Valmiiden hedelmien rypistyminen

Aloittaja Fransu1, lokakuu 27, 2009, 12:19:18 ip

« edellinen - seuraava »

Fransu1


Eka chilinkasvatuskokeiluni on nyt siinä vaiheessa, että olen korjaamassa ensimmäisiä valmiita hedelmiä. Kasvit on kasvatettu marketista ostetuista chileistä; ilmeisesti joku annuum. Ostovaiheessa en ollenkaan ymmärtänyt, mihin olen hurahtamassa, enkä tajunnut lukea tarkemmin paketin etikettiä enkä sitä säästää, joten en ole tuosta lajista varma. Olen yrittänyt tunnistusta tämän palstan vinkeillä.

Mutta kuitenkin: kasvit ovat olleet sisällä ehkä kuukauden päivät. Hedelmät ovat runsaan viikon sisällä alkaneet muuttaa väriään vihreästä punaiseksi. Mutta joidenkin (useimpien) kasvien hedelmät ovat oudosti "rypistyneet", toiset jo vihreinä, toiset vasta punaisina. Rypistyneet ja samalla ikäänkuin kuivahtaneet, varsinkin hedelmän kapeasta "loppupäästä".

Olen yrittänyt kastella päivittäin, olen edelleen suunnilleen joka toiseen kasteluveteen lisännyt Puutarhan Kesää, jotta saisin sadon joskus korjattua. Mitään lisävaloa kasvini eivät saa. Ajattelin sadonkorjuun jälkeen laittaa ne talvilepoon ja keskityn niiden hengissäpitämiseen talven yli. Olen pari kertaa yllättänyt kasvin lehdeltä pienen vihreän otuksen (kirva?). Voisiko se "imeä" hedelmät kuiviin?

Mikähän olisi diagnoosi?

Kiitos jo etukäteen vastauksista.

axo

Ötökät voi olla syy kyllä tohon. Liikakastelukin voi olla mahollinen, joka päivä kastelu on aivan liian usein ellei sulla oo metristä kasvia jugurttipurkissa.

Fransu1


Luinkin täältä joskus, että joka päivä ei tarvi kastella, mutta kun multa on pinnalta aivan rutikuivaa (varsinkin saviruukuissa olevilla), ja itse asiassa ruukut ovat liian pienet. En tajunnut niitä vaihtaa, ja sitten alkoivatkin kukkia ja kasvattaa pieniä podeja, ja sitten ajattelin ruukunvaihdon olevan jo myöhäistä...

Jos annan vettä vain joka toinen päivä, niin sitten lehdet roikkuvat runkoa pitkin ja ovat aivan velttoja, ja selkeästi kyllä piristyvät, kun saavat vettä.

Taidanpa sitten antaa käsittelyn mäntysuopaliuoksella koko konkkaronkalle. Annoin kertaalleen sisälle siirron yhteydessä, mutta ei riittänyt nitistämään kaikkia.

tonttu

Tuo voi ihan yhtä hyvin olla oire myös alikastelusta ja siis sitäkautta liika pienistä ruukuista. Mulla tekee nyt kypsyvät rocotot tuota, elikkä on semmoselle persikkapinnalle menneet, kun en muistanut kastella ajoissa kyseistä kasvia. Lehdet siis rupes roikkumaan ja podit meni ruttuiseksi.
Vähän hankala muutenkin arvioda tuota kastelun tarvetta ja määrää, nyt kun ovat talvehtimassa keinovalon alla.

oulun_seudulta

Samaa ongelmaa täällä. Toista vuotta vanha Aji Benito rypistyttää välillä raakoja chilipalkoja. Samaa näyttää tekevän pari viikkoa sitten sisälle nostamani Omnicolor, jonka raaoista chilipaloista (sellaisia vaaleankeltaisia) suurin osa on rutussa. Kirvoja oli alkusyksystä mutta ei enää. Lehdet on ihan ok, eivät luupota. Muitakaan ötököitä ei ainakaan silmällä näy. Mistähän voisi johtua? Ja ne chilit kyllä kypsyvät, passaako niitä ruttuchilejä syödä? Voiko niissä olla jotain silmällä näkemättömiä elukoita tms?

Toinen ongelma on että osa sisälle nostamistani chileistä näyttää kuivuvan pystyyn. Ensin nuupottivat ja sitten kuivuivat, mm. habanero white giant, bhut jolokia, black pearl sekä santa fe grande. Mikähän lie syynä ja mitä voisin tehdä? Olen vaihtanut mullat (tai siis multa-hiekka-lecasoraseoksen), en kastele mielestäni liikaa enkä liian vähän, elukoita ei näyttäisi olevan. Olisiko tapeille leikkaamisesta hyötyä?

Rince

Täälläkin Rocotot rypistyvät, mutta se johtuu ilmeisesti siitä että puska pääsi kuivumaan loman aikana. Melkein kaikki lehdetkin ovat pudonneet.
Sen sijaan esimerkiksi Jalapenon hedelmät eivät rypistyneet, vaikka sekin pudotti lehtensä veden puutteen takia. Tuo on siis hyvin laji-/lajikekohtaista.

Aikaisemmin minulla myös Aji Benito rypistytti hedelmiään, se taas johtui siitä että juuret olivat mädäntyneet eikä kasvi siis saanut tarpeeksi vettä.

Useimmat puskat olen nyt leikannut tapille, ainoastaan Rocoto vielä kypsyttää hedelmiään. Toistaiseksi vain Aji Chombo ja Lemon Drop ovat varmuudella selvinneet hengissä tuosta leikkauksesta, ne leikkasin jo samalla kun ne muuttivat sisätiloihin n. kuukausi sitten. Samaan aikaan leikatut Jalapeno ja Mongolian eivät osoita (vielä?) elonmerkkejä.

papereeka88

en ole ihan varma chilien kohdalta asiasta,mutta ainakin kirjallisuuden mukaan normi paprikoilla podit toimivat "vesipuskurina kasville".Suurin osa podistahan on vettä ja vesi olosuhteitten muuttuminen pitäisi näkyä podissakin,sillä jos vettä on liian vähän niin kasvi ottaa sitä podista johon sitä on pumpannut ja jos taas vesi olosuhteet muuttuvat liian kosteaksi niin kasvi varastoi liian veden podiin ja näin ollen joihinkin podeihin voi tulla tuorehalkeamia.Lisäksi korkkaantuminen eli mikrohalkeamat johtuvat kasvunopeuden nopeasta muuttumisesta.Elikkä jos pensaassa on paljon podeja ja siitä kerätään melkein kaikki podit pois niin käsittääkseni jäljellejäävillä on suurempi todennäköisuus korkkaantua.Tämä on siis puhtaasti kirjatieto mikä on tarkoitettu normnaaleille paprikoille en tiedä miten pätee chileihin,kun oma kokemus ei ole vielä järin suurta.
"Mina olla cool ja tyyni koko tämän nautinnon ajan"