tammikuu 11, 2025, 05:51:22 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Menu

Aloittaja kocmok, elokuu 25, 2007, 16:21:45 ip

« edellinen - seuraava »

kocmok

Meillä ainakin viikonloppuisin on ollut tapana tehdä pitemmän kaavan mukaan ruokaa. Alla yksi viikonloppu menu, jonka totesin loistavaksi. Yhdistävänä ainesosana kaikissa ruokalajeissa on oman kasvimaan vihannekset ja itsekasvatetut chilit. Koko satsin valmistamiseen menee aikaa yhdeltä hengeltä noin 2 tuntia joten kyseessä ei ole mikään paha rypistys.

Eturuoka
Punajuuricappuccino ja maalaisleipää (ohra)
André Dezat Sancerre 2006

Pääruoka
Naudan file Skånen perunoilla ja portviinikastikkeella
Tedeschi Amarone della Valpolicella 2001

Jälkiruoka
Chilisuklaa
Burmester Sotto Voce


***Punajuuricappuccino***
2 punajuurta
2 porkkanaa
(2 tl) chilisilppua oman maun mukaan
persiljasilppu
kermaa
maustamatonta tuorejuustoa
suolaa
sokeria
mustapippuria

Höyrytä punajuuret ja porkkanat. Siirrä toiseen astiaan, lisää chilisilppu, persiljasilppu ja osa kermasta ja soseuta ja mausta.


***Naudan sisäfilee***

Leikkaa paksu pihvi ja kääri pekonisiivu reunoille (kiinnitä hammastikulla). Paina fileen molemmat puolet mausteseokseen ja paista kuumalla pannulla. Tarjoile Skånenperunoiden ja portviinikastikkeen kera.

Mausteseos
2 tl kuivattua valkosipulirouhetta
2 tl Apachejauhe
2 tl Lombardojauhe (Lajike on Lombardo mutta pirun tulinen yksilö, eli joku muukin käy)
2 tl savu aromi (smoke-hickory-salt)
3 tl merisuolaa
3 tl ruskeaa sokeria
2 tl mustapippuri
2 tl sinappijauhe
1 tl juustokumina
2 tl kuivattua limenkuoriraastetta

Skånen perunat
1 kg perunaa
3 sipulia
4 dl kermaa
suolaa
sokeria
mustapippuria

Kuori ja ja kuutio perunat ja sipuli pieniksi paloiksi. Lisää sekaan kerma ja mausteet ja anna hiljalleen hautua pannussa 1½ tunnin ajan.

Portviinireduktio
1 dl voimakasta lihalientä
2 dl Portviiniä
1 punasipuli
voita
suolaa
sokeria
timjamia

Pilko punasipuli kuutioiksi, kuullota ja lisää sokeri loppuvaiheessa. Lisää portviini ja mausteet. Keitä kasaan kunnes kastike on paksua. Lisää lihaliemi ja keitä taas kunnes jäljellä on sopivan paksua kastiketta. Siivilöi, lisää voi ja kiehauta nopeasti.


***Chilisuklaa***
1 tl savustettua voimakasta chilijauhetta
4 rkl kaakaojauhe
1 dl löysää kermavaahtoa
1 rkl vahvaa kahvia
1 levy talous-suklaata

Sulata suklaa vesihauteessa, lisää aineet ja vatkaa kuohkeaksi. Siten nopea jäähdytys pakastimessa (massan kuohkeus säilyy), ja kun jäähtynyt siirrä jääkaappiin.