tammikuu 09, 2025, 22:29:05 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Reilumman kokoinen vesiviljelys kasvariin

Aloittaja Janne, toukokuu 12, 2006, 18:01:22 ip

« edellinen - seuraava »

Janne

Onkohan ollut juttua jo vastaavasta, en laiskana miehenä jaksanut hakea :)

Nyt olis nurkassa ylimääräisenä bauhausin 10 kuution uima-altaasta jäänyt vesipumppu (kiitos hiirille jotka nakersivat altaasta siivilän heti ensimmäisen kesän jälkeisessä säilytyksessä) ja saatavilla muovisia muuttolaatikoita. Onkos ehdotuksia tai peräti valmiita suunnitelmia miten kannattaisi tehdä esimerkiksi 5-10 laatikon "ketju" jossa vesi kiertäisi ja joka lootassa 2-3 puskaa kasvamassa? (vai miten monta tuollaiseen sopisi laittaa, ehkä enemmänkin?)

Pumpussa on in & out -liitännät ja kierrättää n litraa vettä tunnissa, aika paljon kuitenkin.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

tso

1) Dutch Pot Aero-Hydro samaan tapaan mitä Fatalii on omilla sivuillaan värkännyt.

+ Yksinkertainen rakentaa.
+ Tehokas
+ Varmatoiminen
+ Helppo lisätä kasvatuspönttöjä
+ Kohtuu edullinen rakentaa esim. Orthex muoviämpäreihin
+ Osien saatavuus
- Ämpäreiden läpivientien tekeminen tiiviiksi
- Paljon nykertämistä

2) DFT (deep flow technique) PVC putkista.

+ Yksinkertainen rakentaa
+ Varmatoiminen
+ Helppo saada tiiviiksi
+ Hyvä hinta / kasvatusyksikkö
- PVC muoviputkien saatavuus
- PVC putkien kuljettaminen
- Laajennettavuus

Molempiin systeemeihin pitää rakentaa tukeva kasvatuspöytä.
#20

Janne

Tuo DFT vaikuttaa lupaavalta! 150 -millistä putkea vaan rautakaupasta pari 4 metrin pätkää ja sopivia reikiä täyteen niin johan alkaa kasvari vihertämään! Pitääpä aloittaa suunnittelu ensi kautta varten. Muuttolaatikot taitavatkin olla vähän hankalammin hyödynnettäviä.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

cornell

PVC hydro "original Virtanen" viimekesältä... 110 mm putkissa



ajattelin sen verran tuunata, että pohjalle jää vettä vaikka pumppu pysähtyisi...
¨käynks mä usein täällä?¨

tso

Cornell, eikös tuo sun PVC hydro ole enemmän drip feed tyyppinen jossa käytät putkia ravinteiden keruuseen. Ainakin kuvan perusteella tuossa on jokaiseen purkkiin menossa tippaletku.

Tuosta on olemassa myös "aero" muunnos jossa suihkusuutin laitetaan ruukun lähelle.

DFT viljelyssä putkessa veden pinta nousee yli puoleenväliin putkea ja ravinneliuosta syötetään pelkästään putken toisesta päästä sen valuessa pois  toisesta.

Hyvä linkki jossa paljon hydrotietoa, katsaus eri viljelymenetelmiin, sekä kuvaus DFT järjestelmistä Enlanniksi löytyy tästä:
www.agridept.gov.lk/Techinformations/Hponics/H_Eng.pdf

Toinen hyvä linkki PVC tomaattikasvatuksesta (ja muutamasta muustakin lajikkeesta) tosin NFT tekniikkaa käyttäen ja taas englanniksi:
http://home.adelphia.net/~schneirj/hydro.htm

Uskoisin, että NFT hydro toimii hyvin PVC putkessa ja NFT on jopa hieman helpompi rakentaa verratuna DFT:hen. Jos teet NFT tsydeemin kannattaa laittaa putken pohjalle koko matkalle kaistale puukuitu rättiä. Rättiä saa mm. honkkarista (HongKong) siivoustarvike osastolta nimellä "Eko-metriliina". (Markkinointi: Simotuote, Kuningassähkö Oy simotuote at kolumbus.fi). Hinta oli 9.95€ 5m rulla josta saa 25m NFT kanavan pohjallista kun leikkaa kapeiksi soiroiksi. Ostin tätä mansikoille NFT kanavan pohjaksi.

Tykkään DFT:stä sen takia enemmän vs. NFT, että juurien ei tarvi koskettaa pohjaan kun heittää esikasvatuksesta hydroon. Voi laittaa siis hieman aikaisemmin tuubiin. NFT toimii muuten kivasti myös siten että heittää kasvin suoraan rätin päälle ilman erillistä ruukkua. Toimii mm. kesäkurpitsalla, kurkulla, kurpitsalla, jne. joilla on heti alusta lähtien paksuhko varsi, miksei myös tomaatilla ja chilillä hieman myöhemmässä vaiheessa.

PVC tuubiin molempien rakentaminen on tosi helppoa ja erityisesti kasvariin kanavamalli on ehkä parhaimpia ratkaisuita.
#20

cornell

Näin on TSO... mutta ei noilla dripeillä ole mitää merkitystä sen jälkeen kun juuret kasvaa putken pohjalle... pistin ne just alkukasvatusta varten, jotta jokaisen kasvin juuristo saa varmasti tarpeeksi kosteutta...

Kasvien kasvettua olisin voinut muuttaa syötön putkien yläpäähän, sillä juuristo oli kasvanut tiiviiksi matoksi pulkien pohjalle.... en vaan viittinyt ruveta muuttamaan settiä...

Tossa mallissa putkien pohjalla virtasi 0.5- 1 cm vettä, eli se muistutti enempi NFT:tä... ravinneliuos huuhteli jatkuvasti juurimattoa..
Sitten tuli sähkökatkos keskellä päivää ja isot kasvit imas pulken kuiviin parissa tunnissa... onneksi puskat ei kuivuneet hengiltä... Tästä viisastuneena päätin nostaa vesipintaa putkissa täksi kesäksi.... ajattelin tehdä sen kulmapaloilla putkien päihin: Syöttöpäihin 90 asteen kulmat ylöspäin ja alavirtaan 45 asteen kulmat, joiden reunan yli vesi valuu reserviin ja putket tosiaan jää puolilleen vettä

Onko putkihydrossa siitä juurimatosta suurta hyötyä? Tosin apuribakteerit vois tarttua siihen asustelemaan...

En ole mitään koskaan lukenut DFT:stä enkä osaa vetää tarkkoja rajoja eri menetelmien välille, siitä tää hämminki :) Mä jaan mielessäni hydrot kahteen luokkaan virtaaviin ja "seisoviin", joissa kasvi kasvaa vesireservissään... hydrojärjestelmien avainkysymys koskee veden ja ilman suhdetta ja sitä miten ne sekotetaan toisiinsa, eikö?  Hyvissä seteissä veden/juurten hapetus on maksimaallinen (aero) mutta vesihuolto ogelmaton ja turvattu (DWC)...

Kuvalla halusin kuitenkin vaan osottaa, että PVC putkii on kokeiltu ja  hyviksi havaittu... ne voi päätypaloilla helposti muuntaa täysiksi tai tyhjemmiksi... aeroa vois kokeilla vähän isommilla pukilla, mutta sumuttimien ja letkupaineiden kanssa menee säätämiseksi
¨käynks mä usein täällä?¨

tso

Hyvä että toit esiin tuon sähkökatkon vaaran NFT järjestelmässä, sen unohdin mainita.

Joo vähän hiusten halkomistahan toi oli, mutta toivottavasti keskustelusta on hyötyä putkihydroja rakentaville.

Juurimaton ajatus on alkuvaiheessa juurille laajemman imupinnan kuin pelkkä putken kapea pohja. Jos sulla on pohjalla sentin vesipatja kulmapaloilla säädettynä ei matosta ole vastaavaa hyötyä. NFT ratkaisussa vettä menee vain ohut noro putken keskellä jolloin rätin tuoma etu on ilmeinen.
#20

Janne

Juu apua on kovasti, kiitosta vaan neuvoista! Taidan (jos vaan ehdin) rakentaa tänä vuonna ainakin sisäkasvatukseenkin soveltuvan prototyypin jotta pääsee vähän kokeilemaan hommaa. Ja mieluusti ensi vuonna aloittamaan jo taimien kasvatuksen vesiviljelyssä.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi