilyvyyttä vaarantamasta. Lopuksi sammutetaan hella ja lisätään yhä levyllä muhivaan tahdakseen etikkaa tai viinietikkaa. (tämä vasta lopuksi jottei etikkaa turhaan keiteltäisi taivaan tuuliin) Lisäillään ensin reiluhkosti ja maistellaan välillä.

Nyt yritetään löytää suuta miellyttävä happaman ja makean suhde. Muista, että lämpimässä liemessä etikan maku korostuu ja myöhemmin viileässä soosissa makeus pääsee paremmin esiin. Myös muita mauste yms. lisäyksiä voi vielä tehdä, oma suu on paras opas tässä. Kylmän soosin maku tosiaankin eroaa melkoisesti lämpimästä, mutta jos tahna ei enää seuraavana päivänä miellytä suuta, niin siitä vain lämmittämään ja maustamaan lisää. Tosin yleensä aina maku seuraavana päivänä on reippaasti parempi kuin lämpimänä maistellessa osasi edes toivoa. Muutaman keittokerran jälkeen sitä osaa aika hyvin arvioida lopputulosta jo lämpimästä soosista.

Tässä vaiheessa sitten lisäsin sitä säilöntäainetta, vaikka kaippa ainakin pieni satsi säilyisi riittävän kauan ihan vain tuon suolan, sokerin, etikan ja jääkaappisäilytyksen voimin. Itse laitoin natriumbentsoaattijauhetta. Esim. se atamon on käsittääkseni samaa kamaa, ja miksei mikä tahansa muukin elintarvikesäilöte kelpaisi. Noudatin annostuksessa pakkauksen ohjetta. Lopuksi sitten vielä annos punaista elintarvikeväriä soosini kaunistukseksi, kaikkia lisäaineita saa apteekista.

Lopuksi surrasin vielä sauvasekoittimella melkoisen tovin, sillä itse pullotan valmiin soosin tyhjiin heinz-ketsuppipulloihin, eikä "karkea" soosi oikein tykkää tulla pullon pienestä annostelureiästä ulos. Tässä tosin tuntui tällä kerralla auttavan sekin, että tulin kuorineeksi nuo tomaatit. Ai joo, kastike on muuten "valmista" ja parhaimmillaan vasta muutaman viikon "tekeydyttyään".

Jotain varmasti taaskin unohdin kertoa, mutta minusta reseptin täytyykin aina vähän "elää" ja olla "tekijänsä näköinen". Hyvistä raaka-aineista saa varmasti aina jokseenkin herkullisen lopputuloksen ja on hauskaa kokeilla aina hiukan jotain uuttakin.

Janne

Mukailtu hivenen sitruunainen habanero -kastike, alkuperäinen ohje Dave DeWittin kirjasta Chile Pepper Encyclopedia:

pari desiä vettä, jossa keitetään:
pilkottu porkkana
pari valkosipulin kynttä

kun on kypsää, heitetään koko soppa tehosekoittimeen ja lisätään:

2 rkl viinietikkaa
3 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
Ja tietysti HABANEROJA maun mukaan.

Kaikki soseeksi ja nam. Jos tekee isomman satsin, niin vaikka Atamonia  voi laittaa säilöntäaineeksi. Porkkanan ja veden määrällä voi säädellä koostumusta tabascomaisesta ketsuppimaiseen. Habsut mukaan ehdottomasti kypsentämättä, jotta hieno hedelmäinen aromi säilyy mahdollisimman hyvänä.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi