tammikuu 10, 2025, 12:39:30 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Onko kesää vielä jäljellä?

Aloittaja Sauli Särkkä, heinäkuu 08, 2005, 23:32:39 ip

« edellinen - seuraava »

Sauli Särkkä

Tuossa juuri sain pihalle valmiiksi tuollaisen kukkapenkin tapaisen ja tulin miettineeksi siinä seuraavanlaista asiaa: Onko vielä realistisia mahdollisuuksia idättää chilejä, jotka ehtisivät tälle kesälle vielä tuottamaan tulosta? Mielessä kävi juurikin tuo aiempi tuttavuus Apache sekä Jalapeno. Aji Cristalin siemeniä (F2) laitoin tuonne ihan koemielessä tulemaan, josko sieltä joku risu nousisi.




-Sale
Sauli Särkkä

#002

Aji Inferno

Hmmm... Jos syksystä tulisi epätavallisen lämmin, ilman aikaisia yöpakkasia, lajike on erittäin aikainen, ja itäisi hyvin nopeasti, tuo olisi ehkä aivan mahdollisuuksien rajoissa... Käytännössä siinä taitaa käydä niin että kasvit kyllä (jos siis itävät) kasvavat aika suuriksikin, mutta eivät ehdi kukkia tai ainakaan kypsyttää hedelmiä....

...Mikä puolestaan ei mitenkään estä sinua kaivamasta niitä talveksi kodin lämpöön, jolloin sato tulee kukaties joulun tienoilla, ja saat kinkkusi koristeeksi muutakin kuin vain sinappia! :-)

kymi

Tässä vaiheessa vuotta itse jättäisin kyllä kukkapenkin ihan kaupasta saataville kukille ja hakisin menetettyä kesäkuuta (ja jopa toukokuuta plus sisäkasvatuskautta) takaisin aero-tyypin vesiviljelyllä. Omien kokemusten mukaan juurikin annuumeilla & baccatumeilla voisi vielä ehkä parhaiten olla saumaa. Vesiviljelyn etuna kun on ravinteiden säätelyn mahdollisuus, eli pienempääkin puskaa pystyy helposti kukituttamaan ja siten ehtisi tänä kesänä ulkokasvatuksella saamaan jotain siitä vielä talteenkin.

Kannattaa anyway pitää mielessä ripen-ravinneliuos, toimii myös mullassa.

Ohikulkija

No esmes minulla on ikkunalaudalla melkoinen armeija sekalaisen kokoisia taimia, joita luultavasti vaivaa eniten ahtaus. Niitä saa siis "vie pois" -sopimuksella ainakin yhden talouden tarpeiksi. Nämä sijaitsevat Tampereen liepeillä, mutta varmasti muiltakin paikkakunnilta voi löytyä vastaavia varaslähtö-apuja. Siemenet kannattanee pistää suosiolla odottamaan ensi kautta.

Os2

tampereella olisi myös lemon dropin pistokasta vahingossa katkennesta oksesta tarjolla mikäli tarvetta löytyy moiselle jollain. privaa vaan niin voin antaa numeroa mihin soitella tarkempien tietojen saamiseksi.
.
Ei setä ole paha, setä on vaan ruma

JartsaP

Ensi kauteen vaan ei ole hirveästi enää aikaa, viime vuonna aloitin kylvöt lokakuussa muistaakseni. Tälle kesälle ei siemenistä enää ehdi kasvattamaan - henk. koht. mielipiteeni on, että noin osapuilleen helmikuun jälkeen ei kannata enää kylvää mitään paprikoita, tai ainakin silloin alkaa olla kiire. Hitaimmat kannattaa kylvää viimeistään tammikuun alussa.

mau

Lainaus käyttäjältä: "JartsaP"...henk. koht. mielipiteeni on, että noin osapuilleen helmikuun jälkeen ei kannata enää kylvää mitään paprikoita, tai ainakin silloin alkaa olla kiire. Hitaimmat kannattaa kylvää viimeistään tammikuun alussa.


Olen itsekin jo aikapäiviä tullut siihen tulokseen, että helmikuun loppu on ehdottomasti myöhäisin kylvöajankohta. En ole kuitenkaan aikaisemmin  kasvattanut villichilejä tai rocotoja (nyt on kutkuttavan makea kokoelma - kiitos Fataliin - odottamassa ensi kasvukautta), joten niitäkö tarkoittaa tuo hitaimmat?

Siemenethän tavallaan "ymmärtävät", milloin kevät on tulossa, joten loka-joulukuussa ei niin ollen kannattaisi kylvää mitään. Vaan mitenhän mahtaa vaikuttaa se, että monet chilit ovat kotoisin eteläiseltä pallonpuoliskolta?

Aji Inferno

Kyllähän noita on tullut vuosien varrella ihan pitkin vuottakin, jopa syksyllä, kylvettyä, sisäkasvatusta varten... Sikäli sillä ei ole niin kauheasti väliä, kunhan vain pystyy tarjoamaan noille riittävästi valoa ja lämpöä siinä vaiheessa kun nuo haluavat kasvaa ja kukkia. Toki tilanne on selvästi paras jos itämisen saa alkukevääseen/lopputalveen ja siten lentävän lähdön kesän parhaiden kelien hyödyntämiseen! Samaten, on tosiaan lajeja jotka seuraavat jossain määrin vuodenaikoja, ja käyttäytyvät sen mukaisesti. Mutta kaikkea voi kokeilla; erityisesti monet baccatumit ovat hyvin huolettomia ja "avaramielisiä" chilejä... :)

TheBigX

Lainaus käyttäjältä: "mau"Siemenethän tavallaan "ymmärtävät", milloin kevät on tulossa, joten loka-joulukuussa ei niin ollen kannattaisi kylvää mitään. Vaan mitenhän mahtaa vaikuttaa se, että monet chilit ovat kotoisin eteläiseltä pallonpuoliskolta?

Hmm... useimmat siemenet kyllä itää pimeässä, eli niiden itämiseen ei kyllä mikään muu kuin kosteus ja lämpö vaikuta (jotkin vaativat myös kylmäjakson, ei kuitenkaan chilit, vai?). Ja niitä pieniä taimia voi sitten huijata natikkalampuilla  :D .

JartsaP

Chilit eivät kyllä ainakaan toistaiseksi ole välittäneet tuon taivaallista vuodenajasta. Itämiseen tarvitaan todellakin vain kosteutta ja lämpöä, mutta heti itämisen jälkeen tarvitaan jo valoakin, ja mielellään paljon. Siinäpä se ainoa todellinen ongelma talvella onkin, luonnostaan kun ei silloin kaamosaikaan juuri valoa ole. Keinovaloa siis tarvitaan. Hitaimmilla tarkoitan toisaalta villichilejä, toisaalta chinenset ovat ainakin mulla olleet myös hitaita ja baccatumeista osa. Oudommista lajeista ei voi edes arvailla. Mutta mitä isompi ja vanhempi puska on kesän koittaessa, sitä enemmän ja aikaisemmin siitä voi satoa odottaa. Toisaalta, jotkut ylivuotiset taimet ovat mulla ottaneet itseensä siirrosta sisältä kasvariin, muutamilla kestää näemmä hyvinkin kauan tottua uusiin olosuhteisiin, kun taas toiset alkavat saman tien puskea hetelmää.

Chileistä suuri osa on tosiaan kotoisin seuduilta, jossa ei juuri ole lämpötilaeroja vuodenaikojen välillä, toisaalta viidakoista missä sataa aina paitsi talvella hitsisti enemmän, toisaalta vuorilta ja autiomaista missä yön ja päivän välinen lämpöero on huomattavasti suurempi kuin kesän ja talven. Niinpä vuodenaika lienee niille yhdentekevä, siksihän ne eivät myöskään osaa mennä "talvilevolle". Samasta syystä ne eivät vaadi kylmästratifiointia - mistäpä ne luonnossa sellaisen saisivat.

mau

[/quote]Hmm... useimmat siemenet kyllä itää pimeässä, eli niiden itämiseen ei kyllä mikään muu kuin kosteus ja lämpö vaikuta (jotkin vaativat myös kylmäjakson, ei kuitenkaan chilit, vai?). Ja niitä pieniä taimia voi sitten huijata natikkalampuilla  :D .[/quote]

Siis pimeässä = mullan peitossahan useimmat siemenet toki itävät. Jotkut taas, kuten basilikat, itävät paremmin peittämättä.  Jonkinlainen 7. aisti kasveilla tuntuu silti olevan jo siemenasteella. Esim. monilla itämisaika on paljon lyhyempi keväällä kuin syksyllä.

Kosteuskin on suhteellinen juttu - jotkin siemenet, esim. kaalikasvit, kurpitsa ja meloni, itävät yhtä hyvin lähellä lakastumispistettä, kun taas selleri vaatii lähes "litimärkää" kasvualustaa. Lämpötilan suhteen on myös suurta vaihtelua: salaattihan ei edes idä kunnolla yli 20 asteessa.

Tuolla Infernon laji- ja kasvatusosioissa on asiaa käsitelty ihan kiitettävästi, mutta löytyisiköhän jostain oikein virallista, tutkittua tietoa chilien kasvuvaatimuksista?

Sauli Särkkä

Ei sattuisi kenelläkään Oulun suunnalla olemaan ylimääräisiä risuja? Muutama pistokas tai kokonainen kasvi olisi oikein tervetullut.



-Sale
Sauli Särkkä

#002