tammikuu 08, 2025, 21:58:34 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Poltetta Saarella - Juson kausi 2012

Aloittaja Juso, marraskuu 27, 2011, 12:34:45 ip

« edellinen - seuraava »

Juso

Omaan päiväkirjaan saa spämmätä off-topiccia:

Tuli käsittämätön Suomen ennätys 716.0 kiloa. Parannusta melkein 300 kiloa!! Itse osuin kolmannen vuoden peräkkäin samaan 2 kilon haarukkaan tuloksella 276.2 kg mikä on lähes uskomatonta tarkkuutta :( mutta tänä surkeana vuonna sillä irtosi kakkostila. Eikä edes harmita koska tuo voittaja oli vaan käsittämätön monsteri. Mutta itse asiassa voitin sitten Howard Dill palkinnon, eli kauneinman jättikurpitsan tittelin, jota itse asiassa tavoittelinkin tuolla siemenellä josta ei juuri suuria (yli 450 kilon) juuri ole tullutkaan. Mutta maailmalta kuuluu vielä kummempia, eli maailmanennätys parani viime yönä huikeat 80 kilolla ja on nyt 911 kg.

Alla Suomen supermurikka kasvattatiimin kera (luonnossa tosin älyttömän paljon suuremman näköinen):


Juso

Lainaus käyttäjältä: ChiliChillailija - syyskuu 29, 2012, 18:24:54 ip


No Nyt kyllä loksahti leuat ja suurenivat silmät!
Millä hemmetin lannoitteilla ja steroideilla saa kasvatettua tuollaisen järkäleen?
Tuossahan riittää syötävää vuodeksi! :o


Ei siinä kyllä ole juurikaan kompostoitua hevonpeetä kummempaa käytetty. Lehtilannoitetta enimmäkseen kauden aikana.
Toki maaperä ensin testattu ja kalium/magnesiumtasapaino veivattu kuosiin sopivilla aineilla kompostitankkauksen jälkeen. Hemmoilla on ollut 3 kW puhaltimet päällä yötäpäivää melkein koko 5 kuukautta (paitsi lämpimimpinä päivinä) joten tässä päästään varmaan Bluesmanmäisiin sähkölaskuihin ja Kuopion Energia (tms) kiittää. Harrastukset jne.....

Juso

Pari kiloa poimittu lisää ja kahden viikon päästä pannaan kausi pakettiin. Jonkin verran on Nagaa ja Bondaa tulossa, sekä sekalainen setti rocotoita jos ehtii kypsyä. Ihan 30 kiloon en pääse, mutta tässäkin (27) on enemmän kuin tarpeeksi.

Näin pitkälle meni meikäläisen kokonaisen Nagan syönti, vaan taitaa olla toleranssit jo suht korkealla tai sitten heikkotehoinen podi. Hikotutti ja poltteli kyllä muttei mitään mitä ei kestäisi. Mahassa veivaa kyllä melko huolella. Harjoiteltu on syömällä voileivän päällä kerralla ärhäkämmän pään rocotoita, niissä massaa on kerralla enemmän. Bonda toimii kanssa hyvänä lämmittelynä Nagan syöntiin.

Nagaa tulee lähelle 5 kiloa joka tarkoittaa sitä että en kasvata sitä ensi vuonna. Joka paikka on sitä eri muodoissaan täynnä eikä tuo oikein kelpaa suuremmassa määrin kavereillekaan. Ja voi olla että vaihdan koko chinense-lineupin kun noita kaikkia (HSB:tä lukuunottamatta) on pakkasessa,soseena ja jauheena (yhteensä 12 kg). SK:lta sain tuossa Tobago Sweetin maisteltavaksi. Erinomainen maku ja sopiva polte myös sellaisenaan tuoreena syötäväksi. Jos on vielä satoisa (?) niin saattaa olla yksi 4:stä chinensestä ensi vuodelle ebbiin. Bonda on harkinnassa tämänvuotisista kyllä edelleen, loistava chinense maultaan ja poltteeltaan sopiva.

Juso

lokakuu 25, 2012, 20:43:01 ip #143 Viimeisin muokkaus: lokakuu 25, 2012, 20:44:43 ip käyttäjältä Juso
Kausi alkaa olla pulkassa, sillä kasvit ovat kompostissa, sorat putsattu ainakin sen verran että käyvät tomaateille ensi vuonna, ja vielä n. 80 rocotoa on kypsymässä korissa keittiössä. Kasvari on talviteloilla odottamassa kevättä.

Tyytyväinenhän tässä voi olla sillä punnittua satoa tuli hieman yli 30 kiloa, josta chinensejä 13.2 kg josta nagaa 5.1 kg, kesän aikana syödyt siihen päälle. Tuottoisin kasvi oli ebbi-Naga joka pukkasi 4.8 kiloa hetelmää. Tallessa on varmaan 80 purkkia salsaa, sosetta ja hilloa, sekä kuivaa ja pakastettua kamaa savustettuna ja ilman ihan riittävästi. Palaan vielä kerran yhteenvetoon, opittuun ja muuhun pähkäilyyn, kun aikaa on enemmän. Päätin että mitään en talveta ja nyt otetaan muutaman kuukauden paussi tähän touhuun ja sitten uusin kujein ensi kauteen.

Kiitokset Bluesmanille ja SK:lle siemenistä, Bluesmanille neuvoista kauden aikana sekä muillekin päiväkirjaan kommentoinneille kannustuksesta. Biblolle erityiskiitos vesisäiliöstä jolla hoidetaan ensi kausi, kun ei pysty väijymään plantaasia läheskään tämän vuoden intensiteetillä.

Juso

Ihan hyvin kypsyi vielä 3.2 kiloa rocotoita kahdessa viikossa korissa lämpimässä oksineen ilman vettä yms. Varsinkin ensimmäinen viikossa kypsynyt setti oli täysin priimaa kamaa ja podit napakoita ja hyviä. Toisen viikon anti oli hieman pehmeämpiä, mutta täysin hyödynnettäviä.


1.5 kilon satsi ensimmäisellä kypsytysviikolla väriä saaneita, lähtökohtana täysin vihreät podit


Laitetetaan jotain arvioita tähän:

Baccat:

Aji Fantasy (  ebb 3,0 kg ja 675 g) . Kovasti vaihteleva polte oli ihan saman kasvinkin podien kesken. Jotkut heitti hikan puolelle ja joissain ei löydy mitään. Maultaan hedelmäinen ja hyvä, mutta eiköhän tämä ole nyt tällä erää nähty, ja pitää ryhtyä etsimään jotain muuta miedohkoa mutta hyvänmakuista  salaatti- ja täytettävää lajiketta. Pink Habaa sain SK:lta ja se voisi olla yksi vaihtoehto korvaajaksi , chinenset kun on enemmänkin mieleen.

Champion   (multa 530 g) Mieto maultaan ja lähes poltteeton . Näitä tuli ok multakasvista, mutta jotenkin mitäänsanomaton kaiken kaikkiaan. Ei jatkoon.

Lemon Drop - meni aivan hänekseen ja sain muutaman podin. Minulla oli näitä useampi talvetettuna, mutteivat kasvaneet mullassa, ja siirsin yhden ebbiinkiin, mutta oli ihme rimpula. Varmaan itse tuli tumpuloitua ylikasteluun tai johonkin, mutta nämä lensi kompostiin jo heinäkuussa. Muutaman podin sain maistiaisia. Ensi vuonna listalla ja baccojen ykkösketjussa. Pidän edelleen yhtenä parhaimmista baccoista.

Aji Cristal  (ebb 370g) - Hieman samaa vikaa. Loppupeleissä sain yhden talvetetun heräämään ebbissä henkiin ja tekemään ehkä 30 -50 podia. Ebbiin idätetty sai siirrossa jonkun shokin ja jouduin siirtämään sen multaan, jossa se rimpuili pari kuukautta ennen kompostituomiota. Saattaa olla listoilla ensi vuonna.

Annuumit:

Pimenta De Espelette (ebb 644 g) - Ok annuum ja jauhettuna baskien kansallismauste puoltaa paikkaansa. Toisaalta näitä annuumeita ei kannata paljon jauheiksi kasvatella. Ei jatkoon.

Cherqui (ebb 1.46 kg) - Kaikenkaikkiaan näitä annuumeita oli aivan liikaa. Tässä oli odotusten vastaisesti häijy polte ja kohtuullinen satokin siitä irtosi, melko kookas kasvi.  Ei jatkoon.

Anaheim (ebb  2.2 kg) - loistava kesäannuum,  täytettynä suosikkejamme. Maistui myös vieraille grillattuna ja salaateissa. Hienot valtavat podit, ja satoisakin oli. Tosin podit ovat sen verran suuria ettei niitä kiloon montaa mene. Ensimmäiset podit syötiin 13.6 ja sen jälkeen syyskuulle viikottain. Ilman muuta listalla ensi kesänä.

Leek (ebb 1.8 kg, multa  400g) - kesän kuningas, hieman tiukempi kuin Anaheim, parhaimmillaan purjon värisenä. Näitä olen grillannut valehtelematta ainakin 70 erilaisin juustotäyttein. Todella satoisa, myös mullasta saatiin hyvin. Käynnisti kauden jo toukokuun lopussa, ja sen jälkeen näitä on riivitty puskista koko ajan. Ykkönen annuumeista ja ebbiin sekä multaan jatkossa.

Fresno (ebb 1.24 kg, multa 190 g) enpä tiedä......, kuten todettu annuumeja oli aivan liikaa, eikä tässä nyt ole mitään erityistä jotta menisi jatkoon.

Jallut - (440g  ebb, 100g multa) näitä oli Earlya ja Herculesta, niputan kaikki samaan, koska onnistuminen oli heikohkoa. Savustin  kertasatsilla Chipotle-tyyppisen ison purkillinen mutta jää vielä mietintään, että mikä meni pieleen, kun Early kypsyi  syyskuulla  ja oli suurempi kuin Hercules.  Liekö ketjukirjeen siemenet ihan puhtaita? Ehkä DRH-7400 (Gaucho) olisi sitten se ensi vuoden valinta jos jalluja kasvatan ylipäätään.

Serrano , tiedä nyt sitten oliko nämä oikeita Serranoita. En punninnut, salsoihin ja erityisesti tomatilloista tehtyyn Salsa Verdeen potkua antamaan hyviä. Katsotaan nyt laitanko samaan tarkoitukseen yhden. Joku muukin ajaa varmasti saman asian.

Rocotoista (6,9 kg) hävisivät laput jo alkukaudesta. Kyllähän näitä nyt on tunnistettu ja erityisesti Manzano Rojo on ollut suosikki hienon ulkomuotonsa ja makunsakin takia eikä Orange Rocoto ja Turbo Pubekaan paljon jälkeen jää. Rocoto Peron oli tuottelias ja kookokuitupassiivissa olleet menestyivät parhaiten. Taimikasvatus ebbissä sujui hyvin, mutta siirtelin tämän kasvariin hyvin aikaisessa vaiheessa eivätkä kyllä kylmästä tykänneet. Ensi vuodeksi on uudet kujeet, koska kyllähän rocotot taitaa olla kuninkuuslaji(ke myös) tässä  hommassa ja maultaan sekä rakenteeltaa chisensen kanssa suosikkejamme.

Chinenset:

Naga Morich (ebb 4.8 kg, multa 340g) Satoisin kasvini oli tuo ebbinaga joka oli alusta lähtien elinvoimainen ja satosikin melkoi varhaisesta, vaikka ensimmäiset podit olivat todella pieniä. Hieno lajikehan tämä on vaikka jo Fassen ansiosta joka perheen kulutustavaraa.  Kun podin keskipaino lienee tuossa 5g tietämissä, niin tuhannessa podissa (vaikka on näitä lahjoitettukin) on sen verran syömistä, etten tätä ensi vuonna kasvata.

Bonda Ma Jaqcues (ebb 2.5 kg) on loistavan makuinen chinenwe, aromikas ja polte siinä rajoilla että yhden voi hyvin syödä tuoreena ja kokonaisena. Hyvä salsoissa, ja savustettuna/kuivattuna myös jauheena. Makunsa puolesta menisi ilman muuta jatkoon, vielä mietin kun tätäkin on niin paljon eri muodoissaan tallessa, että viitsinkö laittaa ensi kesänä.  Mutta jos tätä ei ole aiemmin ollut suosittelen ilman muuta. Oli itsellä melko myöhäinen, mutta osan mokasin itse N:K suhteen ollessa liian pitkään liian typpivoittoinen, eli osa kukista meni hukkaan.

Harold St, Bart's (ebb 300g). Jonkun chinensen osalta piti epäonnistua ja HSB se sitten oli. Ei koskaan kasvanut kunnon kokoiseksi, ja suurin syy oli että yli puolet kasvista jäi käteen jo melko aikaisessa vaiheessa ebbiin siirron jälkeen. Hieno toffeeseen vivahtava maku, tulen jossain vaiheessa varmasti kasvattamaan.

Cili Goronong (ebb 4.1 kg, passiivihydro 1.1 kg). On kyllä hyvä chinense tämäkin, ja juhannukseksi tehtiin näistä ekat salsat että aikainenkin on. Hyvä sellaisenaan, mutta salsoissa parhaimmillaan, savustettuja ja ilman. Näitäkin on sen verran että vaikka ominaisuuksiensa puolesta olisi kirkkaasti kasvatettavien listalla jotain muuta laitan ebbiin, 4 tai 5 paikkaa chinenselle kun on.

Rocotojen sisäkypsyttelyjen jälkeen finaali luku koko sadolle on 33.5 kg.  Hyvä tulos toiselle kaudelle. Itse asetan riman hyvälle kasville nyt näin ebbissä: Annuum 1.5 kg, Bacca 3 kg Chinense 2.5 kg. Eihän se tietysti nyt ihan noin yksinkertaista ole (eri lajikkeet tietysti erilaisia) mutta mennään tuolla. Mullasta en osaa sanoa mitään, puoli kiloa olisi varmaan useimmille hyvä paitsi rocotot kun ovat painavia, olkoon kilon sadon kasvi jatkossa tavoitteena. Kohtuullisia hyviä multakasveja minulla ei mielestäni ollut Nagaa, Championia ja Leekia lukuun ottamatta. En varmaan vaan osaa.

Muista kasveista tomatillo ehdottomasti jatkoon usean kasvin voimin, kasvihuonekurkku NFT:hen, viihtyy hyvin. Ananaskirsikka vie koko kasvarin muutaman sinänsä hyvän hedelmän takia, eikä munakoisokaan menestynyt. Joten nämä viimeiset tuli nyt kokeiltua kertaalleen, eikä tarvitse enää kasvattaa.

Joitain ajatuksia ja oppimista kauden aikana:

-Jatkossa yksi kasvi per 60 litran laastipalju  ja 25 litraa soraa on hyvä paitsi annuumeita menee kaksikin.
- 2.5 EC ylärajana muille paitsi chinenseille (3) on hyvä. Foorumilla näkee korkeampiakin "suosituksia" mutta mikään    kirjallisuudesta/netistä löydetty tutkimus tai ammattiviljelyohje ei vesiviljelyn osalta tue Capsicum suvun kasveille tuota korkeampia arvoja. Kestäähän ne tietenkin mutta ei ne optimeja ole. Uskon sitten kun näen huimia satoja 4n EC:llä ebbissä, NFT:ssä tai drip feedillä.
-Yaran lannoitteilla hyvä suhde on 1 Ferticare Hydro , 1 Calcinitia siihen asti kun alkaa kunnolla kukkia, ja 2:1 sen jälkeen sadon loppuun.
-Ei kannata pukata kasveja liian aikaisin kasvariin (tai ulos), jos ei pysty lämmittämään kunnolla.
-Idätän ensi kautena  2-3 viikkoa myöhemmin aloittaen rocotoista joulukuun puolivälin kieppeillä. Isoille kasveille siirtoshokit on aina suurempia ja voi pitää sisällä lämmöissä pidempään kun eivät ole huhtikuussa aivan hervottomia.
-Neem on hyvä. Kaksi kautta ilman kirvoja. Pitää vaan aloittaa taimena ja muistaa ruiskuttaa huolella 2-3 viikon välein.
-EC ja pH mittarit on hyvä olla. En ymmärrä miksi säästää näissä jos muuten on varaa rakennella systeemejä.
-bioponinen systeemi on todella hyvä pH:n tasapainottaja. Muut hyödyt?... jokainen tulee uskollaan autuaaksi. Mutta jatkan tällä kyllä.

No niin, tämä on tässä. Katsotaan jaksaako päiväkirjaa ensi kaudella pitää. No ainakin kasviluettelo ja sadon määrä pitänee dokumentoida.  Ketkä halusitte Leekin ja/tai Anaheimin siemeniä kauden aikana laittakaa viestillä osoitteenne.

bluesman

 Hyvä yhteenveto ja mukava tulos kun kuitenkin olet harrastukseen uhrannut melkoisesti aikaa ja vaivannäköä tarkkaan systeemit virittelemällä ja tutkimalla. Järkynkokoiset kurpitsat mukaanlukien. On ollut yksi mielenkiintoisimmista päiväkirjoista ja hyvin raportoituna ja kuvannettuna sopisi kasvatusoppaaksi vallan mainiosti.
Onhan totta että hyvin onnistuessaan esim. Naga tuottaa helposti usean vuoden tarpeen mutta koska nämä muutamat huippumaistuvat lajikkeet ovat tuoreena kuitenkin parhaimmillaan niin ainakin itse kasvatan tiettyjä samoja lajikkeita vuodesta toiseen kuin persiljaa tai tilliä. Yrtitkin ovat tuoreena parhaimmillaan. Vaan eihän mikään harrastuksessa ole pakollista, vaihtelu virkistää ja tulee uusia makuelämyksiä kun vaihtelee lajikkeita.
Orange haba tulee varmaan ensi kauden listallesi, on perusherkkua. Samoin Tobago sweet. Voisin baccoista ehdottaa myös Starfishiä. Varsin omintakeinen makunsa puolesta, ei oikein löydy toista vastaavaa. Vaan onhan noita muitakin ja Fataliilta tulee joka kaudelle aina joitain ylläreitä, kannattaa tsekata.

Juso

Bluesman, ymmärrän pointin, mutta vaimo toteuttaa uhkauksensa ja toimittaa hoitoon, jos on pakastin täynnä Nagaa ja laitan uutta tulille. Ja uuttakin tekee mieli kokeilla kun ebbipaikkoja on vähän. Molemmat Tobago Sweet ja Orange Haba on tosiaan listalla joka ei ole huiman pitkä. Voisihan sitä multaan tietysti tuikata tuoreen himoon piiloon katseilta jonkun pikku kasvin....

Toki tuo tuoreusaspekti pätee lähes kaikkeen. Ihan hauskaa on esim. kun tomaatteja on vielä kypsymässä sisällä eikä 4.5 kuukautta omilla tuoreilla tuotteilla vuodesta ole huonompi homma.Yrtithän ja kaikki helpot/nopeat kannattaa tietysti viljellä joka vuosi, varsinkin jos voi tuikata avomaalle, jota riittää.

Asioihin perehtyminen ja kriittinen suhtautuminen on varmasti luonnekysymys. On välillä melko rasittavaakin kun ensin pitää yrittää ymmärtää että miksi jokin tapahtuu. Onneksi tätä puuhaa voi harrastaa kovin monella tavalla ja absoluuttista "oikein tekemistä" ei ole olemassa, mutta parhaita käytäntöjä löytää kyllä kun pitää silmät ja korvat auki ja yrittää kopioida häpeämätttömästi muiden onnistumisia. Uusia kasvamiseen liittyviä prosesseja kun en usko itse keksiväni tällä tiedon perustasolla.

Se unohtui sanoa että edelleenkään chilien osalta itselläni ei ole mitään varmuutta mykon hyödyllisyydestä, enkä kyllä ole nähnyt muidenkaan asiaa juuri mitenkään raportoivan. Jos havaintoja on niin mielellään tuonne myko-ketjuun.

Kun yhtään talvetettavaa kasvia en jättänyt, vetäydyn nyt kuukaudeksi puoleksitoista lomalle tästä hommasta.