Kuinka siirrätte chilit ulkoa takaisin sisälle talveksi?

Aloittaja Pahavaatt, elokuu 07, 2010, 04:35:47 ap

« edellinen - seuraava »

Pahavaatt

Päivä lyhenee ja jossain vaiheessa puskat on tuotavat sisälle talvehtimaan tai keinovalon alle.

Idea tähän aiheeseen lähti viime syksyn kikkailuista, kun kesän ulkona viettäneet chilit olivatkin kirvojen ja muiden luontoäidin ilkimysten kansoittamia sisälle siirtämisen jälkeen.

Loppupeleissä viime keväänä idätetyistä kahdeksasta eri lajikkeesta vain habanero ja jalapeno jaksoivat 2% mäntysuopaliouskylpyjen ja myrkkykaasujen läpi tähän kesään asti, muut puskat menehtyivät viime syksyn mittaa tuholaisiin ja tauteihin (ja ehkä liian rankkaan käsittelyyn, tiedä häntä).

Kuinka te muut chiliharrastajat valmistelette kasvinne sisätiloihin siirtämistä varten?

calm

Lainaus käyttäjältä: Pahavaatt - elokuu 07, 2010, 04:35:47 ap
Kuinka te muut chiliharrastajat valmistelette kasvinne sisätiloihin siirtämistä varten?


Viime syksyn kirvat tämän kesän riesaksi säilyttäneenä valmistelen kaikki kasvit pakasten tultua kompostin sisätiloihin. Nollasta kaikki uusiksi ensi vuonna sitten. Ainoastaan naga on viime talven yli säilyneistä kasveista jotain tuottanutkin, muiden kanssa meni ihan kirvoihin ja muihin ongelmiin.

tonttu

Satoisat kasvit sellaisenaan sisälle kypsyttelemään. Otan reunoista kiinnni ja kannan. Loput säilytettävät leikkaan tumpiksi ja karsin juurakosta n. 60% ja lyön pieneen ruukkuun multaan. Näin multa ja vesikasveille. Hyvin kitui koko talven ja osa teki satoakin koko talven.

MrFrost

Bonsaiksi, viimeistään sitten kun sato on kypsynyt sisällä. Tarkoitus olisi vetää suoraan pieneen ruukkuun ja aloittaa seuraava kausi
vasta helmikuussa, mutta mutta, tähän mennessä se ei ole ikinä onnistunut.

-Timo
Lainaus käyttäjältä: bluesmanTrinidad scorpion Morouga blend; Mieto lasten chinense. Kannattaa tarjota ensimmäistä chiliään maistavalle. Savusalsa ihan ok. Riittoisa.

Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Räyhis - halvempi kuin luulin!

Chilivaari

Tuo on kinkkinen kysymys.
Siinä vaiheessa, kun niitä sisään kannetaan, kypsyvää satoa on runsaasti oksilla. Eihän silloin voi myrkyttää. Ellei myrkytä, ötökät valloittavat talvella muutenkin kituvan kasvuston.

Kohtuullisella, mutta ei läheskään täydellisellä tuloksella tein osalle chileistä viime syksynä näin:
- Kylmästä ne kannettiin kypsymään lämpimään varastoon.
- Kun sato oli korjattu, leikkasin kovalla kädellä. Tapiksi leikatut kuolivat useammin kuin ne, joihin jätin muutamaan oksaan lehtiä.
- Nämä myrkytin kylpyhuoneessa Raidilla kahteen kertaan viikon välein ja siirsin ERI huoneeseen eristyksiin, kunnes kaikki oli korjattu ja myrkytetty.
- Talvella en juuri lannoittanut ja katossa oli pari loisteputkea.
- Talven honteloa kasvua leikkasin pois muutaman kerran. Osa teki satoakin.
- Keväällä saa nopeammin uutta satoa siemenistä kylväen kuin vanhoja kasvuun herätellen.

shp

Suurin osa kasveista menee kyllä kompostiin, ehkä viisi leikkaan alas pistokastuottajiksi keväälle. Tai sitten perinteisesti kaikki ikkunalaudat on syksyllä täynnä pientä kippoa ja kasvia =)
:) ;) :D ;D :o 8) ::) :P :-* >:D ^-^
Lisää lärviöitä tekstin perään, ettei mene liian vakavaksi
Failure is always an option, success rarely.

wille

elokuu 08, 2010, 20:13:35 ip #6 Viimeisin muokkaus: elokuu 08, 2010, 20:15:21 ip käyttäjältä wille
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - elokuu 07, 2010, 14:50:03 ip

- Nämä myrkytin kylpyhuoneessa Raidilla kahteen kertaan viikon välein ja siirsin ERI huoneeseen eristyksiin, kunnes kaikki oli korjattu ja myrkytetty.



Juuri näin. Kannattaa huolehtia talvetettavien kannsa ettei
tuo sisään kutsumattomia vieraita. Mulla itsellä esimerkiksi on sisällä villichilejä sun muita, joihin en halua punkkeja tms. Kunnon pioneerien puhdistuslinjasto ennen sisään siirtämistä.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

davve

Pidin puskat suht isoina läpi talven. Ne olivat kärsineen oloisia, mutta heti tammikuun lopussa, kun kevätaurinkoa rupes tuleman, niin uutta potkua tuli ja heti. Vuoden ekat podit syötiin siinä heti vapun jälkeen. Testattu:
- habanero
- inca red drop

muut eivät selvinneet tästä testistä, tai siis eivät tuottaneet mitään. Kaikki pysyi hengissä. Starfish tuli sisälle 1.5m korkuisena, joten talven aikana ei saanut kasvaa korkeutta yhtään. Kevään aikana oli pakko silpoa kasvi rankalla kädellä jotta itsekin mahtuu taloon. Eikä näille ollut kuin 11W kasviputki, ja lähinnä lämpöä tuottava 2*50W halogen. Ainut tosi vaikea asia oli totuttelu ulkona olemiseen ja UV-myrkytys josta Chilivaari ansiokkaasti on neuvonut, vaikea on siis että puskat ovat jo isot eikä kovin helppo liikutella eikä suojata. Keväällä käräytin muutaman kun suojaus ei riittänyt, tulos oli herneen kokoisia habaneroja.

Meinaan käyttää samaa talvehtimis tsydeemiä tälläkin kertaa. Ne puskat jotka ei mahdu sisälle, muuttaa metsän puolelle.

mohla

Tänään harjoitin kasvihuoneessa luonnonvalintaa ja kylmästi karsin lähes kaikki vasta kukkaa puskevat chilit pois. Ämpäreissä kasvavista chileistä hävisi reilu kolmasosa. :( Pahaa teki katkoa, mutta nyt on realistisemmat mahdollisuudet muilla saada kaikki mahdollinen valo loppujen podien kypsymiseen. Kiitos vain Chilivaarille syksyn tulon vinkistä.  :)

Turbo puben ja Fataliin mysteerichilin jätin kukkien ja podien toivossa, mutta muut saivat lähteä, kun monia niistä oli jo podia tekeväkin kasvi. Podeja tehneitä kasveja karsin melko rankalla kädellä myös: vain podin alulla olevat haarat jätin ja kaikki uudet kukinnot saivat lähteä. Eiköhän näinkin saa satoa vielä ihan kivasti.

Suurimmaksi syyksi toimiini ajattelin, etten ole aikeissa talvehdittaa kuin korkeintaan Bolivian Rainbown ja ehkä pari Pauliina-altakasteluruukussa kasvavaa chiliä (Incan Red Drop ja jokin lappunsa menettänyt Habanero). Jos myrkytys ei tepsi ötököihin tai muuten tulee valon saannissa ongelmaa, niin lähtevät nuokin kompostiin. Tilaa on kuitenkin melko rajoitetusti rivitalossa, mutta viimeisiin kypsytyksiin on ainakin mahdollisuus sisällä, kun samaa tilaa tarvitsee vasta sitten ensi kauden taimien kasvatukseen. Ja mikäs siinä, jos loisteputkien valo + valo koillis-ikkunasta riittävät pitämään chilejä talven yli hengissä. :)

Tuon mysteerichilin kanssa voisi kokeilla muutamaakin hengissäpitokeinoa, jos siitä ei podia tällä kaudella saa. Pistokkaita ajattelin koettaa juurruttaa ainakin, mutta sitten mielessä on myös pyörinyt ajatus: siirtäisikö nyt ämpärissä mullassa kasvavan chilin leikeltynä johonkin siistiin ruukkuun mullassa kasvamaan sisälle talveksi vai kokeilisiko kenties siirtää se johonkin hydroon. Pistokkaita voisi toki ottaa useamman ja kokeilla sekä multa- että vesiviljelyä talven yli. Talven valaisukalustona toimii tarvittaessa 1x28W ja 4x54W t5-loisteputkivalaisimet ja tilaa on työpöydän verran itään olevan ikkunan paikkeilla. Vinkkejä otetaan vastaan.  :)

tonttu

Sen verran lisään vielä, että jostain kumman syystä nyt voin todeta, että parhaiten tällä kaudella satoa tekivät ne kasvit, joita en leikannut juuri ollenkaan ja siis nostin viime syksynä sisälle kypsyttelemään. Surkeimpina rääpäleinä meinaan selvisivät talven yli, mutta nyt ylivoimaisesti eniten satoa. Ja pakottamalla ylöstaitetut habsut on ainakin 1.5m korkeitakin ja lähes juuriin asti täynnä podia.

Parhaimman näköisiä kasveja taasen tuli niistä, jotka leikkasin lähes tupelle.

Noh tämä vaan yksi otanta. Tänä vuonna kyllä leikkaan heti sadotuksen jälkeen pienemmäksi noita, oli aika työ hoitaa koko talven isoja kasveja, jotka tiputti melkein kaikki lehdet jne.

Niin ja tuohon tuholaisongelmaan :-) Keväällä oli kyllä muurahaiskolonna sisällä, mutta siinä ne sitten katosivat, kun kasvit siirty ulos :-D Ei siis vielä suurempaa riesaa ole syntynyt... kop kop...

Quini

elokuu 21, 2010, 20:53:26 ip #10 Viimeisin muokkaus: elokuu 21, 2010, 20:55:18 ip käyttäjältä Quini
Harrastuksen alkuvaiheessa tein talvetettavista kasveista "tököjä" katkomalla paljon oksia, mutta tuolloin kasvit voivat huonosti ja tulos seuraavana vuonna ei ollut minkäänmoinen. Nyttemmin olen sitten tehnyt niin, että ne kasvit mitkä talvetan niin leikkelen vain jonkin verran siistimmäksi. Jos arvelen ötököitä olevan, ulkona ollessa muovipussi tai säkki kasvin päälle hupuksi ja ruukun ympärille kiinni, ja myrkytys sinne hupun sisälle. Ei tarvitse niin paljoa myrkkyä tai mitä nyt sitten käyttääkin ja vaikutus rajatulla alueella toimiva. Eikä tarvitse myrkkyjä hengitellä sisätiloissa. Kun öttiäisiä ei ole - suihkuun. Suihkun jälkeen sisälle eri huoneisiin ja tarkkailuun. Jos öttiäisiä ilmaantuu toistetaan edelliset. Esim Thaikku annuumit ovat tällä tavalla talvehtineet jo useita vuosia, ja ne tuottavat ehdottomasti paremmin satoa monivuotisina kuin "uusina" taimina. Tänä vuonna ajattelin talvettaa vain muutamia tarkoin valittuja kasveja ja lopuista tulee madon ruokaa kompostissa.