lokakuu 06, 2024, 03:25:49 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Habanero, Brown Large

Aloittaja miksal, maaliskuu 28, 2011, 21:12:32 ip

« edellinen - seuraava »

miksal

Ensimmäinen postaukseni tälle hienolle foorumille. Itellä toinen kasvatuskausi menossa joten alkutaipaleella oleva olen.

Laitan tän nyt tänne, kun en parempaakaan paikkaa keksinyt.

Habanero, Brown Large (C. chinense) mainitaan ajoittain viestiketjuissa mutta en ihan äkkiä löytänyt arvostelua. Antaisko joku ystävällinen siitä kuvauksen verrattuna vaikka tuohon melkein legendaariseen Orange Habaneroon?

-Mikko

bluesman

 Rajumpi tapaus kuin Orange haba. Jos tätä laittaa sapuskaan niin maistaa ihan oman erilaisen haban maun. Sopii omasta mielestäni parhaiten jauheeksi tai savusalsaan n.20% osuudella. Habanerosekoituksissa omiaan. Tuoreena voi pistellä vaikka leivän päällä jos on ensin toleranssia treenannut. On oleva mulla jokavuotinen kasvatettava, kuuluu peruschileihin omassa kyökissä. Harvoin ihan yksinään käytettynä.
Kookas kasvi ja myös podit voivat olla tosi näyttäviä. Erittäin tuottoisa.


miksal

Onpas kauniita!

Kiitos vastauksesta ja herkullisen näköisestä kuvasta.

-Mikko

RakuLa

Iso Ruskea oli ensikasvatus chileistäni. Helppo hoitoinen ja sain jopa satoa. Talvetin ja nyt ajattelin kesällä pistää puskan isompaan ruukkuun, jos vaikka saisi oikesti ison sadon :D

chilimieli

Eilen tuli maistettua yksi sellaisenaan. Maku hedelmäinen, chinenseksi miellyttävä (eivät aina ole mielestäni hyviä, sillä maussa on lähes poikkeuksetta liikaa "maanläheisyyttä"). Polte iski ainakin itsellä vasta nielemisen jälkeen kielen takaosaan, kielen kärki ei tuntenut pistoa nimeksikään. Tähän voi olla syynä flunssa, mutta itse tiunsin poltteen lähinnä kurkunpäässä. Polte iskee vasta nielemisen jälkeen ja lujaa. Itsellä meni ainakin reilusti maitoa poltteen iskettyä, joten habaneroksi ominaista reilua poltetta löytyy runsaasti. Maku hyvä, muttei itsellä näillä toleransseilla sovi ihan bluesmanin tapaan leivän päälle. Plussaa: Flunssaan ja tukkoiseen nenään ainakin auttoi.. ;D

Maku: 3 ja1/2 / 5
Tulisuus: 4/5
Kasvina erittäin helppo ja satoisa.

Aji Inferno

Tämähän ei oikeastaan ole "Habanero" ollenkaan - paitsi siinä kaupallisessa, aika yleisessä merkityksessä, missä kaikki capsicum chinense -lajin paprikat nimetään Habaneroiksi. Mutta mielenkiintoinen chinensepaprika kumminkin! :)

ladoga

kesäkuu 05, 2011, 17:09:41 ip #6 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 05, 2011, 17:26:33 ip käyttäjältä ladoga
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - toukokuu 21, 2011, 20:27:50 ip
Tämähän ei oikeastaan ole "Habanero" ollenkaan - paitsi siinä kaupallisessa, aika yleisessä merkityksessä, missä kaikki capsicum chinense -lajin paprikat nimetään Habaneroiksi. Mutta mielenkiintoinen chinensepaprika kumminkin! :)


Noita on ilmeisesti ainakin kahta samantapaista mutta kuulemani mukaan eri makuista ruskeaa chinenseä. Brown/Black congo on trinidadista kotoisin tulisempi ja "omalaatuisen" aromin omaava, kun taasen jamaikalainen ruskea chinense (jota liikkuu esim. chocolate habanero nimellä) on miedompi hieman enemmän oikean haban muotoinen ja makuinen.

On tosiaan harmi ku kaupat kilvan keksivät näitä uusia nimiä.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: ladoga - kesäkuu 05, 2011, 17:09:41 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - toukokuu 21, 2011, 20:27:50 ip
Tämähän ei oikeastaan ole "Habanero" ollenkaan - paitsi siinä kaupallisessa, aika yleisessä merkityksessä, missä kaikki capsicum chinense -lajin paprikat nimetään Habaneroiksi. Mutta mielenkiintoinen chinensepaprika kumminkin! :)


Noita on ilmeisesti ainakin kahta samantapaista mutta kuulemani mukaan eri makuista ruskeaa chinenseä. Brown/Black congo on trinidadista kotoisin tulisempi ja "omalaatuisen" aromin omaava, kun taasen jamaikalainen ruskea chinense (jota liikkuu esim. chocolate habanero nimellä) on miedompi hieman enemmän oikean haban muotoinen ja makuinen.

On tosiaan harmi ku kaupat kilvan keksivät näitä uusia nimiä.


Homma on päässyt jo kauan sitten ns. käsistä, eli me emme voi sitä enää muuttaa. Paitsi ehkä ihan piruuttamme jonkinlaisena "sissisotana". Itse en esim. suostu tunnustamaan habaneroksi chiliä, joka mitä ilmeisimmin ei sitä ole. Näytän mentaalista keskisormea sille markkinointiretkulle, joka on asian keksinyt omaa myyntiään edistämään, tai muista syistä. Ja tämä siellä jossain vain hymyilee leveästi, hampaat valkoisina hohtaen: "Myynti käy hienosti, amigo! Entäs sinulla?"  Niinpä. ;) Tämä pirun homma kun on toisille meistä rakas harrastus, toisille vain ja ainoastaan bisnestä. Me harrastajat emme voi juuri muuta kuin - jos niin haluamme - etsiä noita ns. alkuperäisiä lajikkeita parhaamme mukaan.

Jarell

Sain näitä omasta pensaasta viime vuonna 5 podia. Lannoituksen alotin sen verran myöhään että syksy pysäytti kasvun lopulta kokonaan, mutta upean näköisiä suuria hedelmiä. Maku on todella hyvä ja käytin juuri viimeviikolla ruuanlaitossa yhden kokonaisen ja tuli kyllä loistavasti potkua. Jonkin verran kai tulisempi kuin tavallinen oranssi habis. Kuuluu ainakin meikäläisellä vakiokasvatettavien joukkoon.

chili_maestro

Yksi satoisimpia ja helpoimpia chinensejä kasvatettavaksi , mutta ei parhaimpia talvehtimaan.
Kivan ruskea väri podeissa ja hyvä jauheena.
luulin erehtyneeni, mutta olinkin väärässä.