Unelmoidaan jo kesästä - Chililajikkeet ja lämpötila

Aloittaja MiM, tammikuu 27, 2015, 19:52:47 ip

« edellinen - seuraava »

MiM

Tuossa Jone1970:n päiväkirjassa lähti käyntiin keskustelu ertyisesti chinensen lämpötilakäyttäytymisestä:

Lainaus käyttäjältä: Hubert - tammikuu 27, 2015, 13:23:43 ip
Lainaus käyttäjältä: MiM - tammikuu 27, 2015, 09:24:34 ap
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - tammikuu 25, 2015, 10:30:04 ap
Taimivaiheessa tästä niin tarkkaan tiedä, mutta nimenomaan chinenset vaatii kunnolla kasvaakseen yölämpötilaksi yli 20 asteen lämpöjä.


Tuo on melko raju väittämä. Olen mielestäni lukenut melko paljon chilitietoutta, sieltä sun täältä, mutta en ole muistaakseni moiseen aikaisemmin törmännyt. Löytyykö linkki faktatietoon?


Jos tavoitteena suhteessa valtava vihermassa ja puolukan kokoiset podit, voi chinensejä kasvattaa viileässä. Muutoin tuo Huru-ukon minimilämpö pitää paikkansa.
Ja asiasta kyllä löytyy ihan faktatietoakin, ainakin Herpiili on muistaakseni laittanut linkkejä ko. tutkimuksiin...


Lainaus käyttäjältä: Jani M - tammikuu 27, 2015, 18:31:56 ip
Selvää marjojen pienentymistä olen huomannut, kun yölämmöt laskee alle +16 asteen. Muistaakseni scotch bonnetit on sellasia, että niissä tulee oikean muotoista satoa vasta kun lämpötilat ylittää pysyvästi tietyn rajan. Herpiilillä vois olla lisätietoja.


Haulla löysin jotain Herpiilin juttua:

Chinenset ja lämpötila:
http://njveg.rutgers.edu/NJpepperconference-10.23.08/assets.pepper/pdfs/05_Jaimez.pdf

LainausFlowering and fruit production is regulated by prevailing climatic conditions. Flowering initiation and fruit production was delayed at lower temperatures. An increase in temperature (between 26 to 30C) led to an increase in the number of flowers; below this temperature it remained unchanged. Fruit production was drastically reduced at the lower temperature site due to a large number of aborted flowers and small fruits. It would seem that temperatures below 20C affect fruit production in C. chinense and its cultivation is not advised where night temperatures drop below 15C. Our data supports the theory that such plants have undergone a process of regional adaptation.


ja Infernochili kertoo seuraavaa:
Lainaus käyttäjältä: http://infernochili.net/index.php?page=kasvatusLämpötiloista voi sanoa sen verran, että trooppisimmat lajikkeet, C. chinenset etunenässä, kieltäytyvät toisinaan kasvamasta alle noin 20 asteen lämmössä, vaikka muuten voisivatkin ihan ok. Myös Andien vuoristochili Rocotosta on hyvä muistaa, ettei se pidä kovin kuumasta. Useimmat chilikasvit ovat kuitenkin parhaimmillaan noin 25..32 asteen lämmössä.


Eli mielestäni nämä tukevat enemmän aikaisempaa käsitystäni, että herkempiä chilejäkin voi hyvin pitää ulkona hiukan viileämmässäkin yölämmössä, ainakin jos ei pyri vimpan päälle tehotuotantoon? Oma kokemukseni chinenseistä rajoittuu cheiro roxaan, joka viime vuoden kesäkuun lämpöhukasta huolimatta tuotti ihan mukavasti marjoja, jotka toki jäi pienehköiksi.

Millaisia kokemuksia porukoilla siis on? Milloin yölämmöt alkavat oikeasti heikentämään satoa ja kasvua? Mitkä lajikkeet pärjäävät paremmin, mitkä huonommin? Keskustelun ei tarvitse rajoittua chinenseihin.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

PP

Oman kokemuksen mukaan chinenset tuottaa normaalikokoisia podeja ainakin 15 asteen yölämmöillä, ehkä vähän alemmillakin. Tuota lämpimämmät yöt on aika harvinaisia, eikä chinenset ole koskaan tehneet pieniä podeja muulloin kuin alkukesällä.

Rocotot kasvaa ja tuottaa hyvin jopa 5 asteen yölämmöillä. Ei ehkä jatkuvilla noin kylmillä, mutta muutama yö 5 astetta ei tee mitään eikä jatkuvat 10 asteen yöt. Lämmön vaikutuksesta podien kokoon en osaa sanoa, koska pääsato on aina saanut alkunsa keskikesällä.

MiM

Vieelä yksi (vanhempi) tekstinpätkä Herpiililtä (luulin kadottaneeni, mutta löysin kun rupesin sulkemaan koneelta ikkunoita):
LainausHerpiili:
Itse olen säätänyt kasvihuoneeseen yöajan minimilämmöksi +14c, selailin läjän ulkomailla suoritettuja tutkimuksia chilien sadontuoton ja kasvun kannalta optimaalisimmasta yölämpötilasta ja niiden lopputuloksena suositeltiin vähintään 12c yölämpötilaa. Alle 10c jos menee yölämmöt niin kukintahalut ja sadontuotto vähenee jo melko reippaalla kädellä. Ilmeisesti optimaalisin olisi sadontuoton kannalta päivälämpönä +22c ja yölämpönä +18c. Fatalii kertoili että Aji Cristal-kasvareissa kasvihuoneen minimilämpötila on säädetty +18c tuntumaan.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Javesagar


Althalus

Mulla oli viime kesänä parvekkeella pari dutch habaneroa ja orange habanero. Kesäkuun kylmyydestä johtuen dutchi teki ensimmäiseksi sadoksi varmaan 50-100 pikkurillin pään kokoista marjaa. Orange ei tehnyt juuri mitään. Loppukesästä, elokuun lopussa sitten tulikin lapsen nyrkin kokoista marjaa. Silloin lämpöä riitti öisinkin. Baccatumeissa en huomannut mitään reagointia läämpötiloihin, satoa tuli läpi kesän tasakokoisena.
Kaikkea kiinnostavaa täytyy kokeilla, yleensä erittäin huonolla menestyksellä.

Kausi 2014
Kausi 2015

Quini

Lainaus käyttäjältä: Althalus - tammikuu 28, 2015, 16:39:08 ip
Mulla oli viime kesänä parvekkeella pari dutch habaneroa ja orange habanero. Kesäkuun kylmyydestä johtuen dutchi teki ensimmäiseksi sadoksi varmaan 50-100 pikkurillin pään kokoista marjaa. Orange ei tehnyt juuri mitään. Loppukesästä, elokuun lopussa sitten tulikin lapsen nyrkin kokoista marjaa. Silloin lämpöä riitti öisinkin. Baccatumeissa en huomannut mitään reagointia läämpötiloihin, satoa tuli läpi kesän tasakokoisena.


No mulla chinenseillä osittain sama, mutta muilla osin toisin, eli uskon että sen kylmän kesäkuun aikana kukkineet ja hedelmöittyneet pipanat olisi vaan pitänyt tylysti napsia pois. Ne oli just niitä ärsyttäviä tulettomia pikkupapanoita. Eli olisi pitänyt vaan antaa kukkia uusiksi paremmilla lämmöillä. Eli tämä siis samaa, mutta sitten rocotot ei mulla koko viime kesänä oikein onnistuneet. Eli tykkäskö niin kyttyrää sitten että eivät ehtineet lämpimään mukaan ollenkaan ja sitten tulikin jo taas kylmät syys yöt, joista olisi luullut rocotojen tykkäävän, mutta ei... ne rocotot vaan ei ehtineet ollenkaan mukaan. Baccat oli sitten jotain tältä väliltä mutta sato huono...

Jani M

Havannanpaprika teki kyllä sellaista pientä papanaa alkusadoksi, mutta kyllä niissä ainakin mulla oli ihan riittämiin tulisuutta. Mikään muu ei poikennut normaalista, kuin koko.

Jone1970

Viime kauden kesäkuun alun arktisia lämpötiloja ei varmaan voi mitenkään verrata omiin kasvatuslämpötiloihin, joista tämä keskustelu sai alkunsa. Omat, viileässä kasvattamani chinenseni (Red Habanero, Cajamarca, Pimenta Diomar) tuottivat ulkona normaalin kokoisia marjoja aina siihen asti, kunnes nuo kylmät kelit saapuivat Etelä-Suomeen.

Päivälämpötilat olivat alimmillaan alle viiden asteen ja kesäkuun puolen välin tienoilla chilit saivat päällensä useampia lumi- sekä raekuuroja. Podien kasvu loppui kuin seinään. Korjasin elokuussa Red Habanero-puskasta n. 230 podia, joista hieman alle 200 oli läpimitaltaan ehkä sentin luokkaa, ja loput melko lailla normaalikokoisia. Maku oli koosta riippumatta todella hyvä ja tulinen.

Cajamarca tuotti koko ajan hyvänkokoisia marjoja mutta näiden kohtaloksi tuli nahistuminen ja melkein koko sato meni piloille.

Pimenta Diomar tuotti sekin normaalikokoista marjaa mutta sadonkorjuuseen pääsin vasta syyskuun puolella.




Mikä ei tapa sattuu ihan hel*etisti.