tammikuu 22, 2025, 06:56:32 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Mäksyn eka kausi

Aloittaja Mäksy, heinäkuu 07, 2020, 12:46:57 ip

« edellinen - seuraava »

Mäksy

heinäkuu 07, 2020, 12:46:57 ip Viimeisin muokkaus: heinäkuu 07, 2020, 12:52:29 ip käyttäjältä Mäksy
Tämä Matti Myöhäinen laittoi Naga Jolokiaa itämään vasta huhtikuun alussa. 8 siemenestä sai viisi tainta, jotka sitten kesäkuun lämmössä pääsi palamaan ja pahasti. Kolmea tainta on suurella epätoivolla hoivattu nyt kuukausi ja hyvin hitaasti ne puskevat uutta lehteä!

Nagojen palamisesta loukkaantuneelle ukolle piti sitten pistää varapoltetta kasvamaan 1.6., lajikkeina Barak ja Habanero. Molempia lajikkeita 10 siementä itämään, 8 Barakia ja 2 Habaneroa sisälle ja loput jäi ulos (iso virhe, eihän ne nousseet ollenkaan :D).

Barakeista heti ensimmäinen ylösnoussut lähti puskemaan kahta taimea, toinen selvästi heikompana joten se sai sitten lähteä kompostiin. Ja yksi jäi kypärän sisään kuihtuen pois talouspaperikikasta huolimatta, mutta loput tuntuvat voivan oikein hyvin!

Siementen istutuksesta odotin 5 viikkoa ekaan ruukunvaihtoon. Noita turveruukkuja löytyi anopin kätköistä niin paljon, että saavat nyt kasvaa loppukesän niissä. Syksyllä sitten siirto altakasteluruukkuihin.



miiksuli

Siitä se lähtee :) Noi turveruukut on käteviä jos jaksaa ostella vaan niitä aina kun idättää.

Chilivaari

Turveruukuista olen kyllä vahvasti eri mieltä. Tietysti se riippuu kastelutavoista ja huolellisuudesta, mutta minulla on ollut vaikeuksia niiden kanssa. Ne haihduttavat kyljistään koko ajan ja kuivuvat siis nopeasti. Eikä niistä saa multapaakkua irti repimättä turveruukkua ja samalla repii juuriakin. Roskaa ja jätettä syntyy vaihdossa.

Pahin moka sattui kuitenkin tuollaisessa ruukussa ulos istuttaessa. Niistähän sanotaan, että taimen voi ruukkuineen istuttaa suurempaan. Jos niin tekee, turveruukku pitäisi peittää kokonaan reunojaan myöten ettei se pääse haihduttamaan. Muuten se kuivuu ja reunat irtoavat ympäröivästä mullasta ja kasvi kuolee, vaikka isompaa ruukkua kastelisi. Vieläkin harmittaa nuo menetykset, vaikka niistä on vuosia.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Mäksy - heinäkuu 22, 2020, 13:22:04 ipMurheenkryyninä tuo yksi Barak, joka nyt tuntuu nuupahtaneen ihan kokonaan. Vähän mietityttää, että mistä moinen johtuu
......
 nämä eivät ole olleet enää edes ikkunalla, vaan aurinkoisina päivinä kellotettuna 10min varjoisalla terassilla ja muuten keittiön työtasolla loisteputken alla 12-15h päivässä.
Tuo näyttää kuivalta. Yritä kastella sitä pohjalta vaikka upottamalla ruukku vesiastiaan. Tuon kokoisella taimella juuret voivat jo olla ruukun pohjalla.

Keittiön loisteputkista tuskin tulee riittävästi valoa, elleivät ne ole aivan lähellä, suuruusluokkaa 10 cm latvasta. Varjoisalla terassilla ei voi polttaa kasveja, mutta onko sielläkään riittävästi valoa chileille?

Mäksy

Lainaus käyttäjältä: miiksuli - heinäkuu 22, 2020, 13:39:08 ipSiitä se lähtee :) Noi turveruukut on käteviä jos jaksaa ostella vaan niitä aina kun idättää.

Nää tosiaan oli anopin kaapeista, ensimmäiset idätin pienoiskasvihuoneessa, mikä oli paljon enemmän omaan mieleen.


Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - heinäkuu 22, 2020, 16:05:02 ipTurveruukuista olen kyllä vahvasti eri mieltä. Tietysti se riippuu kastelutavoista ja huolellisuudesta, mutta minulla on ollut vaikeuksia niiden kanssa. Ne haihduttavat kyljistään koko ajan ja kuivuvat siis nopeasti. Eikä niistä saa multapaakkua irti repimättä turveruukkua ja samalla repii juuriakin. Roskaa ja jätettä syntyy vaihdossa.

Idätin tosiaan niissä pienissä, munakennotyyppisissä ruukuissa ja vaihto näihin oli kyllä epämieluisa. Ruukut hajoili ja multa oli pohjalta suhteellisen kuivaa, juuret oli onneksi vielä niin pieniä, etteivät olleet ruukussa kiinni.
Tuohon ruukussa istuttamiseen en ota kantaa, mutta taidan varovasti repiä nämä irti jahka nämä täytyy siirtää isompiin ruukkuihin.

Mäksy

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - heinäkuu 22, 2020, 16:13:39 ipTuo näyttää kuivalta. Yritä kastella sitä pohjalta vaikka upottamalla ruukku vesiastiaan. Tuon kokoisella taimella juuret voivat jo olla ruukun pohjalla.

Keittiön loisteputkista tuskin tulee riittävästi valoa, elleivät ne ole aivan lähellä, suuruusluokkaa 10 cm latvasta. Varjoisalla terassilla ei voi polttaa kasveja, mutta onko sielläkään riittävästi valoa chileille?

Tää nyt tuntuu vähän huijaukselta, nimittäin aamulla oli vastassa tälläinen näky:


Illalla annoin ruokalusikalla lannoitettua vettä suoraan vartta pitkin multaan, kunnes pinnasta n. 1cm oli märkää ja suihkin pohjasta jonkun verran lannoittamatonta vettä vastaan. Saas nähdä kuivuuko uudelleen, tuo yksi lehti oli jäänyt rullalle mullan pintaan niin on vähän kärsivän näköinen :D

Ja mitä tuohon valoon tulee, niin olen täysin tietämätön. Kokeilin joskus jättää chilit päiväksi valoon vs päiväksi tuohon loisteputken alle, ja paremmilta ne näytti tuon loisteputken alla. Voisihan sitä tietysti kokeilla uudelleenkin

Chilivaari

Jippii, Barak on pelastettu! Minulla on helpottunut olo ja sinäkin ehkä olet oppinut jotakin.

Tuollaisia turveruukkuja voi kastella laittamalla ne johonkin laakeaan astiaan ja lannoitevettä sinne. Sillä tavalla ne voi kastella kaikki kerralla. Vettä ei kannata jättää juurille tuntikausiksi, mutta yleensä ne imaisevat sen nopeasti.

Alakautta kastelu on terveellisempää chilintaimille, sillä juuret ovat jo muutaman viikon kasvun jälkeen ruukun pohjalla. Aivan pienille taimille päältä kastelu tai alakautta imeyttäen multa ihan märäksi voi olla tarpeen. Päältä kastellessa multa pitäisi kuitenkin kostua syvälle, jotta juuret hakeutuisivat alemmaksi ja kasvi pysyisi pystyssä ja saisi kaikki mullan ravinteet käyttöönsä.

Mäksy

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - heinäkuu 23, 2020, 15:37:16 ipJippii, Barak on pelastettu! Minulla on helpottunut olo ja sinäkin ehkä olet oppinut jotakin.

Ehdottomasti tuli opittua!
Illalla annoin saviruukuissa oleville Bhuteille testinä veden alakautta, ja nehän hörppivät sen iloisesti. Nyt siirsin turveruukut vinkattuun laakeaan astiaan ja laitoin sinne vettä pohjalle, pienimmät taimet olivat hetkessä imaisseet ruukkunsa märiksi. Toivottavasti tämä antaisi niille vähän voimaa kasvaa!


Mäksy

Meillä voidaan vieläkin hyvin! Kaikki taimet ovat kasvaneet (omasta mielestä) ihan hirveästi. Osa on jo niin pitkiä, että kallistuvat ja nojailevat ruukkujen reunoihin. Tuin näitä hammastikuilla, ihan vielä en tahdo vaihtaa ruukkuja. Jahka se aika koittaa, niin neljä isointa pääsee kunnon altakasteluruukkuihin ja loput saviruukkuihin.

Siirsin taimet pois keittiöstä leipomisen tieltä, kun tajusin että onhan meillä kodinhoitohuoneessakin tilaa ja valoa. Huomasin myös, että siellä oleva loisteputki tuottaa selvästi enemmän lämpöä, kun takarivin ruukut olivat kastelusta seuraavana päivänä rutikuivia ja eturivin ruukut edelleen litimärkiä. Jahka ovat juoneet niin täytyy kääntää astiat.
Tuo aiemmin kuivuutta kokenut Barak näytti vähän siltä, että kohta mennään taas, joten sitä täytyy vahtia vähän tiukemmin seuraavat päivät.




Suupalo

Suora auringonvalo voi olla 30.000-100.000 luxia, kun taas kasvien yhteyttämiskyky itseasiassa laskee yli 10.000 luxin valolla. Eli päinvastoin, fotosynteesin tehokkuus laskee liian voimakkaalla valolla, koska tällöin liiallinen valo aiheuttaa vahinkoa kasville. Täysikasvuinen kasvi pystyy kuitenkin korjaamaan itseään tehokkaasti, eikä nuukahda jos vain vettä on saatavilla.

Joten chilikin pärjäisi parhaiten ilman suoraa auringonvaloa:

"Photosynthesis increases linearly with light intensity at low intensity, but at higher intensity this is no longer the case (see Photosynthesis-irradiance curve). Above about 10,000 lux or ~100 watts/square meter the rate no longer increases. Thus, most plants can only utilize ~10% of full mid-day sunlight intensity."

https://en.wikipedia.org/wiki/Photosynthetic_efficiency

Suupalo

Niin ja kokeile antaa kasveille merileväuutetta, se tehoaa yllättävän moneen vaivaan. Sitä saa melkein jokaisesta ruokakaupasta.

Mäksy

Ja jälleen ruukut vaihdettu, näin jälkikäteen ajateltuna tämä operaatio olisi voinut odottaa vielä ainakin viikon. Ulkona oli hyvä sää, joten siirsin taimet terassille ja aloin hommiin. Koko operaatiossa ei paljoa 20 minuuttia kauempaa mennyt, mutta sainpa silti vahinkoa aikaan. Bhutit ei vieläkään nauti ulkona olosta, jospa se tällä kertaa menisi jakeluun:



Kolme näitä oli jäljellä, yksi pääsi tuskistaan kun ei reilun kuukauden aikana tuntunut ollenkaan kohenevan (kärsivällisyys ei kuulu mun repertuaariin :D ) ja kahdelle vaihdoin uuden mullan, kun vanha oli jämähtänyt purkin pohjaan. Seuraavalla kierroksella laitan ruukkusoraa joukkoon. Kuvassa oleva on kahdesta se huonommassa jamassa oleva, lehdet ovat ohuet ja tarraavat surullisesti sormen ympärille. Kuvassa näkyvä vesi katosi puolessa tunnissa, vaikka mielestäni kostutin multaa aika ronskisti laittaessani sitä ruukkuihin. Toivottavasti tämä kokee samanlaisen ihmeparantumisen, kuin tuo aiemmissa viesteissä huolenaiheena ollut Barak. Tosin vaihdoin kyllä mullankin kukkamullasta tomaattimultaan, kun jostain muistan lukeneeni että se olisi jollain tavalla parempaa. Amatöörin silmissä se oli kyllä ihan samaa tavaraa :D
Siirsin nämä jokunen aika sitten pois keittiöstä, mutta ruukkujen koon takia osa pääsi kuitenkin takaisin, tosin ikkunan eteen nauttimaan loppukesän lämmöstä. Fyysisesti pienimmät saavat sitten olla lampun luona.



Kun tosiaan kaivoin esille jalkalampun ja hain uudet polttimot! Jotkut Airamin kasvilamput löysin, paketin mukaan 'ei tuota lainkaan UV-säteilyä vaan paljon kasvin tarvitsemaa sinistä ja punaista valoa' ja pitäisi edistää fotosynteesiä. Vaikkei hirveä investointi ollutkaan, niin toivottavasti näistä olisi enemmän hyötyä kuin haittaa. Tuo nuupahtanut Bhut on nyt ihan kiinni (5cm päässä) yhdessä spotissa paranemisen toivossa.
Kuvien oton jälkeen aloin vielä järkeilemään, että mitä lajiketta mikäkin nyt sitten mahtaa olla kun ovat kaikki samanlaisissa ruukuissa. Onneksi huomasin ottaa kuvan ennen tätä operaatiota niin sain nimiteipit kylkiin :D