mistä saa keltaista habaneroa

Aloittaja mikestones, heinäkuu 31, 2010, 17:41:29 ip

« edellinen - seuraava »

mikestones

cittarissa en ole nähnyt kuin punaista eli mistä keltaista?

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: mikestones - heinäkuu 31, 2010, 17:41:29 ip
cittarissa en ole nähnyt kuin punaista eli mistä keltaista?


Vähän pilkkuja venytellen, tarkkaan ottaenhan vain tuo "golden habanero" eli oranssinkeltainen versio on oikea habanero. Nuo punaiset joita näkee kaupoissakin, ovat kyllä lähisukua mutta eri chili. Väärin nimettyjä ihan systemaattisesti, syyt epäilemättä kaupallisia. Nimi habanero nimittäin myy, ja siksi siitä on tullut synonyymi chinense-chilille.

Ja asiaan: keltainen, aito haba on aika yleistä siemenkaupoissa. Varmaan fataliikin niitä myy. Kauppojen hyllyiltä niitä ei jostain syystä tunnu löytyvän. Ehkä nuo punaiset variantit ovat satoisampia, tuholaiskestävämpiä, halvempia tuottaa, tms - en tiedä. Mutta aidon kullankeltaisen haban veroisia ne eivät maussa kyllä ole! :)

Evilyn

Lainaus käyttäjältä: mikestones - heinäkuu 31, 2010, 17:41:29 ip
cittarissa en ole nähnyt kuin punaista eli mistä keltaista?


Löysin muutama viikko takaperin Ruoholahden S-Marketista (Helsingissä siis) hollantilaisia (tietty..) habaneroja paketissa, jossa oli kaksi punaista ja yksi keltainen. Siis ihan tasaisen keltainen ja kypsän oloinen eli ei ilmeisesti olisi siitä oranssiksi muuttunut vaikka kuinka olisi kypsytellyt. Ja älyttömän hyvää oli! Toivottavasti niitä vielä löytyy!

hessi


2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

Leteensuon Arjalainen

Toin viikko sitten Kuubasta hyvin kypsyneen keltaisen Habaneron. Siemenet itivät lautalla alle viikossa ja ensimmäiset hännälliset laitoin tänään multiin.

Aji Inferno

Ainoa "oikea" Habanero on oranssia (tai "keltaista"). Jos sitä haluaa kasvattaa, kannattaa unohtaa suosiolla kaikki lukemattomat "Brown/Red Striped Absurdistan Habanero" -tyypit, ja keskittyä kerralla siihen aitoon ja alkuperäiseen. Jos taas kasvattajien ja harrastajien luomat risteytymät kiinnostavat, ne ovat sitten ihan oma lukunsa. :) Ei ole esim. "punaista Habaneroa". Se ei ole Habanero, vaikka saattaa näyttää ja maistua samalta. Se on oma juttunsa. Ja Habanero on Habenero! :)

Jani M

Habanerosta on vaan valitettavasti tullut melkein synonyymi capsicum chinensen kanssa. Sehän toisaalta kertoo vain sen, miten ikoninen chili tämä alkuperäinen habanero oikein onkaan.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Jani M - helmikuu 26, 2015, 07:49:58 ap
Habanerosta on vaan valitettavasti tullut melkein synonyymi capsicum chinensen kanssa. Sehän toisaalta kertoo vain sen, miten ikoninen chili tämä alkuperäinen habanero oikein onkaan.


Niin... Kun itse aloitin chileilyn siinä 1995-6 paikkeilla, C. chinensestä tunnettiin vähänkään laajemmin vain juuri klassinen kuubalainen Habanero (se oranssi versio) ja lähisaarelta, Jamaikalta toinen, vähän eri näköinen, mutta oranssi ja yhtä tulinen "Scotch Bonnet". On tavallaan melkein surkuhupaisaa, miten nuo molemmat aivan mahtavan makuiset chinenset (ja etenkin SB) ovat hävinneet harrastajien mielenkiintolistoilta. Liekö sitten omassa päässäni enemmänkin vikaa, mutta itseäni nuo molemmat klassikkolajikkeet kiinnostavat paljon enemmän kuin muodikkaiden ultratulisten superchilien mallia "Scorpion" (joka on aito, hieno paikallinen lajike Trinidadilta!) yhä villimmät keinotekoisesti muunnellut versiot... :)

Huru-ukko

Hmmmm.... Kumma miten muiden risteytykseet on tuomittavaa kaupallista toimintaa.
Omat taas on hieno lisä lajikkeistoon ja upea harrastus  ;D..........

Jani M

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - helmikuu 26, 2015, 23:46:34 ip
Lainaus käyttäjältä: Jani M - helmikuu 26, 2015, 07:49:58 ap
Habanerosta on vaan valitettavasti tullut melkein synonyymi capsicum chinensen kanssa. Sehän toisaalta kertoo vain sen, miten ikoninen chili tämä alkuperäinen habanero oikein onkaan.


Niin... Kun itse aloitin chileilyn siinä 1995-6 paikkeilla, C. chinensestä tunnettiin vähänkään laajemmin vain juuri klassinen kuubalainen Habanero (se oranssi versio) ja lähisaarelta, Jamaikalta toinen, vähän eri näköinen, mutta oranssi ja yhtä tulinen "Scotch Bonnet". On tavallaan melkein surkuhupaisaa, miten nuo molemmat aivan mahtavan makuiset chinenset (ja etenkin SB) ovat hävinneet harrastajien mielenkiintolistoilta. Liekö sitten omassa päässäni enemmänkin vikaa, mutta itseäni nuo molemmat klassikkolajikkeet kiinnostavat paljon enemmän kuin muodikkaiden ultratulisten superchilien mallia "Scorpion" (joka on aito, hieno paikallinen lajike Trinidadilta!) yhä villimmät keinotekoisesti muunnellut versiot... :)


Oikea habanero ja Scotch Bonnet ovat ainakin minulle ehdottomasti ne tärkeimmät chilit. Tietysti myös bahamalta oleva Goat Pepper kiinnostaa myös, se kun on jonkinlainen erittäin läheinen Scotch Bonnetin sukulainen, persikan värinen sellainen. Edellämainitut löytyvät kasvatuslistalta tänäkin vuonna, sain vielä Scotch Bonnetista sitä oikeaa jamaicalaista versiota käsiini Herpiilin kautta.

Radikal

maaliskuu 04, 2015, 10:51:14 ap #10 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 04, 2015, 19:02:04 ip käyttäjältä Radikal


Kaveri laitto kuvan, ^tollasia^(merkkiä: Aroma) hollantilaisia oli löytänyt K-supermarketista.
(toivottavasti kuva näkyy, opettelen tässä dropboxista niitä linkittelemään :) )

EDIT: jospa tämä linkki olisi kuvan pysyvään osoitteeseen :)