Caribbean red haba & starfish vs Turbo pube & inca red drop

Aloittaja sputnick, maaliskuu 29, 2009, 14:29:51 ip

« edellinen - seuraava »

sputnick

Olen kasvatellut chilejä, mielestäni useita eri lajeja (20-30) eri lajia, siinä toivossa että löytyis monipuolista, tulista ja maukasta syötävää. Tähän mennessä olen saanut satoa ihan mukavasti, ja chilit todella ovat erilaisia, ainakin ulkonäöltään ja tulisuudeltaan, mutta eivät maultaan... Toiset niistä maistuu jokseenkin hyvälle, toiset taas aivan ruoholle.

Carribbean redin tulisuus on aivan mahtava, myös maku on mainio, chinensemäinen, siis loistava. Kokemuksia ei ole muista chinenseistä tosin, kuin uganda red habasta ja pink habanerosta, joka sekin on loistava, tosin tuleton.

Starfish on todella makea, tuleton, paitsi lopussa mieto polte, joissain marjoissa polte on keskellä melkoinen. Erittäin loistava chili maultaan. Poltetta toivoisi lisää tähän.


Sitten nämä mauttomat ja jopa tulisetkin chilit.

Pi 585262, ja PI 585267, Turbo pubea kasvattelin siinä uskossa että se räjäyttäisi tajuntani, olin väärässä, tämä maistuu aivan ruoholle, kuten useammat muutkin chilit. Toinen vastaava on Inca Red Drop josta löytyy mieto polte ja maistuu taas aivan ruoholle. Jos sattuu olemaan märehtijä niin nämä ovat mitä mainoimpia kasvatettavia. Saa kertoa omia kokemuksia, mutta useammat maistuvat tyypilliselle paprikan aromille, eli ruoholle. En sinänsä ole yllättynyt, mutta pettynyt. Luulisi löytyvän useampi hyvä lajike.

Itseäni vaan keljuttaa tällähetkellä, kun maistelin omaa satoa, huomata miten samalta kaikki maistuvatkin, Bacca, Pube sekä Annuumitkin, useimmat maistuvat aivan ruoholle...

Poikkeuksena nämä makeat, sekä tuliset chilit, joihin olen vasta muutamaan törmännyt...

Toivon löytäväni muitakin maukkaita lajeja, joita voisin kasvattaa syötäväksi, jauhettavaksi jne. Pidän tulisuudesta, makeudestakin ja mausteista mutten ruohosta.

Johtuuko sitten lannoituksesta, Biobizz? Kasvatan siis mullassa...




Doc Evil

Chinenseissä on kyllä aivan omanlaisensa maku verrattuna muihin lajikkeisiin. Tulee näin yhtäkkiä mieleeni vain kysyä, että onko sun chilit kypsyneet auringossa vai keinovalon alla. Joillakin tomaatinkasvattajilla tuntuu ainakin olevan sellainen käsitys, että auringossa kypsyneistä tomaateista tulee maukkaampia kuin keinovalolla kasvatetuista. No voiko tuota soveltaa chileihin, mene ja tiedä.. Mä kyllä tunnistan myös tuon 'ruohon' maun. Mulla on se kokemus, että kun poimin chilipuskasta ne ensimmäiset chilit aivan liian varhain (kun en malta odottaa niiden kypsymistä), niin ne maistuvat todellakin aivan ruoholta eikä tulisuuskaan ole vielä kohdallaan. Aika aloittelijana kommentoin, joten mielenkiintoista kuulla, mitä muilla on asiasta sanottavana. Biobizziä olen multachileissä käyttänyt itsekin ja saanut mielestäni kyllä oikein maukkaita chilejä aikaiseksi ainakin baccatumeista ja chinenseistä.

Aji Inferno

Syystä tai toisesta, täällä ei kasvateta läheskään kaikkia maukkaimpia lajikkeita, vaan kaikilla on purkissa samat chinenset ja baccatumit. ;)  Kokeilkaahan Chilaca, Poblano, Aji Panca, Mirasol, Aji Amarillo, Aji Gusanito sekä erinomaisia villejä: Ulupica., c.praetermissum, Tepin, ym. Infernon sivuilla kannattaa pitää silmällä symbolia "Maukas". :)

Rince

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - maaliskuu 30, 2009, 20:58:01 ip
Syystä tai toisesta, täällä ei kasvateta läheskään kaikkia maukkaimpia lajikkeita, vaan kaikilla on purkissa samat chinenset ja baccatumit. ;)  Kokeilkaahan Chilaca, Poblano, Aji Panca, Mirasol, Aji Amarillo, Aji Gusanito

Mistäs niitä saa? Ei ole myynnissä ainakaan Fataliilla...

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Rince - maaliskuu 31, 2009, 09:47:30 ap
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - maaliskuu 30, 2009, 20:58:01 ip
Syystä tai toisesta, täällä ei kasvateta läheskään kaikkia maukkaimpia lajikkeita, vaan kaikilla on purkissa samat chinenset ja baccatumit. ;)  Kokeilkaahan Chilaca, Poblano, Aji Panca, Mirasol, Aji Amarillo, Aji Gusanito

Mistäs niitä saa? Ei ole myynnissä ainakaan Fataliilla...



Sehän tässä hassua onkin! Ei suomesta oikein mistään... Nuo kun silti ovat (gusanitoa lukuunottamatta) Meksikon ja Perun suosituimpia lajikkeita! Jostain syystä tämän yhteisömme "muoti" on vain kulkenut aivan toisiin lajikkeisiin ja unohtanut tyystin mm. nämä herkkupalat. Reimer Seedsiltä kyllä löytyy, vaikken kyseistä paikkaa mm. laatuongelmien takia suuresti suosikaan. Mutta makuasioista on tunnetusti turha kinata; nämä nyt vain ovat esimerkkejä omista suosikeistani, vaikken niitä olekaan vuosiin kasvattanut.

sputnick

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - maaliskuu 30, 2009, 20:58:01 ip
Syystä tai toisesta, täällä ei kasvateta läheskään kaikkia maukkaimpia lajikkeita, vaan kaikilla on purkissa samat chinenset ja baccatumit. ;)  Kokeilkaahan Chilaca, Poblano, Aji Panca, Mirasol, Aji Amarillo, Aji Gusanito sekä erinomaisia villejä: Ulupica., c.praetermissum, Tepin, ym. Infernon sivuilla kannattaa pitää silmällä symbolia "Maukas". :)


hmm...


Metka tieto tämä...

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: sputnick - huhtikuu 04, 2009, 21:42:36 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - maaliskuu 30, 2009, 20:58:01 ip
Syystä tai toisesta, täällä ei kasvateta läheskään kaikkia maukkaimpia lajikkeita, vaan kaikilla on purkissa samat chinenset ja baccatumit. ;)  Kokeilkaahan Chilaca, Poblano, Aji Panca, Mirasol, Aji Amarillo, Aji Gusanito sekä erinomaisia villejä: Ulupica., c.praetermissum, Tepin, ym. Infernon sivuilla kannattaa pitää silmällä symbolia "Maukas". :)


hmm...

Metka tieto tämä...


Niinhän se on... Eikä ihan yksiselitteinen. Moni chilin veteraani ja vaikuttaja on em. asiasta kanssani täysin eri mieltä. Enkä voi sanoa heidän olevan väärässä. Makuja vain on niin monia! :)  Tuo on vain oma näkemykseni, koska itse olen saanut tarpeekseni "muotichileistä" ja pidän enemmän aidoista asioista ja mauista! Mutta molemmista "ryhmistä" voi kyllä löytää hienoa kasvatettavaa! :)


naga morich

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - maaliskuu 30, 2009, 20:58:01 ip
Syystä tai toisesta, täällä ei kasvateta läheskään kaikkia maukkaimpia lajikkeita, vaan kaikilla on purkissa samat chinenset ja baccatumit. ;)  Kokeilkaahan Chilaca, Poblano, Aji Panca, Mirasol, Aji Amarillo, Aji Gusanito sekä erinomaisia villejä: Ulupica., c.praetermissum, Tepin, ym. Infernon sivuilla kannattaa pitää silmällä symbolia "Maukas". :)


se on kyl totta.    teoria miksi näin saattaa käydä(saattaa olla foorumin huonoin teoria)

aloittelijat (kuten minä) valitsevat lajikkeiksi niitä lajeja mistä keskustellaan paljon,tuskin valitsee siemeniä summamutikassa kun kaikki mainioista lajikkeistä ei keskustella paljon, löytyy tietoa ja saa helposti siemeniä. näitä lajikkeita ovat mm. lemon drop aji cristal jne.

muuten millää en löytäny tost tepinistä tietoa voiskos joku valaista vähäsen
mm.korkeys,tulisuus,satoisuus,maku ja kasvu aika.

tepinistä olen kiinostunut paljon, mutta nyt alkaa olemaan vähän myöhäistä idättää enää siemeniä.tänä talvena(marras-joulukuussa) pistän tepineitä itää,jos saan siemeniä jostain

Ilman kahvia, chiliä  ja salmiakkia ei voi elää

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: naga morich - huhtikuu 07, 2009, 22:14:57 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - maaliskuu 30, 2009, 20:58:01 ip
Syystä tai toisesta, täällä ei kasvateta läheskään kaikkia maukkaimpia lajikkeita, vaan kaikilla on purkissa samat chinenset ja baccatumit. ;)  Kokeilkaahan Chilaca, Poblano, Aji Panca, Mirasol, Aji Amarillo, Aji Gusanito sekä erinomaisia villejä: Ulupica., c.praetermissum, Tepin, ym. Infernon sivuilla kannattaa pitää silmällä symbolia "Maukas". :)


se on kyl totta.    teoria miksi näin saattaa käydä(saattaa olla foorumin huonoin teoria)

aloittelijat (kuten minä) valitsevat lajikkeiksi niitä lajeja mistä keskustellaan paljon,tuskin valitsee siemeniä summamutikassa kun kaikki mainioista lajikkeistä ei keskustella paljon, löytyy tietoa ja saa helposti siemeniä. näitä lajikkeita ovat mm. lemon drop aji cristal jne.

muuten millää en löytäny tost tepinistä tietoa voiskos joku valaista vähäsen
mm.korkeys,tulisuus,satoisuus,maku ja kasvu aika.

tepinistä olen kiinostunut paljon, mutta nyt alkaa olemaan vähän myöhäistä idättää enää siemeniä.tänä talvena(marras-joulukuussa) pistän tepineitä itää,jos saan siemeniä jostain




Viisaita puhut. :) 

Niin, Tepinistä kyllä riittäisi juttua loputtomiin! Katsoitko muuten siitä jo tiedot Infernon sivuilta villichileistä?  Kyseessä siis on annuum-paprikoiden villi kantamuoto ja samalla yksi vanhimmista tunnetuista chilipaprikoista, eli lähellä chilin alkuperäistä kantaäitiä. Luontainen esiintymisalue ulottuu pohjoisimmasta Brasiliasta USA:n eteläosiin ja laji on muiden villichilien tavoin uhanalainen ja häviämässä luonnosta. Viihtyy puiden varjossa kuumilla, kuivahkoilla aroseuduilla. Erittäin pitkäikäinen, voi elää kymmeniä vuosia ja kasvaa viisimetriseksi pikku puuksi. Tyypillinen Tepin on suurikokoinen (!) pensas, korkeutta helposti kaksi metriä ja leveyttäkin paljon. Itää hitaasti ja vaikeasti, mutta helppo kasvatettava - ei piittaa suuremmin ötököistä tai muusta pienestä. Satoisuus vaihtelee lajikkeesta toiseen. Tulisuus on luokkaa melkoinen; ei numeroarvoissa mikään "naga", mutta terävän makunsa ansiosta polte tuntuu paljon kovemmalta kuin onkaan. Pelottava chili. :)  Mainio mauste kuivattuna!

naga morich

Ilman kahvia, chiliä  ja salmiakkia ei voi elää