tammikuu 10, 2025, 15:52:57 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chili ja lapset

Aloittaja Neutroni, syyskuu 20, 2007, 12:54:57 ip

« edellinen - seuraava »

Neutroni

Täällä tuntuu vallitsevan sangen suuri yksimielisyys sen puolesta, ettei chilejä terveellisempää ruokaa olekaan. Mutta onko se myös tieteellinen näkemys, että tulisten chilien syönti on täysin haitatonta ja jopa tervellistä (ainakin niin kauan kun joku järki on toiminnassa mukana), vaikka tavara polttaa niin vietävästi niin sisäänmenossa kuin ulostulossa ?

Entä sopiiko chili lapsille, jos ne haluavat syödä? Meillä on nyt vajaa 3 vuotiaat kaksoset, joiden chili-intoilu alkoi noin 1,5 vuotiaana. Olimme syömässä, ja lapset alkoivat vongata maistiaisia pöydällä olevasta tabascopullosta. Olimme ensin vastahakoisia antamaan, mutta kun se äityi kunnon kiukutteluksi, ajattelin että ei se kuitenkaan vaarallista ole, sittenpähän oppivat, ja annoin tipan molempien sormelle nuolaistavaksi. Oppi meni perille, mutta ei ihan siinä muodossa kuin odotin, lapset oppivat pitämään tulisesta kastikkeesta, ja vaativat lisää ja lisää. Nyt ne eivät hirveästi pidä chilillä vahvasti (noin tavallisen sukankuluttajan asteikolla) maustetusta ruuasta, mutta aina kun otan itse Tabascoa, lapset pyytävät sitä lautasen reunalle, ja sitten nuolevat tabascolla kostutettua sormea kikattaen poltteen tunnetta. Habanero-Tabascokin käy. Samoin he pureskelevat toistuvasti niitä mietoja pizzapepperoneja, vaikka eivät nielekään.

Mietin vain, että voinko varovasti maustaa myös lasten ruokia chilillä, jos he pitävät siitä, vai pitäisikö se kieltää. Ja kun kasvattelen noita ja lapset näkevät, että itse syön, he varmaan haluavat maistaa myös ja lisätä chiliä myös omiin ruokiinsa.

Mahtaa kouluruokailu olla aneeminen kokemus kunnon chileihin tottuneille lapsille. Täytyy varmaan laittaa habanero-Tabascopullot reppuun, kun se aika tulee.

PS. pitäisikö vanha sanonta muuttaa muotoon: "jos ei sauna, viina ja chili auta, on tauti kuolemaksi".

juustohöylä

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6244715.stm

"The fact that capsaicin and other vanilloids are already commonly found in the diet proves they are safe to eat.(The Nottingham University study features in Biochemical and Biophysical Research Communications)"

http://www.dailyherald.com/story/?id=33273
"We found that after adding chili to the diet, the LDL, or bad cholesterol, actually resisted oxidation for a longer period of time, (delaying) the development of a major risk for cardiovascular disease(Smithsonian Institution) "

Tollasta pikaistuksissani löysin.
Vaikeahan se on uskoa että jokin niin hyvä nautintoaine kuten chili on vieläpä terveellistä.

terawatti

minä ainakin oon syöny pikkukakarasta asti chiliä.. joten ei se hirveästi epämuodostumia voi aiheuttaa  :lol:  kaikkein vahvimpia lajikkeita tosin kannattaa välttää.. ylläri  :D
Shiny Frog-device

Volitans

Eiköhän ne chilit ole sen verran tujua tavaraa, että lapset eivät niitä muutamaan vuoteen ainakaan liikaa syö.

Jos liikaa syö, niin vatsanväänteet voivat olla oikeasti kivuliaita. Ainoa negatiivinen asia chilin syöntiin liittyen on todella tulisten chilien usein syönnin seurauksena oleva kasvanut vatsasyövän riski.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

e-Boy

Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Ainoa negatiivinen asia chilin syöntiin liittyen on todella tulisten chilien usein syönnin seurauksena oleva kasvanut vatsasyövän riski.

Perustuu mihin?

Kaikenlaista mutuahan netistä kyllä löytyy, kuten sattui tällainen silmään...  :wink:
LainausKapsaisiinin polttavuuteen tottuu kyllä aikaa myöten, mutta mikäli tuoreita chilejä syödään kerralla ylen määrin, tuloksena on palovammoja suun limakalvoilla ja koko suoliston alueella. Ruoalla ei siis kannata leikkiä, chileilläkään.

http://www.apassi.net/
"Habanero ja sitä tulisempi on siitä hyvää, että sitä voi syödä vaikka pilaantuneena: Maha menee sekaisin joka tapauksessa."
Meikän aloittelijan päiväkirja.

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "e-Boy"
Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Ainoa negatiivinen asia chilin syöntiin liittyen on todella tulisten chilien usein syönnin seurauksena oleva kasvanut vatsasyövän riski.

Perustuu mihin?



http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4805190.stm
Lainaus
high intake of hot chillies has been linked with stomach cancers in the populations of India and Mexico.


Mitään lopullista näyttöähän tästäkään ei käsittääkseni vielä ole.

Lainaus käyttäjältä: "e-Boy"
Kaikenlaista mutuahan netistä kyllä löytyy, kuten sattui tällainen silmään...  :wink:
LainausKapsaisiinin polttavuuteen tottuu kyllä aikaa myöten, mutta mikäli tuoreita chilejä syödään kerralla ylen määrin, tuloksena on palovammoja suun limakalvoilla ja koko suoliston alueella. Ruoalla ei siis kannata leikkiä, chileilläkään.

http://www.apassi.net/


No juu, jossain peloiteltiin siitäkin, että makureseptorit tuhoutuvat - en ole itse moista huomannut - vaikka tuoreen nagankin hetken mielijohteesta söin - pikemminkin päin vastoin! Tabascoa pystyi tuon jälkeen juomaan ja maistamaan sen maun huomattavasti entistä tarkemmin. Pienenä sivuhuomiona oli se, että noin kuusi tuntia tuon jälkeen hengitysilmassa oli vielä niin paljon kapsaisiineja, että ne kirvelivät silmiä, kun puhalsi käteen niin, että ilma ohjautui silmiin!
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Midnight Walker

Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Ainoa negatiivinen asia chilin syöntiin liittyen on todella tulisten chilien usein syönnin seurauksena oleva kasvanut vatsasyövän riski.


Jostain luin, että kapsaisiini kuitenkin vähentää prostatasyövän riskiä. En tosin tiedä, mihin tämä perustuisi. Vähän sama homma on esimerkiksi erittäin runsaskuituisen ravinnon syönnissä: paksusuolen syövän riski toisaalta pienenee, mutta vatsasyövän riski taas kasvaa.

En tosin usko, että kannattaa tosissaan alkaa kovin paljon pohtimaan jotain syövänsaantiriskejä 3-vuotiaille  :)

e-Boy

Lainaus käyttäjältä: "Midnight Walker"
En tosin usko, että kannattaa tosissaan alkaa kovin paljon pohtimaan jotain syövänsaantiriskejä 3-vuotiaille  :)
Mitä nuorempana sen aloittaa, sitä aiemminhan se "vaikuttaa"...mutta tuskin lapsi syö tuota 3-8 habaa viikossa..  :wink:

Vaikuttaakohan tuohon se, kuinka paljon on syönyt "suojakerrosta" ennen kapsaisiinipommia, vai onko pahempi jos syö paljon kerralla tyhjään mahaan? Siis tuon 'syöpäriskin' kannalta.
"Habanero ja sitä tulisempi on siitä hyvää, että sitä voi syödä vaikka pilaantuneena: Maha menee sekaisin joka tapauksessa."
Meikän aloittelijan päiväkirja.

Gekko

Lainaus käyttäjältä: "e-Boy"
LainausKapsaisiinin polttavuuteen tottuu kyllä aikaa myöten, mutta mikäli tuoreita chilejä syödään kerralla ylen määrin, tuloksena on palovammoja suun limakalvoilla ja koko suoliston alueella. Ruoalla ei siis kannata leikkiä, chileilläkään.

http://www.apassi.net/

Palovammoja? Kuinka kapsaisiini voisi aiheuttaa palovammoja? Kertokaas nyt herrat naganpopsijat oletteko moisia saaneet? Uskon tähän sitten, kun näen tulenlieskojen lentävän suusta.
Solanaceae et vitae

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "e-Boy"
Lainaus käyttäjältä: "Midnight Walker"En tosin usko, että kannattaa tosissaan alkaa kovin paljon pohtimaan jotain syövänsaantiriskejä 3-vuotiaille  :)
Mitä nuorempana sen aloittaa, sitä aiemminhan se "vaikuttaa"...mutta tuskin lapsi syö tuota 3-8 habaa viikossa..  :wink:

Olenkohan sitten liiankin varovainen isä, sillä minulla ei todellakaan ole tullut mieleenkään antaa mitään liian tulisia chilejä lapsilleni. Vain NuMex Suave Rediä ja Lombardoa. Ja ruuanlaitossakin käytän chiliä ihan kohtuudella ja lisään sitten omalle lautaselleni lisää tai otan loppuvaiheessa erilleen "aikuisille" maustetun osan.

Eniten itseäni kai pelottaa se, että niistä tulisi mahakipua ja se sitten valvottaisi lapsia (josta seuraten sitten myös aikuisten valvontaa). Syöpäriskit ei ole kyllä tullut mieleenkään. Tuskin chilistä saatu mahasyöpä on se syy, johon kukaan meidän perheessä tulee kuolemaan...

Neutroni

Olisiko niin, että on löydetty aine joka on hyvää ja terveellistä. Sehän on melkein yhtä mullistava löytö kuin alkemistien viisasten kivi. Vai ehkä tiede ei ole vielä sanonut viimeistä sanaa. Kokeillaan kuinka käy.

Mutta ilmeisesti chiliä voi lapsillekin antaa. Nyt ovat kyllä alkaneet olla sitä mieltä, etteivät pidä Tabascostakaan. Mistähän johtuu, eivät ne tieääkseni ole mitään tuskia aiheuttavaa yliannosta saaneet. Tai mistä sitä tietää, kun tabascopulloja on lojunut pöydillä. Joskus yllätin ne juomasta soijakastiketta suoraan pullosta. Meno oli niin kuin maalaisäijäporukalla ladon takana sukulaispojan rippijuhlissa, pullo kiersi ja välillä ähistiin.

Sitten olisi toinen ongelma. Itse olen taipuvainen määrätietoisesti kehittämään itseäni harrastuksissa, niin myös kapsasiinin siedossa, mutta vaimo taas ei. Olisiko lempeitä keinoja ohjata vaimoa oikealle tielle. Tabascoa ja vastaavia voi kyllä lisätä omaan annokseen, mutta jotkut habanerot pitäisi kyllä keittää ruokaan alusta asti. Kun habaa on talossa, pitää nykyään tehdä kahta kastiketta.

Torakka

en oikeen tahdo uskoa tohon että vatsa syövän riski lisääntyis itse olen syönyt maustettua ruokaa pienestä asti ennen mulle laitetiin ruokaaan paljon pippuria nyt se pippuri on vaihtunut chiliin

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "Neutroni"
Sitten olisi toinen ongelma. Itse olen taipuvainen määrätietoisesti kehittämään itseäni harrastuksissa, niin myös kapsasiinin siedossa, mutta vaimo taas ei. Olisiko lempeitä keinoja ohjata vaimoa oikealle tielle. Tabascoa ja vastaavia voi kyllä lisätä omaan annokseen, mutta jotkut habanerot pitäisi kyllä keittää ruokaan alusta asti. Kun habaa on talossa, pitää nykyään tehdä kahta kastiketta.


Siedätyshoito toimii hyvin. Jos joskus vahingossa syö palan tujumpaa chiliä, niin toleranssi nousee jo kokemukseni mukaan siitä kohisten. Tätä on tullut tädeille testattua ;)
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "Torakka"en oikeen tahdo uskoa tohon että vatsa syövän riski lisääntyis itse olen syönyt maustettua ruokaa pienestä asti ennen mulle laitetiin ruokaaan paljon pippuria nyt se pippuri on vaihtunut chiliin


Riskin nousua ei voi havaita yksittäisestä ihmisestä. Jos sairastuu tai ei sairastu, niin siitä ei vielä voida päätellä oikeastaan mitään. Mutta, kun otanta on suuri, niin tilastollisesti riskin kasvaminen voidaan osoittaa.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Sauli Särkkä

Laitoin asiallista mailia tuosta apassi.netin kommentista sinne, josko kotisivuille tulisi muutosta.. ;)


-Sale
Sauli Särkkä

#002