tammikuu 09, 2025, 22:01:39 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Variksen karkit ja muut kasvit

Aloittaja varis, marraskuu 24, 2022, 16:57:53 ip

« edellinen - seuraava »

varis

marraskuu 24, 2022, 16:57:53 ip Viimeisin muokkaus: marraskuu 24, 2022, 17:12:35 ip käyttäjältä varis
Tällä hetkellä itänyt 6 yksikköä 9:sta. Yksi heitetty menemään homeen kasvun vuoksi.

Annuum iti 6 päivässä.
Charapitalla meni 15 päivää, mutta 2/3 villichiliä vielä itämättä.
Superhotilla 14 päivää.
Rocotoilla 6-11 päivää.
Snow white (chinense/habanero) otti 11 päivää.

Lämpöjä pidetty 28 asteen tienoilla lämpömatolla vaihtelevalla huolellisuudella, taimille koitan vähän pienempää. (Onko tää ok kans rocotoille?) Kosteus yleensä jotain 40%.

Sammalnapit (Biolan) imee itseensä aika paljon vettä, taisin kastella vähän liikaakin kun näytti kasvavan sellaista homehaituvaa. Ehkä voisi hyvin kuivahtaakin sieltä reunoilta eikä tarviis olla koko ajan lisäämässä vettä? Nämä on myös vähän kömpelöitä siirtää toiseen kaukaloon (itämisen jälkeen), kun ilman juurakkoa murtuvat osin palasiksi. Kasvatusprosessia pitää hioa ensi kaudelle kun on saatu tarpeeksi havaintoja kirjanpitoon analysoitavaksi.

Kivivillapalat tuntuu kuivahtavan pinnastaan vähän helpommin. Vaan haittaako kovin idättäessä jos kuution sisällä on kuitenkin sitä vettä ja kyljetkin vaikuttais vielä melko kosteilta? Näitten kanssa on kyllä paljon helpompi idätellä kuin sammalnappien, kaatuvat kyllä helposti kun niitä käsittelee joten itäneitten taimien kanssa pitää olla varovainen, tai sit pitää käyttää näitä Nelson's Gardenin idätyslaitteita joissa on pienet kolot taiminapeille, varmaan just sopivia pienelle kivivillapaakulle. Isoin miinus kuitenkin kivivillan haitallisuus terveydelle, vähintään kuivana käsitellessä pitäs olla käsineet, suojalasit, maski. Riittäneeköhän perus korona-kertakäyttömaskit jos kyseessä ei oo kovin iso määrä kerrallaan?

Kivivillassa olevat olis menossa deep wateriin tai ebb&flowiin kun kasvavat, miksei mihin tahansa muuallekin. Sammalesta pääsee tippukasteluun joko multaan tai kookosseokseen, rocotot jopa uloskin omilleen. Ei ennestään oikeen kunnollista kokemusta mistään näistä menetelmistä, mutta tulosten pohjalta suunnitellaan seuraavaa kautta ja lisäinvestointeja.

Toi perusannuum+chinense on pilottierää, jotta näkee miten kasvavat kookoksella ym. Seuraavana lähdössä muutama lisää kivivillaan, lähinnä ensimmäisiä chinensejä. Millään ei taida vielä olla kiire - rocotot, superhotit, ehkä villichilitkin voisi ehtiä vähän myöhemminkin. Viimeinen suunniteltu idätyserä annuumien II-sarja helmikuussa.

miiksuli

Mun idätyslämpötilat ollu yleensä huoneenlämmössä eli noin 23 asteessa. Hyvät siemenet itää yleensä alle kahden viikon. Jotkut on sitte vähän hitaampia mutta yleensä kolme viikkoa ollu se raja ja sitten todennäköisesti ei idä. Paperilla idättäny rasiassa ja sitte ku näyttää tapahtuvan eloa niin hyvin kasteltuun multaan kevyesti peiteltynä ja valojen alle.  Alle viikko ja ekat sirkkalehdet pitäisi olla näkyvissä.

Homehaituvaa? Valkoista? Jos on kirkkaan valkoista  samenttista niin on mykkorritsaa joka on hyvästä kasveille.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Sienijuuri

varis

tammikuu 08, 2023, 09:18:06 ap #2 Viimeisin muokkaus: tammikuu 08, 2023, 09:38:43 ap käyttäjältä varis
Suunnitelman mukaan tammikuu on innokkain idätyskuukausi. Mutta suunnitelman kaikki pääsheetit meni jo käytännössä uusiksi. Vähennän luultavasti idätettäviä kasveja per lajike, näitä tulee enemmän kuin tarpeeksi. Noin 70 kasvia ollut idätyksessä ja chilillä tuntuu olevan erittäin korkea itämisprosentti, lämpömatolla monet putkahtaa ilmoille alle viikossa. Suunnitelmissa kannattaisi painottaa alku- ja loppupäätä idätyskaudesta, voisi keskivaiheilla olla tilaa hengittää  :D

Toiminnassa on teollisen aktiviteetin piirteitä. Idätykseen on yksi lämpömatto joka päällä 24/7. Sammalnapit jäi varastoon ens vuodeks, ja talouspaperilla/ruukkualustalla idätys osoittautui epäkelvoksi alle 50% tulosprosentilla. Mennään perinteisellä ruukkuidätyksellä mutta suureksi osaksi on siinä kuitenkin kookosta.



Meno on aika hektistä. Oppimiskäyrät on hyvin aggressiivisia. Lähes kaikki mahdollinen on uutta lukuunottamatta multakasvatusta. Sain juuri tikut melkein kaikkiin kasveihin, ja tiedot on ajan tasalla kasvatuslogissa. Ihmeellisesti ei tainnut mennä paljon mitään sekaisin näissä, yksi haamutepin oli ilmestynyt logiin kummittelemaan  :D

Taimet kasvaa hyllyllä jossa on 2 x 15W ledit. Kaikki sujuu oikein hienosti. Pilottiannuumi todella kasvaa silmissä ja harsosääsketkään ei tunnu hidastavan menoa, ilmeisesti alkuvaikeuksista aletaan selvitä voiton puolelle. Yksi chinense oireilee enemmän mutta muut tuntuu olevan tosi timmissä kunnossa. Mitoitukset on silleen kivasti että useimmat minikasvihuoneet, aluslautaset ym. menee silleen että hyllylle tulee 3 x 2 modulaariset osuudet. Kuvassa on käytössä niistä kuudesta seitsemän + tarvikkeet vie vähän tilaa  8)

Kohta pakko raivata lisää tilaa ja iso valo muutenkin pitää pistää päälle.

varis

tammikuu 24, 2023, 02:02:12 ap #3 Viimeisin muokkaus: tammikuu 24, 2023, 02:53:33 ap käyttäjältä varis
Ensimmäinen iso valo kytketty päälle ja pilottiannuumissa on jo nuppuja, onhan se jo 30cm mutta leveempi kuin korkeempi, selkeästi saanu hyvin valoa. Muutama lisää koulittu pieniin ruukkuihin. Pikkaisia taimia on hirveä määrä. #60 oli pink habanero ja viimesin, #63, toinen kappale Aji challuaruro amarilloa. Pitäisi olla hyvä kasvi kylmiin olosuhteisiin kun Perun (?) vuoristosta. Siementoimituksia, -ostoksia, -vaihtoja ym. tulee näemmä yhteensä 12-15 kappaletta tätä kautta varten. Vähän liikaa, mutta onpa kasvatettavaa/vaihdettavaa.

Kuumeista pohdintaa mitä vielä uskaltais ottaa idätykseen ensi kuun alkupuolella. Aji de Belén ei itänyt kummallakaan yrittämällä, tulisiko vielä kolmas? Heinän chileistä ei tainnu tulla mikään, ne kokeiltiin jo viime vuonna. Ehkä ensi vuonna kun tietää että jotain niistä vois käyttää risteytyksiin. Mucho nacho, Aji amarillo, miksei San isidro tai Guatemalan orange? Fantasykin on viljelyssä modernisoituna Sparkling whitenä.

Kaipaisi vähän parempaa hoitoakin jotkut näistä mutta menehtymisiä ei oo tullu yhtään lisää ensimmäisen kolmen jälkeen. Lemontepiniäkin ja Pico muchoa (kai) on 4 kpl hengissä. Pimenta da Neyde on edelleen kauden päälajike ja 3 itänyttä, mennään aika hyvin suunnitelman mukaan. Tolle pienelle satsille isoja menee varmaan runsas litra nesteitä päivässä ja pienillekin samoin melkeen litra yhteensä. Prisman 0.75L kastelukannu on paljon kätevämpi käyttää kuin se Plastexin 2L klassikkomalli siellä, saa ihan itse päättää milloin vedentulo loppuu. https://www.prisma.fi/tuotteet/100121442/plastex-kastelukannu-evergreen-0-75l-valkoinen-100121442 Pienille paras ratkaisu on https://www.prisma.fi/tuotteet/110348996/kastelupullo-kylvoksille-0-45-l-110348996 mutta ei halua jokaista eri mallia hankkia useita vaikka erilaisia nesteitäkin on muutama kappale. Osalle keplotellaan kastelut kertakäyttömukilla.

varis

helmikuu 15, 2023, 23:15:53 ip #4 Viimeisin muokkaus: helmikuu 15, 2023, 23:25:31 ip käyttäjältä varis
Vähän laiskasti siirretty taimia isompiin ruukkuihin mutta tilan kanssa alkaa olla ahdasta näinkin. Tein isommille chileille oman nurkkauksen kylppäriin ja kovin pitkälle se ei riitä... Päätin enimmäkseen mennä perinteisellä multaviljelyllä koska kookoksen huuhteleminen on melkoinen rumba nykyisillä fasiliteeteilla ja keskellä talvea. Pikkutaimien vesiviljelylaite pitäisi vaan laittaa tulille jossain vaiheessa.

Tänään aukesi ekan annuumin kukka, Palmichal negro. Melkein tasan 3 kuukautta idätyksen alusta - tosin ehdin jo poistaa runsaan tusinan nuppuja alkuun. Muita nupullaan olevia on Snow white, Rocoto Oculto clef ja Brazilian ghost pepper. Vähän hämmentää että rocotokin innostui jo kukkimaan tässä vaiheessa - työntää ihan kohtalaisesti nuppuakin vaikka annuumissa tulee sato olemaan runsaampi (huomioimatta hedelmän kokoa, saattaa rocotolla olla pikkasen raskaampi).

Samalla aloitettu jo seuraavan kauden pohdinta. Edessä vielä joitakin hankintoja joissa ei ole mieltä ellei pysty käyttämään seuraavallakin. Jonkinlainen johtoajatus keski-pitkällä-aikavälillä on uusien lajikkeiden tuominen suomalaiseen (eurooppalaiseen?) chiliskeneen, eli erityisesti risteytystä ja jatkokasvatusta. Joihinkin olemassaoleviin projekteihin lähdinkin jo mukaan... Tavoitteet on jotain avaruusrakettitasoa mutta jos syksyllä on käsissä muutama syömäkelpoinen podi niin on menty ainakin eteenpäin viime kaudesta ja varmasti joka tapauksessa opittu vaikka mitä matkan varrella.

Aji de Belén iti kuitenkin siitä toisesta yrityksestä, runsaan parin viikon odottelun jälkeen. Viimeisin taiminumero on #67. Ihan viimeiset multachinenset menee idätykseen heti kun ehdin, lisäksi jotain annuumeja loppukuun aikana ja pieni satsi vesiviljeltävää chinenseä. Lisää baccatumeja ei oikein ollut suunnitelmissa. Uusia jänniä siemeniä on kyllä siunaantunut toisilta kasvattajilta ja foorumin siemenkirjeestäkin. Ehkä laitan muutaman telttaan syksymmällä.

Zen

Pitkällä kuulostavat olevan kasvatukset, kerta kukkia jo pukkaa. Miten olet näitä pisimmällä olevia kasveja lannoittanut?

varis

Yellow fire (charapita) on kans nupulla. Epäilen että nämä chilit saattavat vaikuttaa toisiinsa tän kukinnan suhteen, kun ovat kaikki samassa nipussa.

Lannoite on TA:n (Terra Aquatica, ent. GHE) tripart (grow+micro+bloom), lisättynä fulvicilla ja jossain vaiheessa otan viel bloom boosterin käyttöön, luultavasti tälle snow whitelle heti kun alkaa kukat kunnolla kehittyyn. Pääosin sama lannoite nyt kaikille kasveille. Ehkä vois vaihtaa osan takas perus Nelsonin chililannoitteeseen jos ravintoliuosta alkaa mennä kovaa tahtia. Laskeskelin että nää TA:n pullot riittää noin 600 litraan - nykyisellään sekoitan konsentraatin 5 litralle kerrallaan ja tuntuu että se ei kovin pitkään kestä. Yhden kaukalon osalta siirryin jo altakasteluun. Tilanpuute taitaa olla suurin ongelma just nyt.

miiksuli

Missäs kohtaa GHE nimi muuttunut? Mä annan puolet GHE sarjaa ja toinen puolisko Neudorffin marjalannoitetta. Hyvin on toiminut :)

varis

Lainaus käyttäjältä: miiksuli - helmikuu 20, 2023, 10:03:23 apMissäs kohtaa GHE nimi muuttunut? Mä annan puolet GHE sarjaa ja toinen puolisko Neudorffin marjalannoitetta. Hyvin on toiminut :)

Kai hiljattain kun sitä vanhaa kovasti muistellaan. Mutta joka tapauksessa ennen kuin keksin että lannoitettakin voi hifistellä sitä puutarhamarketin chiliputelia pidemmälle.

miiksuli

Jos TA on samaa kamaa niin on laadukasta, hyvin on chilit satonu ja maistunut vuodesta toiseen 👌😀

varis

Viimeiset paprikakasvit multiin justiinsa. Alkaa olla vähän myöhää jo chinenselle mut kun niitä tuli nyt ihan kunnolla kasvatukseen. Vesiviljelyyn varmaan vielä jotain viikon-parin päästä. Ja jotain tomaattia myöhemmin. Vähän oon kahden vaiheilla olisko joku toinenkin paprika vielä kaupan päälle vai onko tässä enää mitään järkeä ennenkään. Hungarian black ja Sweet palermo chocolate olis vaihtoehtoina mut ehtiihän sitä aina ens vuonnakin.

Fadda's reaper perfume red F3 x2
Jay's pink purple ghost scorpion cream (sic) F3
Brown jalapeno x2
"Cayapeno" F1 (baby's first risteytys)
Amyka F1 (valkoinen paprika)

Niin, Royal Roomin teltta tuli hankittua, pystyyn heti kun ehtii niin mahtuu hengittämään.

Chliina

Haha, ei ole järkeä ei, mutta tarviiko sitä kaikessa niin järkeä ollakaan😁

Tuo Sweet palermo chocolate himoittaisi minuakin!