Rocotojen tunnistusta (Pepper kingistä tilattuja)

Aloittaja timppa, syyskuu 23, 2008, 13:04:46 ip

« edellinen - seuraava »

timppa

Pepper kingistä tilasin 3 kg rocotoja ja sain sekalaisia lajikkeita kuten oli tarkoituskin. Nyt olisi sitten kiva tietää mitä lajikkeita nämä voisivat olla.

Yleiskuvaa:



Lajike no. 1:


Lajike no. 2:


Lajike no. 3:


Lajike no. 4:


Lajike no. 5 ja 6 (5 vasemmat ja 6 oikeanpuoleiset):


Lajike no. 7:



Elikkä jos joku uskoo tunnistavansa edes jonkin näistä suht hyvällä varmuudella, niin mielenkiinnosta ottaisin lajiketunnistamisia vastaan.
Ruoka ilman chiliä on teeskentelyä!
ps. kysy siemeniä, löytyy yli 80 eri lajiketta! OTA YHTEYTTÄ SÄHKÖPOSTILLA: sir_timppa@hotmail.com

En lue yksityisviestejä!

KariT

Itsellä löytyy tietääkseni kaikki Pepperkingin Rocotot ainakin siemeninä. Olen huomannut, että eivät kovin puhtaita ole eli risteymiä joukossa ja aina ei saa mitä tilaa. Ovat kaikesta huolimatta erittäin maukkaita ainakin itsekasvatettuna. Lisäksi omissa puskissa ei aina ole kaikki tyypillistä muotoa kaikki tai siis muotoja samassa puskassa useita. Joten jos jotain laitat kasvamaan, niin tunnistus on hieman varmempaa. Usein Pepperkingin rocotot on nimetty pääasiassa löytö paikan mukaan. Esim. jos Peru Cuscon torilta, niin silloin nimi on Peru Cusco. Oma Peru Cusco osoittautui loistavaksi, mutta oli vaan punainen, eikä Canario eli keltainen. Sieltä torilta löytyykin monenlaista. Jopa ruskeita ja vakoisia Pubescenssejä (joita en tiennyt olevankaan). No Pepperkingin nimeäminen ei ole kovinkaan tieteellistä. Muualta saatat varmasti saada joskus samojakin lajikkeita ihan eri nimillä.

Kuvan 1 ison omenan muotoiset, jolla on persiissä syvä reikä ja ylöspäin tiheästi vierekkän etenevät uurteet, kuten pihvitomaatilla on melko varmasti Rocoto Grande tai suomeksi ihan iso Rocoto. Näitä on omissa puskissa myös pienempiä.

Pienemmät omenan muotoiset ovat yleisnimikkeeltä "omena" Rocotoja eli Manzano. Pepperking myy ainakin nimellä Rocoto Peru samankaltaisia.

Oikeanlaitimmainen nro.6 tasapaksu saattaisi olla Rocoto Peron eli "päärynä". Pepperkingin loko on sen muotoinen.

Pepperking myy Rocoto Rojon nimellä muistaakseni tuollaista hieman nuolenkärjen muotoista (5).

Pieni ja pyöreä ilman uurteita (3) saattaisi olla Aji Picante nimellä myytävä ainakin jos on muita tulisempi.

Toivottavasti tästä oli jotain apua.

Aji Inferno

Ei noita voi ulkonäöstä mitenkään tunnistaa, ikävä kyllä... Vain päätyypin: punainen on Rocoto ja keltainen on Canario. Mutta voihan ne nimittää vaikkapa tyyliin "Pepperking #1" ja siihen malliin. Ja sekin kertoo jo jotain! :)

KariT

Aivan. Jäi mainitsematta, että se Rojo tarkoittaa Suomeksi punaista eli ei ihme, että samalla kauppanimellä nimellä löytyy useita. Pepperking käyttää käsittääkseni Rocoto yleisnimikettä myös erivärisistä Pubeista.

Oma mielipiteeni on, että ruokakäyttöön kun kasvattaa, niin on mukavaa, että on hieman erinäköisiä Rocotoja kasvamassa, eikä niillä nimilläkään niin väliä, kunhan satoa tulee ja hyvältä maistuu. Kovin suurta eroa ei minusta näissä maussakaan ole

Sattui taannoin huvittava tapaus, kun olin isän luona kylässä ja jätin  jääkaappiin puolikkaan isokokoisen rocoton, josta olin siemenkodan leikannut irti. Isä tietysti luuli sitä paprikaksi ja laittoi leivän päälle, illalla kun tv mainoskatkolla kiireessä säntäsi hakemaan leipiä. Ensin luuli, että laittoi leivän päälle harvinaisen tulista valkosipulia, mutta sitten totuus paljastui. :) Piti sitten tehhä leipä itekin.  :lol:

timppa

OK, kiitokset avusta. Sain jo tosin listan pepper kingin kasvattamista chileistä kuvineen ja uskon, että sieltä löysin ainakin suurimmalle osalle pepper kingin käyttämät nimitykset chileille. Joidenkin kohdalla jää kuitenkin väistämättä pieni epävarmuus tunnistamisesta, sillä jotkin lajikkeet ovat melko saman näköisiä, eikä toisaalta kaikki poditkaan ole samanlaisia yhdessä kasvissa. Ensi kesäksi täytyy idättää kyllä rocotometsikkö pihalle muiden kasvarichilien lisäksi.

Tuli muuten hyvää chippeä, kun savustin suurimman osan tästä 3 kg:n rocotokasasta. Nyt on kuivumassa puolestaan oman sadon baccatum savustussatsi ja odotan, että pääsen vertaamaan makuja.

Noita isoimpia omenan muotoisia rocotoja tuli itsekin syötyä leivän päällä, kun eivät olleet liian tulisia rocotoiksi. Oikein hyvän makuisia.
Ruoka ilman chiliä on teeskentelyä!
ps. kysy siemeniä, löytyy yli 80 eri lajiketta! OTA YHTEYTTÄ SÄHKÖPOSTILLA: sir_timppa@hotmail.com

En lue yksityisviestejä!

timppa

Alkaa mennä jo pahasti aiheen viereen, mutta jatkanpa vähän juttuani chippejauheista. Sain siis valmiiksi baccatum chippejauheen ja täytyy sanoa, että erinomaisen hyvää tulee rocotoista, mutta baccatumeista vielä parempaa. Baccatumeissa on makeampi maku ja toisaalta jauhe on vähän miedompaa kuin rocotoista tehty. Sitä voi siis käyttää vähän enemmän ja saa enemmän hyvia makuja. Savustuksessa käytin omenapuuta ja vähän leppää. Jännä juttu muuten miten pieneen tilaan saa tällä konstilla säilöttyä chilejä... pöntöllinen chilejä savustukseen ja saa lopputuloksena suunnilleen yhden maustepurkillisen jauhetta :) Kumpa kasvitkin saisi "zipattua" (lue: chipattua) samanlailla vaikkapa talveksi. Noh, toisaalta bonsaiksi muuttaminen on vähän kuin pakkaisi kasvin.
Ruoka ilman chiliä on teeskentelyä!
ps. kysy siemeniä, löytyy yli 80 eri lajiketta! OTA YHTEYTTÄ SÄHKÖPOSTILLA: sir_timppa@hotmail.com

En lue yksityisviestejä!