tammikuu 09, 2025, 22:17:09 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


lombardon katkaisu ja juurrutus

Aloittaja hilimika, heinäkuu 25, 2004, 21:18:11 ip

« edellinen - seuraava »

hilimika

Olen kasvattanut Lombardo mild pepperoneja huhtikuusta lähtien. Istutin taimet 3 litran ruukkuihin, kekkilän daisy-mullan ja leca-soran sekoitukseen. Olen lannoittanut niitä laimealla kekkilän kastelulannoitteella. Nyt puskat ovat jo melkein metrin mittaisia. Niissä on n.15 cm pitkiä vihreitä marjoja, jotka maistuvat toistaiseksi herneelle. Puskat eivät enään tahdo mahtua parvekkeen kukkalaatikkoon korkeutensa takia. Voiko latvan katkaista ja juurruttaa? Kärsiikö vanha runko katkaisusta? Kuinka nopeasti marjat saavat punaisen värin ja lisää makua?

Fatalii

Voipi olla hankalaa, monet jalostetummat annuumit voivat olla yllättävän ikäviä juurruttaa... itse vältän latvasta otettavia pistokkaita, sensijaan otan varren alapäästä oksia joissa on mahd puutunut varsi, sitä sitten pitää vesilasissa niin pitkään että juuria tulee, jos tulee.
Kannattaa ottaa kerrallaan useampi oksa, kaikki eivät juurru.

Chilit eivät pahemmin leikkelystä kärsi, haarautuvat vaan.
Toki voit koittaa latvaosan juurruttamista, mutta kannattaa muistaa että pienemmät pistokkaat onnistuvat useimmiten paremmin.

Lombardoa en itse ole kasvattanut joten sen nopeudesta en tiedä, mutta joidenkin pitkälle jalostettujen annuumien kanssa kannattaa varautua odottelemaan... pitkään.
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

hilimika

Kiitos Jukalle vinkeistä.  Täytyy aloittaa latvojen lyhennykset, ennen kuin ne saavuttavat räystäskourun.
Kypsyvätkö chilit vielä poimimisen jälkeen kuten esim. tomaatit?

theBro

Kypsyy, ainakin jos kypsyminen on jo alkanut. Täysin raakaa en oo kokeillut, mutta heti kun ensimmäiset merkit värin vaihdosta näkyvät onnistuu kypsytys poiminnan jälkeen vallan mainiosti.

JartsaP

Kaupasta ostetut "vihreät chilit" muuttuivat jopa jääkaapissa oransseiksi, maku tosin ei parantunut mutta kypsymistä siis tapahtui jopa kylmässä.

Juurrutuksesta sen verran, että juuri kirjoittelin Puutarha.nettiinkin  Bonsai-sitelta löytämäni vinkin, että pistokkaita (siis yleensä, ei nimenomaan chilin) kannattaisi yrittää juurruttaa vedessä, jossa on ensin juurrutettu pajunoksia. Eli oletettavasti pajusta, joka on erinomainen juurtumaan, liukenisi jotain juurrutushormonia veteen. Kokeilen menetelmää kiinanruusuun (oikeastaan laitoin vain pajunoksia samaan, läpinäkymättömään vesiastiaan kiinanruusun pistokkaiden kanssa), saapa nähdä auttaako. Chilejä kai juurrutetaan yleensä mullassa, mutta ehkä sitä multaa voisi kastella pajuvedellä tai jotain vastaavaa, jos ja kun ei kaupallisia juurrutushormoneita ole käytettävissä. Jos joku kokeilee tai on kokeillut, niin kuulisin mielelläni miten kävi?

Fatalii

Eräs kikka on katkoa ylimääräistä chilinvartta (ja lehtiä?) vesilasiin jossa juurrutusta tekee, pitäisi kuulemma auttaa, koitetetukin on, tosin vaikea sanoa juuta tai jaata kun juurrutus onnistui kuten ennenkin pelkässä vedessä... sanotaan nyt että ei ainakaan huonoa tehnyt :)

Clonex-juurrutushormoni näyttää ainakin toimivan sutjakkaasti, onnistui pistokkaat jopa muutaman erittäin hankalan lajin kanssa suht helposti!
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around