heinäkuu 03, 2024, 08:25:32 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chiliuute

Aloittaja Te_Kiila, kesäkuu 13, 2006, 07:35:43 ap

« edellinen - seuraava »

Te_Kiila

Chiliuute - Eli hieman "kotikemiaa"

 Resepti ei ole kovinkaan hankala, edes kemiaa sen kummemmin osaamattomalle. Teknisesti ajatellen kyseessä on kiinteä-neste-nesteuutto ja 'chilipään' kannalta kohtuullisen loistavan mausteen valmistus.
 Koska tässä reseptissä käytetään väkevintä käsille sattuvaaa etanolia (95,6til.%) eli "pirtua" on muutama varotuksen sana paikallaan:

1. Etanoli on herkästi syttyvä reagenssi.
2. Etanoli on terveydelle haitallista hengiteltynä & nautiskeltuna.
3. Spirituksen hankkimista hämärähemmojen avustuksella on ehdottomasti kielletty asiaan liittyvien riskitekijöiden & toiminnan rangaistavuuden takia.
4. Lopputuote on prosessin onnistumisesta riippuen (50 - 90% kapsaisiinin saanto) vähintäänkin karmivaa sellaisenaan nautittuna.

I Valmistustarpeisto:

Tiivillä kannella varustettuja lasiastioita; suppilo & kahvinsuodatinpusseja, lusikoita tms.; normaali keittiön hella; suojakäsineet, silmäsuojaimet & vitivalkoinen labratakki; vahvinta mahdollista käsille sattuvaa chiliä kuivattuna & rouhittuna; sekä edellä mainittua spiritusta riittävä määrä (ei tenttua!). (Labratakki ei ole välttämätön, mutta tuo oikeaa tunnelmaa.)

II Prosessin kulku:

 Chilistä uutetaan mahdolisimman paljon etanoliin liukoisia maku-, väri- yms. aineita käyttämällä useita liuotineriä. Näin saadut uutosjakeet yhdistetään ja lopuksi saatu uute konsentroidaan haihduttamalla varovasti mahdollisimman suuri osa liuottimesta.

IIb.

 Eli haetaan tykötarpeet käsille ja pukeudutaan suojavarustukseen.
 Uutettavaa, kuivattua ja murskattua chiliä otetaan sopiva määrä (itse käytin normaalin maustepurkillisen - n.25g - viimekesäistä Savinaa (ja kaikenkaikkiaan n. 2,5dl spriitä)) ja lisätään se valittuun astiaan. Rouheen päälle kaadetaan sen verran etanolia että chilit juuri ja juuri peittyvät. Astia suljetaa huolellisesti ja sitä ravistellaan hetki. Astia sijoitetaan lämpimään paikkaan (25-30ast.C) esim. ikkunalaudalle auringonpaisteeseen. Chilin annetaan uuttua n. kolmisen vuorokautta mahdollisimman usein ravistellen.

IIc.

 Kun riittävä aika on kulunut ja etanoli on värjäytynyt lähes samanväriseksi kuin itse chilirouhe, astia avataan varovasti. Atiassa olevaa nestettä kaadetaan toiseen sopivaan astiaan suodatipussin läpi niin paljon kuin mahdollista, valumista kannattaa avittaa lusikalla tms. painellen. Kun mahdollisimman suuri osa uutosta on valutettu, kaavitaan suodatinpussista chilit mahdolisimman tarkkaan takaisin uuttamisastiaan. Tämän jälkeen astiaan kaadetaan jälleen sen verran etanolia, että chilirouhe peittyy. Astiaa ravistellaan ja se jätetään jälleen uuttumaan muutamiksi vuorokausiksi.

IId.

 Kun riittävä aika on jälleen kulunut, toistetaan edellä kuvattu menettely. Tätä toistetaan kärsivällisyyden yms. sallimissa rajoissa mahd. pitkään, mitä pitempää sitä tarkemmin saadaan kapsaisiini "irti". Nelisen sopivan hidasta uuttoa on kuitenkin useimmiten riittävä määrä.

IIe.

 Uuutetut jakeet yhdistetään, ja sijoitetaan sopivaan astiaan. Astia sijoitetaan n. 50astC uuniin (luukku raollaan) muutamiksi vuorokausiksi tai kunnes etanolin määrä on pienentynyt n. 1/10 osaan alkuperäisestä. Tämä työvaihe on tulenarka, joten riittävästä tuuletuksesta on syytä huolehtia!

III

 Saatu siirappimainen chiliuute purkitetaan ja sijoitetaan kassakappiin tms. varmaan paikkaan.

IV

 Mietitään uskallettaisiinko maistaa. Maistetaan. Kadutaan. Pohdiskellaan scovillein suuunnatonta/riittävää määrää. Lausutaan haikella äänellä toimintaa jo pitempään huolestuneena seuranneille: "Mikä kemisti minustakin olisi tullut."  

Ehkei ihan kaikkein hätäisimpien puuhaa, mutta on vaivan väärtti. Nimittäin chiliuute sopii ruudittamaan melkein mitä tahansa; itse olen kokeillut sen lisäämistä menestyksellä mm. ketsuppiin, kaakaolikööriin, tabasco-kastikkeeseen ja kaupan purkkipepperonien liemeen. Tuntuu toimivan melkein missä vaan!
sanoi suuri ajattelija Nietschxmphe

Sauli Särkkä

Mistäs tuota Spiritusta saa ilman reseptiä? Paha mennä apteekkiin ja kertoa tädeille, että "juu, mä oon tekemässä sellasta kapsaisiiniuutetta ja siihen tarttis pualen litran muovilekaa.." - olikos kenelläkään tuttuja lääkäreinä, ym. mukavaa?



-Sale
Sauli Särkkä

#002

Te_Kiila

Sen verran ynnäilin tuossa noiden jakautumisten / uuton saantojen kanssa, että kyllä sen pitäisi laimeammillakin etanoliliuoksilla ( 35 - 40til.%) onnistua. Uutosertoja tarvitaan vain huomattavasti enemmän (>6), ja uuttamislämpötilan tulee olla suurempi (>30ast.C). Timyös sen liuoksessa olevan vedenetysti myös liuottimen haihdutusaika kasvaa, mutta tosaalta laimeampaa etanoliliuosta voi haihduttaa korkeammassa lämpötilassa (50 - 60ast.C) kapsaisiinisaannon siitä merkittävästi kärsimättä.
Lopputulos ei tosin rakenteeltaan ole läheskään samaa kuin atseotrooppista etanoli-vesiseosta käytäen; koska spirituksessa on tuo etanoli-vesimolekyylien välin sidos niin luja, että etanoli haihtuessaan haihduttaa myös liuksessa olevan veden. Laimeammalla etanolillahan ensin haihtuu etanoli, ja sitten vesi. Eli täst on väääämättömä seurauksena se että,  haihdutuksen lopuvaiheessa haihdutusastian seinämille jää merkittävä määrä kapsaisiineja.
Toisaalta, kun haihdutusasiassa on enää hyvin vähän uutosta, niin sen vähäisenkin määrän voisi haiduttaa hyvin miedolla lämmöllä (n.30ast.C) täysin kuiviin, ja sen jälkeen liotta astiaasa olevat kapsaisiinit esim. kuumalla (n. 100ast.C) auringonkukkaöljyllä. Eli kun kaikki neste on haihdutettu kuiviin, muutama cl kuumaa öljyä purkkiin, kansi valeeseen kiinni ja purkki kiehuvaan vesihauteeseen, josa purkkia pidetään käsin paikoillaan  (hanskat koprassa) ja hölskytellään varoen, niin seinämillekin jääneet "aromit" tulevat mukaan. Noin kymmenisen minuuttia liene riittävä aika.
 Täytynee tätäkin itse jossakin vaiheessa testata - kun sattuu sellainen mielenhäiriö, ettei juokkaan käsiinsä sattunutta viunapulloa, vaan käyttää sen chilistelyihin.
sanoi suuri ajattelija Nietschxmphe

Jone-73

Viroon vaan ja 80% mitä vaan kirkasta, on ihan varmasti riittävän vahvaa. Mietinta myssyyn jäi muhimaan, että kuinkakohan paljon on eroa jos tekee Nagasta tai miedoista, tossa määrässä mitä saadaan uutetta?
Maalaisjärjellä, ei hifistelyä ja pikkasen viherhöpertelyä:). Pikkase kriittisyyttäkin löytyy.