tammikuu 10, 2025, 16:31:17 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilien kuivaus

Aloittaja chilli, elokuu 03, 2003, 13:48:58 ip

« edellinen - seuraava »

chilli

Neljä suurella rakkaudella kasvattamaani chiliä ovat innostuneet tämän kesän aikana tuottamaan suht. runsaasti hedelmää. Nyt kypsiä yksilöitä on jo viis-kuusi kappaletta, ja uusia tulee päivä päivältä lisää. Miten voisin säilöä chilit parhaiten? Olen joskus yrittänyt kuivata chilejä (huoneenlämmössä), mutta melkeimpä poikkeuksetta, ne ovat aina homehtuneet:(  Ripustanko chilit pyykkinarulle auringonpaisteeseen, vai pitäisikö kokeilla uunia? Säilyykö kuivattujen chilen aromi parhaiten kokonaisena, vai voiko chilit murentaa purkkiin odottamaan käyttöä?
Entäpä muut säilömistavat? Oletteko esimerkiksi onnistuneet marinoimaan omia chilejänne? Resepti olisi oikein tervetullut:)

Fatalii

Suurempia määriä kun alat kuivattelemaan, niin voin lämpimästi suositella kuivuria, yksi vaihtoehto on ostaa kaupasta:

esim: tälläinen

Toinen vaihtoehto on rakentaa itse jos moinen puuhastelu onnistuu.
Ei välttämättä palotarkastajan unelma, mutta toimii kunhan lämmittää ja kierrättää ilmaa, voi se kuivuri olla rakenteeltaan varsin erilainenkin, kyllä se silti toimii kunhan aspektit ovat kohdallaan :)

"Tee se itse-versio kuivurista"

Pienempien määrien kuivatus onnistuu helposti lämpimässä paikassa, itsellä sanomalehteen taitetut halkaistut chilinpalot ovat kuivaneet vuorokaudessa parissa esim. vahvistimen alla, jääkaapin päällä (hitaampi), monitorin päällä, aurinkoisella ikkunalaudalla, lämpöpatterin päällä yms. lämpimässä.
Nykyään käytän myösnatriumpainevalaisinta (päälle asettaen)  maistiaisten kuivattamiseen(kin). :)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

OverGrow

Kylläpäs siinä vallan viehkeän näköinen viritys kuivurista. Kaikki "itsetehty" kiinnostaa aina. Itsekin tuossa aloin miettimään miten väsäisi kuivurin itse kun nuo kaupan kuivurit maksaa hirmusti verrattuna siihen minkä kokoisia ovat. 70-300€ (!) Noh: Vanhan tietokoneen kotelo on nyt tyhjennetty ja saa jossainvaiheessa läpinäkyvän oven, ritilähyllyt sisään ja tuollaisen samanlaisen 100W lampun lämmittämään sisuksiaan. (himmentimellä varustettuna jotta lämpötilaa voi säätää). Näin kuivurin hinnaksi tulisi ehkäpä n. 15-20€. Sisälämpötila olis kanssa kiva tietenkin jostain nähdä mutta eipä taida riittää normaalien lämpömittareiden asteikko. Siksipä tässä kahlailenkin nettiä läpi saadakseni tietää mitä "paistomittarit" (..vai "paistimittarit") maksavat.. Hmm....
Kännissä, naimisissa ja puutarhuri

Makee

Sama vika, että itsetehdyt aina kiinnostaa :P Varsinkin nyt opiskelijabudjetti ei hirveemmin anna periksi mihinkään suuntaan. Tuota ideaa vois vaan kehitellä vähän paremmin eristämällä edes vähän noita seiniä lisää -> riittää pienempi lamppu sisään. Ilma taitaa vaihtua tarpeeksi passiivisesti kunhan ei ihan joka reikää tikkaa umpeen

OverGrow

Juu, meinasinkin tuon kotelon laittaa pystyyn sillein että kotelon pohjan paikalle tulee siis ovi ja jättää vaikkapa kotelon takaseinän alaspäin kun siinä on noita reikiä valmiiksi jonkunverran. Sitten vaan sille jostain levystä katto ja siihen muutama reikä joista lämmin ilma päsee ulos. En tosiaan usko että tarvitsee mitään tuuletinta sinne enää lisäksi.. Laskeskelin tuossa hinnankin tuolle kapistukselle: 11,85€ (Olettaen että löytää ilmaiseksi siihen pleksinpalasen oveksi, palan tiheää verkkoa ja L-rimaa hyllyiksi ja tietenkin epoksia, puuliimaa ja niittejä) Ai niin.. tuossa ei ole vielä lämpömittaria mukana kun en sellaisen hintaa vielä tarkasti tiedä.
Kännissä, naimisissa ja puutarhuri

JartsaP

Jossain Lidlissä saattaisi joskus olla digitaalisia paistimittareita, silmät auki!

Vaasan Elektroniikkakeskuksessa näyttää "elintarvikemittari" 0-100C maksavan 12,50. Hintaan 6,90 näyttää saavan normaalia mittaria, alue -50 - +70C ja kyllä senkin luulisi piisaavan... kaupan halpikset on varmaan suunnilleen samaa luokkaa mittausalueeltaan?

Tosimies tekee tietty itse ja termostaattiohjauksen myös. Itse kaipasin tarkkaa termaria kasvihuoneen lämmittimeen, en jaksanut tehdä itse joten päädyin hommaamaan Saksasta "Thermo-timer" nimisen laitteen, joka on aivan kuin digitaalisen viikkoajastimen ja ulkolämpömittarin risteytys. Siinä on siis ajastin ja ulkoisella anturilla varustettu termostaatti digitaalisella näytöllä ja se tulee pistotulpan ja pistorasian väliin. Tosi siisti. En ole vielä päässyt sen kanssa tositoimiin.

OverGrow

Haa! Paljos tuollainen thermo-timer sitten maksoi? Mistä paikasta tilasit? Pitäisi nimittäin jossain vaiheessa rakentaa esim. vanhasta pakastimesta tupakanlehtien fermentointiin soveltuva laitos. Ei taida mahtua sisälle (tai ainakin veikkaan että vaimolla on jotain vastaansanomista) eli siis ulos kun sellaisen virittää niin pitäisi ulkolämpötilan vaihteluista riippumatta saada pysymään lämpötila tuossa 35-50 celsiuksen paikkeilla..
Kännissä, naimisissa ja puutarhuri

PK

Jos sattuu olemaan vaikkapa  ylimääräinen arkkupakastimen raato niin kondensaattori pois ja auton sisätilanlämmitin paikalle puhaltamaan. Jämy pahvilaatikkokin ajaa asiansa.

OverGrow

Öö.. Kerro tarkemmin? En ole kummonen elektroniikka-asiantuntija. Pitää olla vissiin siis (täysin) toimiva pakastin? Mikä osa siellä on siis kondensaattori? Pahvilaatikko ei oikein kelpaa kun ei ole suunniteltu pitämään pakkasta. (voisi siis tietenkin toimia mutta sähkölasku varmaan olisi aikamoinen kun hurisisi melkein koko ajan)
Kännissä, naimisissa ja puutarhuri

PK

Tota, ohje ei siis ollut tupakanlehdille vaan chilien kuivatukseen ;) Ja sisätilanlämmitys siis siihen koloon mikä jää kun kondensaattori otetaan pois. Voipi sen kyllä jättää paikalleenkin ja heittää sinne sisälle.

OverGrow

Ahaa..  No ihan arkkupakastimen kokoista kuivuria en taida tarvita.. :shock: Yksinkertainen pahvilaatikkoviritys tuossa jo olikin esitelty.  :wink:
Kännissä, naimisissa ja puutarhuri

PK

Juu, harvapa sellaista chilien kuivatukseen tarvii. Toimii kuitenkin myös oikein hyvin kasvi- ja sienikuivurina. Hakkaa jonkun Orakas-kuivurin 100-0.

OverGrow

No varmasti. Kunnon kuivuri kun ei alle 300€ irtoo.
Kännissä, naimisissa ja puutarhuri

JartsaP

Lainaus käyttäjältä: "PK"Tota, ohje ei siis ollut tupakanlehdille vaan chilien kuivatukseen ;) Ja sisätilanlämmitys siis siihen koloon mikä jää kun kondensaattori otetaan pois. Voipi sen kyllä jättää paikalleenkin ja heittää sinne sisälle.


Tarkoitat varmaan "kompressori"? Kondensaattorit ei yleensä ihan lämppärin vertaa vie tilaa, ellei kyse ole TOSI isosta kondensaattorista  :D

Kaipa tuohon nyt käy mikä vain kaappi tai laatikko. Itse mietin tuossa että kyllä se sauna sittenkin taitaisi olla paras paikka, jos kuivattavaa on enemmän. Lämmittää saunan vaikka yhdellä, jopa vajaalla pesällisellä, laittaa kuivattavat lauteille tai kattoon roikkumaan, räppänät (poisto- ja tuloilmailmaventtiilit) auki jotta ilma kiertää kunnolla. Muutaman tunnin kuluttua voi tarkistaa tilanteen ja tarvittaessa laittaa uusi pesällinen... hygieenisyyden nimissä tosin kannattanee käyttää vaikka leivinpaperia tai jotain muuta alustaa lauteen ja elintarvikkeiden välissä (voi olla muutenkin tarpeen jos chilejä kuivaa, ettei tule seuraavana saunapäivänä ylläreitä). Yrtit kuivuisi katossa nipuissa, chilit ja muut lauteilla.

PK

^Jeps, kompressori tietysti. Kyllä siihen tosiaan käy muukin laatikko.

JartsaP

Lainaus käyttäjältä: "OverGrow"Haa! Paljos tuollainen thermo-timer sitten maksoi? Mistä paikasta tilasit?


Taisinpa tilata tuolta:
http://www.hunecke-zubehoer.de/

Tilasin samalla myös mullanlämpötermarin ja lämpökaapelin, joten hintaa tuli kyllä aika paljon. En muista posti- ym kuluja, mutta joku kämmi mulle kävi tilisiirron kanssa kun se nielaisi useamman kympin pankin kuluja  :cry:  en jaksanut lähteä pankkiin selvittelemään vaan kärsin nahoissani. EU-maksun pitäisi mielestäni olla kuluton...