tammikuu 24, 2025, 21:31:36 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Marjojen ominaisuudet

Aloittaja kocmok, elokuu 22, 2007, 10:28:31 ap

« edellinen - seuraava »

kocmok

Kasvattelin muun muassa keväällä ostamiani Lombardoja, ja nyt marjat ovat kypsiä. Ajattelin antaa osan marja kypsyä kunnolla ja muuttua kunnolla punaisiksi. Jo vihreät marjat olivat erikoisen tulisia ollakseen Lombardoja, mutta yllätys olikin suuri kun maistoin ensimmäistä kypsää.

Jos verrataan esimerkisi Cumari o Passarinhoon joita sain, oli polte aivan eri planeetalta. Lähinnä mieleen tulee Caribbean Red Habat joita tovi sitten maistelin. Sama tulisuus olikin sitten kaikissa marjoissa. Kun vertaan vieressä kasvavaan Cayenneen, marjat ovat samanmuotoisia, mutta paljon paksumpia, paksulihaisempia ja koukkumaisempia (osa on aivan spiraaleita, osa on suoria).

Puskat ovat olleet ulkoruokinnassa koko kesän ajan, puskat ovat jääneet melko pienikokoisiksi, mutta marjat ovat kasvaneet noin 10-13 cm pitkiksi ja 2-3 cm paksuiksi ja TODELLA mehukkaiksi ja paksulihaisiksi. Kasveja on kasteltu pelkällä vanhan kaivon vedellä (=sadevettä jossa kyllä on ravinteita runsaasti hajusta ja väristä päätellen...) ulkona suojaisalla etelä-rinteellä (ja aluksi minikasvihuoneessa).

Mikä voi aiheuttaa tällaisia poikkeuksia palkojen tulisuudessa, vai onko Lombardo voinut risteytyä Cayennen kanssa (mutta eikös tällöinkin muutos tule vasta tulevien sukupolvien siemenistä kasvatetuissa?)? Voiko kasvatusolosuhteet todellakin vaikuttaa niin paljon marjojen ominaisuuksiin, ja jos näin on, eikös se tee Scoville asteikon melko turhaksi (kasvattamalla erilailla saa erilaisen aromin)?

NaokiSoma

Olisiko kuvaa hedelmistä? Omat Lombardoni ovat alle sentin paksuisia ja suurimmaksi osaksi ihan tulettomia. Siemenet olivat kaupan siemenpussista, joten lajike ainakin pitäisi olla ehta.

Paksuus, ja ennenkaikkea tulisuus, viittaisi siihen, että lajike on sinulla ihan joku muu. Lombardoni kuvatuksia löytyy päiväkirjan puolelta, jos haluat yrittää löytää samanlaisuuksia. Joita tuskin löytyy. Huomasithan, että thechileman on rankannut Lombardon luokkaan "sweet".

manux

Olosuhteet(valo/päivälämpö/yölämmöt/stressi jne) vaikuttavat ihan törkeän paljon chilien tulisuuteen ja samoin maaperä+lannoitus. Jo pelkkä chilien siirtäminen ikkunan toiselle puolelle voi tehdä ihan järkyttävän eron marjoihin.(lasi vs. suora auringonvalo).

Jos vertailukohta on kaupan chilit niin ne on yleensä tehokasvatettu ja raakoina poimittu(jälkikypsyvät matkalla puutarha->kauppa/kaupassa). Maku ja tulisuus on siten ihan jotain muuta kuin mihin kasveilla olisi ollut potentiaalia.

manux

Lainaus käyttäjältä: "kocmok"Voiko kasvatusolosuhteet todellakin vaikuttaa niin paljon marjojen ominaisuuksiin, ja jos näin on, eikös se tee Scoville asteikon melko turhaksi (kasvattamalla erilailla saa erilaisen aromin)?


Kyllä ne olosuhteet ja kasvatustaidot todellakin vaikuttavat noin paljon. Jopa samassa puskassa voi olla merkittävästi eroa yksittäisten marjojen tulisuudessa. Joku marja suht mieto, toinen irottaa pään. Eli mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma.

Että homma olisi vielä vaikeampaa niin eri chileissä on erilaisia kapsaisiiniyhdisteitä, jotka vaikuttavat eri ihmisiin eri tavalla. Jotku ihmiset eivät paljoa habaneroista hätkähdä, mutta rocotot polttavatkin niin perkeleesti ja toki myös päinvastoin.

Tuosta voi katsella miten esim. naga morichin scovillepitoisuus määritettiin. Lyhyt referaatti, pellollinen kolmea eri chinenseä kasvatettuna tarkasti järjesteltynä. Satunnaisesti poimittuna useasta puskasta marjat ja niistä määritetty keskimääräinen kapsaisiinipitoisuus. Verrokkichileistä saadaan referenssi kapsaisiinipitoisuudesta. Usean kasvin ja satunnaisten marjojen käyttäminen niistä poissulkee  tehokkaasti kasviyksilöiden(ja marjojen) välisiä eroja. Saadaan jonkinlainen keskiarvo kapsaisiinipitoisuudesta. Mutta se, että saako suomessa parvekkeella/pihalla kasvatettua yhtä tulista kuin uuden meksikon ankarassa ja kuumassa aavikko ilmastossa...

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "<manux>"Mutta se, että saako suomessa parvekkeella/pihalla kasvatettua yhtä tulista kuin uuden meksikon ankarassa ja kuumassa aavikko ilmastossa...

Meillähän on etuna "yötön yö", ehkä se auringon valon määrä korvaa jossakin määrin sen laatua. :wink: Ja liian kuumassa kasvien siitepölyn määrä vähenee (tosin aivan varmasti se vähenee liian kylmässäkin...)

manux

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Meillähän on etuna "yötön yö", ehkä se auringon valon määrä korvaa jossakin määrin sen laatua. :wink: Ja liian kuumassa kasvien siitepölyn määrä vähenee (tosin aivan varmasti se vähenee liian kylmässäkin...)


Tuosta voi olla montaa mieltä,... Mutta kunnon tutkimuksia ei taida olla olemassa.Ei suomessa kunnon kuumaa-kuumaa päivää ole mikä stressaisi kasvia ja pistäisi kunnolla törisemään ja viileän viileä aavikkoyötä(... tulee niitä marjoja ja pölyttyneitä kukkia...)  Ainakin omat chilit nuupottaa jo iltaisella ja ei mahda se yöttömän yön valo päätyä hyötykäyttöön(kasvit lepäävät). Ja tuo nuupotus nimenomaan auringosta ei vedenpuutteesta(ilmapumppu+uppopumppu hapetuksella oleva 60l hydro missä toi kasvi on). Noi lehdet ei ole ollenkaan pehmeitä kuten vedenpuutteesta kärsiessä.  Aamulla sojottavat taas ylöspäin terhakkaasti, siis nuo chilinlehdet.

Mutta niistä scovilleista. Niitä varmaan kannattaisi pitää todennettuina maksimeina mihin voi hyvällä kasvattelulla päästä. Tokihan lähellekään kaikista lajikkeista ei oikeita mittaustuloksia ole,... Olosuhteiden merkitystä ei voi aliarvioida, jos haluaa maksimoida satoa ja sen laatua. piha/kasvari on todella pop.

edit. Ja on tää suomen kesäkin niin lyhkänen, että vaikea on saada kunnolla auringolla sadot kypsäksi. Syyspimeillä heikolla valolla ja kylmässä kypsyttäminen ei oikein maksimilaatuista satoa tuota.

cornell

Komppaan <manux>ia

... mutta jos oikeasti tulettomasta lajikkeesta tulee julman polttavaa satoa on kyllä epäiltävä lajikepuhtautta... kuitenkin useista ns. miedoista lajikkeista saa myös suhteellisen tulista palkoa tarpeaksi kiusaamalla... mullakin kaleidoskope baccatum, jota Fasse taisi mainostaa vihannespaprikana, antoi tosi lämmintä palkoa ankaran paahteisessa paikassa hintsusti kasteltuna... :roll: Myös villichileillä tulisuus vaihtelee kasvien välillä...

Ehkä suomen pitkät illat kuitenkin auttavat kypsyttämään satoa... valo on punasta spektriltään ja vaikka lehdet lerputtavat niin palot saattavat vastaanottaa säteilyä... niissähän on oma pigmenttijärjestelmänsä ja ilmeisesti kypsymistapahtumassa palot ovat tavallaan autonomisia ja ne kypsyvät saamansa säteilymäärän mukaan... ?

spekulaatioita kaikki,  :)
C.
¨käynks mä usein täällä?¨

manux

Lainaus käyttäjältä: "cornell"mullakin kaleidoskope baccatum, jota Fasse taisi mainostaa vihannespaprikana, antoi tosi lämmintä palkoa ankaran paahteisessa paikassa hintsusti kasteltuna...


Mä oon nyt kyl kateellinen tosta :) Mulla oli viime vuonna kaleidoskop waterfarmissa ja teki pienen sadon ~20 isoa palkoa. Sato tosin kypsyi vasta sisällä ikkunalla lokakuun alussa ilman keinovaloja. Paprikan makuista ja ei mitään poltetta havaittavissa. Olis kai sit pitänyt olla sen kanssa ajoissa ja saada kesäkuumilla kypsyttämään eikä pimeällä ikkunalaudalla pitää kuukautta.

kocmok

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Olisiko kuvaa hedelmistä? Omat Lombardoni ovat alle sentin paksuisia ja suurimmaksi osaksi ihan tulettomia. Siemenet olivat kaupan siemenpussista, joten lajike ainakin pitäisi olla ehta. "sweet".


Tuossahan noita, kovasti Lombardolle näyttävät, ja tiedän myös että kyseessä on "sweet" lajike, mutta...:

1
2
3
4
5
6

Tosin mikään ihme ei olisi jos myyjä olisi sekoittanut siemenet, viimeksi ostaessani samalta taholta sain jotain aivan muuta kuin mitä piti (viitaten edellisiin puheenvuoroihini)  :evil: .

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "kocmok"
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Olisiko kuvaa hedelmistä? Omat Lombardoni ovat alle sentin paksuisia ja suurimmaksi osaksi ihan tulettomia. Siemenet olivat kaupan siemenpussista, joten lajike ainakin pitäisi olla ehta. "sweet".

Tuossahan noita, kovasti Lombardolle näyttävät, ja tiedän myös että kyseessä on "sweet" lajike, mutta...:

Tuon kuvan 3 perusteella voin sanoa, että tosiaankin se on Lombardo. Jos kaikki hedelmät ovat samasta puskasta, niin ihmeen suuria eroja kasvatuksella voi saada. Itselläni tähän menneistä "tulisin" on ollut sellainen, että itse juuri ja juuri mitään huomasin. Jotakuinkin jotakin NuMex Suave Redin luokkaa eli alle 1000 SHU.

kocmok

LainausTuon kuvan 3 perusteella voin sanoa, että tosiaankin se on Lombardo. Jos kaikki hedelmät ovat samasta puskasta, niin ihmeen suuria eroja kasvatuksella voi saada. Itselläni tähän menneistä "tulisin" on ollut sellainen, että itse juuri ja juuri mitään huomasin. Jotakuinkin jotakin NuMex Suave Redin luokkaa eli alle 1000 SHU.


Sama puska. Kuvassa 5 itseasiassa näkyy taustalla just toi vihreä palko kuin kuvassa 3. Tosin "massaa" on tullut aika hyvin lisää n. 1,5 kk aikana, mikä kuvien oton välissä on kulunut... Ja 2 ja 5 ovat sama palko.