tammikuu 10, 2025, 06:21:50 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Kukka- ja banaanikärpäset!

Aloittaja Uusi kasvattaja, lokakuu 23, 2005, 19:49:20 ip

« edellinen - seuraava »

Uusi kasvattaja

Noita molempia on. Ensin tulivat banaanikärpäset, sitten kukkakärpäset. Chilit eivät näytä kärsivän  mutta nuo kärpäset ärsyttävät! Kysymys on parikymmensenttisistä taimista jotka voivat muuten hyvin.

Olen kokeillut:

sumuttelua mäntysuovalla
erilaisia tököttejä pulloissa (esim. etikkaa, fairya... Vaikka mitä minkä olen kuullut houkuttelevan kärpäsiä luokseen hukkumaan)
tappamista käsin (ikuisuustehtävä)

Uskaltaako käyttää Raidia tms. muuta myrkkyä? Ovatko ne liian vahvoja taimille?

Katselin aikaisempia topiceja mutta en löytänyt tähän liittyvää keskustelua. Keskustelut koskivat enemmän tuholaisia.

Os2

laske pintamulta kuivamaan kunnolla välillä.
Perus raid luultavasti hoitaa homman hyvin, ei sen pitäisi kasveja vahingoittaa millään tavoin.
Ei setä ole paha, setä on vaan ruma

JartsaP

Raidata voi, ja se pitää sitten tehdä pari-kolme kertaa päivän tai parin välein, että ne uudetkin kuoriutuvat kärpyläiset saadaan hengiltä. Toinen mahdollisuus on kärpäspaperin sovittelu mullan päälle, mutta ole varovainen jos taimesi ovat pieniä, kärpäspaperi liimautuu myös kasveihin ilomielin, ja voit vahingossa turmella ne pilalle. Ja "kukkakärpäset" usein ovat niitä harsosääskiä sekä niiden sukulaisia. Niin ja mullan pitäminen suht koht kuivana pitää myös kärpäset ja sääsket poissa, ollen samalla kasveillekin parempi.

tso

Siihen chilien kaveriksi voi laittaa muutaman lihansyöjäkasvin :) Toimii hyvin symbioosissa.
#20

Jonne

kuori päälimultaa pois puutarha-aerosolia päälle, kastelu ja lisää multaa :o

Wiski

Itellä noita oli yhessä vaiheessa kärpäspaperit melkein mustana, joten wräppäsin rei'itettyä muovikelmua ruukun mullan päälle klemmarikiinnityksellä, ja kastelin vaan altakastelusäiliön kautta.

Kärpäset ei enää päässyt lentelemään, ja jos pääsivätkin eivät osanneet multaan takaisin munimaan. Kastella voi myös kasvin varren vierestä, johon jää kuitenkin jonkinlainen aukko.

Tulipa mieleen, että jos tuon kelmun vielä valelisi jollain liimalla, mihin ne härösääsket jäisivät kiinni niin sehän olis ihan yyberi :)

Anonymous

Lainaus käyttäjältä: "Wiski"Itellä noita oli yhessä vaiheessa kärpäspaperit melkein mustana, joten wräppäsin rei'itettyä muovikelmua ruukun mullan päälle klemmarikiinnityksellä, ja kastelin vaan altakastelusäiliön kautta.

Kärpäset ei enää päässyt lentelemään, ja jos pääsivätkin eivät osanneet multaan takaisin munimaan. Kastella voi myös kasvin varren vierestä, johon jää kuitenkin jonkinlainen aukko.

Tulipa mieleen, että jos tuon kelmun vielä valelisi jollain liimalla, mihin ne härösääsket jäisivät kiinni niin sehän olis ihan yyberi :)


Pakkasharso toimii tossa tarkoituksessa hyvin. Hengittää hyvin, läpäisee kasteluveden, joten voi käyttää myös tavallisissa ruukuissa ym.

Tarpeettoman kastelun välttäminen, altakasteluruukut ja riittävän paksu kuivakerros (esim. lecasora) mullan päällä pitävät sääsket kurissa.

REMo

Lainaus käyttäjältä: "Anonymous"Pakkasharso toimii tossa tarkoituksessa hyvin. Hengittää hyvin, läpäisee kasteluveden, joten voi käyttää myös tavallisissa ruukuissa ym.


Se pakollinen Pirkkaniksi; sukkahosun pätkän saa pujotettua mullan suojaksi. Sukan kun vetää ruukun läpi jättäen helman ruukun reunalle ja pussinsulkijalla sitten tiivistää avonaisen pään kasvin runkoa vasten. Multa pääsee hengittämään housun läpi, mutta estää isompien ötököiden tunkuyritykset.

Raidilta löytyy sitten kärpäspaperia ikkunateippinä. Tuosta saa pätkäistyä sopivia paloja, joita voi liimailla tai asetella ruukkuihin.  Teippiä jäykistävä laskos kannattaa leikata pois, jolloin sen pystyy liimaamaan myös kaareville pinnoille. Harsosääkset tuntuvat tykkäävän ruukun ylälaidalla köpöttelystä,  joten se on hyvä paikka ansalle. Jokasyksyisenä riesana olevat hedelmäkärpäset häviävät omia aikojaan talven lähestyessä.  Sana riesa on kyllä hieman yliampuva,  kun kyse on yleensä parista kylmää pakoon lähteneestä sisälle eksyneestä yksilöstä.

Teippiansojen ikävä puoli on se että niihin tahtoo tarttua myös isompia ötököitä.  Muutamaan otteeseen on tullut pelastettua yksi utelias häntäeläin teipeistä. Vesi on hyvä apu irroituksessa.

svalli

Lainaus käyttäjältä: "REMo"Jokasyksyisenä riesana olevat hedelmäkärpäset häviävät omia aikojaan talven lähestyessä.  Sana riesa on kyllä hieman yliampuva,  kun kyse on yleensä parista kylmää pakoon lähteneestä sisälle eksyneestä yksilöstä.


Jos kasvattelet myos tomaatteja ja pidat korillista kypsia sisalla muutaman paivan, niista hedelmakarpasista voi tulla ihan oikea riesa. Meilla niita on aina loppukesasta ihan pilvena sisatiloissa. Niista paasee eroon kun sekoittaa omenaviinietikkaa ja astianpesuainetta ja pitaa sita juomalasissa tai pikku pullossa hedelmien vieressa. Hedelmakarpaset menevat liemeen ja hukkuvat sinne.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Jassu

Lainaus käyttäjältä: "svalli"Niista paasee eroon kun sekoittaa omenaviinietikkaa ja astianpesuainetta ja pitaa sita juomalasissa tai pikku pullossa hedelmien vieressa. Hedelmakarpaset menevat liemeen ja hukkuvat sinne.


Missäs suhteessa suunnilleen noita pitää sekoitella ? Tehoaako myös harsosääskiin ?
Jassu @ chilit.net
Suomen Chiliyhdistys ry:n jäsen #028

svalli

Lainaus käyttäjältä: "Jassu"Missäs suhteessa suunnilleen noita pitää sekoitella ? Tehoaako myös harsosääskiin ?


Saippuaa voi laittaa vahemman kuin omenaviinietikkaa. Ei siina mitaan tarkkaa sekoitusta tarvita. Hedelman hajuiset kylpysaippuat tehoaa myos hyvin. Omenaviinietikan sijasta olen kokeillut myos cherrya. Houkutteena siis toimii jokin neste mika haisee samalle kuin ikantyvat hedelmat ja siksi omenaviinietikka kay hyvin.

Kevaalla meilla tais olla niita harsosaaskia ja ne meni ihan vaan veteen, missa oli kylpysaippuaa.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...