lokakuu 06, 2024, 09:34:23 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Numerohirviöt

Aloittaja Kaitsu, huhtikuu 23, 2004, 15:14:11 ip

« edellinen - seuraava »

Kaitsu

Höh, tuntuvatpas nyt hölmöiltä nuo, tyyliin "PI 260429, C00970, CAP 1498, CGN 20790"- sarjanumerohirviöt.

Aatelkaas nyt keskustelua, jossa kaksi niin tyypillisesti innoissaan olevaa chili-hörhöä kilvan kehuvat,

- "että on se Pee Ii kaks-kaks-neljä-neljä-yks-kutonen vaan mainio ja helppo kasvi!"

- "joo joo, mutta ootko kokeillu tota mehevää ja satoisaa Cee Gee Än kaks-yks-viis-kaheksan-kakkosta!?"

tai

- "kuules emäntä, laitahan tuosta sen leipäs päälle ripaus juuri jauhamaani ihanaista Cee Aa Pee yks-neljä-neljä-nelosta!"

Siis täh!? Onko maailmasta nimet jossain vaiheessa loppuneet? Identiteetti puuttuu. Tyyliin jos oma nimeni olisikin FFL 32204. Ei tollasia voi chilit olla. Musta tuntuu että ne on vaan vihreitä oksia lekasorassa. Joku niissä nyt mättää. En yksinkertaisesti voi kasvattaa esim. PI 596052- nimistä chiliä. Tai hei, sitten annankin niille uuden nimen tarhassani?

Niin no ihmis-lapsethan ovat syntyessään esim. "120304-2247A". Jossain vaiheessa lapsen omistajatkin antavat sille uuden nimen. Näin siis voisinkin toimia, notta tää kammotus hellittäisi?


Mitäs tää tämmönen koodaaminen on? Vai lipsahtiko nyt pitsaani sieniä väärästä pussista?!
:D

Herpiili

Ovathan nuo hieman puhekielessä hankalia, tuolle koodaukselle taitaa kuitenkin olla perusteena se että alkuperäisellä kasvupaikallaan paikalliset ihmiset käyttävät samaa nimitystä useammasta kasvista ja eri kasvit pystyy sitten erottamaan tuolla koodauksella.

Voisihan noilla olla tietty nimetkin, USDA:n GRIN-tietokannastahan löytyy PI-lajikkeiden paikallisia nimiä ja tietoja.

CGN-, CAP- ja C0-lyhenteisistä puskista ei tahdo löytyä tietoa.

Toistaiseksi tilanteeseen ei taida löytyä helppoa ratkaisua.

MikkoM

Tähtiharrastuksen parissa pyörivänä tuohon on kyllä tottunut aika hyvin.  Eri taivaankohteita (galakseja, kaasusumuja jne..) on senverran miljoonittain että ainoa tapa merkitä niitä on kataloginimike + numerosarja, joten tähtiharrastusporukoissakin keskustelu on helposti kryptisiä lyhenteitä ja numerosarjoja sisältävää.

Fatalii

Itse olen myöskin omaksunut ja hyväksynyt täysin tuon koodaustyylin siihen kyllästyneenä että esim. "Aji Amarillo" -nimistä lajiketta on vaikka kuinka montaa sorttia ja seuraavana vuonna kun haluaa kasvattaa samaa lajiketta ja katsoo siemenpussin kyljestä että "Aji Amarillo" ja laittaa multiin... noh, syksyllä sitten pukkaakin ihan eri marjaa puskasta.. ei mukavaa :)

Erityisen näppärää tuo on siksi että koodilla saa usein tietää etukäteen tietokannasta että minkälaista kasvia laittaa kasvamaan vaikkei ennen olisikaan kasvattanut.. (tulisuus, kasvin ja marjan koko ja muoto jne).
Toisaalta, välillä on jopa hauska kasvattaa noita tietämättä mitä on tulossa...

Ehkäpä nuo on hyväksynyt myös sen takia että lähivuosina positiivisimmat yllätykset ovat löytyneet juuri koodisten joukosta.

Ja mitä siitäkin tulee kun jokainen chilipää (tai edes jokunen) keksisi samalle koodille useita "yleisnimiä" ? :)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Aji Inferno

Noinhan se on; tuo numerointi on ainoa tapa erottaa kasvit toisistaan, eikä sitä ollakaan tarkoitettu kaupalliseen käyttöön tai meidän tavallisten kuolevaisten chilimielien elämää helpottamaan, vaan tutkijoiden käyttöön.

Tässä on myös se tausta, että useimmat tuntemamme chilin nimet ovat todellisuudessa kaupallisia "brändejä", ja vaikka niidenkin sisällä on isoja vaihteluita, nimiluokat kuten "Pasilla", "Ancho", "Jalapeño", Cayenne... on luotu yksinomaan kaupallista myyntiä (ja ostoa) helpottamaan.

Ylivoimainen enemmistö esim. PI-koodatuista chileistä ei ole laajassa kaupallisessa käytössä, eikä niille siten olla koskaan annettu kaupallista tuotenimeä. Enintään paikallinen kutsumanimi, joka hyvin usein - ja luonnollisesti - on sitten tyyliä "punainen chili" (Aji Rojo), tms. Villichilien kanssa tilanne on yhtä hullu: jos niille ylipäätään on mitään järjellistä nimeä, se on mitä luultavimmin "pippuri" - jollain intiaanikielellä... :-)

Olen Infernoa kehitettäessä monesti tuuminut sitä, miten moni PI-luokiteltu chili todellisuudessa on jonkin tunnetun "brändin" kanssa samanlainen tai -kaltainen (ja voisi siten yhtä hyvin kantaa vaikka nimeä "Habanero" tai "Aji Amarillo") - ja miten chileistä on yleensä erotettavissa pääkasvutyypit. Taidan alkaa lisäämään kuvauksiin uuden määreen: lajityyppi. Se voi olla esim. "Perun baccatum" (suuri joukko hyvin samankaltaisia oransseja, isohedelmäisiä, makeita lajikkeita). Tai vaikka "Keltainen baccatum" (jälleen joukko kasveina pienehköjä, ei-makeita, tulisia, yleensä keltahedelmäisiä lajeja). Jne...

Jotain tuollaista, luomaan käsitys siitä mitä suunnilleen on odotettavissa. Ehkä luon myös näiden "ryhmien" mukaisia alajaotteluja lajikuvaussivuille. Mitäs jengi tuumaa? Hyödyksi vai sotkisiko vieläkin enemmän? Olen vähän kahden vaiheilla itse. Jotenkin noita olisi hyvä kyllä lajitella selvemmin.

Herpiili

Ei ainakaan omasta mielestäni sekoittaisi, voihan sen myöhemmin poistella.

Alkuperäisestä viestistäni jäikin lisäämättä "tutkijoiden käyttöön", samoin nuo koodaukset myöskin antavat tietynlaista varmuutta ja laadun taetta kasvin ominaisuuksista, esim. Timpalta tilaamani "Scotch Bonnet" sattui olemaan annuum :(

Jukan koodilajikkeet taasen ovat sitten sitä mitä pitäisikin ;)

Make

Lainaus käyttäjältä: "thietavu"" ...Taidan alkaa lisäämään kuvauksiin uuden määreen: lajityyppi. Se voi olla esim. "Perun baccatum" (suuri joukko hyvin samankaltaisia oransseja, isohedelmäisiä, makeita lajikkeita)... "

Paras idea vähään aikaan. Antaisi meille aloittelijoille jonkinlaista perstuntumaa "tyypillisyyksistä". Olisi tosiaan helpompi hahmottaa kokonaiskuvaa eri alueiden ominaispiirteistä.[/color]

theBro

Juu, ehdottomasti hyvä idea. Sen jälkeen tosin pitää hankkia jokaista lajityyppiä kasvamaan, että tietää mistä puhutaan. Ja hulluus senku pahenee  :p

Aji Inferno

...Mutta siitähän se ilo vasta alkaakin! :-)

dash

Löytyykö nykyään jo jostain tietoa noista CAP, C0 ja CGN koodatuista chileistä?

Tuli Jukan siemenpaketin yhteydessä seuraavat, joista olisi mukava saada hieman lisäinfoa:

C01706
C02598
CAP 1042
CAP 1144
CAP 1483
CAP 1484
CAP 212
CAP 270
CAP 452
CAP 502
CAP 520
CAP 524
CAP 722
CGN 21467
CGN 22834

Nämä nyt eivät ole koodi-chilejä, mutta laitetaan samaan viestiin:

Di Cayenne
Dutch Red Thick
Peridot
Pimenta Decorativo
Red Hot
Tepin Cocina De Frieda

Nimien perusteella ja googlettamalla päättelisin kahden ensimmäisen olevan Cayenneja. Ensimmäinen varmaan Italiasta ja toinen Indonesiasta. Pimenta Decorativo taas kuulostaisi koristechililtä. Viimeinen taas on Tepin, mutta eroaako jotenkin tuosta villichilit-osiossakin mainitusta Tepin/Chiltepinistä?

Fatalii

C02598 ja CGN 22834 löytyy omalta saitiltani www.fatalii.net / chiles / search ja hakusanaksi kannattaa laittaa aina pelkkä numero niin ei ole väliä onko väliä tms. (!!?) ;)

Muista voi olla aika niukasti vielä tietoa mutta eikös olekin mukava kasvatella lajikkeita mistä ei ole mitään hajua... itse ainakin noista ylläreistä nautin aina suunnattomasti ja niistä ne helmet löytyvätkin! :)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Os2

CAP 1042 ja CAP 502 ovat ainakin C.sp elikkä tieteellisesti ei tunnettuja(?), E-Amerikasta villichilejä joista voi kasvaa ihan mitä vaan, villichilit osio kertoo jotain eli ei oikein mitään. jännitystä peliin :D
Sillä tiedän kun fassen pussukasta noi samat paljastui ja piti tutkailla asiaa.

CAP1144 C.praetemissum kuvausta löytyy villichilit osiosta.
CAP1483&CAP1484 C.pubesens elikkä jonkin mallin rocoto variaatioita ovat.
CAP212 C. chanoense villichileissä kuvausta.
CAP722, CAP524, CAP520 C.frutescens chilisuvuissa tietoa.

muista en osaa sanoa muuta kuin kokeilemisen iloa  :wink:
Ei setä ole paha, setä on vaan ruma

H-Bomb

Moro.

Pitää hieman korjata Os2:n vastausta. Kyseessä eivät suinkaan ole välttämättä Etelä-Amerikasta kotoisin olevat tieteelle tuntemattomat lajikkeet, jos kyseessä on Capsicum sp. Voi esimerkiksi olla, että USDA tai vastaava geenipankki on saanut kyseisen lajikkeen siemeniä ilman tarkempaa tunnistusta, jolloin heidän täytyy kasvattaa lajiketta itse tietääkseen mitä siitä tulee. Tai voi olla, että se on osoittanut ristiriitaisia tuntomerkkejä, jolloin määritys on jäänyt tekemättä.

Nyt itse lajikkeisiin:

C01706 - ei tietoa
C02598 - C.baccatum (Costa Rica)
CAP 1042 - C.sp (Italy)
CAP 1144 - C.praetermissum
CAP 1483 - C.pubescens (Guatemala)
CAP 1484 - C.pubescens (Guatemala)
CAP 212 - C.chacoense
CAP 270 - C.baccatum var. pendulum (Argentina)
CAP 452 - C.frutescens (Cuba)
CAP 502 - C.sp
CAP 520 - C.frutescens (Zambia)
CAP 524 - C.frutescens (Peru)
CAP 722 - C.frutescens (Cuba)
CGN 21467 - C.baccatum var. baccatum (Brazil)
CGN 22834 - C.baccatum var. pendulum (Brazil)

Noista lajeista vielä sen verran, että baccatum var. baccatum tarkoittaa villiä pienimarjaista baccatumia ja baccatum var. pendulum tarkoittaa roikkuvamarjaista eli isompaa lajiketta (usein "viljelty" lajike).

-Harry
H-Bomb - The Fiery Finn
http://www.h-bomb.biz

mau

Sain huutonetistä tilaamassani siemenpaketissa lajikkeen C04531 (C. chinense). Se näyttää nyt, raakilevaiheessa, lähes identtiseltä Habanero Orangen kanssa: matala, kompakti, tukeva ja kaunis "bonsai".  Onko kellään kokemuksia/tietoa alkuperästä, ominaisuuksista tms.?

Fatalii

Itellä ei ole kokemusta vielä tuosta mutta kuvia olisi kiva nähdä jos mahdollista.. ? :)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

mau

Meni puoli yötä valokuvausta/kuvansiirtoa opiskellessa, vaan ei onnistu!  :evil:  Turvaudun tässä vaiheessa omiin kuviisi, et kai pahastu?  Kasvi näyttää erehdyttävästi tältä: http://juuri.org/fatalii/?u=g&c=general&id=291. Kunhan hedelmät kasvavat ja saavat väriä (ja tekniikka on opeteltu  :oops: ), laitan kuvia ja makuarvion. Marjat näyttävät  tällä hetkellä tismalleen tuollaisilta. http://juuri.org/fatalii/?u=g&c=general&id=2871.

Fatalii

Ts. niin tyypillinen chinense kun vain mahdollista. :)

Maku näissä on useimmiten samantyyppinen, joskin toisissa voimakkaampi aromi kun toisissa.
Polte on useimmiten helvetillinen, mutta mietoja, jopa tulettomia versioita löytyy... :)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

timppa

Eihän tämä tule kuin kolme vuotta jäljessä :), mutta muutamiin kysymyksiin voin antaa tässä vastauksia.

mau: C04531 on tosiaan chinese ja orange haban tyylinen chili, tosin podit on vielä pienempiä kuin orange habassa. Helppo kasvatettava ja tekee paljon podeja. Oman kasvin leikkasin nyt bonchiksi talvea varten. Siemenesi huuto.netistä oli varmaankin minulta peräisin ja niitä on taas saatavilla. Voi kysellä esim. privalla.

H-Bombin listan CAP 502 c.sp on mitä luultavimmin frutescens. Kasvi ekana vuonna reilusti alle metrin mittainen ja tekee frutelle tyypillisen näköisiä podeja. Satoisa. Halukkaat voi kysellä siemeniä.
Ruoka ilman chiliä on teeskentelyä!
ps. kysy siemeniä, löytyy yli 80 eri lajiketta! OTA YHTEYTTÄ SÄHKÖPOSTILLA: sir_timppa@hotmail.com

En lue yksityisviestejä!

Riiviö

Tämän rimpsun alkupäässä oli puhetta tietynlaisesta tyypittelystä,
ajatusta kannattaen täällä mietin... josko saisi yleiset kasvatuksen perusohjeet erilaisilta alueilta kotoisin oleville tyypeille?
  Kun samassa kasvihuoneessa Naga Morich kasvoi 15cm korkeaksi ja pubet metrisiksi, niin jotain eroa niiden kasvuolosuhdevaatimuksilla (sanahirviö) :oops:  varmaan on. Toisaalla on Nagaa esitelty kuitenkin ihan reiluna rehuna eikä hetivalmisbonchina... Lämpötilat ja vuodenkierto, onko selvää lepokautta (päiväntasaajalla ei välttis ole?) sadekautta yms ja yleinen kasvukauden kosteus, onko ihan sademetsä, puolikuiva tms.
  Viitsiikö joku nähdä tällaisen vaivan niin tyhmempikin ymmärtäis laittaa ulos karvaiset ja vesiviljelyyn sademetsätyypit yms yms  :wink:
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...

wille

Tuolta infernon kasvatusoppaasta ja fataliin kuvateksteistä löytyy jonkun verran tietoa eri lajikkeiden (tai ainakin lajien) kasvuolosuhdevaatimuksista. Sieltä kattelee ja sitten vaan koittaa parhaansa mukaan niitä jäljitellä. Mahdotonhan meidän on joka chilille optimiolosuhteita antaa, mutta lähelle pääsee jos vähän näkee vaivaa...  :wink:
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit