tammikuu 08, 2025, 21:59:40 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chiliketsuppi

Aloittaja rasse, elokuu 25, 2008, 17:13:42 ip

« edellinen - seuraava »

rasse

Erittäin hyvä chiliketsuppiohje. Pohja on aivan tavallinen ketsuppiohje, maun mukaan lisätään chiliä.

1 kg pehmeitä tomaatteja
3-4 sipulia
1 paprika
2-3 valkosipulin kynttä
1dl vettä
3 dl sokeria (voi vähentää jos ei pidä makeasta ketsupista)
1 rkl suolaa
1 dl etikkaa (5 %, jos on 10 % olen laittanut vain vähän yli ½ dl)
½ tl neilikkaa
chiliä maun mukaan (tähän satsiin laitoin 2 Nagaa)

!. Huuhdo tomaatit ja paprika. Lohkoina kattilaan. Sipulit, valkosipuli ja chili sekaan pieninä paloina
2. Lisää kattilaan vesi ja keitä hitaasti kunnes kasvikset ovat pehmeitä
3. Soseuta tehosekoittimella
4. Lisää kattilaan sokeri, mausteet ja etikka ja keitä seos kiinteäksi
5. Tölkitä puhtaisiin tölkkeihin

Tuollalailla tehtynä seos on melko löysää, sitä voi sakeuttaa vaikkapa Maizenalla. Tuohon määrään laitettuna kaksi Naga Morichia tuovat mahtavan lisän, ei kuitenkaan ole liian tulista, sopii arkikäyttöön. Tuosta Naga- määrästä on helppo itsekunkin päätellä tulisuusaste riippuen mitä chiliä käyttää.

Inca

Jatkan tähän samaan, kun tein miltei samalla reseptillä kokeilun. Nyt on hyvä aika tehdä ketsuppia kun tomaatitkin ovat kypsyneet.

1 kg kypsiä tomaatteja
1 iso sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
1 punainen paprika
muutama (oman maun mukaan) kypsä ja mieluiten punainen chili
2 dl sokeria
2 dl viinietikkaa
2 rkl siirappia
2 tl suolaa

Tomaatit pestään ja kuivataan. Ota tomskuista kannat pois ja lohko ne. Sipuli ja valkosipulin kynnet k u o r i t a a n (ei kuohita) ja pilkotaan. paprikasta ja chileistä otetaan pois kanta ja siemenet ja leikataan kuutioiksi.

Kattilaan laitetaan viinietikka, sokeri ja siirappi ja seos kuumennetaan.

Kattilaan lisätään kuutioidut ainekset ja mausteet. Koko komeutta kiehutellaan ainakin tunti, kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja seos alkaa kiinteytyä. Sitten seos soseutetaan esim. sauvasekottimella, ja tämän jälkeen vielä kuumennetaan uudelleen. Kaadetaan kuumana desinfioituihin lasipurkkeihin ja kannet suljetaan heti. Säilyy kuukausia.

Itselläni tuli ihmeen vaaleaa, ja aika löysää. Maku ei ole ehkä niin ketsuppimainen, vaan enemmän sweet&sour kastikkeen lainen, mutta hyvää tuo on! Tein oman ketsuppini juhannuksen jälkeen, kun kaikki vieraat toivat mökille tomaatteja, ja niitä jäi yli kilon verran. Tänään ketsuppia on jäljellä enää muutama desi, josta kuva. Edelleen mainion makuista ja hyvin on säilynyt avatussakin purkissa.



Uploaded with ImageShack.us