tammikuu 10, 2025, 11:30:07 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilisinappi

Aloittaja manux, marraskuu 10, 2007, 21:22:40 ip

« edellinen - seuraava »

manux

Nyt alkaa oleen aika tehdä savuchilisinapit jouluksi ja uudeksi vuodeksi. Alla perusresepti millä itse olen tehnyt. Sinappi on hyvä tehdä ajoissa, koska maku paranee sinapin levätessä jääkaapissa. Säilyvyys on ns. hyvä, helposti yli puoli vuotta jääkaapissa.

Tarvitaan
2 kananmunaa
1 purkki colemans sinappijauhoa
2dl kuohukermaa
1dl sokeria
3 valkosipulinkynttä
savuchiliä jauheena oman maun mukaan(tuorekin toiminee)
1rkl punaviinietikka
1rkl öljyä

Sekoita kananmunat, kerma, sokeri ja sinappijauho kattilassa
Kiehuta seosta ja sekoita (palaa helpohkosti pohjaan)
Sekota sekaan savuchilijauheet ja valkosipuli
Anna jäähtyä
Sekoita jäähtyneeseen seokseen etikka ja öljy
Laita seos rasiaan ja jääkaappiin
-> nauti, sinappi paranee vanhetessaan :)

tuolla setillä sinappi on aavistuksen makea muttei supermakea. Sokerinmäärää voi muutella oman maun mukaan.

Valkosipulin tilalta mausteena voi käyttää vaikkapa viskiä/konjakkia/kahvia/jne. Jos käytät paljon nestemäistä ainetta kuten kahvia maustamiseen niin vähennä kerman määrää. Hyvä nyrkkisääntö on esim 1dl kermaa, 1dl kahvia.

Chiliä laitoin itse ~5 hapsua, 1 rocoto ja läjä baccoja.(kylmäsavustettu, kuivattu ja jauhettu). Chiliä saa laittaa ihan reilusti, toi on kuitenkin mauste ei pääruoka.

Etikan, öljyn jne. määriä voi muutella oman maun mukaan, ohjeessa on ns. nyrkkisääntö millä ei mene pahasti pieleen.

Vielä kuva valmistuksesta. Kuvat vuoden wanhat, tän vuoden seteistä ei jaksanut kuvata enää.



e-Boy

Kuulostaa hyvältä!  8)

Mutta kerro uusavuttomalle: Eikö kerma juoksetu kun siihen sekoittaa alkoholia? Ilmeisesti ei, laitetaanhan sitä drinkkeihinkin......  :lol:
"Habanero ja sitä tulisempi on siitä hyvää, että sitä voi syödä vaikka pilaantuneena: Maha menee sekaisin joka tapauksessa."
Meikän aloittelijan päiväkirja.

manux

Lainaus käyttäjältä: "e-Boy"Kuulostaa hyvältä!  8)

Mutta kerro uusavuttomalle: Eikö kerma juoksetu kun siihen sekoittaa alkoholia? Ilmeisesti ei, laitetaanhan sitä drinkkeihinkin......  :lol:


Homma toimii, kunhan laittaa alkoholit lopuksi, kun sinappiseos on jo jäähtynyt ja ei käytä liian paljoa. Sopiva määrä on "loraus" :)

Volitans

Säilyvydestä:

Tuo kerma, se ei säily varmuudella kuin korkeintaan kaksi viikkoa.

Jos purkittaa kuumana puhtaisiin steriileihin purkkeihin ja sulkee sekä säilyttää jääkaapissa, niin sitten varmaan säilyvät kolmisen kuukautta.

Kerman voi korvata öljyllä, jolloin säilyvyys paranee.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

manux

Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Säilyvydestä:

Tuo kerma, se ei säily varmuudella kuin korkeintaan kaksi viikkoa.

Jos purkittaa kuumana puhtaisiin steriileihin purkkeihin ja sulkee sekä säilyttää jääkaapissa, niin sitten varmaan säilyvät kolmisen kuukautta.

Kerman voi korvata öljyllä, jolloin säilyvyys paranee.


Viime jouluksi tein sinappia ja kesällä oli edelleen syötävässä kunnossa sama sinappi. Valio tuntuu olevan sitä mieltä, että säilyy reulun 1kk kerman kera. Empiirinen kokemus kyllä puhuu vielä paljon pitemmän säilymisajan puolesta. Mutta kyllähän sen huomaan, kun on pahaksi mennyt ja voipi heitellä kompostiin. Käytännössä kuitenkin toi sinappi on niin hyvää, että jos on yhtään intoa safkata sitä niin katoaa tollanen pienempi annos huomattavan nopeaan.

Volitans

Jos oikein paska säkä käy, niin pilalle mennyt tuote voi kontaminoutumisestaan huolimatta maistua ihan kelvolliselle.

Vähän sama juttu, kuin myrkkysienien kanssa. Tai metanolipitoisten juomien.

Harvinaistahan tämä on, mutta turhaa riskiä ei kannata ottaa.

Säilytyslämpötilalla on oleellinen vaikutus, kun pitää jääkaapin lähellä 0 C:tä ja sijoittaa pitkää säilytystä vaativat purkit takaosaan, jossa oven aukaisut niitä vähiten haittaavat, niin ollaan aika turvallisilla vesillä.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Soppamies

Mä en myöskään oikeen suosittelisi tota kermaa käytettäväksi. Jos sinappiin haluaa paksumman ja pehmeemmän koostumuksen, niin öljy tosiaan toimii hyvin sauvasekottimella paksunnettuna. Itse kuitenkin käytän yleensä kalorivammaisena läskinä ihan vain maizenaa pienen vesimäärän kanssa paksuntamaan sinapin. Bonuksena silloin voi käyttää myös pikakahvia, joka ei liukene rasvoihin, vaan vaatii vettä mukaan. Toimii pieni määrä pikakahvia tulisen ja makean sinapin seassa loistavasti.
I'm bigger than you and higher up the food chain. Get in my belly!

a.k.a. dazler@ircnet

Volitans

Tuli tehtyä sitten joulusinapit <manux>in reseptiä mukaillen. Lievensin hieman sinapin potkua korvaamalla puolet sinappijauheesta Auran-sinappijauheella. Hunajan jämät, noin 3 rkl ja vajaa dl sokeria, 2 dl kuohukermaa, 1 kananmuna. Lämmitin hitaasti koko ajan vatkaten (melkein ainakin), kunnes kananmuna saosti seoksen - en siis antanut kiehua. Puolivälissä heitin sekaan 3 murskattua valkosipulinkynttä. Annoin jäähtyä hieman, lisäsin 1 rkl valkoviinietikkaa ja noin ½ tl kevyesti savustettua baccatumia sekä 2 tl ei niin huonoa konjakkia. Siivilöin ja purkitin.


Tuli aika erinomaisen lupaavaa, vaikka maku vielä varmasti paranee :)

Kiitokset!
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Jore

Sipulisilisinappi


n. desi sinappia (vaikka ylläolevan ohjeen mukaan, tai jotain muuta)
n. 1 sipuli
hieman chiliä (tai jauhetta)
Grillattu makkara

silpo sipulit ja chilit ja sekoita sinapin kanssa

Dippaa makkaraan ja pistä suuhun, NAMI!!
Jalapeno = Pelaan jo