tammikuu 10, 2025, 15:33:27 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Mykorritsa

Aloittaja Juso, tammikuu 28, 2012, 11:53:48 ap

« edellinen - seuraava »

Juso

tammikuu 28, 2012, 11:53:48 ap Viimeisin muokkaus: tammikuu 28, 2012, 16:05:20 ip käyttäjältä Juso
Tehdään nyt tälle uusi topic, aiemmin oli tuolla "salainen ase" ketjussa.
Tähän näkyy liittyvän erilaisia uskomuksia ja väärinymmärrystä joten laitetaan nyt tähän alkuun linkki parhaaseen löytämääni artikkeliin.
Tokihan se on alalla toimijan teettämä mutta hyvä "nopeasti expertiksi"-yhteenveto. Siitä myös selviää mitä voi odottaa mitä ei.

http://www.parco1.com/text/mycorrhiza/Mycorrhiza%20Primer.pdf


Ihan alkuun on syytä todeta että koko Mykorritsa (engl. Mycorrhiza) ei ole joku sienilajike, vaan nimi symbioosille sienen ja toisen kasvin välilllä.

Suomessa on saatavissa ainakin Myko-ymppiä (jopa kuulemma Honkkarista on löytynyt),  sekä Raisio-Bonsai tuo maahan UK:sta Rootgrow-tuotteita:   http://www.raisiobonsai.com/mycorrhizal-fungi-108-c.asp . Joitain muitakin on näkynyt silloin tällöin.

Näiden ainoa pulma on mielestäni hinta, koska pienissä retail-pakkauksissa se aina nousee korkeaksi. Ammattilaiset maksavat aina murto-osan harrastelijoiden hinnoista. Tosin chilihommassa kilolla pärjää jo pitkälle ja kun ottaa sen käyttöön riittävän aikasessa vaiheessa kilosta varmaan ruukuttelee 30-40 kasvia.  Viime kesänä tehtiin pieni testi muutaman chilikasvattajan voimin, mutta kukaan ei varmaan pysty mitään varmaa sanomaan, vaikuttiko Myko kasvin kokoa, satoa ja terveyttä parantavasti. Paras vaikutus on tietysti huonoissa maaperissä jossa ilmiö tehostaa ravinteiden (erityisesti fosforin) saantia. Itse kokeilin sitään moniin puutarhakasveihin viime vuonna, ja aion käyttää jatkossakin, myös kaikille multachileilleni.

Teen jossain vaiheessa kevättä yhteistilauksen Tsekeistä Euroopan suurimmalta toimittajalta jättikasvisten kasvattajille, ja laittelen vaikka Torille ilmoituksen siinä vaiheessa (about helmikuun loppu), koska samantien voin isommista säkeistä pussitella niille chilikasvattajille jotka haluavat kokeilla. Loppuun vielä disclaimeri että mykokaan ei voi takaa tauditonta ja ötökätöntä kasvia joka antaa mahtisadon ;) . Ja sanotaan vielä sekin että ainakaan toistaiseksi itselläni ei ole kaupallisia pyrkimyksiä mykon kanssa. Suomessa ollaan tässä hommassa jostain syystä niin alkuvaiheissa.

Ja lisää lukemista halukkaille myko-sota-ketjusta jenkkien kurpitsasaitilla, jossain keskivaiheilla ym artikkelin kirjoittaneelta hemmolta saatu lista eri sieni-lajien ominaisuuksista http://www.bigpumpkins.com/msgboard/ViewThread.asp?b=10&p=417609 . Muu osa on eri toimittajien "edustajien" nokitusta siitä mikä tuote on paras, ja onko useampi laji parempi kuin yksi,  itiöiden/lisääntymiskykyisten yksiköiden määrästä jne.

E: kirjoitusvirheitä korjailtu

CyberDog

Onko siitä nyt sitten päästy selvyyteen että mikä noista myko-lajeista toimii chilin kanssa yhteen?

Juso

tammikuu 28, 2012, 14:24:59 ip #2 Viimeisin muokkaus: tammikuu 28, 2012, 20:26:50 ip käyttäjältä Juso
Jotain tutkimuksia olen nähnyt:

http://urbangardenmagazine.com/2010/02/study-mycorrhizal-fungi-and-fertilizer-efficiency/     (Glomus Intraradices)
www.bioline.org.br/pdf?cj09010 (G. Claroideum vs G Intraradices, näistä G. Claroideum selkeästi parampi kuin Intraradices), tämä on melko kattava tutkimus
www.ajol.info/index.php/njhs/article/.../11473 (G. Clarum)
http://resources.metapress.com/pdf-preview.axd?code=e464973213461604&size=largest (G. Fasciculatum)

Että näitä ainakin on tutkittu ja aika monelta kannalta (kasvin koko, hedelmän koko, kokonaissato, sienitautien esto jne).
Vaikeahan on sanoa mikä näistä parhaiten puree ja todennäköisesti samalla kasvilla voi olla useampi mykosuhde kerralla, joilla on eri vaikutukset. Senpä takia mielestäni nuo cocktailit ovat parempia kuin yhtä kantaa sisältävät. Usein nämä yhden kannan tuotteet ovat joko G. Intraradices tai Mosseae-perustaisia.

Varmaan on turvallista sanoa että mitä todennäköisimmin mykorritsa edistää myös Capsicum-sukuisten kasvien terveyttä.

e: taas typoja korjailtu

Chillyone

helmikuu 05, 2012, 09:32:44 ap #3 Viimeisin muokkaus: helmikuu 05, 2012, 09:37:51 ap käyttäjältä Chillyone
Edellisvuonnahan foorumilla eräs ystävällinen henkilö pohti tätä samaa. Hän oli tilannut pienen erän mykoritsaa kokeiluun ja jakoi nopeimmille täällä pienet pussit. Tuote oli Symbiom:n Symbivit nimistä. Tarkkaa tietoa käytetyistä sienilajeista en löytänyt. Lopputulos oli kuitenkin melkoisen selvä. Itse tein kokeiluja niin saman genomin omaavilla pistokkailla, kuin siemenistä lähteneillä kasveilla. Juuri mitään eroa en huomannut kasvussa. Ainoa konkreettinen merkki oli se, kun kerran jäi kasteluväli vähän pitkäksi, niin myco-pistokas piti lehdet pystyssä, kun vieressä oleva sisar roikotti omiaan. Tämäkin varmaan johtui siitä, että tuossa Symbivit:ssä on mukana turpoavia kastelukiteitä, jotka pitivät vettä pidempään.

Mulla olis vielä tuota kotimaista mykoymppiäkin, mutta en ole jaksanut kokeilla. Mä luulen, että mullassa kasvatettuna sinne multaan muodostuu ihan itsestäänkin (lannoitteiden avittamana) pieni sieni-/bakteerikanta. IMHO, chileillä on varsinkin sisällä tai kasvihuoneessa kasvatettuna niin ihanteelliset olosuhteet, ettei niitä enää sienikantaa laajentamalla voi enempää parantaa. Veikkanpa myös, että mikäli sekoitetaan montaa sienilajia (mullan omat+kaupalliset), niin niidenkin välillä saattaa olla jotain lajien välistä kitkaa ja ts. vahvin voittaa oli se sitten hyödyllinen chilille tai ei.

Joillakin kasvimailla kasvatetuilla kasveilla mykoritsasta voisi olla enemmän hyötyä, koska maaperä on pellolla usein köyhempää, kuin puutarhan kesällä terästetty mustamulta tms. Mikään ihmelääke mykoritsa ei kuitenkaan vaikuttaisi olevan.

edit. Aika monet spesiaalit lisälannoitteet sisältävät muuten jotain sienijuurilajeja. Niistäkään ei kovin tarkkoja mainintoja löydy.

tso


Vuosi sitten foorumilla heränneen keskustelun tuloksena tilasin MycoGrow™ Soluble nimistä tuotetta ja käsittelin taimivaiheessa kokeeksi muutaman kymmenen taimea tällä. Minulla oli taimilla kolme altakasteluallasta, joista yhden jätin käsittelemättä tuolla jauheella. Osa taimista meni dutch bucket tyyppiseen aeroon ja suurin osa turpeeseen.

Kesän kuluessa tuli sitten sen verran hässäkkää, että jäi merkitsemättä mitkä kasvit oli Mycolla käsiteltyä ja mitkä ei. Eli sekaisin menivät mycot ja normiplantut. Lopputuloksesta syksyllä en kyllä mitenkään pystynyt päättelemään mitkä oli mycoa ja mitkä ilman kasvatettuja. Ravinteena perus pinkki PK :)

Täysin epätieteellisen tutkimuksen epätieteellinen päätelmä: eipä mycoista mitään haittaakaan näyttänyt olevan...
#20

Whili

Tuolta Nondon viimevuoden päiväkirjasta löytyy tarinaa Mykotesti

Juso

helmikuu 05, 2012, 13:07:32 ip #6 Viimeisin muokkaus: helmikuu 05, 2012, 18:09:55 ip käyttäjältä Juso
Lienen ollut se "ystävällinen henkilö"....
Tuossapa on Symbivitin speksi http://tinyurl.com/83eodex, josta selviää mm. kannat.

Ne "kastelukiteet" mahdollistavat lähnnä sen että kun lisää vettä siitä saa geelin, jolloin on esim paljasjuuristen pensaiden istutuksessa käytännöllisen ja säästää materiaalia. Samaten joissain vanhojen puiden restaurointiprojekteissa mykogeeliä pumpataan suoraan "paineruiskuilla"  syvemmälle juuriston.

Lisääntymiskykyiset yksiköiden (propagules: itiöt ja lepotilassa olevaa sientä sisältävät juurenpätkät yms) elinkelpoisuutta auttaa mitä karkeampaa materiaali on, eli sitä pyritään jauhamaan mahdollisimman vähän. Jos tuote on hienoa jauhetta tai nestettä, sen teho on vähintäänkin kyseenalainen. Uskaltaisin jopa väittää ettei sillä ole edes teoreettista mahdollisuutta toimia (vrt yo Primer-artikkeli).  Sama koskee noita endo/ecto kantojen laittamista samaan tuotteeseen, joka on silkkaa haaskuuta. Tai helpottaahan se jos käyttäjä ei jaksa selvitellä asioita edes vähää alusta, mutta miksi sitten edes käyttää mykotuotteita.

Mullassa on sienikantoja ja kehittyy tietysti (varsinkin muokkaamattomaan maahan) omia sienikantoja, mutta tuskin lannoiteiden avustama vaan ehkä niistäkin huolimatta. Voimakas (fosfori)lannoitus lisää mykon henkiinheräämisaikaa tutkimustenkin mukaan.

Mykon yksi ominaisuus on juuri tuo kuivuuden kesto. Kyse ei ole siis (jos se tuotteesta johtui) kastelukiteiden vaikutuksesta vaan "apujuuriston" kyvystä saada kaikki mahdollinen neste kasvin käyttöön. Mikään ihmelääke se ei todellakaan ole, ja hyödyttää, kuten tuossa on todettukin, mitä huonommassa kuosissa maa-aines kasvin ympärillä on. Kasvin yleistä terveyttä se kuitenkin edistää useimmissa tapauksissa, kunhan oikea sieni vaan löytyy.
-----
E: Speksin linkkiin olin unohtanut muuttaa näkyvyyden yleiseksi..nyt pitäisi toimia.




SK

Lainaus käyttäjältä: Whili - helmikuu 05, 2012, 11:54:40 ap
Tuolta Nondon viimevuoden päiväkirjasta löytyy tarinaa Mykotesti


No tuo viimekesäinen testi ihan onnistunut, mutta olin kuitenkin sen verran vakuuttunut mykorritsan toimivuudesta, että tämän kauden chilit
saa samaisen myco-sekotus käsittelyn. Koska taitaa jäädä tupla taimia käsiin niin saatan tehdä uuden testin.
Ja koska noita rhombon pistokkaita jäi käsiin niin pieni myco testi niille on jo laitettu alulle.

Toimi tai ei niin suuret kiitokset Jusolle, jonka ansiosta tämän kauden chilit saavat "apuvoimia".

cornell

helmikuu 15, 2012, 12:08:44 ip #8 Viimeisin muokkaus: helmikuu 15, 2012, 12:34:53 ip käyttäjältä cornell
Kiitti Jusolle hyvästä avauksesta! Tuli taas luettavaa.

Mulla on taimetuksessa käytössä saksalaisen cuxin firman Myko Activ niminen lannote. Tämä rakeinen kuivalannoite on suunniteltu pihakasveille harrastelijapuutarhaan ja on käytössäni lähinnä siksi, että siinä on mukana sopiva orgaaninen lannoite (4-3-2) ja sain sen vaivoitta käännettyä töistä ; ))... sienet tulivat siinä ohessa.

Kattelin että lajistoksi on annettu: pääosin Glomus interadices (huom edit.) und Glomus etunicatum, und Weiter Pilzpartner sind die Gattungen A.caulospora, Gigaspora und Sclerozystis.

Käyttöohjeessa on myös annostelu vihanneksille, paprikakasveja ei ole mainittu. Ajattelin kuitenkin että jospa tuo auttais juurtumisessa varsinaiseen kasvualustaan kasvarissa keväällä kun maaperän lämmöt eivät vielä ole optimaaliset eikä kasteluautomatiikkaa käytössä.

En ole tehnyt mitään testejä, mutta pari juttua muistui mieleen. Viime kesänä mulla oli cuxin -ymppi istutusvaiheessa chileillä ja tomaateilla. Samassa kasvihuoneessa on myös naapurin tomaatit ja kurkut, joista tomaatit sairastuivat loppukesästä johonkin tautiin. Satoa tuli kummallakin todella hyvin, mutta mun kasvit olivat terveempiä ja viimeset kypsät tomaatit poimin puskista lokakuun lopussa (Saksassa oli tosi lämmin ja vähäsateinen syksy 2011). Mä itse päättelin kasvattavani parempia lajikkeita, mutta sieniympi voisi olla toinen selitys. Tässä on kuitenkin liikaa muuttujia, että oikeasti mitään vois varmana sanoa... näinhän se menee...

Tuo tsekkiläinen ymppi kyllä kiinnostaa... voisi tätä aktiivisessa substraatissa kasvatteluakin kehitellä jos sai tuota eroa hydroihin hieman kurottua kiinni.


EDIT näyttäis vähän siltä että tuo cuxinin G. interadices, jota ei ilmeisesti ole edes olemassa, tarkottaa G. intraradices sientä...
¨käynks mä usein täällä?¨

muu uan

Meille on pesiytynyt jokin mykkilän keko, tullut kekkilän taimimullasta.
Ei ole vielä vaikuttanut ainakaan negatiivisesti kasvuun.

Kuvia löytyy täältä:http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=11317.0

Saa nähdä saako tässä vie chili-sieni salaatin omalta ikkuna ladalta tehtyä.

Juso

Eipä kyllä ole mykoa tämän ketjun merkityksessä, sillä endo on huono näkymään paljaalle silmälle, eikä kasvata maan pinnalle mitään syötävää. Sienitiöitähän saattaa olla mullassa ja ne heräävät henkiin kosteudessa. Jos et sieniä halua pintaan poista nuo, laita ruukkusoraa ja kastele alta. Voipi olla ettei auta sekään mutta kasvoi sieniä tai ei tuskin vaikuttaa chilisatoosi.

Etelmanhetelma

Kttk:lla oli joku juttu jossai lehdessä joskus. Siinä kerrottiin että fosforilannotus saattaa tappaa ton mykorritsa sienen. Ilmeisesti kaikki on käyttäny teistä jotai fosforilannotetta tässä ketjussa? Miks kasvi antais hiilareita sienelle jos se saa fosforia muutenkin? Ei sille oo mitää hyötyä tosta sienestä jos fosforia saa kemiallisessa muodossa suoraan.

Koittakaa niin että ette ainakaan anna mitään kemiallista lannoitetta jos annatte mykorritsa sientä istuttaessa.

-V-

Lainaus käyttäjältä: Etelmanhetelma - heinäkuu 17, 2013, 15:48:30 ip
Siinä kerrottiin että fosforilannotus saattaa tappaa ton mykorritsa sienen.


Jossain taisi joskus olla jotain raja-arvoja tuolle. Ehkä siellä "Salainen ase" -ketjussa. Muistan laskeskelleeni (tai itseasiassa joku muu oli laskeskellut jo valmiiksi ;D), että suosituksen mukainen lannoitus (optimiolosuhteisiin) olisi juuri siinä rajoilla tai alle. Ajattelin, että kevyemmin lannoitettuna (kun optimiolosuhteet ovat jossain muualla kuin kämpässäni) säilyisi hengissä. Näin saattaa ollakin, juurimädän viedessä lähes koko kasvuston näyttäisivät kaksi jäljellä olevaa mykokasvia olevan aavistuksen paremmassa hapessa. Mutta eipä tuosta voi mitään päätellä, aika marginaalisia eroja...

Lainaus
Koittakaa niin että ette ainakaan anna mitään kemiallista lannoitetta jos annatte mykorritsa sientä istuttaessa.


Noinhan se alunperin menikin, ravinto tuntui riittävän hieman pidemmälle mykokasveilla. Mutta loppui kuitenkin -> ravinteet kehiin. Sääli, ettei tuota endomykorritsaa näe päällepäin, että voisi arvailla sen vointia.

Juso

marraskuu 24, 2013, 17:58:26 ip #13 Viimeisin muokkaus: marraskuu 24, 2013, 18:14:11 ip käyttäjältä Juso
Saiko kukaan mitään kunnollisia testejä aikaiseksi? Olisi hauska kuulla kokemuksia.

Lainaus käyttäjältä: Etelmanhetelma - heinäkuu 17, 2013, 15:48:30 ip
Kttk:lla oli joku juttu jossai lehdessä joskus. Siinä kerrottiin että fosforilannotus saattaa tappaa ton mykorritsa sienen. Ilmeisesti kaikki on käyttäny teistä jotai fosforilannotetta tässä ketjussa? Miks kasvi antais hiilareita sienelle jos se saa fosforia muutenkin? Ei sille oo mitää hyötyä tosta sienestä jos fosforia saa kemiallisessa muodossa suoraan.

Koittakaa niin että ette ainakaan anna mitään kemiallista lannoitetta jos annatte mykorritsa sientä istuttaessa.


No eihän se noin mene. Liika fosfori on toki heikentää mykon toimintaa ja varsinkin henkiin heräämistä. Kemialliset lannoitteet käyvät hyvin, mitään korkean fosforipitoisuuden starttilannoitteita en käyttäisi. Kannattaa olla lannoittamatta noin 3 viikkoa mykon käytön (istutuksen yhteydessä) jälkeen, jotta sienen toiminta saadaan vauhtiin.  Hidasliukoiset lannoitteet sopivat mykon kanssa parhaiten. Jos kaikki olosuhteet ja ravinteet on optimissaan mykon hyöty on vähäinen mutta ainakin itsellä harvoin ovat.

Sen tiedän että jättikurpitsapuolella jenkeissä kärkinimet kasvattavat mykon avulla, ja syytävät melkoisen määrän erilaista lannoitetta kauden aikana. Useimmilla maa laitetaan kuntoon kuitenkin lannan avulla.
Vähintään voi sanoa että moni näitä chileihin kokeilleista on todennut mm. parempaa kuivuuden sietokykyä, mikä on tutkimuksissakin havaittu yhdeksi vaikutukseksi.