tammikuu 10, 2025, 19:48:07 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Barbeque possu

Aloittaja svalli, heinäkuu 25, 2005, 18:52:32 ip

« edellinen - seuraava »

svalli

Hitaasti hyvää tulee, pitää kyllä paikkansa tämän reseptin kanssa. Tähän tarvitaan semmonen sähköllä itse lämpiävä Crock-pot haudekeitin, mutta uunipata ja mieto uuninlampökin toimii. Paras kai olisi oikein vanhan ajan leivinuuni.

Noin 1 kilo hyvää luutonta ja suhteellisen vähärasvaista possunlihaa (ei kassleria) maustetaan maustesuolalla ja grillataan grillissä, niin että se saa väriä pintaansa.

Samaan aikaan kun possu on grillissä voi valmistaa kastikkeen. Itse käytin 4 dl itse tehtyä ylivuotista purkkisalsaa (tomaattia, paprikaa, chilejä, sipulia, valkosipulia, etikkaa, sitruunamehua, suolaa ja mausteita), 1 dl valmista makeaa grillikastiketta ja 1 tl hikkorisavustettua chilijauhetta ala Fatalii.
Jos ei satu olemaan vanhaa salsaa kasillä, voi tähän tietenkin käyttää myös löysää tomaattisosetta, tuoretta chili- ja sipulisilppua sekä mausteita. Ja tuon makean grillikastikkeenkin voi korvata lisäämällä fariinisokeria, ananasmehua tms. makeaa; savuchilijauheen määrä on tietenkin silloin lisättävä. Minä teen kaikki soosit aina maistellen, joten tarkkoja reseptejä ei ole.

Kun possunliha on sopivasti ruskistunut, se laitetaan pataan ja kastike kaadetaan päälle. Pata saa muhia kunnes possu on niin pehmeää, että se hajoaa haarukalla sekoitettaessa. Haudekeittimellä aikaa menee ainakin 4 tai 5 tuntia. Kun liha on pehmennyt se revitään padassa suikaleiksi ja sekoitetaan soosiin.
Liha syodään hyvän kokojyväsämpylän välissä. Lisukkeeksi voi laittaa sipulia, tomaattiviipaleita ja tietenkin chiliä maun mukaan.

Enemmänkin voi tehdä kerralla, sillä tämä maistuu lämmitettynäkin ihan hyvälle.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Volitans

Pienenä sivutarkennuksena:

Barbeque (BBQ) tarkoittaa pienellä lämmöllä (epäsuora lämpö) tapahtuvaa kypsennystä yhdessä savun kanssa. BBQ onnistuu pallogrillissäkin, kunhan hiilet ovat toisessa reunassa ja itse kypsennettävä tuote toisessa. Lisäksi tarvitaan vesiastia, joka kosteuttaa ilmaa samalla sitä jäähdyttäen. Hiilien päälle lisätään kostutettua lehtipuuta, jonka muodostama savu savustaa lihan. Kannen on oltava päällä ja lämpötilaa tulee tarkkailla jatkuvasti (95-135 C). BBQ sopii rasvaisille ja paljon sidekudosta sisältäville tuotteille, kuten kasslerille ja kyljelle. Myös kanasta tulee hyvää. BBQ:hun liittyy usein lähes valmiiksi kypsennetyn lihan sively glaseella.

Grillaus tarkoittaa kuumalla (suoralla lämmöllä) tapahtuvaa nopeaa kypsennystä. Suurin lämmönlähde on suora säteilylämpö, joka kypsentää nopeasti pinnan kypsäksi, jonka jälkeen kypsyminen etenee vain johtumalla - grillatessa saadaan erinomaisesti karamellisoitunut pinta, sisuksen kypsyessä miedommin. Mukana on myös käytetyistä hiilistä johtuvaa savun aromia, joka oleellisesti vaikuttaa makuun. Omena ja kirsikkapuu ovat omia suosikkejani.  Grillaus eroaa pannulla paistossa juuri tuon savun, mutta myös säteilylämmön vaikutuksen osalta. Lyhyesti grillattaessa tulee parempaa.

Monet jopa huippukokit (ja osoittavat samalla ammattitaidottomuuttaan) sotkevat näitä termejä (BBQ ja grillaus) keskenään. Itseäni tuo ärsyttää ja huvittaa samanaikaisesti;)

Sittenhän on vielä suomalaisten suosima loimutus, joka on kypsennystä tulen ääressä pelkästään säteilylämmöllä.

Mikäänhän ei kuitenkaa estä eri kypsennysmenetelmien yhdistämistä. Itse tein kilpailussa viimeksi possunfileen niin, että ensin ruiskutin marinadin sisälle, grillasin pinnan ja haudutin makuliemessä alumiinivuassa kypsäksi. Lopuksi sivelin pintaan hedelmäisen glaseen. Jos aikaa olisi ollut enemmän, olisi vielä savustanutkin välissä ;)
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

svalli

Joo eihän nuo mun ohjeet ole mitään aitoa BBQ:ta, mutta se on semmosen kiireisen perheenäidin ohje, sillä lihan hautuessa voi siivota ja pestä pyykkiä ym. pakollisia viikonloppuharrastuksia. Haaveissa on ollut sellainen sivussa olevalla tulipesällä varustettu Barbeque Pit, jolla voisi savustaa ja valmistaa sen aidon BBQn, mutta sen kanssa menisikin sitten touhutessa koko päivä.

Crockkia käyettäessä lihan grillaaminen ensin ja savuchilin käyttö sekä valmis BBQ-soosi (ei siis se perinteinen Jalostajan oranssi grillikastike, mikä oli 15 vuotta siten ainoa kastike suomalaisessa ruokakaupassa) antavat sen savun maun, eli kyse on fuskaamisesta. Lisäksi on valittava vähärasvaista lihaa, sillä muuten lihaa ui rasvassa, oikeassa BBQ:ssa rasva pääsisi tippumaan pois lihasta.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Volitans

Olisikos mitään linkkiä tuollaiseen BBQ Pit:iin? Suunnittelen juuri jotain tuon tapaista pihakeittiöön, mutta valmis systeemi voisi olla jos ei parempi, niin ainakin edullisempi ;)
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

svalli

Valmis ei varmaankaan ole edullisempi, sillä pahoin pelkään ettei noita löydy Euroopan puolelta, vaan on lähdettävä rapakon takaa sitä tilamaan ja täälläkin on hyvät kalliita. Ohuita pläkkipellipönttöjä saa halvemmalla, mutta ne eivät sitten kestä tosi käyttöä.
Tässä olis semmonen kunnollinen :lol:
http://www.gatorpit.net/products.htm

Jos ei ole tarvetta siirrellä sitä pittiä, sen voi tietenkin vaikka muurata.
http://www.bbqlodge.com/bbqpit/bbqpit.htm
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...