tammikuu 10, 2025, 19:14:06 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilivillitys iskenyt - ensimmäinen kausi

Aloittaja Rolle R, helmikuu 09, 2006, 00:15:16 ap

« edellinen - seuraava »

Rolle R

Tossa pöydällä pyörii pari kalkkitablettia  :D , 500mg tjsp. Ei taida vaan olla sopivassa ionimuodossa kasvien käytettäväksi? Jos nyt kuitenkin uhmaisin biokemiaa ja löisin tapletin ämpäriin niin kuinka paljon olisi turvallista laittaa?
Miten porukka yleensä on lisännyt Ca määrää ämpäreissään? Tampereen vesijohtovedessä ei taida kalsiumia juurikaan olla, eikä kaivovettä ole lähiseudulta saatavilla kuin puolen litran pullossa.

Rolle

EDIT: Eilen tulin syoneeksi yhden Kaleidoskopin palon. Kaunis, kypsä, sopivan kova palko jonka leikkasin puoliksi ja laitoin siemenet talteen. Ihmetys oli suuri kun maistoin palosta viipaleen. Tulisuutta ei ollut YHTÄÄN. Palko ei ollut miedosti tulinen tai kevyesti tulinen, kapsaisiinia ei yksinkertaisesti ollut palossa ollenkaan. Maku oli paprikainen, makeahko, oikeestaan täysin identtinen Cittarin vihannestiskin peruspaprikan kanssa.
Tästä tulikin mieleeni että kuinka paljon kapsaisiinimolekyylin täytyy olla vinksallaan, että se ei onnistu kiduttamaan hermoja limakalvoilla? Olisiko tässä nyt kyseessä mutaatio joka on sotkenut kapsaisiinin reseptin niin solmuun että aine ei onnistu vaikuttamaan. Voisi varmaankin olettaa että kaikki saman kasvin palot ovat tulettomia? Onneksi ikkunalla kypsyy myös toisessa kasvissa roikkuvia Kaleidoskopin palkoja niin pääsen vertailemaan makua.

cornell

KATOS TOI: http://www.nutriforte.fi/harrastelija.htm

se kalsiumtyppiravinne on varmaan kalsiumnitraattia... voinee antaa pieniä määriä sadotukseen, kunhan pitää muun typen vähäisenä... sun Abet taisivat olla aika keltasia eli ei varmaan suuri ongelma...

miten sä muuten tohon kalsiumiin päädyit?... aika monilla on täällä ollut paloissa jotain pilaantumia... vosiko johtua patogeeneista? on niin lämmin ollut ja kaikkea

Pitää koittaa sitä kaleidoskooppia... mä haalin enempi ruokaisia lajikkeita tällä hetkellä...
¨käynks mä usein täällä?¨

Rolle R

Kalsiumiin päädyin lähinnä arvauksella. Kasvi on pudotellut lehtiä pitkin kesää ja useassa palossa on ollut pilaantumista. Blossom end rottia (?) epäilisin, täyttä mutua kuitenkin. Toisaalta vähän samaa ongelmaa on myös turpeessa kasvavassa LemonDropissa. Outo juttu sillä turve on Kekkilän peruslannoitettua ja kalkittua. Kasvupaikkana pieni muovinen kasvihuone, jossa lämpötilan ja kosteuden säätely on kohtuullisen vaikeaa.
Muistelisin nimim. Omskakaksen kohdanneen ongelmia juuri Aji Beniton ja Lemondropin kanssa.
Mädäntymistä on kahden tyyppistä. LD:tä ja AB:tä vaivaa molempia tumman pinnan muodostuminen palkojen päälle. Tästä oli enemmän juttua "Chilinmarjatauti" säikeessä. Benitoissa on myös erilaista, pehmenemistä aiheuttavaa tauti/vajaria. No, vähän satoa on parempi kuin ei ollenkaan. Ongelmista huolimatta LemonDrop on lähtenyt oikein mukavasti kasvamaan ja tekemään palkoja joten eikähöhän siitäkin satoa synny. Harmittaa vain kun käytännössä värinvaihtoa vaille valmiit palot pilaantuvat käsiin.

Rolle

Rolle R

Pitkän odottelun jälkeen nypin tänään Benitot pois puskista. Olivat olleet kypsiä jo kuukauden päivät, muutamaa viimeistä odottelin pari viikkoa mutta laiskuus ja epätietoisuus säilönnästä pitivät palot puskissa vielä pitkään kypsymisen jälkeenkin. Kahden fataliin simppelin ämpärihydron sato jäi lopulta aika vaatimattomaksi, syynä lähinnä erilaiset vajarit (alussa myös överit) pitkin kautta. Kun kasvatus alkaa nyt yhden kauden jälkeen olla tuttua voisi ensikaudella panostaa hieman myös kasvien hyvinvointiin.
Selvää on ainakin se, että ensi kaudeksi idätän vain niin monta taimea kuin pystyn huolehtimaan. Ikkunat ovat vieläkin täynnä 5cm korkeita taimia, joiden kasvu on pysähtynyt helmikuun loppupuolella liian pienen purkin takia.

Vaikka tavoitellun kahden sadon sijaan satoja saatiinkin lopulta vain yksi, riittävät nyt poimitut reilu sata palkoa varmasti monen jauhelihakastikkeen maustamiseen, ehkäpä jopa muutamaan salsaan, omaan suuhun miedoiksi mainitut benitot kun tuntuvat aikas tulisilta. Osa sadosta pakastetaan puolikkaiksi pilkottuina, osasta luultavasti soseutetaan tulista soosia joka jääpalamuottiin pakastettuna on kätevää ruoanlaitossa, samaan tyyliin kuin kaupalliset valkosipulinappulat. Luultavasti loput kuivataan ja jauhetaan, vaikka jauheet ovatkin omaan makuun usein turhan tehokkaita. Olisiko sitten allergioilla tai astmalla asian kanssa tekemistä, mutta useat jauheet polttavat ilkeän pistävästi kurkussa ja nielussa (tähän joku voisi todeta poltteen olevan jauheen tarkoitus  :wink: ).

Kasvarissa kasvavat ämpäritomaatit kiittivät huolenpidostaan tuottamalla 3 noin 2cm läpimitaltaan olevaa tomaattia. Tosin kyseessä taisi olla muutenkin kirsikkatomaatti. No, vielä näyttää olevan 4 kypsymässä. Ananaskirsikan osalta tilanne on valoisampi. Kypsiä marjoja saa kerätä kasvarin lattialta joka päivä, eikä kasveissa roikkuvien marjojen määrä tunnu vähenevän yhtään. Osa marjoista tosin näyttää tippuvan puoliksi raakoina, syy ei vielä tiedossa.
Ämpäriin keväällä siirretty Lemondrop on kypsytellyt ensimmäiset palkonsa. Aika pieniksi palot tosin näyttävät jäävän, mutta hoitoon nähden niitä on määrällisesti oikein mukavasti. Lisäksi samaan tyyliin ämpäriin tökätty Cap267 on myös kypsyttänyt muutaman palon, joten tämänkin siemeniä olisi vaihtopörssissä tarjolla. Itävyyttä en tosin ole vielä ehtinyt testaamaan. Varoitteluista huolimatta hydrosta multaan vaihdettu Starfish on osoittautunut loppukesän yllättäjäksi. Mitään näkyvää shokkia siirrosta ei kasville aiheutunut, ja kasvatettuaan reilut puolimetriä uusia haarojaan ylöspäin päätti kasvi haarautua ja ruveta kukkimaan. Nyt latvassa killuu noin 30 raakaa mukavan ruttuista meritähteä, joukossa myös Lemondrop risteytys.

Ainoa kasvi jonka kukat eivät suostu hedelmöittymään näyttäisi olevan Cap217 Hyperpube. Sama ongelma näyttää riivaavan sekä mullassa että hydrossa. Pubejen heikosta hedelmöittymisestä ja benitojen vajaritaudeita huolimatta kausi on ollut varsin onnistunut. Esimerkiksi yhtään tuholaista en ole vielä nähnyt, vaikka chilit ovat miehittäneet niin ikkunoita kuin kasvihuonettakin tammikuusta lähtien (kesäkuuhun toki sisällä). Jännityksellä odottelen kasvien siirtämistä lämpimään pakkasta turvaan.
Liitetään loppuun vielä muutama kuva Benitojen sadonkorjuusta.

Benitot vielä kasveissa kiinni.


Kauden 2006 hydrosato. Ihan iloisella mielellä eteenpäin, vaikka sato jäikin hieman Fataliin vastaavasta :wink: .


Puutarhuri itse Lidlin halpiskasvarin reunalla, "uskaltaisikohan näitä ihan vaikka maistaa?"

asking


tknummelin

Hieno sato.

Ja hienot kengät  :lol: Auts! (moderaattorin off-topic -ruoska löi)

Rolle R

:D
Lähettämäni kuva oli hieman epäterävä, parempiakin olisi ollut, mutta kun sattui kengät vain yhteen kuvaan. :wink: . Motonet 1,5€ muistaakseni. Ovat myös oikein mukavat jaloissa, materiaali jotain pehmeää vaahtomuovia.

Rolle

Rolle R

Eipä ole tullut tänne elokuun jälkeen päiviteltyä, joten voisi olla aika päätellä tämäkin kausi päiväkirjan osalta.
Satoa tosiaan tuli ihan mukavasti satunnaisista puskista, vaikka osa kasveista pyhästi kieltäytyivätkin palkoja tekemästä. Kauden viimeinen palko poimitaan lähipäivinä CAP217:stä eli hyperpubesta. Pirullisia tosiaan ovat kasvattaa, kolmen kasvin koko kauden sato jäi yhteen palkoon. Toisaalta huonomminkin olisi ilmeisesti voinut sadon kanssa käydä.
Se tästä kaudesta opittiin, että keväällä idätetään paljon enemmän rocotoja kuin viimeksi, eihän se nyt käy päinsä että kasvit pääsevät pompottamaan puutarhuria. Mukavia haasteita siis tulossa, ja lisäksi Rocotot tuppaavat näyttämään paljon kauniimmilta kuin baccatumit. Jotenkin jäänyt vähän sellainen olo, että baccat ja annuumit ovat heikkoja rääpäleitä, ja chinenset ja rocotot niitä kunnon kasveja ja sitkeitä kavereita.
Pitäisi varmaan alkaa jo idättelemään kevään kasveja, mutta vanhojen pois heittäminen tuntuu vain kovin vaikealta. Siispä talvettelen tälläkin hetkellä kaikkia viimekauden kasveja muutamaa onnetonta pois nukkunutta lukuunottamatta. Cap267 ja Lemondrop luultavasti jäävät ensi kaudeksi luottochileiksi, Starfishin kohtalo vähän niin ja näin. Muutama Habanero red uganda luultavasti matkannee kavereille, mutta itsellekin olisi tarkoitus jättää pari.
Eipä tuo talvetus niin kovin vaikealta tunnu, eikä sen baccatumeilla kai vaikeaa pitäisikään olla. Kasvit vain kasvavat kovin hitaasti. Leikkasin kaikki kasvit 5cm tikuiksi talvetusta helpottamaan ja mukavasti ovat lähteneet kasvamaan. Pöhköähän se oli antaa Hyperpuben kasvattaa palkoa keskellä talvea, mutta en voinut jättää rocoton maistamista väliin. Palon kypsyttely ainakin pitää pituuskasvun kurissa. Ennen natikan kuristimen löytämistä täytyy varmaan pitää kasvit leikkaamalla järkevässä koossa.



Rolle

Toivo

Kuin iso tuo ruukku on, halkasia ja korkeus?

Rolle R

halk. 20cm ja korkeus 16 pöydästä reunaan. Vähän pienihän tuo on, keväällä iso pönttö tilalle.