Suvut, lajit, alalajit, lajikkeet, luokat...

Aloittaja Xyrix, marraskuu 19, 2005, 21:40:01 ip

« edellinen - seuraava »

Xyrix

Nyt on pakko vähän kysellä tarkennuksia kun chilien esittely puolella on mitä oudoimpia lausahduksia.

Esim. Annuumin esittelyssä:" Capsicum annuum on ylivoimaisesti tunnetuin ja niin maantieteellisesti kuin käyttötavoiltaankin levinnein paprikasuku."

Ja sitten:"Frutescensit ovat kuuman ilmaston paprikoita, jotka nykytieteessä toisinaan jaotellaan capsicum annuum lajin alle omaksi alalajikseen."

Tai:"Niinpä Infernon annuum-osuus on hiukan poikkeava muiden chilisukujen käsittelystä."

Tuossahan ei nyt ole päätä eikä häntää :)

Ainakin itselläni on seuraava käsitys taksonomiasta:

Toisiaan muistuttavat lajit muodostavat suvun. Samantaapiset suvut muodostavat heimon. Yhteisiä piirteitä olevat heimot taas lahkon. Ja lahkoista taas luokka.

Tieteellinen nimeäminen on taas kaksiosainen. Esim. viola mirabilis. Ensimmäinen osa on suvun nimi, tässä tapauksessa orvokit. Toinen osa taas lajin nimi, suomennoksena lehto-orvokki.

Kuten siis kaikki tietää: capsicum = suku, annuum = laji

Laji voidaan jakaa myös useampaan osaan joita on alalaji, muunnos, alamuunnokset, muoto, alamuoto.

Lajia, alalajia ja lajiketta ei pidä sekoittaa. Lajike on yl. jalostamalla luotu muoto joka on halutuilta ominaisuuksilta homotsygoottinen. Alalajeja on esim. norppa-lajista saimannorppa, itämerennorppa ja laatokannorppa.

Toinen mielenkiintoinen kohta on annuum osiosssa:" Nykyään sen villin kantamuodon (c. annuum var. glabriusculum) luontainen levinnäisyys..."

"var" tarkoittaa  muunnosta jostain lajista. Miten var. glabriusculum voi olla kantamuoto jos se on muunnos annuumista?  :shock: Toisaalta "Lajit" osiossa ristiriitaa ei näy http://www.saunalahti.fi/~thietavu/Chili/C_Tunnistus.htm

Nojoo...en epäile hetkeäkään etteikö tämän saitin vastaavalle olis asiat selviä aiheesta mutta olen joutunut henkilökohtaisesti pähkäilemään taksonomian parissa ja eteen sattui mainitun kaltaisia epäselvyyksiä :) Näissä kyllä tuppaa menemään sekaisin...

Fatalii

Tämähän se onkin, englanniksi nuo ovat käyneet kovin selväksi, mutta suomenkieli tuntuu tässäkin tapauksessa melko typerältä... "laji / lajike" (vs. "species / variety") kovin eri asioita ja helposti sekoittaa keskenään... usein joutuukin sitten puhekielessä (suomen) käyttämään termiä "suku" selventääkseen asioita kun puhutaan annuumeista, baccoista ja muista... väärin mutta useimmiten selkiyttää asioita... annuum -laji... Lemon Drop -lajike... jotenkin tökkii, kuten suomenkieli turhankin usein. :-/
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

(thietavu as guest)

Olenkin jo kauan odottanut milloin joku kiinnittäisi tähän huomiota... ;)

Tunnustetaan, aivanhan levällään tuo taksonomiamme on - ja on vain toisaalta tietämättömyyttäni, toisaalta laiskuuttani etten ole sitä kuntoon laittanut. Mutta työlistalla se on nyt, eli meillä on toivoa. :)

(thietavu as guest)

Se capsicumista on myös sanottava, että tuohan on jo tieteellisessä mielessä varsinainen kaaos, johon on vasta aivan näinä aikoina tullut edes jonkinmoista tolkkua. Ja silti meillä on vielä sankareita kuten capsicum ciliatum, joista tutkijat eivät yksimielisesti tiedä onko kyseessä capsicum, vaiko ei... Noita kiistakapuloita riittää enemmänkin, tutuistakin chileistä.

Kun tuohon lisää Jukan mainitsemat suomen kielen haasteet ja ihmisten arkisen puhetavan sillisalatin, helpostihan siinä menevät termit iloisesti sekaisin...

Tuo "var" kysymys on kyllä kiintoisa... Kyllähän tuo c.annuum var. glabriusculum todella tunnetaan annuum-kompleksin (c.annuum var. annuum, c.frutescens, c.chinense) varmana kantamuotona... Tuotakin nimeämislogiikkaa jo kun hetken miettii, päänsärky on taattu. Asialle on historialliset syynsä, jotka liittyvät aiemmin mainittuun capsicumin aikanaan erittäin huolimattomasti ja ristiriitaisesti tehtyyn perusmäärittelyyn, jota on jouduttu muuttamaan moneen otteeseen.

Mutta tuostahan se huvi vasta alkaa... Kun mennään villichilien taksonomiaan, löytyy paitsi hyvin mielenkiintoisia kysymyksiä kasvien todellisista sukulaisuussuhteista (jotka luultavasti pakottavat chilin koko määritelmän taas kerran jossain määrin muuttumaan), myös lisää nimeämispainajaisia. Akselilla c.praetermissum (tai: c.baccatum var. praetermissum) - c.eximium - c.cardenasii jne. kaikki on esim. aivan levällään. Ei olekaan sattumaa, ettei edes jotenkin yleisesti hyväksyttyä taksonomista karttaa capsicumista ole olemassa.

Kokonaan uusien, outojen lajien hiljan löydyttyä, eiköhän tässä tule mielenkiintoisia aikoja ja tarvetta vielä moneen Infernon tietojen päivitykseen...

mau

Lainaus käyttäjältä: "Fatalii"Tämähän se onkin, englanniksi nuo ovat käyneet kovin selväksi, mutta suomenkieli tuntuu tässäkin tapauksessa melko typerältä... "laji / lajike" (vs. "species / variety") kovin eri asioita ja helposti sekoittaa keskenään... usein joutuukin sitten puhekielessä (suomen) käyttämään termiä "suku" selventääkseen asioita kun puhutaan annuumeista, baccoista ja muista... väärin mutta useimmiten selkiyttää asioita... annuum -laji... Lemon Drop -lajike... jotenkin tökkii, kuten suomenkieli turhankin usein. :-/


Siis miksi tämä armas äidinkieli "tökkii"?  Henkilökohtaisesti (mm.) ex-S2V-opettajana / ikälopputäyspäiväkotipihapuutarhurina en huomaa mitään sekaannusmahdollisuutta käsitteiden "suku", "laji/alalaji" tai "lajike" suhteen (vrt. esim. http://www.rhodogarden.com/main/sanasto.html). Toisaalta taas - miksi takertua terminologiaan, kun missio on CHILINKASVATUS!   :twisted:

JartsaP

Rhodoista en tiedä, mutta ainakaan chileihin tuo yhtälö lajike == hybrid ei todellakaan päde. Lajikkeet ovat lajien viljelymuotoja.  Solanaceae -heimo, Capsicum - suku, annuum -laji, (cayenne -tyyppi?) ja 'Cayenne Golden' -lajike sekä Hercules F1 -hybridilajike.

Solanaceae:n yläpuolella on sitten kaiken maailman pääluokkia, kaaria ja alakaaria sun muita, niitä en kyllä osaa luetella. Ylimpänä on kunta, siis kasvikunta.

EDIT: Tuolla-> http://fi.wikipedia.org/wiki/Kasvit#Versokasvien_systemaattinen_luokittelu
on ne kaaret yms. lueteltu.

bassino

Tämän pohjalta määrittelyt virallisesti tapahtuvat Saint Louis Code
"As long as there are Peppers, there is Hope"
(a new Finnish proverb)

Fatalii

Lukuisten mailiin tulleiden kyselyiden perusteella voin sanoa että laji/lajike -termit aiheuttavat melkoista sekaannusta ja hämmennystä monien harrastajien keskuudessa, enkä ihmettele, englanniksi tuo on vaan niin paljon selkeämpää, olipa hyvä että päätin aikanaan tehdä oman sivustoni englanniksi!  :D
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

JartsaP

Hei, taas kerran Korpela sen selittää melko tyhjentävästi, käykääpä lukemassa ihan suloisella suomemme kielellä tuolta:
http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/takso.html

PK

Nostetaanpa tätäkin ylöspäin, tiedä vaikka joku saisi jotain uutta tästä;)