Mikä ensimmäiseksi chililajikkeeksi kasvatukseen?

Aloittaja mazzuli, lokakuu 12, 2009, 00:23:14 ap

« edellinen - seuraava »

Aji Inferno

Lemon Drop, eli Perulainen baccatumpaprika on tuohon aika omassa luokassaan... Satoisa, lajinsa edustajaksi jopa kohtuullisen kokoinen (monet muut kun ovat jättiläisiä), helppo kasvattaa, maukas ja erityisen käyttökelpoinen kuivattuna jauheena.

En aloittaisi Rocotolla, sillä vaikka se on loistava chili, se on vaikea saada menestymään. Vaatii onnea tai juuri oikeat olosuhteet, joita on sisäkasvatuksessa ainakin vaikea luoda. Chinensepaprikat kuten Habanero tai nykyinen muoti-ilmiö "Naga", taas vaativat erittäin paljon valoa. Muutoin niistä on aika turha odottaa satoa. Sama pätee Tabascoon. Meksikolaischileissä on monia maultaan loistavia vaihtoehtoja, mutta muiden Annuumpaprikoiden tapaan, ne ovat hyvin ötökkäherkkiä ja omaavat taipumuksen tehdä talvella itsemurhan. ;)

Lähtisin siis pienikokoisesta baccatumista. Aji Cristalkin, jota moni kehuu, on toki mainio baccatum, ja Lemon Dropin tavoin kohtuukokoinenkin. Tämä kokoasia kannattaa ottaa ainakin puolitosissaan, sillä jotkin villit chilit ovat aitoja puita!! Ja esim. loistava baccatum, omenan makuinen brasilialainen Starfish, kasvaa hyvissä oloissa helposti kolmeen, neljään metriin - ja ylikin. Siinä on naapurillakin ihmettelemistä! Ja tikapuille käyttöä. ;D

jeQQ

On myös hyvä muistaa, että ainakin mulla on lemon dropit ollut jopa reilummin tulisia kuin aji cristal, ja lemondrop ei ole hyvää raakana, toisin kuin aji cristal!

Aji Inferno

Totta! Aji Cristal kuuluu baccatum-paprikoiden toiseen "päätyyppiin", jonka ehkä tunnetuin lajike on Aji Amarillo. Nuo ovat enemmän tai vähemmän makeita, ei super- vaan kohtalaisen tulisia paprikoita.

"Lemon Drop" kuuluu baccatum-lajin toiseen päätyyppiin, jonka tuotokset eivät ole makeita, eivätkä kasvit kovin isokokoisia, mutta varsin tulisia ja tässä tapauksessa myös vähän sitruunan makuisia...

Kuti

/offtopic

Maistatutin kaverilla Lemon Droppia ja
hän sanoi tietävänsä mistä nimi tulee:
- Maistuu sitruunalle ja on niin tulinen, että tulee tippa linssiin!
;D

/offtopic

wertyupf

Itsekin aloittelen chilinkasvatusta Apachella ja Chinese five colorilla. Olen maistanut Apachea(ensikosketukseni chilien ihanaan maailmaan)eikä ole lainkaan tulinen(eei se polttele kuin vartin...)