tammikuu 10, 2025, 07:33:58 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


suomen kesän

Aloittaja pekxi, helmikuu 10, 2003, 22:35:33 ip

« edellinen - seuraava »

pekxi

Eli mitkä kasvavat suomessa kasvihuoneessa parhaiten.Eli tuottaa hyvin hedelmiä Mikä kuukausi pitäisi laittaa.. Kertokaa kaikkia hyviä lajikkeita. Kuinka monta päivää menee habanerolla siemenien itämisestä kukkimisen alkamiseen Sisätiloissa.Entä kuinka paljon tuo voi vaihdella Aktivoiko auringon valo jotenkin.
Kiitos taas etukäteen aloittelijalle

Tyräkki

Parin kesän massiivisella kokemuksella voin sanoa, että ilmeisesti jokseenkin kaikki mahdolliset lajit ja lajikkeet antavat suomen oloissa parhaan mahdollisen kasvutuloksen ja sadon juuri kasvihuoneessa. Auringon valo tosiaankin "aktivoi jotenkin" :D sillä siirto sisätiloista kasvariin saa aikaan todellisen kasvuräjähdyksen.

Jotain kertonee sekin, että lannoittamiseen yleensä hyvin varauksellisesti suhtautuvat chilikasvit sietävät, ja oikeastaan vaativatkin kasvihuoneessa huomattavasti reilumpaa lannoitusta kuin muualla. Ilmeisesti kasvarin optimiolosuhteet antavat kasveille mahdollisuuden hyödyntää enemmän/koko kasvupotentiaaliaan, ja näin käyttää myös huomattavasti runsaammin ravinteita kiihtyneeseen kasvuunsa.

Edellä kerrotusta huolimatta ei siltikään liene yhdentekevää mitä lajikkeita kasvariin valitaan. Omat viimekesäiset muutamat lajini valitsin puhtaasti satunnaisotannalla, ja eroja kasvussa ja sadon määrässä sitten tosiaankin ilmeni. Minun lajini olivat: Orange Habanero, Caribbean Red Habanero, Super Red, Aji Amarillo, Fresno, Tabasco, ja Jalapeno. Siemenet kylvin muistaakseni joskus helmikuun puolivälissä, paitsi Jalapenon reilu kuukausi myöhemmin. Taimet siirsin kasvariin joskus maalis-/huhtikuun vaihteessa, paitsi Jalapenon jälleen reilua kuukautta myöhemmin.

Yllättäen kaikkein aikaisimmin alkoi antaa satoa parjattuihin C.Annuumeihin kuuluva Super Red. Se myös antoi satoa koko kasvatuskauden ajan, (leikkasin välillä alaskin) ja pääsi siis kilomääräisestikin reilusti parhaimpaan satomäärään. Ilmeisesti jotkut C.Annuumit saattavatkin päästä oikeuksiinsa juuri hyvissä olosuhteissa yhden kauden kasveina. (Tässäkö syy siihen, että "typerät" ammattiviljelijät suosivat Annuumeja "omaksi vahingokseen"?) Toisaalta mahtavasta yhden lajikkeen ja yhden kesän "aineistosta" ei voine tehdä mitään laajoihin yleistyksiin johtavia päätelmiä :p  Super Red oli muuten myös makunsa puolesta yksi suosikeistani. Kohtuullinen tulisuuskin (n.6) olikin käytössä pikemminkin etu kuin haitta. Varmasti hyvä valinta kasvihuoneeseen.

Seuraavana alkoi antaa satoa Fresno, (myös C.Annuum) mutta koska ne puskat jäivät kaikista chileistäni pienikokoisimmiksi, niin Fresnosadon kokonaismäärä jäi aika vaatimattomaksi. Näiden satoisuus myös huononi selvästi kasvatuskauden loppupuolella, toisin kuin Superien. Makukaan ei herättänyt minussa suuria intohimoja, mutta saattaisi kohtuullisen aikaisena lajikkeena olla hyvä valinta lämmittämättömään lyhyen kauden kasvariin.

Loput lajikkeeni alkoivatkin sitten antamaan ensimmäisiä maistiaisiaan suunnilleen samoihin aikoihin, mutta Orange Habanero ehkä siirtyi nopeimmin runsaaseen satoon maistiaisten sijaan. Sopii hyvin kasvihuoneeseen ja on satoisa. Myös Jalapenojen lyhyehkö ja vähemmän runsas huippusato ajoittui samoihin aikoihin. Minä kuitenkin onnistuin ilmeisesti antamaan Jalapenoille liikaa lannoitetta yrittäessäni saada ne kuromaan toisten lajikkeiden kasvullisen etumatkan kiinni. En siis tahdokaan tehdä niiden hurjasta kasvusta ja lyhyestä satokaudesta sekä nopeasta taantumisesta sen kummempia johtopäätöksiä. Maukkaita kyllä olivat niin vihreinä kuin punaisinakin. Savustettaessa tämä chipotlen oikea raaka-aine kuitenkin tuotti pettymyksen, sillä esim. Habaneroista tuli paljon maukkaampia ja aromikkaampia.

Caribbean Red Habanero alkoi kyllä antaa maistiaisia jo jokseenkin varhaisessa vaiheessa, mutta pääsato kyllä painottui myöhäiseen syksyyn. Itse asiassa kauden päättyessä kipakoihin pakkasiin näytti siltä, että tästä olisi saanut satoa vielä vaikka kuinka paljon, jos vain kelejä olisi riittänyt. Tämä ihanan maukas ja perkeleellisen tulinen kasvi antoi kuitenkin lyhyeksi jääneen pääsatokautensa aikana kilomääräisesti toiseksi suurimman sadon. Osa syy tähän tietysti puskien poikkeuksellisen suuri koko. (2.2m x 1,4m x 0,9m ja olisi kasvanut suuremmaksikin jos tilaa olisi ollut) Sadon runsaampi tuotanto alkoi vasta lopettaessani voimallisen lannoituksen kun kasvutila oli loppunut. Maltillisemmalla lannoituksella satoa varmasti voisi aikaistaa, mutta kokonaismäärä kyllä valitettavasti silloin pienempien puskien myötä pienenisi myös. Itse ihastuin tähän lajikkeeseen vaikka pääsato tulikin myöhään.

Hitaita olivat myös Tabascot, ja marjojen pienestä koosta johtuen ei satoa kiloissa mitattuna tullut paljoakaan. Marjoja kyllä tuli runsaasti mitä kappalemäärään tulee. Tämäkin oli oikeastaan vasta alkanut tuottamaan kunnolla satoa kun kausi jo päättyi. Kasvoi nopeasti kasvarin kattoon asti, ja olisi selvästi kaivannut lisääkin tilaa. Marjat kyllä tulisia, mutta mielestäni eivät erityisen maukkaita, eivätkä ainakaan makeita. Ei saa sijaa kasvaristani enää toista kertaa.

Aji Amarillo oli ilmeisesti väärä valinta C.Baccatumien suvusta, sillä se oli todella hidas ja myöhäinen. Satoa kyllä alkoi tippumaan jo melko varhain, mutta pääsadon kasvu keskeytyi talven tuloon. Kaunis kasvi köynnöstävine kasvutapoineen ja somine marjoineen. Marjat oikein maukkaita ja tulisuuttakin riittävästi. En kasvattane uudelleen hitautensa takia, mutta C.Baccatumien sukua en silti hylkää. Tulevalla kaudella niitä kasvaa kasvarissani ilmeisesti neljää lajiketta. Näiden valittujen pitäisi sitten olla nopeamoikasvuisia ja aikaisempia mitä satoon tulee. Maukkaitahan Baccatumit ovat tiettävästi aina.

Yhteenvetona toistaisin vielä, että kaikki kyllä kasvaa kasvarissa aivan hurjasti, mutta runsaan sadon saadakseen kannattaa kyllä välttää kaikkein hitaimmin kasvavia lajikkeita. Tämä ainakin jos ei aio lämmittämällä pidentää kasvarin kasvukautta, sillä hitaimmille lajikkeilla suomen kesä on valitettavasti liian lyhyt myös muovin/lasin alla. Toisaalta harvempi meistä oikeasti tarvitsee "kylpyammeellista" chilejä, joten lajikkeiden valintakriteereinä voi tietysti olla muitakin nääkökohtia kuin pelkkä saatavan sadon määrä. Pienessäkin kasvarissa kun uskoakseni tulee aina ainakin "saavillinen" satoa, vaikka lajikevalinnat eivät olisikaan osuneet ihan nappiin :D

Odotan itseken innolla uutta kesää, enkä vähiten sen takia, että silloin meitä chilejä kasvarissa kasvattavia höyrypäitä on ilmeisesti taas enemmän. Onhan aika moni näillä palstoilla ilmaissut aikeensa rakentaa ansaria pihamaalleen. Tulee olemaan mielenkiintoista vaihtaa kokemuksia chilien muovin/lasin alla kasvattamisesta. Ah saavu kesä kultainen :cool:

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "Tyräkki"Aji Amarillo oli ilmeisesti väärä valinta C.Baccatumien suvusta, sillä se oli todella hidas ja myöhäinen. Satoa kyllä alkoi tippumaan jo melko varhain, mutta pääsadon kasvu keskeytyi talven tuloon. Kaunis kasvi köynnöstävine kasvutapoineen ja somine marjoineen. Marjat oikein maukkaita ja tulisuuttakin riittävästi. En kasvattane uudelleen hitautensa takia, mutta C.Baccatumien sukua en silti hylkää. Tulevalla kaudella niitä kasvaa kasvarissani ilmeisesti neljää lajiketta. Näiden valittujen pitäisi sitten olla nopeamoikasvuisia ja aikaisempia mitä satoon tulee. Maukkaitahan Baccatumit ovat tiettävästi aina.

Amarillo on todellakin ehkä myöhäisin kasvattamani chili, tai ainakin lähellä sitä. Baccatumeissa on erinomaisia lajikkeita, mutta kaikkien makua ei voi kehua... Pettymyksiksi osoittautuivat esim. Dedo de moca (mauton, ei edes kovin tulinen) ja Rocotillo (täysin mieto, mauton). Itse en ole myöskään ihastunut baccatumien erään vähemmän tunnetun päähaaran, eli aikaisten keltaisten ei-makeiden lajikkeiden (Lemon Drop, Peru Yellow, Aji Blanco) makuun. Moni on toistakin mieltä. Eroja noissa kumminkin on melkoisenkin paljon, niin aikaisuudessa kuin maussakin. :O

Fatalii

Aji amarillo todella ON HIDAS! ei suositeltava oikein mihinkään loistavasta maustaan huolimatta! :)
Onneksi maukkaita baccatumeja (nopeitakin) on paljon.

Hmm.. omissa rocotilloissani oli selkeitä eroja, sisällä kasvaneet, liikakastellut olivat kyllä täysin mauttomia ja mietoja (liian), sen sijaan ulkona parvekkeella kasvaneet olivat terveen näköisiä ja varsin hyvän makuisia mutteivat edelleenkään tulisia, vain pieni potku löytyi, loistava lajike täytettäväksi!

Itse en kovin montaa lajiketta ehtinyt kasvarissa toistaiseksi koittaa, 15-20 taisi olla tuo määrä (pieniä kasveja ja IHAN liian myöhään kasvariin)
Mukana oli useampi chinense, baccatum ja annuum, sekä pari frutescensia... frutescensia en kauheasti suosittele ulos enkä parvekkeelle hitautensa vuoksi ellei ole mahdollisuutta jatkaa kypsystä sisällä.
Annuumeilla en riskeeraa enää muita lajikkeita kasvihuoneessa, ne sijoitan ulos  kun näyttävät tulevan toimeen suorassakin auringossa.

Chinenset näyttivät tulevan ihan kivasti toimeen kasvarissa, jopa parvekkeella suojaharson alla (etelään parveke), mutta kaikista näistä ehdottomasti parhaat kokemukset kasvarissa tulivat baccatumeista, kokeilussa oli ainakin: Aji amarillo (liian hidas), Pilange (myös liian hidas), sensijaan lemon drop ja omnicolor kasvoivat ja tuottivat satoa KOHISTEN vaikka ne sijoitettiin kasvariin kesän loppupuolella!!

Itse olen pyrkinyt valitsemaan kasvihuoneeseen mahdollisimman nopeasti kypsyviä lajikkeita ainakin baccatumeista ja chinenseistä (kyllä, chinenseistäkin löytyy nopeampia lajeja)

Noh, kesän jälkeen tietää sitten huomattavasti enemmän, tämä kokeiluhan onkin osa koko touhun kiintoisuudesta! :)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around