Filippiinien chilit, mitä kannattaa tuoda?

Aloittaja Filago, elokuu 31, 2007, 10:04:21 ap

« edellinen - seuraava »

Filago

Työkaverini on kotoisin Filippiineiltä, ja tässä lähiaikoina hän aikoo lähteä käymään kotikonnuillaan, useamman viikon reissulle. Juttelin hänen kanssaan chiliasioista matkamuistot mielessä. Ja hän lupasi tuoda Suomeen chilejä paikalliselta torilta, siemenineen luonnollisesti. Ajatus oli, että siinäpä sitten maistelen mitä haluaisin kylvää.

Mutta koska siellä valikoimaa on kuulemma hiukkasen enemmän kuin täällä, niin helpottaisi kovin jos täältä löytyisi vinkkejä minkätyyppistä kannattaisi pyytää tuomaan. Mikä olisi kiinnostavaa ja erilaista tai Filippiineille tyypillistä.. jne. Onko kokemuksia, tai uteliaita toiveita? Siemeniä varmaan on helppo jakaa muillekin jos jotain erityisen ihmeellistä sattuu tulemaan sieltä..

Filago, jolla varmaan tulee ahdasta jo olemassa olevillakin siemenillä, mutta ei malttaisi olla käyttämättä tilaisuutta saada varastoon odottelemaan jotain kivaa
#163

Espelt

Filippiinien lajivalikoima koostuu varmasti annuumeista ja chinenseistä. Jos itse pyytäisin siemeniä, niin chinenselajikkeita ehdottomasti ja vielä sieltä tulisimmasta päästä.
-Vaikeaa olla uskottava jos kaikki muut ovat väärässä-

Filago

Lainaus käyttäjältä: "Espelt"Filippiinien lajivalikoima koostuu varmasti annuumeista ja chinenseistä. Jos itse pyytäisin siemeniä, niin chinenselajikkeita ehdottomasti ja vielä sieltä tulisimmasta päästä.


Kuulostaa järkevältä tuo, mutta millaisin ohjein ystäväni osaa torien chilipinoista valita chinensejä? Hieman hämärää vielä meikäläiselle, joka juuri ja juuri erottaa perushabaneron muodon perusteella perusapachesta... Kysymällä? Ainakin tulisuus selviää varmaan kysymällä, mutta mahtaako laji olla torimyyjien tiedossa tavalla josta selviäisi sukulaisuus kovin varmasti? Siis.. mitä johtolankoja voisi käyttää? Ja entäs väri, muuten kuin että vihreitä ei varmaankaan kannata tuoda kun niitten siemenet ei idä? Paljon kysymyksiä.. onneksi kaverin reissuun vielä vähän aikaa. Hänellä on mahdollisesti nettiyhteys käytössä, jolloin kännykameran kuvat tapahtumapaikoilta voisivat kulkeutua ilman suuria kuluja tutkittavaksi tarjonnasta.. kannattaisiko ehdottaa niin "vakavaa suhtautumista" projektiin?

Filago, joka kävi tänään ruukkuostoksilla.. taas nousi tulevan sadon pääomakulut..

ps. alussa otsikko viittasi palkoihin.. mutta olikos se niin että ei saa sanoa palko vaan marja *virn.. vai kierretäänkö ilmaus sanomalla podi?
#163

terawatti

vain kypsistä marjoista/paloista/podeista... saa itämiskelpoisia siemeniä, yleensä kypsä chilihän on punainen, poikkeuksia toki löytyy..
eli jos kaverisi tuo punaisia chilejä niiden pitäisi itää  :)
Shiny Frog-device

Filago

Lainaus käyttäjältä: "terawatti"vain kypsistä marjoista/paloista/podeista... saa itämiskelpoisia siemeniä, yleensä kypsä chilihän on punainen, poikkeuksia toki löytyy..
eli jos kaverisi tuo punaisia chilejä niiden pitäisi itää  :)


Joo tämä olikin selvillä, että vihreät/raa'at ei kelpaa muuhun kuin syötäväksi. Mutta lähinnä koetin pohtia että jos tarkoitus on löytää jotain "erikoista", kannattaisiko sitten etsiä myös muita värejä kuin peruspunaista.. vaikkapa niitä suklaanvärisiä.. tai kirkkaan keltaisia.. tai ... Mutta tottakai varminta on, että hän tuo jotain pirullisen tulista ja epäilyttävän pienikokoista kirkkaanpunaista mallia.. ja sitten lisänä kaikkea mitä keksii tai mitä joku paikallinen sukulainen kehuu?

Hänen kotisaarellaan käytetään paljon porsaanlihaa, joka maustetaan tuliseksi, joten eivätköhän paikalliset tiedä mitä hot tarkoittaa :).

Filago, josta on hauska kuunnella ruokajuttuja joista länsimaisella meinaa mennä ruokahalut
#163

Espelt

Tuskin löytyy mitään kovin erikoista lajiketta tuolta. Pyydä kaveriasi tuomaan mahdollisimman monta erilaista chiliä niin voit sitten itse maistella ja ihmetellä niitä.
-Vaikeaa olla uskottava jos kaikki muut ovat väärässä-

Filago

Lainaus käyttäjältä: "Espelt"Tuskin löytyy mitään kovin erikoista lajiketta tuolta. Pyydä kaveriasi tuomaan mahdollisimman monta erilaista chiliä niin voit sitten itse maistella ja ihmetellä niitä.


Juu, ehkä hauskinta vaan antaa tulla mitä tulee. Raportoin sitten. Tosin näyttää siltä, että reissu siirtyy talveen joten ihan heti ei päästä maistelemaan.

Filago, joka tyhjensi mamma-Apachen paloista ja katkaisi hänet tänä aamuna 15 senttiseksi tyngäksi.. saapas näkee mitä siitäkin talvella tulee... viime talvi sujui samalla tavalla periaatteessa... ilman ylimääräistä valoa. Nyt jos saa sitä esl-valoa... odotan innolla.
#163

ilmari

Voi niitä vihreitäkin ostaa ja toivoa etteivät ole kovin kaukana kypsymisestä... tai sellaisia jotka ovat osittain vaihtaneet väriä... kypsyvät sitten itsellään jossain sopivassa paikassa jossa eivät mätäne... oon siis testannut toimivaksi sen, että pöydällä kypsytettyn (vihreästä punaiseksi) chilin siemen itää ihan hyvin. Testilajikkeena oli Red Mexican Habanero... raakana poimituista osa kypsyi noin parissa viikossa pöydällä/jääkaapissa.

Sekavaa tekstiä mutta kyllähän tuosta tajuaa ;)
#40

Mapa

[off-topic] Eikös kannattaisi laittaa se omenoiden tai banaanien lähelle, kun niistähän tulee jotain kaasua jotka nopeuttavat kypsymistä olikos se joku etyleeni kaasu tai jotain semmoista...[/off-topic]

Varmaan kannattaa ostaa kaikkea mahdollista 8)
Ratkaisua ilman ongelmaa ei ole, toisin kuin ongelma ilman ratkaisua on mahdollinen

Gekko

Lainaus käyttäjältä: "Filago"...helpottaisi kovin jos täältä löytyisi vinkkejä...

Soluttaudut tietenkin mukaan matkalle! Voit itse valita mieleiset kasvikset ostoskoriin.

Täällä tulee taas kohta lunta.
Solanaceae et vitae

Filago

Nyt sitten kaverini muisti, että heillä on pihassaan sellainen "kotichilipensas", josta äitee, jolla on jonkinlainen ruokapaikka ( siis ei mikään hieno turistiravintola, vaan paikallisten lounaspaikka -tyyppinen, jos käsitin oikein), poimii maustetta keittiöön.

Sellaisia mitättömän pieniä parisenttisiä ovat palot kuulemma, ja kovin tulisia. Kuulostaa siis ennemminkin annuumilta kuin chinenseltä, mutta minkäs teet, jos paikallinen tulinen versio on annuum ;).

Ja niinpä hän jo sopi äitinsä kanssa, että äiti vartavasiten kuivaa jokusen yksilön tuotavaksi Suomeen hänen mukanaan sitten. Tämä siis siksi, että puskassa kuulemma välillä on enemmän vihreitä kuin punaisia, ja huonolla tuurilla hän osuisi muuten sinne juuri kun kaikki punaiset on kerätty ja syöty ja jäljellä vaan jotain muinaisia kuivattuja. Oikeasti uskon, että ne muinaisetkin varmaan itäisivät, mutta hyvä noin.

Filago, joka odottelee vuodenvaihdetta ihan rauhallisena, tässä kun näitä mietoja ja tulisia on jo omasta takaakin tulollaan vaikka kuinka
#163