tammikuu 08, 2025, 21:56:05 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Led-valoista natikoiden korvaaja?

Aloittaja ATO, lokakuu 14, 2005, 12:47:47 ip

« edellinen - seuraava »

Horst

Jos vaikka riisinpurijat tekis tuosta Quantum Devicesin vehkeestä halvan kopion!

svalli

Olen katsellut noita valmiita ledilamppuja ja jotenkin ne vaikuttavat tutuilta.
http://ledgrowlights.com/
Pian kukaan ei enää varastele hautausmaitten ja parkkipaikkojen lamppuja vaan liikennevalot on kova sana... :wink:
http://www.ledtronics.com/ds/136a/default.asp

Näyttäis tuo Quantum Devices olevan samassa osavaltiossa, mutta taitavat tuotteet olla sen verran kalliita ettei kannata lähteä ostoksille. Kiinnostaisi kyllä rakennella jokin ledisysteemi. Ostin jouluksi muutamia ledivalosarjoja, ehkä niitä voisi kietoa kasvien ympärille lisävalaistukseksi.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Sauli Särkkä

Lainaus käyttäjältä: "Nike"Mistäköhän tuo 200€ oli peräisin? Tässä nimittäin vastaus firman Euroopan edustajalta:

Thank you for your enquiry.  Your e-mail has been forwarded to us from Quantum Devices in the USA as we are the European agents for Warp 10.

The cost of the device is £595.00 + shipping £10 = Total £695.00.

You can pay by bank transfer or credit card.



Hahhah!  :shock:  :D  Taitaa seuraava investointi olla kuitenkin tommonen Purple 200w ESL.



..tai oppisivat tosiaan laskemaan oikein.

Tällä hetkellä tuo ESL tai natikka ovat hinnoiltaan kilpailukykyisimpiä vaihtoehtoja, mutta tämä idea kun on ollut jo vuosikausia pöydällä, on varmasti edistystä tulossa ihan spesifisesti kasvien kasvatustarkoituksiin jossain vaiheessa. Silloin voisi olla järkevämpää investoida tämmöiseen settiin.

Mikäli ikää LEDeille luvataan se 100000h, ei parin-kolminkertainen hinta vastaavan tehoiseen natikkaan ainakaan minua hätkäytä paskan vertaa. Jos kampe todistettavasti toimii hyvin, on täysin äänetön (natikat humisee/hyrisee hieman), ei tuota juuri ollenkaan lämpöä (natit ja ESLit tuottavat sitäkin ihan riittävästi) ja toimii tuottamatta häiriötä ympäristölleen, on valinta selvä.

Until then.. ;)



-Sale
Sauli Särkkä

#002

Nike

Joo,katellaan tässä vielä. Sitten kun tulee ensimmäiset testitulokset toimivasta setistä,niin ilman muuta sellainen hakkaa nykyiset vehkeet mennen tullen.
Mummoni viljelyohje:"Juuret tulevat multaan."

Makee

Luultavammin mä sitten jos kesätöihin tässä nyt pääsee niin tilailen tuolta noita isoja ledejä ja teen testivärkin

JyriT

Nyt mä syön noi kaikki värilliset nakit pois, enkä huuda yhtään..
** AnonyymitChilinHydroKasvattajat **

tknummelin

Lainaus käyttäjältä: "JyriT"Pisti tämmöset ledit silmään, liekkö kävis kasvivaloista..

http://www.led1.de/shop/product_info.php?pName=luxeon-k2-lxk2pw14u00-white-130-lumen-p-525&cName=luxeon-power-leds-c-111


Värilämpö on ihan sopiva (?), valotehokin riittänee...miksi ei  :shock:

Sauli Särkkä

Samalta firmalta löytyy (aukaiskaa sivu ja sieltä PDF-doku) parempiakin LEDejä meidän tarkoituksiin. Sieltä siis löytyy sopivantehoisia sinisen ja punaisen aaltopituuden alueen kattavia LEDejä.

Kukas jaksaisi vielä muistaa ne valon halutut piikkiaallonpituudet fotosynteesissä? Siellä jossain 430nm tienoilla oli se sinisen osuuden huippu ja abouttiarallaa 670nm se punainen pää, jos ei aivan kauhean metsään mennyt. Joku voinee vahvistaa tuon tiedon.

EDIT: Vilkuilin hieman kuukkelia ja sitten tuota datasheettia uudestaan ja pitää hieman pakittaa: sieltä kyllä löytyy sinertävä LEDi, joka pääsee sopivan lähelle tuota 430nm aluetta, mutta yläpäästä jäädään hieman vajaaksi, kun suurin aallonpituus, joka noista LEDeistä löytyy onkin vain 630nm maisemissa. Kuitenkin, google näytti kuvan tuosta fotosynteesin hyödyntämästä valosta ja sen perusteella tuolla aallonpituudella fotosynteesin suhteellinen teho on noin 65-75% teoreettisesta maksimista.


( http://www.mie.utoronto.ca/labs/lcdlab/biopic/fig/8.8.jpg )


-Sale
Sauli Särkkä

#002

Nike

Joo,käsittääkseni suurin ongelma tuossa LED- kasvilamppujen kehityksessä onkin just se, ettei juuri oikean aallonpituuden punaista ole (ilmeisesti) olemassakaan vielä.
Mummoni viljelyohje:"Juuret tulevat multaan."

Sauli Särkkä

..mutta oikealla aallonpituudella toimivia muita valonlähteitä kyllä on :)

Jos valonlähteen kiinnittäisi liikuttavaan alustaan, voisi se, esim. viuhkanmuotoisena skannata kasvia. Jos lähteitä olisi useampi, saisi kasvi valoa monelta puolelta.

Vastaus on LASER (light amplification by stimulated emission of radiation).

Eri asia sitten, haluaisinko suurteholaserin (useita watteja tai jopa kymmeniä watteja) pyörimään meille.. :roll: - normaalisti esim. laserosoitin on muutaman milliwatin kampe.


-Sale
Sauli Särkkä

#002