tammikuu 08, 2025, 22:21:14 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Vaihtoehtoisia valaisimia

Aloittaja Saq, helmikuu 12, 2007, 13:50:55 ip

« edellinen - seuraava »

Saq

Onko kukaan tutustunut näihin valaisimiin:
http://www.megaman.cc/global/products/product.php?sid=18
http://www.megaman.cc/global/products/booklet/esl/plantlamp-series.pdf

Airam näyttäisi näitä tuovan maahan, mutta onko kukaan nähnyt näitä myynnissä missään? Entä onko hinnoista minkäänlaista aavistusta?

Löytyykö suomesta muita vastaavia valaisimia? Jos löytyy, niin pistäkää vinkkiä.

Itsellä tuntuu ongelmaksi muodostuvan se, että kun kasveja sisällä esikasvattaa, niin yhden 200W ESLin alle mahtuvien kasvien määrä on melko  rajallinen. Etenkin kun pitäisi se valo saada mahdollisimman lähelle jokaista puskaa. Näillä voisi laittaa vaikkapa 1/kasvi, niin ei olisi samanlaista ongelmaa. Näissä on joissain malleissa heijastimetkin mukana, tai lisävarusteena.

Vinkkiä myös Viherpeukkuun ja muilla kauppiaille... Itse olisin ainakin kiinnostunut..

Saq

Vähän kun enemmän surffasi, niin löytyi tuo 15W tuotelistalta:
http://www.airam.fi/tuotesivut%20html/lamput/energiansaasto/kasvivalo.html

Se 20 wattinen heijastimella kiinnostaisi itseä ehkä eniten..

Tupakka

Harmi kun siinä 20w heijastimella ei puhuta lumeneista eikä hinnasta mitään.

Niistä voisi vähän laskea w/lumeni(lyhenne?)-hyötysuhteen ja hinnan per watti.
Joo.

Doe_J

Mulla on tollainen 15W "purple" -sävyinen lamppu heijastimella. Hintaa oli joku vajaa parikymppiä. Minusta ihan pätevä yhden pienen kasvin valaisemiseen, ehkä jopa pienen cuttingboard-tyyppisen hydron alkuvalaisuun. Lumeneita lähtee massiiviset 400.

Ainakin tollainen koristekokoinen annuumi ihan tykkäsi kun siirsin suoraan tuollaisen alle, latvoihin lähti tulemaan heti uutta kasvua ja nuppuja. Koko systeemi on niin kevyt että voi ripustaa melkein mihin vaan, sekä tulee 3 metrin johdolla ja seinätöpselillä varustettuna.

Myynnissä on näkynyt mm. Kodin Anttilassa, omani ostin halpakaupasta.

esa

Mulla on ollut noita 15W kasvi-eslejä käytössä puolisen vuotta. Niiden hyvyyttä on vaikea arvioida, mutta jotain sanoo että 20W perus-esleihin nähden en ole huomannut mitään eroa kasvunopeuksissa.

[vuodatus]

Mitä tulee lumeneihin niin, mielestäni lumen arvot kannattaa ottaa huomioon varauksella - etenkin erityisloisteputkien kohdalla. Lumenithan on tarkoitettu ihmisen silmän havaitseman kirkkauden yksiköksi ja kasvit käyttävät spektristä taajuuksia, joille ihmissilmä ei ole herkimmillään. Lumenit saadaan spektristä kertomalla kullakin aallonpituudella säteilty teho (W) ns. luminositeetti funktiolla (termin suomennos voi olla väärä, linkki kuvaan alla) Kuvan funktio on normeerattu, joten saadaksesi varsinaiset lumenit olisi lukemat kerrottava vakiolla 683 lm/W

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:CIE_1931_Luminosity.png

Esim. aiemmassa viestissä linkattu mainos antaa yhteyttämiselle hyödyllisiksi aallonpituuksisksi 400-500nm ja 600-700nm. Jos katsotaan kuvaajaa rajoilla 500nm ja 600nm huomataan, että 1W antaa lumeneita vain n. 30% ja 60% verrattuna 555nm valoon. Alarajoilla 400nm ja 700nm lumeneita wattia kohden saadaankin alle 1% verrattuna 555nm valoon. Valtaosa lumeneista siis saadaan alueella, joiden hyöty kasveille on jossain määrin kyseenalainen. (En ole biologi, joten en siihen soppaan lusikkaani halua iskeä)

Eli lyhesti lumenlukemat kasvilampuille ovat jo lähtökohtaisesti heikommat kuin perusvalaistukseen tarkoitetuille lähteille ja muokkaamalla spektrin keltaista osaa 555nm tienoilla voidaan vaikuttaa kohtuu voimakkaasti saatuihin arvoihin. Mielestäni lm/W on huono suure hyötysuhteelle kasvatuskäytössä. Olennaisempaa olisi saada hyötysuhde muodossa valoteho/lampun ottama teho ja lampun spektri.

[/vuodatus]

- Esa

cornell

Sopivista säteistä yksi linkki:

http://www.defblog.se/permalink/1402.html

en ole mitenkään tarkastanut lähteen luotettavuutta... niin, PUR tai PAR meinaa siis fotosynteesiin käyttökelpoisen säteityn osutta..

Löysin hämmästyksekseni vintistä Osramin FLUORA77 36W putket, jotka ovat kokeilussa...
¨käynks mä usein täällä?¨

Doe_J

Niin, jos noita Megamanin linkkejä katsoo kunnolla niin näkee että ko. lampun spektrissä on leveät piikit sinisessä ja punaisessa, ja sitten kapea spektriviiva vihreän/keltaisen rajalla n. 600 nm paikkeilla. Joko luomassa ihmissilmälle illuusiota siitä että lamppu on "tehokas" tai sitten keinotekoisesti pumppaamassa numeerista lumen-lukemaa ylös.

Tietääkö joku tarkemmin tuota PUR-luvun laskentatapaa? Ekana tulisi mieleen että se laskettaisiin lumeneita vastaten korrelaationa lampun spektrin ja kasvin "vastaanottoherkkyyden" välillä ts. niin että silmän herkkyyskäppyrä korvattaisiin kaksipiikkisellä kuvaajalla.

Saq

Lainaus käyttäjältä: "Doe_J"Niin, jos noita Megamanin linkkejä katsoo kunnolla niin näkee että ko. lampun spektrissä on leveät piikit sinisessä ja punaisessa, ja sitten kapea spektriviiva vihreän/keltaisen rajalla n. 600 nm paikkeilla. Joko luomassa ihmissilmälle illuusiota siitä että lamppu on "tehokas" tai sitten keinotekoisesti pumppaamassa numeerista lumen-lukemaa ylös.


Hyvä huomio. Itse en tätä aikaisemmin havainnut. Liittyisikö tuo piikki vihreällä jotenkin käytettyihin materiaaleihin ja tekniikkaan. Nurtureliten Purplessa näyttäisi olevan sama juttu:
http://www.viherpeukku.fi/catalog/product_info.php?cPath=79_132&products_id=532

esa

Jos nyt katsoin kuvaajaa joten kuten oikein, yksi piikkeistä on noin 540nm näyttäisi olevan peräisin elohopeasta, joten siitä on kohtuu paha päästä eroon. Pienempi mäki näyttäisi olevan peräisin terbiumista ja europiumista. Voi siellä putkessa olla toki muitakin loisteaineita, mutta laitetan kuitenkin linkin wikipedian kuvaan eri spektripiikeistä (ja niiden alkuperästä):

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Fluorescent_lighting_spectrum_peaks_labelled.gif

- Esa

Garbonig

Hmmm....Itäväylän Plantagenissa oli Megamanin ilmeisestikin juuri kyseisen polttimon sisältä valaisin tarjouksessa, eli poltin, varjostin ja liitäntäjohto(sokeripalalla). Hintaa taisi olla jtn. 4,95.
EDIT: Paitsi että ei saakkaan.....kävin tänään tarkemmin tutkimassa niin olennaisin eli poltin puuttuu tosta setistä....onpahan vaan hämäävä pakkaus.... :x

esa

Kiitos cornell tosta PUR/PAR linkistä. Näyttäisi että oikeat viljelijät(tutkijat) käyttävät kyseistä suuretta (tai sen osaa einsteinia) valaistusmäärän mittaamiseen. Niille joita kiinnostaa, mutta eivät jaksaneet selvittää einstein on saatavien fotonien määrä aallonpituusalueella 400-700nm. Eli on tuo ainakin kertaluokkaa parempi suure kuin lumen. Edelleenkään malli ei käsittääkseni sisällä kahta "kellokäyrää" punaisella ja sinisellä alueella mallia nurturelightin mainos. Toisaalta eipä se sitten ylipainota spektrin osaa 550nm ympärillä (500-600nm) lumenin tapaan.

- Esa

EDIT: Luotettavista PUR/PAR mittaustuloksista otetaan havaintoja vastaan

defdac

Hi all, I noticed I was getting referers from this thread and also looked at the Megaman-PDF where I saw a spectral distribution, lumens and wattage - which is all that is needed to calculate the PUR-efficiency for the bulb. I've updated my list with two of the bulbs in the PDF.

I'm a swede so I have no clue to what you are talking about here though. I hope I didn't violate any rules of the forum by writing in english.

The wierd thing about the Megaman spectral distribution is that it looks like a tampered Osram-spectrum for their GroLux-bulb - and they have managed to mark the frequencies all wrong in the distribution too.

The red peak is from the phosphor 3.5MgO,0.5MgF2,GeO2:Mn which emits light at 658 nm. The blue peak is mercury at 436.6 nm. I used these references to cut out the spectral distrubition at 400-700 nm.

I've made a little image-analyzer in Java which iterates through the spectral distribution and calculates it's PAR and PUR. The process is described here:
http://www.aquabotanic.com/lightcompare.htm