Lajikkeiden valinnasta ja myöhäisestä kylvöstä

Aloittaja Justiina, toukokuu 01, 2015, 16:59:05 ip

« edellinen - seuraava »

Justiina

Olen chilejä kasvatellut parina kesänä aiemminkin ja tämän kaikkiaan kolmannen kauteni chilitkin ovat toki jo kasvamassa (tammikuussa kylvetty ja kasvaneet eslien alla kunnes muuttivat n. kk sitten lasitetulle eteläparvakkeelle parvekekasvariin). Mutta mutta, tämän kauden lajikkeet ovat tylsä Cayenne Long Slim ja joku epämääräinen "Barak", jonka oikeasta lajikkeesta tai edes lajista minulla ei ole mitään tietoa, eikä netistäkään oikein löydy siitä mitään. Nämä on vaan hetken mielijohteesta marketin hyllystä napattu ja nyt kun eksyin tänne foorumille vuosien jälkeen niin nyt kaduttaa, ettei tullut panostettua lajikevalintaan, vaikka edellisen kerran kasvatellessani tilasin siemenet Fataliilta ja lopputulokseen olin tyytyväinen; juuri sopivan sekalainen seurakunta.

Joten; onko mitään järkeä kylvää nyt pari, kolme uutta chiliä ja yrittää pitää ne hengissä talven yli? Niille olisi luvassa pitkähkö parvekekausi ja sen jälkeen muutama haastava kk varjoisalla ikkunalla pienten kasvieslien varassa ennen kuin kevät taas koittaa.

Ja entäs sitten ne lajikkeet; hakusessa olisi mietoja, maukkaita ja mielellään kompakteja lajikkeita - tosin meiltä löytyy saksetkin ;) Itse olen tässä ahkeralla foorumin ja muunkin internetsin selailulla päätynyt ainakin Pink Habaneroon ja sitten johonkin Jalapeno-lajikkeeseen, sekä mahdollisesti myös Omnicoloria haluaisin ihan ulkonäkösyistä. Olisiko muita ehdotuksia? Chilit käytetään meillä pääsääntöisesti tuoreena suoraan puskasta, emme väsää jauheita tai sooseja.

unenkuva

Aina kannattaa kylvää uusia ;)  voihan sitä hyvinkin talvettaa, tai teet kuten minä ja sen verran valoa, että saa satoa pitkin vuotta :)
Pink Habanerossa ei ole lainkaan poltetta. Itse voisin miedoista suositella Aji Fantasya, kuivattuna ja jauheena aivan tolkuttoman hyvä mauste. Toimii myös täytettynä, tai sellaisenaan vaikka salaattiin. Sitte tietenkini Aji Cristal, mutta onko se nyt lie jo keskitulinen, eikä mieto, riippuu keltä kysyy. Lihan kanssa ja etenkin jauheliharuuissa (ja itse laittanut nakkikeittoonkin :) ) toimii minusta Hercelenaum Pompeii. Ja sitten vielä hyviä mietoja, hedelmäisiä Champion ja Cajamarca. Siinäpä omia suosituksia, läpsystä vaihto ja seuraava vinkkaa lisää :)

Justiina

Kiitos vastauksesta! Noista tuo Aji Cristal lienee jo turhan tulinen, mutta noista muista täytyy lueskella lisää. Toki saatavuuskin vaikuttaa siihen, mitä lopulta ruukkuihin päätyy.

Minullehan muuten kävi edellisten kasvattelujen kanssa niin, että lähes tulettomaksi ja mm. salaatteihin sopivaksi mainostettu Mild Pepper Yellow oli joukon tulisimpia, kaukana miedosta salaattichilistä vaikka sen piti olla miedoin ;D Että suuntaa antaviahan nämä luokittelut kait on, tai sitten oli Fataliilla tapahtunut joku sekaannus tai risteytyminen...

Huru-ukko

Nopea kasvamaan olisi annuumeista Leek, joka on mieto ja maistuukin nimelleen....
Tykkäsin itse ainakin purjoon vivahtavasta mausta.

chipe

Hungarian Hot Wax taitaa jakaa mielipiteitä isosti mutta ainakin ensimmäinen kypsäksi ehtinyt hedelmä oli mulle positiivinen yllätys. Hyvinkin maukas ja mieto. Normaali tulisuusvaihtelu kait välillä 1000-15000 SHU.

Jos jokseenkin täystuletonta haluat niin Lombardo olis aika perusvalinta ja aika kompakti. Hyvin perattu Starfish olis kanssa muutoin passeli paitsi että kaukana kompaktista :D.

Itselläkin on tässä vähän vastaava valinta käynnissä eli kasvuviidakkoon (kasvariin) vuosimallia 2015 saa pakattua vielä noin 5 kasvia sisälle ja jäljellä olevista taimista olis tarkoitus valita juurikin maukkaita mietoja täyttämään lopputila. Yllämainituista osapuilleen kaikki siellä jo on Leekkiä lukuunottamatta, joten Huru-ukko teki sen valinnan, jäljellä 4 paikkaa :).

Sopiskos Cascabel ja Joe's Long kuvaukseen? Sellaiset olis tossa valittavissa.

Huru-ukko

Hungarian Hot Wax:ia olen kolmena kautena itsekkin kasvatellut.
Maukas annuumi !!!.

Justiina

Voi että, paljon on mielenkiintoisilta vaikuttavia suosituksia, kiitokset niistä ja lisääkin kuunnellaan! :) Fataliilta ei kaikkia kiinnostavia saa, mutta katselin että siemenketjukirjeessä olisi kattavampi valikoima - vaan se kun lähtee vasta syksyllä ja minä malttamaton haluaisin jo nyt kylvää, että olisi ensi kaudelle ylivuotiset kasvit ja siten toivottavasti parempi sato. Joten mistähän siemeniä kannattaisi etsiä?

unenkuva

Lainaus käyttäjältä: Justiina - toukokuu 02, 2015, 12:35:39 ip
Voi että, paljon on mielenkiintoisilta vaikuttavia suosituksia, kiitokset niistä ja lisääkin kuunnellaan! :) Fataliilta ei kaikkia kiinnostavia saa, mutta katselin että siemenketjukirjeessä olisi kattavampi valikoima - vaan se kun lähtee vasta syksyllä ja minä malttamaton haluaisin jo nyt kylvää, että olisi ensi kaudelle ylivuotiset kasvit ja siten toivottavasti parempi sato. Joten mistähän siemeniä kannattaisi etsiä?


Mulla löytyy Champiooniin ja Cajamarcaan siemeniä, kunhan vaan kypsästä chilistä otan, voin laittaa postin kautta jos tahdot. Aji Fantasyä tai Herculenaumia en nyt kasvata ja kaikki siemenet menny jakoon, joten niitä ei valitettavasti löydy

Justiina

Tämä on kyllä mahtava foorumi, niin hyväntuulinen ja avuliasta porukkaa täynnä! :) Laitoin yksäriä sinulle Unenkuva :)

Taidan laittaa kohtapuoliin Fataliille tilauksen muutamista siemenistä ja koitan täältä foorumilta bongailla muita mielenkiintoisia, esim. sitä Pink Habaneroa. Moposta näkyy enää perävalo, mutta onnekseni muistin, että onhan minulla työpaikalla oma työhuone ja siellä eteläikkuna... ;D

chipe

Lainaus käyttäjältä: Justiina - toukokuu 02, 2015, 14:05:22 ip
Tämä on kyllä mahtava foorumi, niin hyväntuulinen ja avuliasta porukkaa täynnä! :)


Webin ystävällisin foorumi, täällä ei ole (luultavasti) edes Kremlin trolleja :).

Lainaus käyttäjältä: Justiina - toukokuu 02, 2015, 14:05:22 ip
Taidan laittaa kohtapuoliin Fataliille tilauksen muutamista siemenistä ja koitan täältä foorumilta bongailla muita mielenkiintoisia, esim. sitä Pink Habaneroa. Moposta näkyy enää perävalo, mutta onnekseni muistin, että onhan minulla työpaikalla oma työhuone ja siellä eteläikkuna... ;D


Moni meistä ei varmaan edes muista enää miltä ne mopon perävalot näytti... Homma lähtee näitten kasvien kanssa lapasesta aika hätäseen ::).

Profiiliin kannattaa sitten lisätä tieto paikkakunnasta niin saatat löytää jonkun sopivia siemeniä omistavan samalta paikkakunnalta tai vinkkiä mistä sielläpäin saattaisi löytyä kaupasta jotain mielenkiintoista. Esim. Hungarian Hot Waxin siemeniä voi löytää tuurilla ihan ruokakaupan siemenhyllyltäkin.

Josta tuli mieleen että poblano voisi olla yksi kiinnostava lajike. Omani ostin Chilitarvikkeesta nimellä Meek&Mild. Ei kaikkein kompaktein kasvi muttei nyt erityisen suurikaan ja noissa hedelmissä on jo vähän syötävääkin. Omaan makuun noissa on turhan paljon karvautta vihreinä mutta kypsinä punaisina oikein maukkaita. Kypsyminen vaan kestäääääää ja noilla on taipumusta mädäntyä aika hätäseen kypsymisen jälkeen eli poiminta pitää ajoittaa oikein jos maukasta haluaa.

Justiina

Poblanon bongasinkin jo Chili-kirjasta ja sitä haluan ehdottomasti. Hyvä tietää, että sillä on tuollainenkin kauppanimi :)

Helsingissä asun, joten täällähän olisi näköjään Chilitarvikkeen myymäläkin lähellä :) Mies lupautui jo mukaan pienelle excursiolle. (Houkuttelin mukaan maukkaiden soosien varjolla, mutta oikeastihan saatan tarvita kantoavuksi jos iskee pakottava tarve erinäisille kasvatusvälineille - mut ei kerrota totuutta miehelle :-X). Siemenvalikoima ei vaan ainakaan netissä ollut hirveän laaja.

Trioniska

Lainaus käyttäjältä: Justiina - toukokuu 02, 2015, 18:22:17 ip
Poblanon bongasinkin jo Chili-kirjasta ja sitä haluan ehdottomasti. Hyvä tietää, että sillä on tuollainenkin kauppanimi :)

Helsingissä asun, joten täällähän olisi näköjään Chilitarvikkeen myymäläkin lähellä :) Mies lupautui jo mukaan pienelle excursiolle. (Houkuttelin mukaan maukkaiden soosien varjolla, mutta oikeastihan saatan tarvita kantoavuksi jos iskee pakottava tarve erinäisille kasvatusvälineille - mut ei kerrota totuutta miehelle :-X). Siemenvalikoima ei vaan ainakaan netissä ollut hirveän laaja.


Siemenet eivät ehkä ole pääosassa chilitarvikkeessa, ellei messusiemeniä sijoitettuna myös Helsinkiin. Muuta tavaraa tai säkkiä tarttuu mukaan takuuvarmasti.

http://fataliiseeds.net/all-seeds?sort=mild  Tuo Fataliin sivujen läpikäynti voinee helpottaa hieman etsintää

Itse tuon listan alkupäästä suosittelisin maistamatta/ kokeilematta/ muutamaa mainituista kasvattaen alla olevia lainauksia. Sekä kun hankkii muutaman keskitulisen ja ehdottomasti ruuanlaittoa varten lemon drop ja Aji Cristalin, vaikka emmitkin tulisuuden kanssa ;) Unohtamatta Aji Finlandiaa.


LainausLemon Drop
C. baccatum
2.40 €   

Here's another great classic - and an essential
part of Peruvian cuisine! Baccatum peppers traditionally only grow in South
America, but they are actually the easiest and most successful plants for home
growers and beginners in chili hobby.

Lemon Drop represents hot, non-sweet,
slightly lemon-flavored types of baccatum peppers (as opposed to sweet, low-heat or only moderately hot "Aji" -type baccatum peppers). The plant is relatively compact and produces lots of bright yellow fruit even in non-ideal home conditions. Grows well in pots. Lemon Drop is especially great for fish dishes! Also a very good, different tasting alternative to Cayenne and other Asian-type red hot peppers.

LainausAji Cristal
C. baccatum
2.20 €   
Absolutely great variety from Curico, Chile. The taste is so good. It tastes completely different depending on the growing stage. The besting tasting pods can be enjoyed by picking them from the plant before they turn their color into red. Great as fresh practically with any food. The ordinary and smoked powder made from this variety is also insanely tasty! This variety was available all around the Finland as fresh in vegetable shelves and was made quite known in Finland by Fatalii Gourmet. The plant is easy to grow and it's extremely prolific. Ideal when picked by using staggered harvesting. Just keep picking off the largest pods and you can enjoy yield for all season long.

LainausFatalii Gourmet Aji Finlandia
C. baccatum
5.90 €   

Another entirely new variety developed in Finland by Fatalii Gourmet! This pepper is not stabilized yet, which means it can produce some delightfully different kinds of pods from mild to very hot, from very sweet to the typical delicious crispy "Aji" flavor. Try having a small collection of these growing at home, and you'll have a lot to choose from for your cooking, snacks and everything!







LainausTinkerbell
C. annuum
1.90 €   

Ever fancied tiny bell peppers with that great, non-pungent, sweet taste? Haven't we all. Meet that delicious little beauty here. Nice for stuffing, too! Produces nice crops very easily.

LainausMinipaprika Orange
C. annuum
1.40 €   
Great non-pungent variety. Ideal for stuffing or eaten as they are. They work also great with salad or as addition to your normal dishes.

Gives massive yields.

LainausMarbles
C. annuum
3.20 €   
One of the prettiest ornamental plants there is!
Very compact shape and the GREAT looks makes this one a must have.
Very easy to grow, ideal for beginners too.
The pods are non-pungent and have a rather nice taste compared to many other ornamental varieties.
These plants are really an attention catchers.

LainausMinipaprika Red
C. annuum
1.40 €   
A red version of great non-pungent variety. Ideal for stuffing or eaten as they are. They work also great with salad or as addition to your normal dishes. Slightly sweeter than it's orange sibling.

Gives massive yields.

LainausAji Cachucha
C. chinense
2.90 €   
A traditional mild pepper from Cuba. This doesn't have the certain powerful, sharp flavor typical to most chinense peppers, but a mellow, plesantly slightly sweet taste, (almost like strawberryish) and no pungency at all. A great, healthy snack and also good for salads etc.

LainausTrinidad Perfume
C. chinense
2.90 €   
A mild seasoning pepper from the island of Trinidad. It tastes quite different from another mild Caribbean chinense variety, "Pink Habanero", with gentle, pleasant, slightly sweet flavor very usable for salads for example. The bright yellow pods are simply beautiful! If you like the habanero aroma without the intense heat. This is the one for you.

LainausCajamarca
C. chinense
4.90 €   
Stunningly beautiful looking compact plant with multi-colored pods with green, creamy white and yellow, purple, orange and red tones.
Not a typical chinense taste. The taste resembles some Ajis a little, like Aji Norteno. Very mild, heat level 3 and below on a scale 0-10. The compact shape makes it great also for indoor / bonsai / bonchi growing.
Very easy to grow. Ideal for both beginners and chileheads. Extremely rare.

Limited amount of seeds available again.
Get yours while you still can.

LainausDatil Sweet (Yellow)
C. chinense
2.90 €   
Delicious, very prolific and vigorous plant which produces a great amount of quite mild pods. Works especially well as a powder. These pods have surprising amount of sweetness which can be tasted especially easily when dried. Almost like candy powder.
Plant has quite compact size and it is quite easy to grow.
Grows well in pots.

Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

chipe

Lainaus käyttäjältä: Trioniska - toukokuu 02, 2015, 21:20:11 ip
Itse tuon listan alkupäästä suosittelisin maistamatta/ kokeilematta/ muutamaa mainituista kasvattaen alla olevia lainauksia. Sekä kun hankkii muutaman keskitulisen ja ehdottomasti ruuanlaittoa varten lemon drop ja Aji Cristalin, vaikka emmitkin tulisuuden kanssa ;)


Ite tympäännyin Lemon Dropin makuun yhden vuoden kasvattelun jälkeen (yksi pieni taimi tosin nytkin on kasvamassa muttei saa sijaa ykköskasvarissa). Se on se jokin baccoille ilmeisestikin tyypillinen karvaus siinä poltteessa joka ei vaan meikäläistä miellytä.

Jos vähän tulisuuttakin haluaa, niin oma suositus ruuanlaittoon on maukkaat chinenset, ja käyttää niitä sitten vain riittävän vähän jotta polte on itselle sopiva. Esim. pieni palanen Scotch Bonnettia tai Fataliita antaa kuitenkin reilusti enemmän mukavaa makua kuin isompi määrä miedompaa annuumia. Ja omaan suuhun sopivan pienet palat edellämainittuja tuntui leivän välissäkin paljon mukavammilta kuin se perinteinen Lemon Dropin puolikas.

Ja löytyyhän noista chinenseistäkin vähän miedompia maukkaita tapauksia. Esim. Pimenta Diomar olis Aji Cristallin luokkaa tulisuudessa ja kompaktinakin kasvina hyvin satoisaksi todettu. Tuo on nyt ollut itsellä muutaman viikon yleisin ruuan mauste.

Olennaista ei ole tulisuusluokitus vaan sen mukainen oikea annostelu :).

Jame

Lainaus käyttäjältä: chipe - toukokuu 03, 2015, 00:09:12 ap
Olennaista ei ole tulisuusluokitus vaan sen mukainen oikea annostelu :).


Itsekin olin hiemen pettynyt Lemon Drop:iin kaiken siitä lukemani hypetyksen jälkeen.

Mutta tuo edellä mainittu on aika olennainen asia joka kyllä aika monelta tuppaa unohtumaan. Alkuun kun jotain Jalapenoja olin tottunut syömään leivän päällä  luulin ettei Nagaa voi käytännössä syödä ollenkaan. Nykyään pippurimylly on täytetty kuivatun Nagan ja Fataliin sekoituksella ja myllystä pyöräytetään makua lähes kaikkien ruokien päälle voileivistä lähtien. Olennaista on siis se sopiva annostus. 
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

Justiina

Ehkä se on sitten meidän aloittelijoiden synti ajatella vähän toisin - itse kun en oikein ymmärrä supertulisten pointtia silloin kun oma toleranssi ei riitä maistamaan chilistä mitään makuja tulisuuden ollessa ainut aistihavainto. Itse en siis pysty maistelemaan muita kuin hyvin mietoja jos haluan maistaa muutakin kuin potkun. Ajattelen niin päin, että mietoa chiliä voi aina annostella vähän enemmän. :)

MiM

Kyllä droppi mielestäni puolustaa paikkansa myös kokkauksessa,  mutta erityisesti aloittelijalle se on helposti kasvatettavana erinomainen. Nytkin minun dropit ovat tuottaneet jo pitkään heikossa valossa satoa,  kun muista baccoista on korkeintaan saanut maistiaisa,  eikä chineissä ole alkujakaan. Ja on se kaupan "peruschilistä" kuitenkin pitkä askel.

Kokkauksessa en väittäisi droppia mitenkään yleismausteeksi, ainakaan tuoreena, mutta esimerkiksi sitruunan kanssa,  se antaa usein aivan erinomaisen makuvivahteen.  Kuivattuna se käy jo useampaan.

Justinaalle väittäisin,  että ihmettelen,  mikäli ei vahvastakin chinensestä ei pysty aistimaan makua. Eimerkiksi Nagassa on niin vahva maku,  että sen pakostikin huomaa, vaikka polte sitten ehkä lyö perään melko vahvasti.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Justiina

^ Varmaan maistaisi juu, mutta minulla ei kyllä ole aikomustakaan laittaa Nagaa suuhuni ;D Ehkä olemme sitten jotenkin kerettiläisiä chilin käyttäjiä, kun ei tykätä liiallisesta, epämiellyttävästä poltteesta :P

En usko että meillä Lemon Dropia kasvatellaan, vaikka varmasti monille se sopiikin. En ole ihan aloittelijakaan niin helppous ei ole olennainen kriteeri, vaikka tokihan satoisuus ja helppous aina plussaa on :)

chipe

Lainaus käyttäjältä: Justiina - toukokuu 03, 2015, 10:42:23 ap
Ehkä se on sitten meidän aloittelijoiden synti ajatella vähän toisin - itse kun en oikein ymmärrä supertulisten pointtia silloin kun oma toleranssi ei riitä maistamaan chilistä mitään makuja tulisuuden ollessa ainut aistihavainto. Itse en siis pysty maistelemaan muita kuin hyvin mietoja jos haluan maistaa muutakin kuin potkun. Ajattelen niin päin, että mietoa chiliä voi aina annostella vähän enemmän. :)


Ihan samoin itse aiemmin ajattelin. Ja ihan paljaaltaan tuoreeltaan maisteltuna homma varmaan meneekin noin jos ei ole erityisen tulisiin tottunut. Mutta kun ne chilit heittää kypsymään sinne ruuan sekaan, niin maut ja poltteet tasautuu ja sen maunkin erottaa paremmin. Kunhan sitä chiliä ei käytä niin paljoa että polte pääsee jyräämään.

Useimmiten miedot chilit on annuumeita ja tuliset chinensejä ja useimmat tuntuvat olevan sitä mieltä että chinensejen ominaismaku on yksinkertaisesti paljon parempi. Annuumit on yleensä aika paprikamaisia ja polte on nopea ja vihainen. Chinenset sen sijaan maistuu hedelmäisemmiltä ja polte on ainakin omasta mielestäni paljon miellyttävämpi, silloinkin kun sitä on tosiasiallisesti enemmän.

Jos laitan ruokaan muutaman paprikamaisen annuumin, niin useimmista niistä ei lopulta tule paljoa muuta makua kuin se polte. Mutta jos sen sijaan laitan sinne puolikkaan tai vaikka vain neljäsosan jotain hyvänmakuista chinenseä, niin siitä tulee ruokaan oikeasti erilaista makua ilman että tulisuus on sen suurempi. Esim. tähänasti maistamistani mielestäni parhaan makuisen chilin eli Scotch Bonnetin sanotaan tuottavan Jamaikalaisen ruuan ominaismaun. Se on siis oikeasti mauste, ei vain pelkkä tulisuuden tuottaja.