tammikuu 09, 2025, 22:26:12 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Miksan 4. kausi 2011

Aloittaja Miksaa, tammikuu 24, 2011, 06:02:22 ap

« edellinen - seuraava »

Miksaa

Laitetaas nyt itsekin päiväkirjan tynkää, vaikka koskaan en ole jaksanut moista pitää. No, kerta se on ensimmäinenkin.

Kausi tulee olemaan chinense-painotteinen ja kauden päämääränä chilien maitohappokäyttäminen eli fermentointi, soosien pohjiksi.
Paljon olen sitä opiskellut ja innolla odotan projektin alkua. Tavoitteena siis tehdä loistavia sooseja ja pyreitä, minimaalisella etikan määrällä :)

Itämään laitettu tällä päivämäärällä seuraavanlainen setti:

CHINENSE
Habanero Brown Large 6
Harold St Barts 6
Naga Morich 6
Fatalii Yellow 6
Limo 6
Congo 6
Caronong 5
Camerun 6
Trinidad Scorpion Morouga Blend 5

BACCATUM
Champion 6

ANNUUM
Jalapeño DHR 7400 6

PUBESCENS
Peruvian Rocoto Red 3

Näillä mennään alkuun. Muutamia taimia tulee vielä myöhemmin, mutta palataan niihin kauden edetessä.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Scoville
"Puhdas kapsaisiini saattaa olla huonoa vatsalle." :D

bluesman

Lainaus käyttäjältä: Miksa73 - tammikuu 24, 2011, 06:02:22 ap

Kausi tulee olemaan chinense-painotteinen ja kauden päämääränä chilien maitohappokäyttäminen eli fermentointi, soosien pohjiksi.
Paljon olen sitä opiskellut ja innolla odotan projektin alkua. Tavoitteena siis tehdä loistavia sooseja ja pyreitä, minimaalisella etikan määrällä :



Mukavaa kun joku toinenkin on luonnollisesta säilöntätavasta kiinnostunut. Oon jo pariin otteeseen huomannut ettei chilien maitohappokäymisellä valmistettu tuote ole turhaa hapatusta. Viime kaudella sain hapanchiliä satsin josta chiliä oli n.75%, loput kaalia ja porkkanaa. Suhdetta vois varmaan vielä nostaa ja tosiaan voihan karkean tavaran sitten soseuttaa salsaksi niin etikkaa ei todellakaan tarvita. Lopputulos on raikkaan makuinen edellyttäen tietenkin että on noudatettu hygieniaa ja käymisastiassa on vesilukko. Kunhan päivä tästä valkenee niin ryntään maakellariin tsekkaamaan miten chili sour jaksaa.

jeQQ

Jee jee! Meinaatko ihan turpeessa kasvattaai vai miten? :)

Miksaa

tammikuu 24, 2011, 08:08:04 ap #3 Viimeisin muokkaus: tammikuu 24, 2011, 13:45:19 ip käyttäjältä Miksa73
Mä ajattelin tehdä chilimäskin pelkästään hienoksihakatuista chileistä ja 1,2-1,5% suolaa. Ehkä acidofilusta startteriksi...?
Siitä on sit helpompi jatkojalostaa kastikkeet, pyreet ja salsat erikseen.

Ehkä vajaa puolet taimista menee turpeeseen ja loput ebbeihin.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Scoville
"Puhdas kapsaisiini saattaa olla huonoa vatsalle." :D

bluesman

tammikuu 24, 2011, 09:12:00 ap #4 Viimeisin muokkaus: helmikuu 03, 2011, 20:45:19 ip käyttäjältä bluesman
Lainaus käyttäjältä: Miksa73 - tammikuu 24, 2011, 08:08:04 ap
Mä ajattelin tehdä chilimäskin pelkästään hienoksihakatuista chileistä ja 12-15% suolaa. Ehkä acidofilusta startteriksi...?
Siitä on sit helpompi jatkojalostaa kastikkeet, pyreet ja salsat erikseen.

Ehkä vajaa puolet taimista menee turpeeseen ja loput ebbeihin.


No sittenhän oot tekemässä suolattuja chilejä. Maitohappobakteerit eivät toimi noin suolaisessa. A.Schönekin kirjaa Maitohapposäilöntä saa Hyötykasviyhdistyksestä, siinä on ohjeena 2% suolapitoisuus. Itse oon laittanut viimeiset 20 vuotta 2-2,5dl karkeaa merisuolaa/ 10kg kaalia kun teen hapankaalia. Sama toimii myös muille vihanneksille, myös chilille. Eikä kannata hakata ihan pieniksi biiteiksi vaan suht karkeiksi suikaleiksi ja survoa suolan kanssa siten että neste irtoaa kasvisuikaleista ja lopuksi peittää koko massan. Sitten salsantekovaiheessa soseeksi.
Hapatusruukussa on kivet jotka laitetaan suikaleiden päälle jotta on nesteen peitossa. Paksu muovipussi ämpäriin ja pussiin kiviä ajaa saman asian. Chiliwikissä taitaa olla joitain kuvia.
Heraa kannattaa käyttää startterina, sitä saa kun vesihauteessa pitää bulgarianjugurttipurkkia 15min ja kaataa kahvinsuodattimen läpi massan niin puoli desiä saa siementä. Lähtee kyllä yleensä ilman heraakin käymään +20C lämpötilassa.

Laitoin päiväkirjaani foton tuloksesta.

Miksaa

Joo, siinä oli pilkkuvirhe noin aamulla kirjoitettuna. Korjasin arvot edelliseen postaukseen. :D
http://fi.wikipedia.org/wiki/Scoville
"Puhdas kapsaisiini saattaa olla huonoa vatsalle." :D

Miksaa

Itäneet siirretty valojen alle.

CHINENSE
Habanero Brown Large 4/6
Harold St Barts 0/6 *
Naga Morich 5/6
Fatalii Yellow 0/6 *
Limo 6/6
Congo 4/6
Caronong 1/5 *
Camerun 1/6 *
Trinidad Scorpion Morouga Blend 3/5

BACCATUM
Champion 2/6

ANNUUM
Jalapeño DHR 7400 2/6

PUBESCENS
Peruvian Rocoto Red 3/3

* Odottaa vielä muutamaa taimea

Muuten saa jäädä idätykset tähän. Loppuu tila. Kymmenkunta taimea tulee vielä myöhemmin lisää.
Kuvia sitten myöhemmin, kun on jotain katseltavaa.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Scoville
"Puhdas kapsaisiini saattaa olla huonoa vatsalle." :D

chilihardhead.fi

Lainaus käyttäjältä: bluesman - tammikuu 24, 2011, 09:12:00 ap
Heraa kannattaa käyttää startterina, sitä saa kun vesihauteessa pitää bulgarianjugurttipurkkia 15min ja kaataa kahvinsuodattimen läpi massan niin puoli desiä saa siementä. Lähtee kyllä yleensä ilman heraakin käymään +20C lämpötilassa.
Laitoin päiväkirjaani foton tuloksesta.

Hyvä syy tehdä vaikka piimäjuustoa, tulee herat sivutuotteena ;)
Älä tee niin kuin minä teen, vaan miten sanon/kirjoitan. Vastuu on silti kuuntelijan/lukijan, vaikka Hämeestä olenkin

Miksaa

huhtikuu 08, 2011, 13:09:16 ip #8 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 09, 2011, 10:18:58 ap käyttäjältä Miksaa
Noniin. Kirjoittelu on jäänyt vähemmälle, kun ei mitään ihmeitä ole tapahtunut. Taimet on kasvanut hiljalleen.
Vajaa 20 taimea piti luovuttaa maailmalle ja sijaiskoteihin, kun tila loppui kaksiosta. Vielä tulee kymmenkunta multa-asukkia muualta.

Jos laittaisi muutaman kuvan, parin kuukauden varrelta.

DHR7400 oli ensimmäinen sirkoilla 10.2


Congo seuraa perässä


Caronong ja neljät sirkkalehdet? 12.2


Yhteiskuvia 250w eslin alta




25.2




Ruukutus isompiin 2.4
Kuvassa Harold St Barts ja Camerun


Habanero Brown Large, Caronong ja Naga


Caronong (C.Chinense) haarautui, mutta haarat kasvoivat yhteen kiinni :/


Lopuksi yhteiskuvaa keittiön ikkunalta




Kukkaa pukkaa jo useassa, Congot, Red Peruvian Rocotot ja DHR7400 ensimmäisinä.



...Näihin sanoihin, näihin tunnelmiin...
http://fi.wikipedia.org/wiki/Scoville
"Puhdas kapsaisiini saattaa olla huonoa vatsalle." :D