tammikuu 08, 2025, 21:38:12 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Tmun kyselyikä 2011-12

Aloittaja tmu, syyskuu 18, 2011, 13:25:34 ip

« edellinen - seuraava »

Tiemuh

Pistetäämpä kaimalle hieman vastauksiakin. Lehtien käpristely voi johtua monesta asiasta. Yksi on liikä lämpö. Eli lamput on ollut liian lähellä. Lisäksi monet Capsicum chinenset ja jotkut baccatumit kärsivät lievästä magnesiumsulfaatin vajeesta. Liian märkä, liian kuiva ja liian hapan maaperä pahentavat puutosoireita. Osta puutarhakalkkia ja anna sitä pikkuisen käpristeleville chileille. Puutarhakalkissa on sekä magnesiumia että sen avulla pääset happamasta maaperästä eroon.

kalat69

varovainen kalkin kanssa koska chili tykkää happamasta, usein ongelmana on ennemmonkin liian emäksinen maa. chilillä maan pitäisi olla siinä kuuden ja kuuden ja puolen välillä. tleensä veden ph on kasin paikkeilla joten se ennemminkin nostaa ph:ta. tietenkin lannoitteet hieman sitä laskee mutten oikein jaksa uskoa että kyse olisi liiasta happamuudesta.


2010- 2013 hallituksen jäsen

kalat69

aji cristallille tuo lehtien kipristely on ihan perus ominaisuus, samoin monelle muulle baccalle, joten siitä ei todellakaan kannata huolestua. enemmän huolestuin tuosta sinun multa valinnasta jos se on yhä kaktus ja kylvö multa. siirry ihmeessa huomattavasti kuohkeampaan multaan. chili tykkää ilmavasta kasvualustasta, ihan tavallinen turve on loistavaa taikka jos satut jostain löytämään ammattilaiselle tarkoitettua viljelyseosta. se on yleensä huomattavasti kuohkeampaa kuin peruskukkamullat ja ph:kin on sopiva 6 paikkeilla. tuohonkin meillä on tapana lisätä vielä perliittiä joka kuohkeuttaa entisestään multaan.


2010- 2013 hallituksen jäsen

tmu

Hep, juu. Jostain luin, että kaktus ja taimimulta on hyvää taimille, joten taimille ostin sitä pienen pussillisen. Pussin loputtua käytössä on kasvuturve, jonka pH on muistaakseni juuri siellä kuuden ja puolen paikkeilla. Kaktus ja taimimultaa on vielä muutamissa taimiruukuissa, mutta näin omaan mutuun ja vähäisiin kokemuksiin nojaten turve tuntuu olevan taimillekin parempaa.

Muistaakseni täällä Raisiossa hanaveden pH on hiukan alle kahdeksan.

Ja eikös puutarhan kesässä ole myös kaikenlaisia hivenaineita ja muita tarpeelisia mineraaleja, mukaanluettuna magnesium? Sitä olen varovasti antanut kasveille nyt pari kertaa, kun ovat olleet isommissa ruukuissa jo kolmisen viikkoa.

On muuten aika juoppo tuo isompi Crystal. Se juo alusvadillisen vettä päivässä ja juuretkin jo kurkkivat ruukun alusrei'istä. Kannattaako ruukun antaa hiukan kuivahtaa välillä vai onko parempi antaa vettä aina kun vati on tyhjentynyt? Kasvi myös kasvaa suorastaan silmissä. Kannattaako lannoitetta antaa jokaisen kastelukerran yhteydessä vai vain esimerkiksi kerran viikossa?
Teemukin sai teemukin
http://tmunchilit.blogspot.com/

Marjis

Lainaus käyttäjältä: tmu - marraskuu 22, 2011, 09:04:55 ap
Kannattaako ruukun antaa hiukan kuivahtaa välillä vai onko parempi antaa vettä aina kun vati on tyhjentynyt?

Käypäs huviksesi kurkkaamassa minun päiväkirjastani Ensimmäistä kuvaa. Siinä on kuva millainen on Caribbean Red Habanero joka alkaa piakkoin vaatimaan vettä. Eli lehdet alkaa vähäsen nuupahtamaan.  -> Eli kannattaa antaa kuivahtaa välillä aika reilustikin, IMO.  ;)

Tiemuh

Kurkkasin tarkemmin noita plogisi kuvia. Jalapenon lehtien reunat tuntuivat käpristyvän hieman ylöspäin, mutta Cristalin lehdet käpertyivät alaspäin. Eli reunojen ylöspäin käpristyminen on merkki magnesiumin puutos oireesta, tai sitten magnesiumia on mutta se ei jostain syystä imeydy. Ainakaan Aji Cristalin kuvan perusteella ei siis kyse ollutkaan tästä.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: tmu - marraskuu 22, 2011, 09:04:55 ap
Hep, juu. Jostain luin, että kaktus ja taimimulta on hyvää taimille,


Olisi mielenkiintoista kuulla, missä tämmöinen "jossakin" on. Sillä neuvolla on moni jo pilannut taimensa. Se saattaa olla ihan okei (vaikkakin turha) neuvo ihan pienille taimille, mutta kuukaudessa paukut ovat mullasta loppuneet ja lehdet kellastuvat, taimi kituu.

Lainaus käyttäjältä: tmu - marraskuu 22, 2011, 09:04:55 apKannattaako lannoitetta antaa jokaisen kastelukerran yhteydessä vai vain esimerkiksi kerran viikossa?

Tuossapa teit kysymyksen, johon ei ole yhtä vastausta.
Kesällä kasvukaudella suositus on joka kastelukerralla, talvella jopa vain kerran kuukaudessa.

Kaikki riippuu kasvuoloista ja kasvutoiveistasi. Jos (kun) sinulla on paljon valoa, mehevä multa isossa ruukussa ja haluat siitä nopeasti yli metrisen puskan, anna mennä vaan talvellakin. Jos valoa on liian vähän, kasvista tulee kaatuileva ruipelo, josta selviät leikkaamalla suurimman osan pois ja odottamalla kevättä.

tmu

Koitin etsiä, mistä löysin tuon maininnan kaktus/taimimullasta mutta enpä löytänyt. Suomenkielinen lähde muistaakseni kuitenkin.

Eli siis lannoitus jatkuu tavoitteena saada hiukan leivänpäällistä jo talvella. Taidan myös kamppailla idätysvimmaa vastaan vielä jonkin aikaa ja laittaa seuraavat siemenet multiin sitten vasta tammikuun puolella, joita sitten yritän osuttaa satoamaan kesäksi. Tai jotain.

Aika jännä juttu tämä toleranssi myös. Olen hamunnut kaappeihin kaikenlaista chilimaustetta ja ostellut tuoreita chilejä joita on tullut sitten popsittua ruuan kera ja ilmankin. Juuri viipaloin kokonaisen habaneron pizzan päälle ja lopputulos oli melko mieto. Vaikka kyllä habanerossa ytyä oli; hieraisin sormella nenänpieltä marjan viipaloituani ja sain aikaan melko inhan poltteen.
Teemukin sai teemukin
http://tmunchilit.blogspot.com/

Huru-ukko

Kun idätetään mullassa, niin silloin suositellaan käytettäväksi juuri taimi- kaktusmultaa jotta juuristo kehittyisi. Heti kun taimet on saaneet sirkkalehtensä, tai lisälehtiparin, ne koulitaan parempaan multaan ja isompaan ruukkuun...Vesi ja villaidätyksissä taidetaan toimia toisin...Ei ole kokemusta siitä vielä tarpeeksi.

tmu

Jaa... No mä olen idätellyt sellaisessa turvebriketissä minkä olen haudannut tuohon taimimultaan sitten kun sirkkalehdet ovat auenneet. Hengissä ne ovat kaikki selvinneet mutta kasvu kyllä tuntuu hyytyvän pikkuruukuissa taimimullalla nopeammin kuin suoraan kasvuturpeeseen haudatuilla taimilla.

Teemukin sai teemukin
http://tmunchilit.blogspot.com/

Huru-ukko

Se turvebriketti varmaan toimii kuin taimimulta, juuret kehittyy. Lisäetu on tuossa tavassasi, ettei tarvitse juurin kajota lainkaan kun siirtää ne parempaan multaan  :).

tmu

Kirjoittelin taas hiukan tuanne blogiin.

Osaako kukaan antaa vinkkiä, mikä Crystaleita mahtaa vaivata ja mitä niille pitäisi tehdä? Niillä kun ei mene kovin hyvin...

Ja kannattaako noiden rungosta versovien haarojen antaa kasvaa vai nipsiäkö ne pois? Kun taas jostain luin, että niihin ei juuri podeja ilmesty vaan sato tulee etupäässä päähaaroihin.

Ja sitten vielä kolmas kysymys: aika monen kasvin lehtiin on ilmestynyt vaaleita laikkuja lehtiruotien väliin. Kirvoja olen yhteensä kasveilta löytänyt alle kymmenen kappaletta ja tuntuu ettei niin pieni määrä niin pieniä elukoita voi millään olla niin vikkeliä, varsinkin kun niitä ei ole löytynyt kuin kahdesta kasvista.

Olen kastellut kasveja periaatteella heti kun aluslautanen tai säiliö on tyhjä niin lisää vettä kehiin. Multa tuskin on pääsee koskaan kuivahtamaan kun olen ajatellut että näin kasvit kasvavat nopeammin. Voisiko kysymys olla liikakastelusta? Paitsi Anchossa, jonka ruukku on aina paljon muita kevyempi ja joka kasvaa kuin hullu. Tässä ei myöskään ole laikkuja lehdillä.
Teemukin sai teemukin
http://tmunchilit.blogspot.com/

kalat69

sä yrität nyt hukuttaa sun kasveja, vesiviljely on ihan erikseen. päästä multa kuivahtamaan kastelujen välillä, elikkä purkki kevyeksi ja sitte vasta vettä kehiin. juurien pitää saada ilmaa välillä! ja pimeeseen aikaan vuodesta ainakin liika kastelu on ihan pahin moka minkä voi tehdä.


2010- 2013 hallituksen jäsen

tmu

Aha. Kiitos vastauksesta.

Olen huomannut, että kasvit hörppivät vettä ihan eri tahtiin. Pitänee siis hiukan katsella keille vettä kulloinkin antaa. Koskeeko sama myös Pauliina-ruukuissa olevia kasveja? Kannattaako näissäkin siis antaa veden reilusti loppua välillä?
Teemukin sai teemukin
http://tmunchilit.blogspot.com/

Touko

Joo, pauliinat ja muutkin altakasteluruukut kannattaa antaa mullan kuivahtaa kastelujen välillä.
Eikä säiliötä kannata täyteen asti täyttää, ellei ole janoisesta kasvista kyse.
Elämä on reijässä rattoisaa

El Borracho

Lainaus käyttäjältä: tmu - joulukuu 03, 2011, 15:28:57 ip
Aha. Kiitos vastauksesta.

Olen huomannut, että kasvit hörppivät vettä ihan eri tahtiin. Pitänee siis hiukan katsella keille vettä kulloinkin antaa. Koskeeko sama myös Pauliina-ruukuissa olevia kasveja? Kannattaako näissäkin siis antaa veden reilusti loppua välillä?


Olen itse isompien kasvien (20cm+) kohdalla ratkaissut tämän näin: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=10039.msg159404#msg159404
ko. postin toinen ja kolmas kuva on toiminut mulle hyvänä ohjeena. Tietää varmasti kuka tarvitsee vettä ja kuka ei.

Omat chilini hörppäisivät muovisen jauhelihakaukalon vuorokaudessa tyhjäksi jos niille näin paljon antaisin. Annan yleensä puoleenväliin astiaa, ja lehdet rupeavat riippumaan kasvista riippuen n. 4-8 päivän jälkeen kaukalon tyhjentymisestä. Se että aluslautanen on tyhjä, ei aina tarkoita että kasvilla ei ole vettä.

Nizo

Lainaus käyttäjältä: tmu - joulukuu 03, 2011, 15:28:57 ip
Koskeeko sama myös Pauliina-ruukuissa olevia kasveja? Kannattaako näissäkin siis antaa veden reilusti loppua välillä?


Itselläni taisi viime kesänä säiliön tyhjentymisestä mennä parhaimmillaan viikko siihen että kasvi alkoi lerputtamaan lehtiä. Kannattaa antaa mullan vähän kuivahtaa välillä. Ei aina tarvitse rutikuivaksi asti päästää, mutta ei kannata läpimärkänä pitää koko aikaa.

InkRose

Altakastelussa nimenomaan TÄYTYY antaa sen kuivahtaa muualtakin kuin säiliöstä. Liikakastelu on - kuten jo edellä taidettiin mainitakin - paljon yleisempi syy aloittelijan kasvatusten epäonnistumiseen kuin liika kuivuus.

Itse opin kastelemaan suunnilleen tarpeeksi vähän vasta kun ostin Chilitarvikkeesta tämmöisen. Saa niitä muualtakin, mutta oli siinä kohtaa muutakin asiaa heille.