Jerkyä eli maustettua kuivalihaa lopulta suomessa!

Aloittaja Aji Inferno, joulukuu 29, 2005, 23:02:58 ip

« edellinen - seuraava »

Aji Inferno

Vantaan Martinlaakson K-Supermarketiin sitten ilmaantui kahta laatua tuota amerikanherkkua, eli kuivattua, chilimarinoitua naudanlihaa... Hinta on aika suolainen, kuten odotettua olikin, mutta etenkin Cajun-maustettu on kyllä hyvää tavaraa... Jos tällaisesta siis pitää. ;)

Valmistusmaa Eesti... No, ehkei yllätä. Eteläinen naapurimme alkaa olla monessa asiassa edellämme... Anyway, onpa tullut noita raahattua kaupasta kotiin jo pelottavan monta kertaa! :)

Azasel

Hmm, unohtuikin mainita, että ainakin parisen viikkoa sitten noita löytyi useampaa sorttia ruoholahden citymarketista, kun tuli siellä etelässä pyörähdettyä. Cajun oli hyvää, mutta niin oli myös smoked :p
Ja kyllä hinta oli todella suolanen, mikä on sääli, mutta toivotaan että menekki tuo lisää noita tänne ja hinta sen kautta laskisi. Kyllähän nuo maksoivat jenkeissäkin muistaakseni jonkin verran, mutta eivät nyt sentään maltaita.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "Azasel"Hmm, unohtuikin mainita, että ainakin parisen viikkoa sitten noita löytyi useampaa sorttia ruoholahden citymarketista, kun tuli siellä etelässä pyörähdettyä. Cajun oli hyvää, mutta niin oli myös smoked :p
Ja kyllä hinta oli todella suolanen, mikä on sääli, mutta toivotaan että menekki tuo lisää noita tänne ja hinta sen kautta laskisi. Kyllähän nuo maksoivat jenkeissäkin muistaakseni jonkin verran, mutta eivät nyt sentään maltaita.


Hinta on karmea, se on totta... Karmeahko se oli jenkeissäkin, ainakin Kaliforniassa viimeksi käydessäni - eli eipä taida ihan heti alemyyntiin tulla meilläkään... Mutta pääasia että tuli ylipäätään. :)

Niin, kiinassa ja siellä seuduinhan samasta teemasta on hyvin kiintoisia variaatioita, yleensä sweet chili -kastikkeella. Singaporelainen, hävyttömän kallis versio oli loistavaa. Siinä ideana oli se, että liha oli yksittäispakattua ikäänkuin karamelleiksi, ja se oli pehmeää, ei täysin kuivattua.

JyriT

Ja kun rupeaa tekemään mieli omatekoista toimi seuraavasti:

- Kauppaan -> sieltä kassiin n-kiloa naudan sisä/ulkofilettä tai muuta RASVATONTA lihaa, esim ulkopaisti käy välttävästi/ensimmäisiin kokeiluihin.
- Kotiin ->
- poista kaikki kalvot/jänteet/ylimääräiset lihanpalasta.
- Leikkele liha reilun sentin vahvuisiksi siivuksi _syiden suuntaan_ siis _syiden suuntaan_, ei poikkisyyhyn. ja pituus taasen määräytyy siten miten korkea/leveä uuni/kuivuri on. Siis leikataan 1-2x4-6cmx10-15cm siivuja
- Laita lihanpalat marinoitumaan valitsemaasi marinaadiin. Suolaa saapi käyttää reiluhkosti. Mitä kauemmin marinoit sitä voimallisempi maku (yllätys). Pelkkä suolaus onnistui seuraavasti, pyöriteltiin lihanpalat  hienossa merisuolassa, ja annettiin seistä jääkaapissa joku pari tuntia.. ois voinu olla kauemminkin.
- Kun marinointi valmis kuivaa lihanpalat talouspaperilla ja tökkää grillitikku (semmonen puinen on ok) lihanpalan päästä läpi, ja laita liha uuninritilän läpi roikkumaan, toista kaikkien palojen kohdalla. Tai vaihtoehtoisesti nakkaa lihat kuivuriin.
- Uuni n. 50C ja tasalämpö. Pohjalle kannattaa laittaa pelti tms ettei tippuva marinadi pala uuninpohjaan kiinni. Ritilä ylimmälle hyllylle, niin että lihat roikkuvat vapaasti. Jätä uuninluukku rakoselleen.
- Odota 10-20 tuntia, tai niin kauan että lihat ovat kuivia.
- Veistele paloista makupaloja ja nauti.
- Siivut säilyvät kuten kuivaliha säilyy..

Edit, lihanpalankokoja hieman muokkasin, ja muutenkin järkeistin..
Nyt mä syön noi kaikki värilliset nakit pois, enkä huuda yhtään..
** AnonyymitChilinHydroKasvattajat **



Horst

Piti oikeen ite testata. Toimii. Suolaa tosin marinaadiin meni liikaa -> taas tekosyy juoda kaljaa.

Kuivasin ~10 tuntia, lämpö oli ehkä jossain siellä 70-75°C tienoilla, tai ei tosta uunista tiedä. Jos säätää viiteen kymppiin niin lihanat ei kuivune koskaan.

Seuraavaa satsia vaan suunnittelemaan :)

Ja kiitokset JyriT:lle hienosta vinkistä!

JyriT

Lämmön kanssa kannattaa olla tarkkana, tarkoitushan on kuivattaa lihat, ei kypsentää niitä..  :roll: Itellä meinas käydä/kävi hieman hassusti, lihat pääsi ehkä vähän kypsähtämään -> liemet tulevat ulos.  
Vielä jos malttaa antaa lihojen loppukuivua vaikka talouspaperin & chililampun päällä niin aina vaan paranee ;) Ja kun kama on tarpeeksi (?) kuivaa, sen voi vaikka pakastaa/tuupata jääkaappiin niin eivät pölyynny niin pahasti.. ;)

Pirulainen. Jos sähkö olis halvempaa, voisi kokeilla kuivattamista saunassa ;)
Nyt mä syön noi kaikki värilliset nakit pois, enkä huuda yhtään..
** AnonyymitChilinHydroKasvattajat **

Horst

Tuli sitten testattua tuo alussa mainittu jerky, Cajun ja Smoked. Kyllä ite tehty oli parempaa, itse tein ulkofileestä ja tuossa kaupallisessa väitetään että korkealaatuisesta naudasta ovat tehneet. En oikein usko, melko sitkeää oli ite tehtyyn verrattuna. Jotenkin nuo maistuivat ihan perus salamilta, ei lainkaan lehmäisä maku. Mutta kyllähän tuo kaljan kanssa alas meni.

Jokipoika

Lainaus käyttäjältä: "thietavu"Vantaan Martinlaakson K-Supermarketiin

Jessus, kuinka lähellä tässä on muita chilinkasvattajia? :lol:
Harva se päivä tulee asioitua kys. kaupassa ja liikuttua Martsarissa, kun muija asustaa siinä kaupan vieres.
Sitten kun etsit taas sijaiskotia ylimääräisille kasveille, niin... Nick muistiin! :wink:

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "Jokipoika"
Lainaus käyttäjältä: "thietavu"Vantaan Martinlaakson K-Supermarketiin

Jessus, kuinka lähellä tässä on muita chilinkasvattajia? :lol:
Harva se päivä tulee asioitua kys. kaupassa ja liikuttua Martsarissa, kun muija asustaa siinä kaupan vieres.
Sitten kun etsit taas sijaiskotia ylimääräisille kasveille, niin... Nick muistiin! :wink:


Maailma on pieni... ;)  Ehkäpä ylimääräisiä tulee piankin, jos idätys onnistuu tällä kertaa lainkaan kohdalleen... Eka kertaa kivivillalla, eli jännittävä kokeilu.

ginimoniamestari

Minkälaista marinadia olette käyttäneet? Lähinnä se nestepuoli kiinnostaa.
Ajattelin käyttää mausteena tuollaista valmista savusuolasettiä.
Onko tuo 50 astetta ollut hyvä?

Kiitos.