tammikuu 10, 2025, 16:04:21 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Milkkiksen "tulinen" Tomaattikeitto

Aloittaja Mad-Milk, elokuu 26, 2007, 13:14:13 ip

« edellinen - seuraava »

Mad-Milk

Eli tää resepti on se mitä tarjosin siä chilitapaamisessa. älkää kauhistuko reseptin kokoo... Tää menee ilosesti kahdessa päivässä kahdelle hengelle.

Tarvikkeet:
Veitsi
Leikkuulauta
5 litran kattila (jos ei ole niin siitä sitten puolittelemaan reseptiä)
kauha
lusikka maistamiseen
Sauvasekoitin

Ostoslista:

-5 purkkia Paseerattua tomaattimurskaa (Pirkalla on ainakin sellaista. Jos et tiedä mikä on paseerattu niin osta sitä minkä käsität tomaattimurskaksi)
-pussi yksikyntisiä valkosipuleita (Normaalitkin käy, mutta näitä on helppo annostella)
-noin 100g hapsua (eli yks sellanen marketti habanero-paketti. tulisuutta voi lisätä ja vähentää oman maun mukaan)
-1 ruokakerma (tää on se mikä aina unohtuu)
-noin 1,5dl basmatiriisiä (katso ensin kaappiin, koska lähes kaikki vaalea riisi käy paitsi puuroriisi)

valmistus:

1. pilko hapsut ja valkosipulit pieneksi hakkeeksi kattilan pohjalle.

2. lisää loraus öljyä (itse käytän neitsytoliiviöljyä) ja pyörittele aineksia kuumassa kattilassa hetki. Jos öljyä ei ole ohita tämä vaihe.

3. lisää paseerattu tomaattimurska

4. odota että seos kiehuu, jonka jälkeen lisää riisi.

5. keitä kunnes riisi on kypsää.

6. lisää mausteita oman maun mukaan (ainakin suolaa. lisäksi vaikka basilikaa, mustapippuria, korianteria, jauhelihamaustetta, sipulijauhetta, kanamaustetta, kirveliä, timjamia tai oreganoa. maistele lusikalla maustaessasi. Älä ikinä luota reseptien mausteisiin ja niiden määrään, koska se mikä on toiselle juuri sopivan mausteista on sinulle liian laihaa.)

7. suurusta / jatka vedellä, että saat koostumuksesta juuri itsellesi sopivan. Muista että kerma ohentaa hieman.

8. soseuta koko höskä sauvasekoittimella (tässä vaiheessa on hyvä lisätä se ruokakerma, niin menee tasaiseksi)

9. Maista. Jos kerma on vienyt kaiken maun, niin hae lisää mausteita.

Voi'laa. se on valmis... Siivoa keittiö ja tarjoile.
Chilipuskaa siellä täällä, verojen vuoks kohta sätkää joka säällä

Volitans

Valkosipulit, siis ihan normaalit ovat nekin helppoja - itse käsittelen ne lähes aina niin, että heitän kynnet leikkuulaudalle ja iso kokkiveitsi päälle lappeeltaan ja napakka isku veitseen, jolloin kynsi (valkosipulin ;) ) murskaantuu ja kuoret irtoavat automaagisesti. Tämän jälkeen vielä leikataan kannasta juurien kiinnittymiskohta pois.

Jos taas kynnet tarvitaan kokonaisina, niin hetken liotus vedessä tai kuumassa vedessä kalttaaminen auttaa. Sitten on vielä semmoinen patenttituubi, jossa kuoret voi pyöritellä irti - taitaa maksaa pari euroa, mutta itse ei ole tuollaiseen rahoja tarvinut tuhlata.

Valkosipuleiden kanssa olen huomannut, että pitää olla todella tarkkana - hyvälaatuista valkosipulia ei aina kovin nopeasti kaupoista löydä - useissa on selkeä kellarin tuoksu, joka myös maistuu. Paras keino kaupassa on haistaa sipulia. Sormin painelemalla varmistetaan, että sisältö on kiinteää.

Ranskalaisilla on ovela tapa valkosipulin tuoreuden varmistamiseen: He kylmäsavustavat sipulit. Kuori muuttaa vaalean ruskeaksi savusta ja entsyymitoiminta pysähtyy - tällaiset sipulit eivät käy itämään keväällä, vaan sisus maistuu tuoreelta vielä alkukesästäkin ja sipulit voi säilyttää huoneenlämmössä. Täytyisi rakentaa itsellekin kylmäsavustussydeemit, jotta saisi hyviä valkosipuleita löytäessään säilöttyä herkun pidemmäksikin aikaa.

Tuo riisin lisääminen onkin hyvä idea, sehän suurustaa kastiketta. Mutta miksi puuroriisi ei kelpaisi?

Ei tohon siis tullut lainkaan suolaa?
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Janne

Kuten chilitkin, parhaat valkosipulit saa omasta maasta :)
Muutaman vuoden olen kasvatellut työkaverilta saaduista talvivalkosipuleista satoa ja ero marketin kiinalaisiin on kuin yöllä ja päivällä niin maussa kuin kynsien koossakin. Normivalkosipulikin onnistuu Suomen oloissa mutta nuo talvilajikkeet ovat helppoudessaan ylivoimaisia.
Tämän vuoden sadonkorjuu meni vähän pitkäksi kun toissapäivänä keräsin sadon, pari-kolme viikkoa sitten olisi pitänyt nostella koska osa sipuleista oli jo avautunut. Nyt vain kuivattelen viikon-pari sipuleita pannuhuoneessa ja marraskuun lopulla ennen maan jäätymistä heitän osan takaisin maahan. Keväällä lumien lähdettyä pilkistävät taas ensimmäiset sipulit maasta eikä muuta hoitoa juuri tarvita kuin reippaasti ruohosilppua katteeksi ja lannoitteeksi. Ja näin syksyllä olen tavannut laittaa maahan syyslannoitetta sekä keväällä tuhkaa.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Tuo riisin lisääminen onkin hyvä idea, sehän suurustaa kastiketta. Mutta miksi puuroriisi ei kelpaisi?

Puuroriisi imee itseensä moninkertaisen määrän nestettä verrattuna esikypsennettyyn (parboiled) riisiin. Muuten keitosta ei tulisi keittoa vaan... puuroa.
Lainaus käyttäjältä: "Volitans"
Ei tohon siis tullut lainkaan suolaa?

Se oli kohdassa 6.

Kannattaa muuten tosiaan välttää niitä kiinalaisia valkosipuleita (ja muitakin Kiinassa kasvatettuja kasviksia). Siellä kun ei kaikki lannoitteet ja torjunta-aineet kestä aina aivan päivänvaloa. Täällä suomessa valinnanvara kaupoissa on tosi huono, mutta ainakin Espanjalaista ja Unkarilaista (sekä hyvin harvoin kotimaista) valkosipulia on tarjolla.

EDIT: ajatusvirhe :roll:

Espelt

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"


Kannattaa muuten tosiaan välttää niitä kiinalaisia valkosipuleita (ja muitakin Kiinassa kasvatettuja kasviksia). Siellä kun ei kaikki lannoitteet ja torjunta-aineet kestä aina aivan päivänvaloa. Täällä suomessa valinnanvara kaupoissa on tosi huono, mutta ainakin Espanjalaista ja Unkarilaista (sekä hyvin harvoin kotimaista) valkosipulia on tarjolla.

EDIT: ajatusvirhe :roll:


Nimenomaan Espanjalaisissa vihanneksissa saattaa olla moninkertainen määrä torjunta-ainetta sallittuihin määriin. Tulli käännyttää esim. Espanjalaista paprikaa joka vuosi takaisin isot kasat.
-Vaikeaa olla uskottava jos kaikki muut ovat väärässä-

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "Espelt"
Nimenomaan Espanjalaisissa vihanneksissa saattaa olla moninkertainen määrä torjunta-ainetta sallittuihin määriin. Tulli käännyttää esim. Espanjalaista paprikaa joka vuosi takaisin isot kasat.


Onneksi on viranomaiset, jotka seuraavat tilannetta. Ei se itsekkään kasvattaminen ongelmatonta ole - onnellinen saa olla, jos ei torjunta-aineita tarvitse käyttää.

Itse kyllä luotan ostotuotteisiin, joitakin lähinnä jälleenmyyjästä johtuvia poikkeuksia lukuunottamatta. Mutta onneksi ei ole pakko ostaa.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

calm

Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Valkosipuleiden kanssa olen huomannut, että pitää olla todella tarkkana - hyvälaatuista valkosipulia ei aina kovin nopeasti kaupoista löydä - useissa on selkeä kellarin tuoksu, joka myös maistuu. Paras keino kaupassa on haistaa sipulia. Sormin painelemalla varmistetaan, että sisältö on kiinteää.

Ainakin täkäläisistä kaupoista saatavat muoviverkossa kaupattavat kiinalaiset valkosipulit ovat ihan kelvotonta tavaraa olleet joka kerta, kun semmoisen on erehtynyt ostamaan. Vaikkakin rakenteeltaan olisivat ihan ok, niin maku on todella huono. Irtovalkosipulit sitten ovat vähän parempia, mutta varmimmaksi ostokseksi ovat osoittautuneet isot yksikyntiset. Omalla kasvatuksella pääsee kyllä vielä aivan eri luokkaan, mutta kun ei tullut tälle vuotta laitettua.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Espelt"Nimenomaan Espanjalaisissa vihanneksissa saattaa olla moninkertainen määrä torjunta-ainetta sallittuihin määriin. Tulli käännyttää esim. Espanjalaista paprikaa joka vuosi takaisin isot kasat.

Ei se kiinalainenkaan ihan täysin turvallista ole. Kokosin tähän viimeisen neljän kuukauden ajalta tapahtumia, joita tuolla isossa maassa on tapahtunut. Esimerkiksi kuolemantuomion langetus valtion ruoka- ja lääkehallinnon entiselle johtajalle siitä, että on lahjuksia vastaanottamalla katsellut joitakin elintarviketoimittajia sormiensa läpi. Kiinastahan ei juurikaan tule tietoja rajojensa ulkopuolelle, jos nyt ei satoja satu kotimaassa kuolemaan (menee varmaan normaalien kuolevuustoleranssien piikkiin?!?).

Ja Ameriikassahan kuoli toistakymmentä lemmikkikoiraa kuoli myrkylliseen koiranruokaan. Onneksi ei vielä ihmisiä.

EU ja USA painostavat Kiinaa avoimuuteen elintarvikekaupassa:
http://www.finfood.fi/finfood/finnfoo1.nsf/769262256941503d422562c3006a05b8/6d87b744fcc58672c22572e40041aa56?OpenDocument

Kiinan turvallisuusriskit lisäävät luomuruuan kysyntää Honkongissa:
http://www.finfood.fi/finfood/finnfoo1.nsf/769262256941503d422562c3006a05b8/bcdaec6553ec02a9c225732500365d55?OpenDocument

WHO tutustuu Kiinan ruokaturvallisuuteen:
http://www.finfood.fi/finfood/finnfoo1.nsf/769262256941503d422562c3006a05b8/ee5de5ccc5d9f638c22573440038c61a?OpenDocument

Luomuruuan kysyntä lisääntyy Kiinassa:
http://www.finfood.fi/finfood/finnfoo1.nsf/769262256941503d422562c3006a05b8/44d98ffebd539bf5c22572ec003cad74?OpenDocument

Kiinassa rajut toimet ruuan turvallisuuden parantamiseksi
http://www.finfood.fi/finfood/finnfoo1.nsf/769262256941503d422562c3006a05b8/614ea83498683dc6c22572eb002314e9?OpenDocument

Kiinan presidentti vaatii laatujärjestelmää ruualle:
http://www.finfood.fi/finfood/finnfoo1.nsf/769262256941503d422562c3006a05b8/89fe97fb1b6f5462c22572c8001edf90?OpenDocument

Espelt

No me puhutaan vähän eri asioita tässä.
-Vaikeaa olla uskottava jos kaikki muut ovat väärässä-

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "calm"
Ainakin täkäläisistä kaupoista saatavat muoviverkossa kaupattavat kiinalaiset valkosipulit ovat ihan kelvotonta tavaraa olleet joka kerta, kun semmoisen on erehtynyt ostamaan. Vaikkakin rakenteeltaan olisivat ihan ok, niin maku on todella huono. Irtovalkosipulit sitten ovat vähän parempia, mutta varmimmaksi ostokseksi ovat osoittautuneet isot yksikyntiset. Omalla kasvatuksella pääsee kyllä vielä aivan eri luokkaan, mutta kun ei tullut tälle vuotta laitettua.


Täytyypä seuraavaksi ottaa mukaan kaupasta noita yksikyntisiä. Joskus saa aivan tolkuttoman hyviä valkosipuleita, mutta yleensä ne ovat mitä sattuu. Tämä on ärsyttävää, kun monessa ruassa valkosipulin maku on kuitenkin niin hallitseva, että maun pitäisi olla aivan kohdallaan.

Noissa monipakkauksissa on yleisesti ottaen huonolaatuista tavaraa - monesti huomaa, että muutaman näennäisesti priiman joukkoon on sitten piilotettu C-luokan tavaraa. Pahimmillaan näistä lommoista sun muista tuote lähtee sitten homehtumaan ja pilaa myös muut tuotteet. Homeen haju jo yksissään tarttuu helposti ja maistuu.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Gekko

Kaikkea ei tarvitse aina ostaa marketeista. Jos omia raaka-aineita ei syystä tai toisesta ole riittävästi saatavilla, kannattaa maaseudulla liikkuessaan pysähdellä niiden "myydään vihanneksia" -kylttien kohdalla. Mitä sitten löytääkin, päihittää tavaran laatu helposti tuontitavaran, toisinaan hintakin. Hyvällä tuurilla valkosipuliakin on saatavilla eikä tule tuettua niitä öky-yhtiöitä.  :wink:
Solanaceae et vitae

Tapolan Tulikeppi

Tämä tuli testattua tänään, hieman vähemmillä habaneroilla. Pistin pepper-kingin säilöttyjä habasiivuja 10 kpl silppuna soppaan. Lisäksi pistin 2 pakettia pekonia silppuna heti alussa, niin ei tarvinnut öljyä sotkea lainkaan, ja hyväähän tuosta tuli. Rouvan mieleen oli hieman liian tulista, mutta omaan makuun juuri siinä sopivan rajoilla. Eli pystyi syömään ihan kuin ruokaa, ilman väli hengähdyksiä. Pari lautasellista aiheutti kyllä miedon hien, mutta oman maun mukaan tulisesta ruuasta pitääkin tulla hiki. Olisi tuo voinut olla tulisempaakin, mutta sitten olisi täytynyt pitää hengähdystaukoja syödessä. Tuli mieleen että tämä sapuska voisi olla loistavaa olla termoskannussa mukana kun talvella ulkoilee tai pilkkii.

Yksinkertainen on kaunista.
# 1022